stdClass Object ( [id] => 1111774 [title] => Iako je do idućih izbora 1000 dana, već je krenuo ‘lov na birače‘: Grbin dokazuje da SDP nije ‘Ne možemo!‘, a Grmoja borbom protiv ‘LGBT propagande‘ želi izbjeći bandwagon učinak. Evo što to znači... [alias] => iako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci [catid] => 242 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ovih se dana i na ljevici i na desnici događa gotovo istovjetan fenomen: kao što SDP pokušava amortizirati rast Možemo!, stranke koja je na najboljem putu da im preotme osjetan broj birača, pogotovo mlađih sklonih lijevim idejama, tako su u Mostu označili uzbunu zbog Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

SDP, istina, plaća cijenu višegodišnjoj neartikuliranosti i zaokupljenosti unutarnjim "igrama prijestolja", taština i neformalnih frakcija (uzgred, ovdje valjda primijetiti i kako od riječi "frakcija" i SDP i HDZ, kao naše najveće stranke, bježe kao vrag od tamjana, jer to u pluralizmu na hrvatski način očito još znači slabost i znak ranjivosti, a nipošto i korisno bogatstvo različitih vizija politika unutar jedne opcije!).

S druge strane, Most, iako se od svjetonazorski tobože neutralne platforme koja je isprva "ciljala" na prikupljanje prosvjednih glasova (otud svojedobno inzistiranje Petrova, Grmoje i društva na referendumima za sva takva pitanja) vremenom jasno profilirao u opciju desnog centra koja bi rado privukla i desnije birače. Ali, već neko vrijeme imaju ozbiljnu konkurenciju u Domovinskom pokretu koji "baca mrežu" na isto to biračko tijelo, plus još i na konzervativce "opće prakse" i razočarane HDZ-ovce.

Dakle, za one kojima šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković nije dovoljno desno, ili su naprosto frustrirani zbog neispunjenja nekih svojih ambicija u toj stranci pa im sada puno toga smeta, a ponajviše, jasno, suradnja HDZ-a s SDSS-om omraženog Milorada Pupovca...

U želji da preokrenu negativne trendove, SDP-ovci, iako još uvijek poprilično neuvjerljivo, pokušavaju biti što neformalniji, približiti se jeziku mlađih birača (otud i Grbinovo nedavno spominjanje "noge u guzicu Vladi" nakon SDP-ove nedavne interpelacije zbog obnove nakon potresa). Otud i nastojanja da se pokažu zainteresiranima za neke teme koje im je Možemo! (pre)uzeo dok su se oni samoubilački bavili sami sobom i unutarstranačkim ratovima, zbog čega su neki SDP već preimenovali u - "Ne možemo!".

---

image
Peđa Grbin
Boris Kovacev/Cropix
---

Intenziviraju SDP-ovci u posljednje vrijeme i izjave koji se odnose na kritiku korupcije, klijentelizma, nepotizma i čuvenog "uhljebljivanja", svjesni da im nezavisne liste i nove lijeve opcije i na tome "uzimaju" potencijalne glasove. Sriču osnove političkog aktivizma, sjetili su se i LGBTIQ populacije, antifašizma...

Međutim, pravo je pitanje – je li sve to zakašnjela reakcija na pojavu nekih novih trendova na domaćoj političkoj sceni? Ili možda na Iblerovom trgu zaista misle da će i Možemo!, kao prethodno Hrvatski laburisti predvođeni Dragutinom Lesarom, ili možda ORaH njihove bivše i sadašnje članice Mirele Holy, nestati sami od sebe, "ispuhati" se i jednostavno nestati kao prijetnja rejtingu socijaldemokrata, koji su i dalje druga stranka u državi, unatoč svim propuštenim prigodama i autogolovima...

