stdClass Object ( [id] => 1099922 [title] => Postizborna pragmatika: Kako je stranka koja ‘više ni na koji način ne predstavlja stranku ljevice‘ platformi Možemo! postala poželjan partner. Što se promijenilo? SDP sigurno nije! [alias] => postizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Uvjerljivi trijumf platforme Možemo! u Zagrebu (45,15 posto glasova za gradonačelničkog kandidata i 40,83 posto za Gradsku skupštinu) znači da donedavne aktiviste čeka vrlo skori prelazak iz sfere teoretiziranja o tome što ne valja i što bi trebalo činiti na teren čiste pragmatike, konkretnih, po najavama i mnogih nepopularnih odluka, poteza i rezova, zbog kojih će vrlo brzo, ne treba sumnjati, steći i ljute neprijatelje. Prije svega među onima koji će ostati bez unosnih poslova, možda i radnih mjesta koje su dobivali kojekakvim zaobilaznim načinima, pogodovanjima i preko veze.

Može li Možemo! već u prvim potezima razočarati dio svojih glasača? Nije isključeno. Pritom ne mislimo na one koje "gađa" negativna kampanja Škorinog Domovinskog pokreta, koja pomalo očajnički pokušava demonizirati suparnike pred drugi krug podmetanjima i etiketiranjima koja nas vraćaju u političke devedesete... Ali, oni najžešći među biračima Možemo! ipak bi mogli biti malčice razočarani zbog jedne stvari.

Po mizernom postotku SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Joška Klisovića (on je dobio 9,83, a stranačka lista 8,88 posto glasova), lako je zaključiti da je dobar dio bivših, kao i potencijalnih SDP-ovih birača svoj glas dao novom licu na ljevici, Tomislavu Tomaševiću, odnosno, platformi Možemo!, u kojoj očito vide sve ono što je SDP valjda mogao postati.

Uz 23 vijećnička mandata u zagrebačkoj Skupštini (u kojoj će ukupno sjediti 47 skupštinara), Možemo! i partneri su najjača lista u 16 od 17 gradskih četvrti. U 101 mjesnom odboru tvore većinu...

Pokušavajući izvući iz izbornog poraza što se spasiti još može, iz SDP-a su odmah nakon prvog kruga poslali jasne signale da bi oni rado surađivali s Tomaševićom i ekipom, kojima matematički fali jedan mandat do većine u zagrebačkoj Skupštini. Klisović je pozvao "svoje" birače da u drugom krugu podrže Tomaševića.

Iako je u utorak govorio o tome kako do konca drugog kruga neće biti "podjele plijena" i govora o funkcijama ("Jer imamo cilj pokazati da se javni poslovi mogu obavljati transparentno"), Tomašević je istog dana pred novinarima potvrdio i ovo: "Razgovore sa SDP-om počet ćemo tek nakon drugog kruga izbora, iako sam se ja i danas čuo s njima".

---

image
Danijela Dolenec i Luka Korlaet najbliži su Tomaševićevi suradnici
 
Goran Mehkek/Cropix
---

Iako se suradnja s SDP-om čini zapravo logična i nešto prirodno, kao okrupnjavanje ljevice za stabilniju većinu i lakše donošenje odluka, ona bi ipak mogla razočarati one koji su se Možemo! okrenuli baš zato što im SDP više nije dovoljno uvjerljiva niti autentična lijeva opcija. Nekima i nedovoljno radikalna.

Uostalom, podsjetimo kako je SDP-ove politike analizirala politologinja Danijela Dolenec, inače kandidatkinja stranke Možemo! za zamjenicu gradonačelnika Zagreba, ujedno i glavna kreatorica programa platforme Možemo! Ona je, naime, još za Milanovićevog mandata na čelu socijaldemokrata, u časopisu "Političke analize" (u prosincu 2014.) objavila članak pod nazivom "Zašto SDP-ova vlada nije socijaldemokratska?".

