StoryEditor
HrvatskaBlizina epicentra

Zagrepčanima se jučerašnji potres činio jačim nego što je zapravo bio: razlog tome otkrila rukovoditeljica Seizmološke službe

Piše PSD
21. travnja 2021. - 23:13

Rukovoditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić za Dnevnik Nove TV komentirala je sinoćnji potres od 3.1 po Richteru u Zagrebu. Kazala je kako je za očekivati da će se povremeno događati ovakvi potresi nakon onog u ožujku prošle godine. 

- Jedan od takvih naknadnih potresa je i ovaj koji smo imali noćas - tvrdi, a objasnila je i zašto je logično da su ga Zagrepčani toliko jako osjetili. 

Kada se nalazite u blizini epicentra, kazala je Ivančić, normalno je da se buka čuje. 

“Nakon Zagreba brojimo negdje do 3.000 potresa. Naravno, i onih najsitnijih koje su samo zabilježeni instrumenti, ali ima ih oko 3.000”, rekla je Ines Ivančić.

 Prirodno je da malo zaboravimo kako je to bilo poslije 22. ožujka. Jako puno ljudi je tada prijavljivalo da čuje buku. Karakteristično je da se u blizini epicentra čuje buka - kazala je.

Istaknula je kako nitko od seizmologa nije kazao da nas ne očekuje još veći potres.

- Sigurno nijedan seizmolog nije izjavio da nakon manjeg potresa neće biti veći i obrnuto. To je apsolutno nemoguće. No kada se dogodi veliki potres kao u Zagrebu 5,5 ili u Petrinji 6,2 slijedi veliki broj naknadnih - pojasnila je Ivančić.

Istaknula je kako živimo na trusnom seizmički aktivnom području. 

- Ovo je specifično jer su nam se brzo, u jednoj godini, dogodila dva snažna potresa s velim brojem naknadnih potresa. Mi moramo biti svjesni da živimo na seizmički aktivnom području - kazala je Ivančić.

Podsjetila je i na potrese unazad sto godina. Potresi u Jadranskom moru, kaže Ivančić, nisu ništa neobično. 

- 1988. godine zabilježeno je 280 potresa magnitude 5,3, s time da je tada bilo i manje seizmografa. 2003. i 2004. godine su bili potresi na Jabuci. To nije ništa neobično - dovršila je Ivančić u Dnevniku Nove TV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 07:44