U Mostu su pak istodobno svjesni da nemaju tako stabilnu biračku bazu kakvu SDP još uvijek ima, pa su zato i agilniji u pokušaju da postanu što "vidljiviji" na desnom političkom spektru. Svjesni da je Škoro iskoristio kampanju i interes medija pred drugi krug gradonačelničkih izbora u Zagrebu kao besplatnu reklamu, Grmoja i kompanija su krenuli u juriš!

U tom svjetlu valja gledati i na Grmojine najnovije istupe protiv "LGBT propagande", odnosno, stavljanje istospolnih sklonosti u istu rečenicu s pedofilijom (sve je počelo njegovom inicijativom-upitom na Facebooku: "Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?"), jer je to jedna od tema koje imaju tradicionalno dobar odaziv među desnim biračima.

Uostalom, i "suverenist" Hrvoje Zekanović se ovih dana pokušao "ukrcati" u isti taj vlak kroz pojavljivanje na okupljanju "Desničara u pubu".

Znate kako je, u ekonomiju se baš nešto i ne razumiju pa da bi kroz nju mogli argumentirano afirmirati neke svoje politike, euro će se uvesti htjeli oni to ili ne, migranata u posljednje vrijeme baš nešto i nema na hrvatskim granicama, još je manje onih koji bi baš kod nas htjeli ostati i raditi, Srbe se kao temu očito "čuva" za obljetnicu Oluje, pa i nabrijani vukovi s desnice na nečemu moraju oštriti očnjake...

Kako u potezima aktualne vlasti u posljednje vrijeme očito ne mogu naći dovoljno "inspiracije" za svoje populističke tirade "u ime naroda" protiv "pokvarenih elita", okomili su se, eto, na provjerenu metu seksualnih manjina...

---

image
Nikola Grmoja
Damjan Tadic/Cropix
---

Možda ne znaju puno o politologiji i zakonitostima političkih procesa, ali dobro znaju da nova kampanja počinje – završetkom prethodne.

O čemu se tu zapravo radi dade se iščitati iz početkom srpnja objavljenom istraživanju koje je za N1 televiziju provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača.

I dok bi HDZ (koji je dobio povjerenje 30,9% anketiranih) pobijedio da se novi parlamentarni izborima održe ovih dana, SDPznatno zaostaje sa 15,2%, dok im Možemo! ozbiljno puše za vrat sa 13,5 posto glasova...

Na desnom polu političke scene, Most s potporom 7,4 posto birača zaostaje za Domovinskim pokretom, kojeg podržava 8,4 posto. Istina, taj je zaostatak u granicama statističke pogreške, ali je neosporno – zaostatak.

Isto istraživanje znakovito otkriva i sljedeće: HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima, odnosno, mogući je izbor za čak 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma.

Možemo! je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego što iznosi njihov sadašnji rejting. No, ono što bi trebalo svirati na uzbunu u vrhu SDP-a kaže: dodatni potencijal Možemo! čine uglavnom glasači SDP-a!

Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Iako im je potencijal dodatnih 11% u odnosu na rejting u spomenutom istraživanju, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su ranije osvajali izbore. Naposljetku, SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se baš ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema zeleno-lijevoj platformi u naletu!

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Dakle, stvari su jasne: za poboljšanje rejtinga Most treba privući glasače centra, i one koju upravo u njima vide opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. No, jasno je da su za početak odlučili udariti na konkurenciji na desnici.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se, pokazuje istraživanje, boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača. Ne uspiju li u tome, prijeti im opasnost da završe kao danas već zaboravljena Hrvatska zora stranka naroda nekadašnjeg HDZ-ovog ministra Milana Kujundžića...

Dakle, iako je pred nama podulja izborna stanka – do proljeća 2024. ne bismo trebali imati nikakve redovne izbore! - "lov na birače" je već počeo. I bit će intenzivan, jer do izbora treba voditi računa o rejtingu u periodičnim sondiranjima preferencija biračkog tijela.