I sve što je tu navela, odmah da kažemo, itekako vrijedi i danas, naposljetku, SDP je nakon Milanovićevog odlaska upao još i u zamku samoubilačkih internih obračuna suprotstavljenih frakcija, koje su se nedavnim izborom Peđe Grbina na mjesto predsjednika stranke tek – primirile. Iako su i loši rezultati na upravo održanim lokalnim izborima, zbog kojih se i Grbin javno ispričao biračima, već potaknule teorije o mogućim novim trvenjima, odnosno, o nastavku starih, "zamrznutih".

Danijela Dolenec, inače izvanredna profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, pisala je tada kako "SDP nije prestao igrati utakmicu na protivnikovu terenu, odnosno nije uspio uzmaknuti identitetskim politikama koje HDZ uvijek iznova uspješno nameće".

Pa je ukazala i na sljedeće: "Sve do danas socijaldemokrati ponavljaju da su i oni branitelji, da i oni vole Hrvatsku te kako i među njima ima vjernika. Na svakim se izborima iznova spotiču na hrvatstvo kad se raspravlja o glasovima dijaspore ili o politici prema Hrvatima u BiH, a jednako je tako sa zdravstvenim i građanskim odgojem, umjetnom oplodnjom, pobačajem ili diskriminacijom seksualnih manjina. Vrijedi razmisliti komu tom strategijom pomažu".

---

image
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix
---

Dolenec nadalje konstatira: "Na drugome dijelu identitetske fronte, onom vjerskog konzervativizma, SDP je također napravio seriju teško razumljivih ustupaka. Građansko obrazovanje, kao jedna od perjanica programa Kukuriku koalicije, ipak u mandatu ove vlade neće biti uvedeno. Kompletno medicinsko osoblje nekoliko javnih bolnica odbilo je provoditi pobačaj, pravo koje je u Hrvatskoj zajamčeno zakonom iz 1978., a u Vladi ne smatraju da je to problem o kojem se trebaju jasno izjasniti. Nadalje, ujesen 2014. Sabor je usvojio Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji bi trebao doprinijeti transparentnosti ovoga sektora, ali iz kojega su izuzete vjerske organizacije. Ti su ustupci nacionalističkim i konzervativnim vjerskim zahtjevima objašnjivi jedino time da stranka i danas nije sigurna u vlastiti raison d’etre, a onda i ne može uvjerljivo i dosljedno vladati"...

Svaka sličnost s današnjim ili SDP-om kakvog pamtite i iz nekoliko posljednjih godina, iz ere predsjednikovanja Davora Bernardića, nije plod vaše mašte.

Današnja ideologinja platforme Možemo! je tada ustvrdila i sljedeće: "U izbornom programu iz 2011. Kukuriku koalicija ponudila je dotad već potrošen koncept trećeg puta, obećavajući win-win situaciju u kojoj će tržišni pobjednici zarađivati i napredovati, dok ćemo gubitnike kompenzirati socijalnim programima. Malo je komu to zvučalo uvjerljivo, s obzirom na to da su još devedesetih godina socijaldemokratske vlade u zapadnoj Europi pokazale da je u praksi funkcioniranje tržišta prioritet, dok se negativne društvene nuspojave samo nastoje 'sanirati'. Ispravnom se pokazala Callinicosova tvrdnja prema kojoj egalitarne aspiracije nije moguće pomiriti s neoliberalnom ekonomijom"...

Imajući u vidu širi okvir događanja u Europi te krizu socijaldemokracije koja ipak nije samo hrvatska specifičnost, Dolenec je o SDP-u govorila i dvije godine kasnije, kada je za Jutarnji list, bilo je to u prosincu 2016., kazala: 

"Zašto, dakle, u tim okolnostima dolazi do gubitka podrške socijaldemokratima? Zato što (...) socijaldemokracija trećeg puta programe oblikuje za dobitnike globalizacije, za profesionalne klase, ljude koji imaju dobro obrazovanje, iskustvo i resurse i kojima daljnja ekonomska integracija donosi probitak jer su konkurentni i jer u tom prostoru mogu prosperirati. Takav program je prihvatljiv za liberalne stranke, ali socijaldemokratske bi, ako ćemo ih zvati strankama ljevice, morale zastupati i artikulirati bojazni koje osjećaju značajni dijelovi populacije. Ljevica mora težiti osigurati dostojan život svakom pojedincu i širiti prostor slobode i poštivanja različitosti. To su preduvjeti zajedničkog djelovanja, a ono je nužno da bismo se uhvatili u koštac s ekološkim izazovima, digitalnom transformacijom društva i rastućim društvenim nejednakostima".

