StoryEditorOCM
HrvatskaSmotra Žudija

Žudije će stupati u Hrvatskom zagorju, domaćin im je viteško društvo Lobor, dogodine se vraćaju u Opuzen

Piše Stanislav Soldo
31. ožujka 2024. - 14:58

Festival žudija, čuvara Kristova groba koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak ove godine seli u Zagorje. Viteško društvo Svetoga križa Lobor i Općina Lobor domaćini su 23. po redu Festivalu Žudija koji će se organizirati na Trgu svete Ane u Loboru. Doček Žudija i gostiju uz doručak očekuje se između 8 i 9 sati, nakon čega slijedi sastanak zapovjednika. U 10 sati na rasporedu je sveta misa, a u 11 mimohod čuvara Kristova groba. U 11.30 akademski snimatelj Šime Strikoman upriličit će još jedno snimanje milenijske fotografije na brežuljku kod crkve sv. Ane, dok 23. Hrvatski festival Žudija tradicionalno počinje u 12 sati, uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tradicija žudija čuvara Kristova groba prisutna je u gotovo svim dalmatinskim župama. Paraliturgijsko uprozorenje Kristove muke postalo je sastavni dio obreda Velikog tjedna i Uskrsa, a najzanimljivije je takozvano padanje žudija u noći vazmenog bdijenja, kada na zvuk svečane pjesme "Slava na visini Bogu" žudije kao mrtvi padaju po podu dok Isus ustaje iz groba.

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz sveto trodnevlje. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a 2006. godine organizatori su dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se s običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama, gdje je sve i započelo. Prošle je godine festival su čuvara Kristova groba bio u neretvanskoj župi Slivno Ravno, ove je godine u Loboru a dogodine će biti u Opuzenu.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:53