Teorija upozorava na tzv. bandwagon učinak i u politici, odnosno na to da rejtinzi stranaka itekako mogu utjecati na pragmatiku birača, koji će često glasati za opciju koja im možda i nije prvi odabir, ali ima kontinuirano najbolje rejtinge i izglede "da nešto postigne". Drugim riječima, netko tko preferira Most, može zbog boljeg rejtinga Domovinskog pokreta dati glas baš Škorinoj stranci, ili obrnuto.

Dakle, valja se prije prvih idućih izbora izboriti za poziciju, kako na lijevom, tako i desnom političkom polu.

Naravno, uz puno laktarenja i podmetanja nogu. Briga ih, neće ih VAR analizirati...

---

image
Zoran Milanović
Robert Fajt/Cropix
---

---

Zašto je Milanović, kao ljubimac desnice, tek odnedavno na meti kritika ljevičara


Kako ćemo do prvih izbora pričekati tek nešto manje od 1000 dana, do tada ćemo se na političkoj pozornici "zabavljati" i polemičnim ili bolje reći svadljivim istupima kakve nam u posljednje vrijeme redovito servira predsjednik Republike, Zoran Milanović.

On se, s obzirom da je na poziciji koja mu omogućuje neovisnost o bilo kojoj opciji, prometnuo u svojevrsnog stand-up kritičara, koji je zbog napada na Milorada Pupovca, B.a.B.e., Žarka Puhovskog i neke novinare postao pravi ljubimac ovdašnje desnice jer je, kako su oduševljeno klicali na društvenim mrežama, "napokon skresao neke stvari Pupovcu i ekipi"...

Zanimljivo da ga lijevi kolumnisti kroz to vrijeme nisu baš "dirali", iako su neka njegova obrušavanja, konkretno na Pupovca, imala i doslovno huškačku notu i dimenziju osobnog obračuna s pozicije predsjednika. Jer, znate, Pupovac ipak surađuje s HDZ-om pa se senzibilitet za njega negdje putem zagubio. U nekom drugom slučaju, napad predsjednika Republike na predstavnika manjina bi možda bio i znak "puzajućeg fašizma", "uvod u diktatoru i pogrome", tko će ga znati.

A onda je Milanović očito "prešao crtu" – vraćanjem ratnih odlikovanja Branimiru Glavašu, krajem svibnja, nakon čega se gotovo preko noći našao na udaru kritike lijevo orijentiranog dijela javnosti.