I dok je Dolenec tada tek neizravno najavljivala mogućnost formiranja neke nove snage na ovdašnjoj ljevici, odnosno alternative "liberaliziranom" SDP-u, u svibnju 2017., u intervjuu za portal Lupiga, izravno se obratila biračima na lijevom polu političkog spektra, tada već kao dogradonačelnička kandidatkinja platforme "Zagreb je naš":

"Biračima ljevice je jasno da SDP nema kapaciteta nositi se s izazovima koji stoje pred suvremenom ljevicom, a mi im poručujemo – sada imate za koga glasati", govorila je, spominjući i "opće rasulo u SDP-u pod vodstvom Davora Bernardića", i "idejno i kadrovsko", zbog čega ta stranka, konstatirala je tada Dolenec, "više ni na koji način ne predstavlja stranku ljevice".

---

image
Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix
---

Kao što je poznato, danas je na čelu SDP-a Peđa Grbin, SDP u izbornim brojkama ne stoji ništa bolje, a nije baš i da se nešto posebno promijenio. Ali SDP je sada za Možemo! ipak poželjan postizborni koalicijski partner. Jer, kao što će se SDP "šlepati" u zagrebačkoj većini uz njih, oni se kao snaga u usponu od sada pa nadalje mogu prikačiti SDP-u nekim drugim sredinama, gdje SDP, po inerciji ili zaslugom svojih lokalnih kadrova, još uživa podršku birača.

