StoryEditorOCM
Hrvatskaveliki problem

U Hrvatskoj vlada pošast ilegalnih online kladionica. Istražili smo kako zaobilaze pravila i ‘vrte‘ ogroman novac

Piše Mia Uzinić
27. ožujka 2024. - 15:06

Ministar financija Marko Primorac nedavno je predstavio Prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću, koji je upućen i u javno savjetovanje, a kojima se, među ostalim, želi dodatno onemogućiti rad nelegalnim internetskim priređivačima igara na sreću. Također je u planu i postrožiti odredbe kad je u pitanju oglašavanje. 

Trenutno se ilegalne online priređivače igara na sreću sprječava tako da im se blokira IP adresa, ali oni su pronašli lukav način za zaobilaženje ove prepreke, pa bi ovaj Zakon trebao uvesti dodatne mjere blokiranja financijskih transakcija prema ilegalnom priređivaču. Ministar je na predavanju istaknuo da je nelegalno priređivanje igara putem interneta jedan od ključnih izazova, pri čemu je mahom riječ o subjektima koji se nalaze u inozemstvu, pa ih je teže kontrolirati i sprječavati u poslovanju.

Samo u 2023. godini 118 milijuna eura, koji su dobiveni od poreza i naknada od igara na sreću, uloženo je u promicanje sporta, borbu protiv ovisnosti, zadovoljavanje potreba osoba s invaliditetom i ostalo. Ove poreze i naknade "ilegalci" vješto izbjegavaju. 

Istražili smo koliko su daleko spremni ići u tome i uvidjeli kako je potrebno samo malo "maštovitosti" i volje da bi se izigralo hrvatske regulatore internetskih domena i Poreznu upravu. Uvelike zahvaljujući tome što je, s obzirom na zakone koji su trenutno na snazi, problem moguće samo liječiti, ali ne i spriječiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:23