Sve je to stvar principa, je li...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od lošeg rejtinga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => strah od lošeg rejtinga 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-10 16:06:38 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => Hrvoje Prnjak [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-10 17:16:24 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2021-07-10 16:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 242 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz unutrašnje i vanjske politike. [menu-meta_keywords] => politika, vijesti iz politike [secure] => 0 [page_title] => Politika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/10\/12601984.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/10\/17733740.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/10\/18428364.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/10\/18447390.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bruno Konjevic\/Cropix","Damjan Tadic\/Cropix","Robert Fajt\/Cropix","Boris Kovacev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Opu\u0161tena atmosfera u sabornici: SDP-ovac Davor Bernardi\u0107 i 'mostovci' Miro Bulj i Nikola Grmoja","Nikola Grmoja","Zoran Milanovi\u0107","Pe\u0111a Grbin"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1296","hd_12601984_1920.jpg":"1920x1080","k_12601984_1280.jpg":"1280x1280","k_12601984_1024.jpg":"1024x1024","k_12601984_640.jpg":"640x640","k_12601984_480.jpg":"480x480","k_12601984_340.jpg":"340x340","k_12601984_220.jpg":"220x220","o_12601984_1280.jpg":"1280x864","o_12601984_1024.jpg":"1024x691","o_12601984_640.jpg":"640x432","o_12601984_480.jpg":"480x324","o_12601984_340.jpg":"340x229","o_12601984_220.jpg":"220x148","h_12601984_1280.jpg":"1280x854","h_12601984_1024.jpg":"1024x683","h_12601984_640.jpg":"640x427","h_12601984_480.jpg":"480x320","h_12601984_340.jpg":"340x227","h_12601984_220.jpg":"220x147","pp_12601984_1280.jpg":"1006x1280","pp_12601984_1024.jpg":"805x1024","pp_12601984_640.jpg":"503x640","pp_12601984_480.jpg":"377x480","pp_12601984_340.jpg":"267x340","pp_12601984_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1311","hd_17733740_1920.jpg":"1920x1080","k_17733740_1280.jpg":"1280x1280","k_17733740_1024.jpg":"1024x1024","k_17733740_640.jpg":"640x640","k_17733740_480.jpg":"480x480","k_17733740_340.jpg":"340x340","k_17733740_220.jpg":"220x220","o_17733740_1280.jpg":"1280x874","o_17733740_1024.jpg":"1024x699","o_17733740_640.jpg":"640x437","o_17733740_480.jpg":"480x327","o_17733740_340.jpg":"340x232","o_17733740_220.jpg":"220x150","h_17733740_1280.jpg":"1280x854","h_17733740_1024.jpg":"1024x683","h_17733740_640.jpg":"640x427","h_17733740_480.jpg":"480x320","h_17733740_340.jpg":"340x227","h_17733740_220.jpg":"220x147","pp_17733740_1280.jpg":"1006x1280","pp_17733740_1024.jpg":"805x1024","pp_17733740_640.jpg":"503x640","pp_17733740_480.jpg":"377x480","pp_17733740_340.jpg":"267x340","pp_17733740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_18428364_1920.jpg":"1920x1080","k_18428364_1280.jpg":"1280x1280","k_18428364_1024.jpg":"1024x1024","k_18428364_640.jpg":"640x640","k_18428364_480.jpg":"480x480","k_18428364_340.jpg":"340x340","k_18428364_220.jpg":"220x220","o_18428364_1280.jpg":"1280x854","o_18428364_1024.jpg":"1024x683","o_18428364_640.jpg":"640x427","o_18428364_480.jpg":"480x320","o_18428364_340.jpg":"340x226","o_18428364_220.jpg":"220x146","h_18428364_1280.jpg":"1280x854","h_18428364_1024.jpg":"1024x683","h_18428364_640.jpg":"640x427","h_18428364_480.jpg":"480x320","h_18428364_340.jpg":"340x227","h_18428364_220.jpg":"220x147","pp_18428364_1280.jpg":"1006x1280","pp_18428364_1024.jpg":"805x1024","pp_18428364_640.jpg":"503x640","pp_18428364_480.jpg":"377x480","pp_18428364_340.jpg":"267x340","pp_18428364_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18447390_1920.jpg":"1920x1080","k_18447390_1280.jpg":"1280x1280","k_18447390_1024.jpg":"1024x1024","k_18447390_640.jpg":"640x640","k_18447390_480.jpg":"480x480","k_18447390_340.jpg":"340x340","k_18447390_220.jpg":"220x220","o_18447390_1280.jpg":"1280x853","o_18447390_1024.jpg":"1024x682","o_18447390_640.jpg":"640x426","o_18447390_480.jpg":"480x320","o_18447390_340.jpg":"340x226","o_18447390_220.jpg":"220x146","h_18447390_1280.jpg":"1280x854","h_18447390_1024.jpg":"1024x683","h_18447390_640.jpg":"640x427","h_18447390_480.jpg":"480x320","h_18447390_340.jpg":"340x227","h_18447390_220.jpg":"220x147","pp_18447390_1280.jpg":"1006x1280","pp_18447390_1024.jpg":"805x1024","pp_18447390_640.jpg":"503x640","pp_18447390_480.jpg":"377x480","pp_18447390_340.jpg":"267x340","pp_18447390_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38603914 Threads: 5 Questions: 7111584894 Slow queries: 3304991 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608711322 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/politika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 242 [name] => Politika [alias] => politika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/politika ) ) [link] => /vijesti/politika/iako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci-1111774 [printLink] => /vijesti/politika/iako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci-1111774?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 643421 [name] => stranački rejting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-10 18:43:12 [main_article_id] => 0 [alias] => stranacki-rejting [link] => /tag/stranacki-rejting ) [1] => stdClass Object ( [id] => 632556 [name] => istraživanje javnog mnijenja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-05 20:00:04 [main_article_id] => 0 [alias] => istrazivanje-javnog-mnijenja [link] => /tag/istrazivanje-javnog-mnijenja ) [2] => stdClass Object ( [id] => 505119 [name] => Nikola Grmoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nikola-grmoja [link] => /tag/nikola-grmoja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od lošeg rejtinga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iako je do idućih izbora 1000 dana, već je krenuo ‘lov na birače‘: Grbin dokazuje da SDP nije ‘Ne možemo!‘, a Grmoja borbom protiv ‘LGBT propagande‘ želi izbjeći bandwagon učinak. Evo što to znači... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/10/12601984.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bruno Konjevic/Cropix [mainImageDesc] => Opuštena atmosfera u sabornici: SDP-ovac Davor Bernardić i 'mostovci' Miro Bulj i Nikola Grmoja [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/10/12601984.jpg [title] => Bruno Konjevic/CropixOpuštena atmosfera u sabornici: SDP-ovac Davor Bernardić i 'mostovci' Miro Bulj i Nikola Grmoja ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/10/17733740.jpg [title] => Damjan Tadic/CropixNikola Grmoja ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/10/18428364.jpg [title] => Robert Fajt/CropixZoran Milanović ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/10/18447390.jpg [title] => Boris Kovacev/CropixPeđa Grbin ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ovih se dana i na ljevici i na desnici događa gotovo istovjetan fenomen: kao što SDP pokušava amortizirati rast Možemo!, stranke koja je na najboljem putu da im preotme osjetan broj birača, pogotovo mlađih sklonih lijevim idejama, tako su u Mostu označili uzbunu zbog Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