Zato svima iz nove zeleno-lijeve platforme možemo tek poželjeti dobrodošlicu u svijet političke pragmatike. Vrijeme velikih riječi i kritiziranja "korupcijske hobotnice" lagano ide svom kraju, odsada će ih se vrednovati – po djelima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako je govorila danijela dolenec [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => tako je govorila danijela dolenec 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-19 12:12:36 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-19 12:38:50 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2021-05-19 12:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 132 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/19\/17856574.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/19\/17856442.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/19\/17856576.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/19\/17856334.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tomislav Toma\u0161evi\u0107 i Danijela Dolenec u pozadini","Danijela Dolenec","Danijela Dolenec i Luka Korlaet najbli\u017ei su Toma\u0161evi\u0107evi suradnici
\n\u00a0","Luka Korlaet, Tomislav Toma\u0161evi\u0107, Danijela Dolenec"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17856574_1920.jpg":"1920x1080","k_17856574_1280.jpg":"1280x1280","k_17856574_1024.jpg":"1024x1024","k_17856574_640.jpg":"640x640","k_17856574_480.jpg":"480x480","k_17856574_340.jpg":"340x340","k_17856574_220.jpg":"220x220","o_17856574_1280.jpg":"1280x853","o_17856574_1024.jpg":"1024x682","o_17856574_640.jpg":"640x426","o_17856574_480.jpg":"480x320","o_17856574_340.jpg":"340x226","o_17856574_220.jpg":"220x146","h_17856574_1280.jpg":"1280x854","h_17856574_1024.jpg":"1024x683","h_17856574_640.jpg":"640x427","h_17856574_480.jpg":"480x320","h_17856574_340.jpg":"340x227","h_17856574_220.jpg":"220x147","pp_17856574_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856574_1024.jpg":"805x1024","pp_17856574_640.jpg":"503x640","pp_17856574_480.jpg":"377x480","pp_17856574_340.jpg":"267x340","pp_17856574_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17856442_1920.jpg":"1920x1080","k_17856442_1280.jpg":"1280x1280","k_17856442_1024.jpg":"1024x1024","k_17856442_640.jpg":"640x640","k_17856442_480.jpg":"480x480","k_17856442_340.jpg":"340x340","k_17856442_220.jpg":"220x220","o_17856442_1280.jpg":"1280x853","o_17856442_1024.jpg":"1024x682","o_17856442_640.jpg":"640x426","o_17856442_480.jpg":"480x320","o_17856442_340.jpg":"340x226","o_17856442_220.jpg":"220x146","h_17856442_1280.jpg":"1280x854","h_17856442_1024.jpg":"1024x683","h_17856442_640.jpg":"640x427","h_17856442_480.jpg":"480x320","h_17856442_340.jpg":"340x227","h_17856442_220.jpg":"220x147","pp_17856442_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856442_1024.jpg":"805x1024","pp_17856442_640.jpg":"503x640","pp_17856442_480.jpg":"377x480","pp_17856442_340.jpg":"267x340","pp_17856442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17856576_1920.jpg":"1920x1080","k_17856576_1280.jpg":"1280x1280","k_17856576_1024.jpg":"1024x1024","k_17856576_640.jpg":"640x640","k_17856576_480.jpg":"480x480","k_17856576_340.jpg":"340x340","k_17856576_220.jpg":"220x220","o_17856576_1280.jpg":"1280x853","o_17856576_1024.jpg":"1024x682","o_17856576_640.jpg":"640x426","o_17856576_480.jpg":"480x320","o_17856576_340.jpg":"340x226","o_17856576_220.jpg":"220x146","h_17856576_1280.jpg":"1280x854","h_17856576_1024.jpg":"1024x683","h_17856576_640.jpg":"640x427","h_17856576_480.jpg":"480x320","h_17856576_340.jpg":"340x227","h_17856576_220.jpg":"220x147","pp_17856576_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856576_1024.jpg":"805x1024","pp_17856576_640.jpg":"503x640","pp_17856576_480.jpg":"377x480","pp_17856576_340.jpg":"267x340","pp_17856576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17856334_1920.jpg":"1920x1080","k_17856334_1280.jpg":"1280x1280","k_17856334_1024.jpg":"1024x1024","k_17856334_640.jpg":"640x640","k_17856334_480.jpg":"480x480","k_17856334_340.jpg":"340x340","k_17856334_220.jpg":"220x220","o_17856334_1280.jpg":"1280x853","o_17856334_1024.jpg":"1024x682","o_17856334_640.jpg":"640x426","o_17856334_480.jpg":"480x320","o_17856334_340.jpg":"340x226","o_17856334_220.jpg":"220x146","h_17856334_1280.jpg":"1280x854","h_17856334_1024.jpg":"1024x683","h_17856334_640.jpg":"640x427","h_17856334_480.jpg":"480x320","h_17856334_340.jpg":"340x227","h_17856334_220.jpg":"220x147","pp_17856334_1280.jpg":"1006x1280","pp_17856334_1024.jpg":"805x1024","pp_17856334_640.jpg":"503x640","pp_17856334_480.jpg":"377x480","pp_17856334_340.jpg":"267x340","pp_17856334_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7893608 Threads: 7 Questions: 1582185256 Slow queries: 4829059 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112072132 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/postizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije-1099922 [printLink] => /vijesti/politika/postizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije-1099922?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 440330 [name] => Možemo! [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mozemo [link] => /tag/mozemo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639088 [name] => danijela dolenec [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-19 14:36:29 [main_article_id] => 0 [alias] => danijela-dolenec [link] => /tag/danijela-dolenec ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611578 [name] => postizborna koalicija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-30 11:16:25 [main_article_id] => 0 [alias] => postizborna-koalicija [link] => /tag/postizborna-koalicija ) [3] => stdClass Object ( [id] => 283332 [name] => sdp [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sdp [link] => /tag/sdp ) [4] => stdClass Object ( [id] => 314897 [name] => Tomislav Tomašević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-tomasevic [link] => /tag/tomislav-tomasevic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako je govorila danijela dolenec [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Postizborna pragmatika: Kako je stranka koja ‘više ni na koji način ne predstavlja stranku ljevice‘ platformi Možemo! postala poželjan partner. Što se promijenilo? SDP sigurno nije! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/19/17856574.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix [mainImageDesc] => Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec u pozadini [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/19/17856574.jpg [title] => Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec u pozadini Goran Mehkek/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/19/17856442.jpg [title] => Danijela Dolenec Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/19/17856576.jpg [title] => Danijela Dolenec i Luka Korlaet najbliži su Tomaševićevi suradnici
 
