StoryEditorOCM
Hrvatskau akciji

Turistička inspekcija do sada obavila 930 nadzora iznajmljivanja u domaćinstvu, evo što su sve zatekli

Piše Hina
25. kolovoza 2023. - 18:40

Turistički inspektori su tijekom predsezone i sezone obavili 930 nadzora iznajmljivanja u domaćinstvu, pri čemu je u 45 nadzora utvrđeno neregistrirano iznajmljivanje, kao i oglašavanje objekata za koje nije ishođeno potrebno rješenje, dok je kod legalnih iznajmljivača utvrđeno 167 povreda propisa, objavio je Državni inspektorat.

U inspekcijskim nadzorima nad pružateljima ugostiteljskih usluga u domaćinstvu - iznajmljivačima, turistički inspektori Državnog inspektorata prvenstveno su utvrđivali legalitet pružanja usluga odnosno je li iznajmljivač ishodio rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, dok se kod iznajmljivača koji su ishodili rješenje o odobrenju kontrolira ispunjava li objekt u kojem se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu sve obveze propisane Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

"Prema preliminarnim podacima turistički inspektori Državnog inspektorata su tijekom predsezone i sezone u turističkim središtima, do sada obavili ukupno 930 nadzora iznajmljivanja u domaćinstvu", navodi se u priopćenju koje je Državni inspektorat u petak objavio na svojim internetskim stranicama.

Iz Inspektorata ističu da je od ukupnog broja obavljenih inspekcijskih nadzora u njih 45 utvrđeno neregistrirano iznajmljivanje u domaćinstvu, kao i oglašavanje objekata za koje nije ishođeno rješenje o odobrenju za pružanje usluga u domaćinstvu.

Po podacima Državnog inspektorata, radi utvrđenih povreda, temeljem Zakona o zabrani i sprječavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti, izrečena je 41 upravna mjera zabrane obavljanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu, kao i mjera zabrane oglašavanja neregistriranog pružanja usluga u domaćinstvu.

Uz poduzimanje upravnih mjera, poduzeto je ukupno 45 prekršajnih mjera izdavanjem 32 prekršajna naloga i podnošenjem 13 optužnih prijedloga (ukupan iznos kazni izrečenih prekršajnim nalozima je 48.401 eura/ 364.680 kuna, oduzeto imovinske koristi prekršajnim nalozima u iznosu od 8.814 eura/66.411 kuna te je predloženo oduzimanje protupravne imovinske koristi optužnim prijedlozima u iznosu od 5.346 eura/ 40.281 kuna), ističu iz Inspektorata.

Pri tome, kako nadalje navode, izvršeno je pečaćenje 22 objekta u domaćinstvu, na rok od 30 dana odnosno do otklanjanja nepravilnosti, u kojima je utvrđeno neregistrirano pružanje usluga u domaćinstvu, dok će se kontrola mjera zabrane oglašavanja provesti na drugi pogodan način.

"Istovremeno, nadzorima kod legalnih iznajmljivača utvrđeno je ukupno 167 raznih povreda propisa, za koje je u 73 posto utvrđenih povreda (122 povrede) primijenjeno načelo oportuniteta propisano Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti, odnosno protiv navedenih registriranih iznajmljivača u domaćinstvu neće se pokrenuti prekršajni postupak budući da su isti otklonili nepravilnosti utvrđene u nadzoru tijekom inspekcijskog nadzora ili u roku određenom od stane inspektora. Za ostale teže utvrđene povrede poduzete su 42 prekršajne mjere, izricanjem kazne na mjestu počinjenja prekršaja, izdavanjem prekršajnog nadzora odnosno podnošenjem optužnog prijedloga nadležnom sudu", navodi se u priopćenju.

Najčešće povrede kod registriranih iznajmljivača odnosile su se na neprijavljivanje gostiju, neisticanje obavijesti o podnošenju prigovora gosta, neizdavanje računa i oglašavanje vrste za koje nisu ishodili rješenje o odobrenju.

Iz Državnog inspektorata podsjećaju da je Zakonom o zabrani i sprječavanju neregistriranog obavljanja djelatnosti propisana novčana kazna za fizičku osobu od 10.000 kuna (1.327 eura) do 30.000 kuna (3.981 eura) za prekršaj neregistriranog obavljanja djelatnosti.

Nadzori iznajmljivanja u domaćinstvu nastavljaju se i dalje provodi do kraja turističke sezone, kao i u posezoni u turističkim gradovima i općinama, zaključuje se u priopćenju Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:42