StoryEditorOCM
Regijatužan dan u bih

I delegacija iz Dalmacije na misi za pripadnike HV-a koji su stradali u srpskom protuudaru nakon Oluje

Piše hina
14. kolovoza 2023. - 06:51

U spomen na 21 vojnika Hrvatske vojske koji su poginuli u jedinome pokušaju srpskih snaga da povrate nadzor nad strateški važnom prometnicom Bosansko Grahovo - Knin nedugo nakon operacije Oluja, u Bosanskome Grahovu je u nedjelju služena misa, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće. 

Molitveno okupljanje održava se svake godine u spomen na 21 hrvatskog branitelja koji su 13. i 14. kolovoza 1995. poginuli u neposrednoj blizini Bosanskog Grahova, u neprijateljskom protuudaru na položaje HV-a.

Dan sjećanja na poginule branitelje obilježava se od 1996. godine u organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg – Bosne iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnju svetu misu za poginule branitelje predvodio je biskup banjalučki Franjo Komarica uz koncelebraciju župnika Drvara i upravitelja Župe u Grahovu don Davora Klečine. Prethodno je u dvorištu župne crkve u Obljaju biskup Komarica blagoslovio novootkriveno zajedničko spomen obilježje poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima na području općine Bosansko Grahovo i stradalim Hrvatima u II. svjetskom ratu i poraću te civilnim žrtvama u Domovinskom ratu. 

Obilježavanju godišnjice nazočili su predstavnici Udruga obitelji poginulih kao i braniteljskih udruga iz Kaštela i Splita, pripadnici Udruge 7. gardijske brigade i 141. brigade i 6. Domobranske pukovnije HV-a.

Počast poginulima izrazila su izaslanstava Splitsko-dalmatinske županije na čelu sa županom Blaženko Boban i pročelnikom Damirom Gabrićem te predstavnicima Grada Kaštela na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Jadrankom Matok Bosančić i Jozom Vidićem. Izaslanstva Ministarstva obrane BiH i Oružanih snaga BiH također su položila vijenac i zapalila svijeće, kao i dužnosnici Hrvatskog narodnog sabora BiH predvođeni predsjednikom Odbora za branitelje i ministrom branitelja u Vladi Županije Zapadnohercegovačke Mladenom Begićem.

Tjedan dana nakon vojno-redarstvene operacije "Oluja" na širem području Bosanskog Grahova, koje je prethodno oslobođeno u vojnoj akciji ‘Ljeto 95’, vodila se teška bitka za konačno slamanje srpskih snaga, čije su elitne i specijalne postrojbe, pod osobnim zapovijedanjem zločinca Ratka Mladića, u noći 12. kolovoza izvele jedini pravi protuudar na položaje koje su držali pripadnici 141. brigade, nastojeći povratiti izgubljene položaje i presjeći komunikaciju Knin – Bosansko Grahovo ovladavanjem strateški važne točke, prevoja Derale kojega se naziva i vrata Knina. 

Nakon početnih gubitaka položaja, 141. brigadi HV-a u pomoć su stigle postrojbe  3. bojne 7. gardijske brigade te su uspjele ponovno poraziti srpske snage te ih odbaciti u pravcu Drvara.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:58