Goran Mehkek/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/19/17856334.jpg [title] => Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec Goran Mehkek/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Uvjerljivi trijumf platforme Možemo! u Zagrebu (45,15 posto glasova za gradonačelničkog kandidata i 40,83 posto za Gradsku skupštinu) znači da donedavne aktiviste čeka vrlo skori prelazak iz sfere teoretiziranja o tome što ne valja i što bi trebalo činiti na teren čiste pragmatike, konkretnih, po najavama i mnogih nepopularnih odluka, poteza i rezova, zbog kojih će vrlo brzo, ne treba sumnjati, steći i ljute neprijatelje. Prije svega među onima koji će ostati bez unosnih poslova, možda i radnih mjesta koje su dobivali kojekakvim zaobilaznim načinima, pogodovanjima i preko veze.

Može li Možemo! već u prvim potezima razočarati dio svojih glasača? Nije isključeno. Pritom ne mislimo na one koje "gađa" negativna kampanja Škorinog Domovinskog pokreta, koja pomalo očajnički pokušava demonizirati suparnike pred drugi krug podmetanjima i etiketiranjima koja nas vraćaju u političke devedesete... Ali, oni najžešći među biračima Možemo! ipak bi mogli biti malčice razočarani zbog jedne stvari.

Po mizernom postotku SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Joška Klisovića (on je dobio 9,83, a stranačka lista 8,88 posto glasova), lako je zaključiti da je dobar dio bivših, kao i potencijalnih SDP-ovih birača svoj glas dao novom licu na ljevici, Tomislavu Tomaševiću, odnosno, platformi Možemo!, u kojoj očito vide sve ono što je SDP valjda mogao postati.

Uz 23 vijećnička mandata u zagrebačkoj Skupštini (u kojoj će ukupno sjediti 47 skupštinara), Možemo! i partneri su najjača lista u 16 od 17 gradskih četvrti. U 101 mjesnom odboru tvore većinu...

Pokušavajući izvući iz izbornog poraza što se spasiti još može, iz SDP-a su odmah nakon prvog kruga poslali jasne signale da bi oni rado surađivali s Tomaševićom i ekipom, kojima matematički fali jedan mandat do većine u zagrebačkoj Skupštini. Klisović je pozvao "svoje" birače da u drugom krugu podrže Tomaševića.

Iako je u utorak govorio o tome kako do konca drugog kruga neće biti "podjele plijena" i govora o funkcijama ("Jer imamo cilj pokazati da se javni poslovi mogu obavljati transparentno"), Tomašević je istog dana pred novinarima potvrdio i ovo: "Razgovore sa SDP-om počet ćemo tek nakon drugog kruga izbora, iako sam se ja i danas čuo s njima".

---

image
Danijela Dolenec i Luka Korlaet najbliži su Tomaševićevi suradnici
 
Goran Mehkek/Cropix
---

Iako se suradnja s SDP-om čini zapravo logična i nešto prirodno, kao okrupnjavanje ljevice za stabilniju većinu i lakše donošenje odluka, ona bi ipak mogla razočarati one koji su se Možemo! okrenuli baš zato što im SDP više nije dovoljno uvjerljiva niti autentična lijeva opcija. Nekima i nedovoljno radikalna.

Uostalom, podsjetimo kako je SDP-ove politike analizirala politologinja Danijela Dolenec, inače kandidatkinja stranke Možemo! za zamjenicu gradonačelnika Zagreba, ujedno i glavna kreatorica programa platforme Možemo! Ona je, naime, još za Milanovićevog mandata na čelu socijaldemokrata, u časopisu "Političke analize" (u prosincu 2014.) objavila članak pod nazivom "Zašto SDP-ova vlada nije socijaldemokratska?".

I sve što je tu navela, odmah da kažemo, itekako vrijedi i danas, naposljetku, SDP je nakon Milanovićevog odlaska upao još i u zamku samoubilačkih internih obračuna suprotstavljenih frakcija, koje su se nedavnim izborom Peđe Grbina na mjesto predsjednika stranke tek – primirile. Iako su i loši rezultati na upravo održanim lokalnim izborima, zbog kojih se i Grbin javno ispričao biračima, već potaknule teorije o mogućim novim trvenjima, odnosno, o nastavku starih, "zamrznutih".