SDP, istina, plaća cijenu višegodišnjoj neartikuliranosti i zaokupljenosti unutarnjim "igrama prijestolja", taština i neformalnih frakcija (uzgred, ovdje valjda primijetiti i kako od riječi "frakcija" i SDP i HDZ, kao naše najveće stranke, bježe kao vrag od tamjana, jer to u pluralizmu na hrvatski način očito još znači slabost i znak ranjivosti, a nipošto i korisno bogatstvo različitih vizija politika unutar jedne opcije!).

S druge strane, Most, iako se od svjetonazorski tobože neutralne platforme koja je isprva "ciljala" na prikupljanje prosvjednih glasova (otud svojedobno inzistiranje Petrova, Grmoje i društva na referendumima za sva takva pitanja) vremenom jasno profilirao u opciju desnog centra koja bi rado privukla i desnije birače. Ali, već neko vrijeme imaju ozbiljnu konkurenciju u Domovinskom pokretu koji "baca mrežu" na isto to biračko tijelo, plus još i na konzervativce "opće prakse" i razočarane HDZ-ovce.

Dakle, za one kojima šef HDZ-a i Vlade Andrej Plenković nije dovoljno desno, ili su naprosto frustrirani zbog neispunjenja nekih svojih ambicija u toj stranci pa im sada puno toga smeta, a ponajviše, jasno, suradnja HDZ-a s SDSS-om omraženog Milorada Pupovca...

U želji da preokrenu negativne trendove, SDP-ovci, iako još uvijek poprilično neuvjerljivo, pokušavaju biti što neformalniji, približiti se jeziku mlađih birača (otud i Grbinovo nedavno spominjanje "noge u guzicu Vladi" nakon SDP-ove nedavne interpelacije zbog obnove nakon potresa). Otud i nastojanja da se pokažu zainteresiranima za neke teme koje im je Možemo! (pre)uzeo dok su se oni samoubilački bavili sami sobom i unutarstranačkim ratovima, zbog čega su neki SDP već preimenovali u - "Ne možemo!".

