StoryEditor
Hrvatska'izložene smo agresiji'

'Ženska soba' nakon Stankovićeve emisije primila brutalne prijetnje i uvrede, žrtva nasilja zgrožena istupom voditelja: 'Otkud ti pravo da govoriš u moje ime?'

Piše A.B.K.
21. listopada 2019. - 19:18

Dan nakon HRT-ove emisije „Nedjeljom u dva“, u kojoj je došlo do svađe glumice i aktivistice Jelene Veljače i urednika Aleksandra Stankovića, polemika o seksualnom nasilju prelila se na društvene mreže, a udruga „Ženska soba - centar za seksualna prava“ primila je danas i brutalne telefonske prijetnje.

- Tijekom današnjeg dana Ženska soba zaprimila je telefonske pozive u kojima smo izložene agresiji i prijetnjama od strane građana u kojima nam se prijeti napadima iz domene seksualnog nasilja, te nas se vrijeđa pogrdnim imenima. Takve reakcije građana smatramo pokazateljem stanja društva u kojem čak i borba protiv seksualnog nasilja izaziva nove nasilne reakcije. U takvom kontekstu reakcije kao što je ona Aleksandra Stankovića su pokazatelj društvenog mainstreama koji potiče daljnje nasilnike i nasilna ponašanja – reagirali su danas iz Ženske sobe.

Potresna priča o Jeleni B., ženi koja je godinama zlostavljana i silovana - od vlastitog supruga: 'Sjećam se i prvog šamara, mislila sam, proći će, a onda je uslijedila duga bračna agonija...'

Na osnovu reakcija osoba koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su im se obratile nakon emisije iz udruge žele poslati jasnu poruku.

- Učinit ćemo to riječima jedne od preživjelih koje su nam se danas telefonski javile kao reakciju na konkretan nastup gospodina Stankovića (izjavu koristimo uz dozvolu korisnice): „Otkud ti pravo da govoriš u moje ime i otkud ti pravo da mi držiš prodike o tome kad se treba progovoriti?“ U nadi da će ovo naše priopćenje pridonijeti širenju prostora razumijevanja za sve osobe koje su preživjele seksualno nasilje i pridonijeti senzibilizaciji i odgovornom postupanju svih dionika društva i institucija u smjeru smanjenja seksualnog nasilja, a naročito onih dionika koji, zbog svoje javne pozicije, imaju utjecaj na veći broj građanki i građana i na cijelo društvo - reagirao je tim Ženske sobe.

Riječ je o organizaciji koja se 17 godina bavi temom seksualnog nasilja i izravno radi s osobama koje su preživjele seksualno nasilje.

Tvrde kako su zgroženi sadržajem i načinom komunikacije novinara HRT-a sa Jelenom Veljačom koja je u studio došla kao predstavnica organizacija koje su pokrenule niz prosvjeda „Pravda za djevojčice“ (Platforma za reproduktivna prava, Ženska soba, Zaklada Solidarna, Inicijativa #Spasime).

Stanković se oglasio o emisiji s Veljačom, reagirao i na buru koja je nastala na društvenim mrežama: Vrijeđali su me i prijetili da mi treba silovati bliske članove obitelji

- Smatramo da su iznesene teze usmjerene na propitivanje i otvoreno iskazivanje nerazumijevanja, pa čak i osude konkretne žrtve seksualnog nasilja, opasne po žrtve seksualnog nasilja koje su emisiju gledale, u smislu dodatne traumatizacije. Smatramo također kako su takve teze opasne u smislu poticanja trenutnog društvenog konteksta u kojem se žrtvu okrivljava za nasilje koje doživi ili se propituje njeno ponašanje prije, tijekom ili nakon proživljenog nasilja – upozoravaju iz Ženske sobe.

Naglašavaju kako je jedina osoba koja je odgovorna za seksualno nasilje - počinitelj nasilja! 

 Smatraju da je dužnost nadležnih institucija Republike Hrvatske procesuirati počinitelje seksualnog nasilja, imajući poseban obzir prema osobama koje prijavljuju seksualno nasilje te vodeći računa o specifičnoj prirodi traume koju osoba preživi. Također,  upozoravaju kao je dužnost okoline, društva i medija ne podržavati kontekst u kojem se nasilje opravdava ili relativizira čime se direktno utječe na pojavnost tog nasilja.

 - Ističemo da su razlozi zbog kojih je preživjelima izuzetno teško prijaviti seksualno nasilje razni, a uključuju: strah od počinitelja (strah od kazne, od osvete, od učestalog ponavljanja nasilja), strah da će ih drugi okriviti za preživljeno nasilje, strah od reakcije okoline, strah od odbacivanja partnera i obitelji, strah od reakcija institucija i toga što će proživjeti tokom procesa, strah da im nitko neće vjerovati, sram da itko sazna za to što im se događa, brojne predrasude kojima je seksualno nasilje obavijeno i drugo - naglasili su iz Ženske sobe. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. siječanj 2021 19:43