Danijela Dolenec, inače izvanredna profesorica na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, pisala je tada kako "SDP nije prestao igrati utakmicu na protivnikovu terenu, odnosno nije uspio uzmaknuti identitetskim politikama koje HDZ uvijek iznova uspješno nameće".

Pa je ukazala i na sljedeće: "Sve do danas socijaldemokrati ponavljaju da su i oni branitelji, da i oni vole Hrvatsku te kako i među njima ima vjernika. Na svakim se izborima iznova spotiču na hrvatstvo kad se raspravlja o glasovima dijaspore ili o politici prema Hrvatima u BiH, a jednako je tako sa zdravstvenim i građanskim odgojem, umjetnom oplodnjom, pobačajem ili diskriminacijom seksualnih manjina. Vrijedi razmisliti komu tom strategijom pomažu".

---

image
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix
---

Dolenec nadalje konstatira: "Na drugome dijelu identitetske fronte, onom vjerskog konzervativizma, SDP je također napravio seriju teško razumljivih ustupaka. Građansko obrazovanje, kao jedna od perjanica programa Kukuriku koalicije, ipak u mandatu ove vlade neće biti uvedeno. Kompletno medicinsko osoblje nekoliko javnih bolnica odbilo je provoditi pobačaj, pravo koje je u Hrvatskoj zajamčeno zakonom iz 1978., a u Vladi ne smatraju da je to problem o kojem se trebaju jasno izjasniti. Nadalje, ujesen 2014. Sabor je usvojio Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, koji bi trebao doprinijeti transparentnosti ovoga sektora, ali iz kojega su izuzete vjerske organizacije. Ti su ustupci nacionalističkim i konzervativnim vjerskim zahtjevima objašnjivi jedino time da stranka i danas nije sigurna u vlastiti raison d’etre, a onda i ne može uvjerljivo i dosljedno vladati"...

Svaka sličnost s današnjim ili SDP-om kakvog pamtite i iz nekoliko posljednjih godina, iz ere predsjednikovanja Davora Bernardića, nije plod vaše mašte.

Današnja ideologinja platforme Možemo! je tada ustvrdila i sljedeće: "U izbornom programu iz 2011. Kukuriku koalicija ponudila je dotad već potrošen koncept trećeg puta, obećavajući win-win situaciju u kojoj će tržišni pobjednici zarađivati i napredovati, dok ćemo gubitnike kompenzirati socijalnim programima. Malo je komu to zvučalo uvjerljivo, s obzirom na to da su još devedesetih godina socijaldemokratske vlade u zapadnoj Europi pokazale da je u praksi funkcioniranje tržišta prioritet, dok se negativne društvene nuspojave samo nastoje 'sanirati'. Ispravnom se pokazala Callinicosova tvrdnja prema kojoj egalitarne aspiracije nije moguće pomiriti s neoliberalnom ekonomijom"...

Imajući u vidu širi okvir događanja u Europi te krizu socijaldemokracije koja ipak nije samo hrvatska specifičnost, Dolenec je o SDP-u govorila i dvije godine kasnije, kada je za Jutarnji list, bilo je to u prosincu 2016., kazala: 

"Zašto, dakle, u tim okolnostima dolazi do gubitka podrške socijaldemokratima? Zato što (...) socijaldemokracija trećeg puta programe oblikuje za dobitnike globalizacije, za profesionalne klase, ljude koji imaju dobro obrazovanje, iskustvo i resurse i kojima daljnja ekonomska integracija donosi probitak jer su konkurentni i jer u tom prostoru mogu prosperirati. Takav program je prihvatljiv za liberalne stranke, ali socijaldemokratske bi, ako ćemo ih zvati strankama ljevice, morale zastupati i artikulirati bojazni koje osjećaju značajni dijelovi populacije. Ljevica mora težiti osigurati dostojan život svakom pojedincu i širiti prostor slobode i poštivanja različitosti. To su preduvjeti zajedničkog djelovanja, a ono je nužno da bismo se uhvatili u koštac s ekološkim izazovima, digitalnom transformacijom društva i rastućim društvenim nejednakostima".