---

image
Peđa Grbin
Boris Kovacev/Cropix
---

Intenziviraju SDP-ovci u posljednje vrijeme i izjave koji se odnose na kritiku korupcije, klijentelizma, nepotizma i čuvenog "uhljebljivanja", svjesni da im nezavisne liste i nove lijeve opcije i na tome "uzimaju" potencijalne glasove. Sriču osnove političkog aktivizma, sjetili su se i LGBTIQ populacije, antifašizma...

Međutim, pravo je pitanje – je li sve to zakašnjela reakcija na pojavu nekih novih trendova na domaćoj političkoj sceni? Ili možda na Iblerovom trgu zaista misle da će i Možemo!, kao prethodno Hrvatski laburisti predvođeni Dragutinom Lesarom, ili možda ORaH njihove bivše i sadašnje članice Mirele Holy, nestati sami od sebe, "ispuhati" se i jednostavno nestati kao prijetnja rejtingu socijaldemokrata, koji su i dalje druga stranka u državi, unatoč svim propuštenim prigodama i autogolovima...

U Mostu su pak istodobno svjesni da nemaju tako stabilnu biračku bazu kakvu SDP još uvijek ima, pa su zato i agilniji u pokušaju da postanu što "vidljiviji" na desnom političkom spektru. Svjesni da je Škoro iskoristio kampanju i interes medija pred drugi krug gradonačelničkih izbora u Zagrebu kao besplatnu reklamu, Grmoja i kompanija su krenuli u juriš!

U tom svjetlu valja gledati i na Grmojine najnovije istupe protiv "LGBT propagande", odnosno, stavljanje istospolnih sklonosti u istu rečenicu s pedofilijom (sve je počelo njegovom inicijativom-upitom na Facebooku: "Podržavate li moju inicijativu da se što je moguće žurnije izglasa Antipedofilski zakon kojim će se uvesti najstrože moguće kazne za pedofile ali i zaštititi djecu od seksualnih sadržaja i LGBTQ propagande?"), jer je to jedna od tema koje imaju tradicionalno dobar odaziv među desnim biračima.

Uostalom, i "suverenist" Hrvoje Zekanović se ovih dana pokušao "ukrcati" u isti taj vlak kroz pojavljivanje na okupljanju "Desničara u pubu".

Znate kako je, u ekonomiju se baš nešto i ne razumiju pa da bi kroz nju mogli argumentirano afirmirati neke svoje politike, euro će se uvesti htjeli oni to ili ne, migranata u posljednje vrijeme baš nešto i nema na hrvatskim granicama, još je manje onih koji bi baš kod nas htjeli ostati i raditi, Srbe se kao temu očito "čuva" za obljetnicu Oluje, pa i nabrijani vukovi s desnice na nečemu moraju oštriti očnjake...

Kako u potezima aktualne vlasti u posljednje vrijeme očito ne mogu naći dovoljno "inspiracije" za svoje populističke tirade "u ime naroda" protiv "pokvarenih elita", okomili su se, eto, na provjerenu metu seksualnih manjina...

---

image
Nikola Grmoja
Damjan Tadic/Cropix
---

Možda ne znaju puno o politologiji i zakonitostima političkih procesa, ali dobro znaju da nova kampanja počinje – završetkom prethodne.

O čemu se tu zapravo radi dade se iščitati iz početkom srpnja objavljenom istraživanju koje je za N1 televiziju provela agencija MASMI na reprezentativnom uzorku 1.300 glasača.

I dok bi HDZ (koji je dobio povjerenje 30,9% anketiranih) pobijedio da se novi parlamentarni izborima održe ovih dana, SDPznatno zaostaje sa 15,2%, dok im Možemo! ozbiljno puše za vrat sa 13,5 posto glasova...

Na desnom polu političke scene, Most s potporom 7,4 posto birača zaostaje za Domovinskim pokretom, kojeg podržava 8,4 posto. Istina, taj je zaostatak u granicama statističke pogreške, ali je neosporno – zaostatak.

Isto istraživanje znakovito otkriva i sljedeće: HDZ je najjača stranka i s obzirom na doseg na izborima, odnosno, mogući je izbor za čak 36% glasača. Razlika između rejtinga i dosega je 5,1% i ukazuje da je HDZ blizu maksimuma.

Možemo! je po dosegu druga stranka s 27,1%, što je za 13,6% više nego što iznosi njihov sadašnji rejting. No, ono što bi trebalo svirati na uzbunu u vrhu SDP-a kaže: dodatni potencijal Možemo! čine uglavnom glasači SDP-a!

Na trećem mjestu je SDP s 26,5%. Iako im je potencijal dodatnih 11% u odnosu na rejting u spomenutom istraživanju, ukupni postotak ne doseže rejtinge kojima su ranije osvajali izbore. Naposljetku, SDP razmatra manje glasača Možemo! nego obratno i trenutno se baš ne čini da SDP ima snagu zaustaviti odljev glasača prema zeleno-lijevoj platformi u naletu!

Most je po dosegu četvrta stranka (20,3%), sa zamjetnim potencijalom od 12,9%. Dakle, stvari su jasne: za poboljšanje rejtinga Most treba privući glasače centra, i one koju upravo u njima vide opciju neovisnu o tradicionalnim lijevim i desnim politikama. No, jasno je da su za početak odlučili udariti na konkurenciji na desnici.

Domovinski pokret ima ukupni potencijal od 17,6%. Za dodatnih 9,2% morat će se, pokazuje istraživanje, boriti za naklonost krajnje desnih HDZ-ovih glasača. Ne uspiju li u tome, prijeti im opasnost da završe kao danas već zaboravljena Hrvatska zora stranka naroda nekadašnjeg HDZ-ovog ministra Milana Kujundžića...

Dakle, iako je pred nama podulja izborna stanka – do proljeća 2024. ne bismo trebali imati nikakve redovne izbore! - "lov na birače" je već počeo. I bit će intenzivan, jer do izbora treba voditi računa o rejtingu u periodičnim sondiranjima preferencija biračkog tijela.

Teorija upozorava na tzv. bandwagon učinak i u politici, odnosno na to da rejtinzi stranaka itekako mogu utjecati na pragmatiku birača, koji će često glasati za opciju koja im možda i nije prvi odabir, ali ima kontinuirano najbolje rejtinge i izglede "da nešto postigne". Drugim riječima, netko tko preferira Most, može zbog boljeg rejtinga Domovinskog pokreta dati glas baš Škorinoj stranci, ili obrnuto.

Dakle, valja se prije prvih idućih izbora izboriti za poziciju, kako na lijevom, tako i desnom političkom polu.

Naravno, uz puno laktarenja i podmetanja nogu. Briga ih, neće ih VAR analizirati...

---

image
Zoran Milanović
Robert Fajt/Cropix
---

---

Zašto je Milanović, kao ljubimac desnice, tek odnedavno na meti kritika ljevičara


Kako ćemo do prvih izbora pričekati tek nešto manje od 1000 dana, do tada ćemo se na političkoj pozornici "zabavljati" i polemičnim ili bolje reći svadljivim istupima kakve nam u posljednje vrijeme redovito servira predsjednik Republike, Zoran Milanović.

On se, s obzirom da je na poziciji koja mu omogućuje neovisnost o bilo kojoj opciji, prometnuo u svojevrsnog stand-up kritičara, koji je zbog napada na Milorada Pupovca, B.a.B.e., Žarka Puhovskog i neke novinare postao pravi ljubimac ovdašnje desnice jer je, kako su oduševljeno klicali na društvenim mrežama, "napokon skresao neke stvari Pupovcu i ekipi"...