I dok je Dolenec tada tek neizravno najavljivala mogućnost formiranja neke nove snage na ovdašnjoj ljevici, odnosno alternative "liberaliziranom" SDP-u, u svibnju 2017., u intervjuu za portal Lupiga, izravno se obratila biračima na lijevom polu političkog spektra, tada već kao dogradonačelnička kandidatkinja platforme "Zagreb je naš":

"Biračima ljevice je jasno da SDP nema kapaciteta nositi se s izazovima koji stoje pred suvremenom ljevicom, a mi im poručujemo – sada imate za koga glasati", govorila je, spominjući i "opće rasulo u SDP-u pod vodstvom Davora Bernardića", i "idejno i kadrovsko", zbog čega ta stranka, konstatirala je tada Dolenec, "više ni na koji način ne predstavlja stranku ljevice".

---

image
Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix
---

Kao što je poznato, danas je na čelu SDP-a Peđa Grbin, SDP u izbornim brojkama ne stoji ništa bolje, a nije baš i da se nešto posebno promijenio. Ali SDP je sada za Možemo! ipak poželjan postizborni koalicijski partner. Jer, kao što će se SDP "šlepati" u zagrebačkoj većini uz njih, oni se kao snaga u usponu od sada pa nadalje mogu prikačiti SDP-u nekim drugim sredinama, gdje SDP, po inerciji ili zaslugom svojih lokalnih kadrova, još uživa podršku birača.

Zato svima iz nove zeleno-lijeve platforme možemo tek poželjeti dobrodošlicu u svijet političke pragmatike. Vrijeme velikih riječi i kritiziranja "korupcijske hobotnice" lagano ide svom kraju, odsada će ih se vrednovati – po djelima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix
Tomislav Tomašević i Danijela Dolenec u pozadini
Goran Mehkek/Cropix
Danijela Dolenec
Goran Mehkek/Cropix
Danijela Dolenec i Luka Korlaet najbliži su Tomaševićevi suradnici
 
Goran Mehkek/Cropix
Luka Korlaet, Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/postizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije-1099922 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ef3eed80ba5a3fe69f7939aa8cf120ff21af057 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Postizborna+pragmatika%3A+Kako+je+stranka+koja+%E2%80%98vi%C5%A1e+ni+na+koji+na%C4%8Din+ne+predstavlja+stranku+ljevice%E2%80%98+platformi+Mo%C5%BEemo%21+postala+po%C5%BEeljan+partner.+%C5%A0to+se+promijenilo%3F+SDP+sigurno+nije%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpostizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije-1099922 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fpostizborna-pragmatika-kako-je-stranka-koja-vise-ni-na-koji-nacin-ne-predstavlja-stranku-ljevice-postala-pozeljan-partner-platformi-mozemo-sto-se-promijenilo-sdp-sigurno-nije-1099922 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako je govorila danijela dolenec [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Politikatako je govorila danijela dolenec

Postizborna pragmatika: Kako je stranka koja ‘više ni na koji način ne predstavlja stranku ljevice‘ platformi Možemo! postala poželjan partner. Što se promijenilo? SDP sigurno nije!

Piše Hrvoje Prnjak
19. svibnja 2021. - 14:36

Uvjerljivi trijumf platforme Možemo! u Zagrebu (45,15 posto glasova za gradonačelničkog kandidata i 40,83 posto za Gradsku skupštinu) znači da donedavne aktiviste čeka vrlo skori prelazak iz sfere teoretiziranja o tome što ne valja i što bi trebalo činiti na teren čiste pragmatike, konkretnih, po najavama i mnogih nepopularnih odluka, poteza i rezova, zbog kojih će vrlo brzo, ne treba sumnjati, steći i ljute neprijatelje. Prije svega među onima koji će ostati bez unosnih poslova, možda i radnih mjesta koje su dobivali kojekakvim zaobilaznim načinima, pogodovanjima i preko veze.

Može li Možemo! već u prvim potezima razočarati dio svojih glasača? Nije isključeno. Pritom ne mislimo na one koje "gađa" negativna kampanja Škorinog Domovinskog pokreta, koja pomalo očajnički poku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 17:55