Zanimljivo da ga lijevi kolumnisti kroz to vrijeme nisu baš "dirali", iako su neka njegova obrušavanja, konkretno na Pupovca, imala i doslovno huškačku notu i dimenziju osobnog obračuna s pozicije predsjednika. Jer, znate, Pupovac ipak surađuje s HDZ-om pa se senzibilitet za njega negdje putem zagubio. U nekom drugom slučaju, napad predsjednika Republike na predstavnika manjina bi možda bio i znak "puzajućeg fašizma", "uvod u diktatoru i pogrome", tko će ga znati.

A onda je Milanović očito "prešao crtu" – vraćanjem ratnih odlikovanja Branimiru Glavašu, krajem svibnja, nakon čega se gotovo preko noći našao na udaru kritike lijevo orijentiranog dijela javnosti.

Sve je to stvar principa, je li...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bruno Konjevic/Cropix Damjan Tadic/Cropix Robert Fajt/Cropix Boris Kovacev/Cropix
Bruno Konjevic/Cropix
Opuštena atmosfera u sabornici: SDP-ovac Davor Bernardić i 'mostovci' Miro Bulj i Nikola Grmoja
Damjan Tadic/Cropix
Nikola Grmoja
Robert Fajt/Cropix
Zoran Milanović
Boris Kovacev/Cropix
Peđa Grbin
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/politika/iako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci-1111774 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e02bddc9ed374b21f21109c31bf3c43a91027387 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iako+je+do+idu%C4%87ih+izbora+1000+dana%2C+ve%C4%87+je+krenuo+%E2%80%98lov+na+bira%C4%8De%E2%80%98%3A+Grbin+dokazuje+da+SDP+nije+%E2%80%98Ne+mo%C5%BEemo%21%E2%80%98%2C+a+Grmoja+borbom+protiv+%E2%80%98LGBT+propagande%E2%80%98+%C5%BEeli+izbje%C4%87i+bandwagon+u%C4%8Dinak.+Evo+%C5%A1to+to+zna%C4%8Di...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fiako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci-1111774 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fpolitika%2Fiako-je-do-iducih-izbora-1000-dana-vec-je-krenuo-zestoki-lov-na-birace-grbin-dokazuje-da-sdp-nije-ne-mozemo-a-grmoja-borbom-protiv-lgbt-propagande-zapravo-zeli-izbjeci-bandwagon-ucinak-evo-sto-to-znaci-1111774 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => strah od lošeg rejtinga [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Politikastrah od lošeg rejtinga

Iako je do idućih izbora 1000 dana, već je krenuo ‘lov na birače‘: Grbin dokazuje da SDP nije ‘Ne možemo!‘, a Grmoja borbom protiv ‘LGBT propagande‘ želi izbjeći bandwagon učinak. Evo što to znači...

Piše Hrvoje Prnjak
10. srpnja 2021. - 18:42
Opuštena atmosfera u sabornici: SDP-ovac Davor Bernardić i 'mostovci' Miro Bulj i Nikola GrmojaBruno Konjevic/Cropix

Ovih se dana i na ljevici i na desnici događa gotovo istovjetan fenomen: kao što SDP pokušava amortizirati rast Možemo!, stranke koja je na najboljem putu da im preotme osjetan broj birača, pogotovo mlađih sklonih lijevim idejama, tako su u Mostu označili uzbunu zbog Domovinskog pokreta Miroslava Škore.

SDP, istina, plaća cijenu višegodišnjoj neartikuliranosti i zaokupljenosti unutarnjim "igrama prijestolja", taština i neformalnih frakcija (uzgred, ovdje valjda primijetiti i kako od riječi "frakcija" i SDP i HDZ, kao naše najveće stranke, bježe kao vrag od tamjana, jer to u pluralizmu na hrvatski način očito još znači slabost i znak ranjivosti, a nipošto i korisno bogatstvo različitih vizija politika unutar jedne opcije!).

S druge strane, Most, iako se od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 08:50