stdClass Object ( [id] => 620376 [title] => Tko su hrvatski svećenici koji su odlučili napustiti službu? Jedan je to učinio jer čeka bebu s vjeroučiteljicom, drugi je priznao župljanima da se zaljubio... [alias] => tko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije par dana mediji su objavili vijest o nestanku fra Igora Barišića koji je bio župnik u Hrastovici u Petrinji i vodio župu na čijem je čelu svojedobno bio današnji sisački biskup Vlado Košić.

Svećenikov nestanak prijavio je svećenik iz Iloka koji ga je trebao doći zamijeniti uz Hrastovici, a informaciju o njegovom nestanku je nakon prijave sisačko-moslavačkoj Policijskoj upravi objavila i Nacionalna evidencija nestalih osoba na svojoj web stranici Nestali.hr.

Mnogi župljani su bili zabrinuti zbog nestanka župnika kojeg su izuzetno cijenili. Fra Barišić se nikome nije javljao nekoliko dana, nitko nije znao gdje se nalazi, čak niti njegova obitelj u Slavonskom Brodu.

Odlučio da ne želi biti svećenik

No misteriji njegovog nestanka je razriješen, piše 100posto.hr. Fra Barišić je, kako tvrdi njegov brat Zdenko, u obiteljskoj kući, a posljednjih par dana proveo je u jednom hotelu u kojem je razmišljao o svećeničkom pozivu.

Odlučio je da više ne želi biti svećenik, a razlozi njegove odluke još uvijek su nepoznati. Fra Barišić jedan je u nizu župnika koji su tijekom posljednjih godina odlučili napustiti svoju službu.

Prije četiri mjeseca međimurski lokalni mediji pisali su o župniku Marinku Prstecu koji je prekinuo nedjeljnu misu u crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog križa u Kotoribi.

Prijavio vjeroučiteljicu Katehetskom uredu biskupije

Razlog tome navodno je bilo prozivanje pojedinih vjernika koji nisu prisustvovali misi te svađa koja je uslijedila s prisutnima u crkvi. Župnik je nakon toga zatražio od Varaždinske biskupije razrješenje u toj župi i dobio ga.

Kako je Prstec tada objasnio, razlozi neslaganja sa župljanima leže u novcu za obnovu župnog dvora i njegovoj prijavi vjeroučiteljice Jasenke Trojko. Prstec je trebao dati više od 400 tisuća kuna za obnovu poduzetniku i članu Crkvenog vijeća Željku Kosu, no to je odbio.

Vjeroučiteljicu Trojku je prijavio Katehetskom uredu biskupije tražeći njezinu smjenu jer je htio da ona radi s djecom prema katehetskom priručniku, da djeca uče i preko radionica, da crtaju, gledaju biblijske filmove i slično, a ona ih je tjerala samo da mole krunicu.

Na biskupijskoj web stanici objavljeno je kako je Prstec zbog bolesti razriješen službe, a vlč. Ivan Kljunić imenovan je do daljnjega župnim upraviteljem župe.

Službu napustio zbog ljubavi

Prije njega župnik Vinko Sudar Župe Kraljice Apostola iz Zaprešića šokirao je svoje sugrađane kada je jednu nedjelju izjavio da je to bila njegova zadnja misa te da nakon sedam godina više neće biti njihov župnik.

Sudar je, naime, službu napustio zbog ljubavi i objasnio kako je odlučio "ići drugim putem i zasnovati obitelj". Iako su kružile glasine da je jedna djevojka trudna s njime, Sudar je to demantirao te otvoreno priznao da je njegova odabranica nevina. O ženi zbog koje je napustio poziv ne zna se puno, samo da se zove Ivana i da joj je nadimak Čupa.

Građanima Zaprešića je ta vijest posebno teško pala, no podržali su ga u njegovoj odluci i kazali da će im iznimno nedostajati jer je bio poseban župnik. Inače,

Sudar je postao svećenik prije deset godina, a zaredio ga je njegov stric, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar. Nakon napuštanja službe Sudar se zaposlio i radi na internetskoj aukcijskoj platformi koja se bavi prodajom automobila.

Fatalni susret na duhovnoj obnovi

Službu je zbog ljubavi napustio i Ivica Bačani, koji je do rujna 2018. bio župnik u Virju i dekan Virovskog dekanata. Bačani je službu napustio zbog svoje odabranice, vjeroučiteljice iz okolice Varaždina s kojom je čekao dijete i koju je, kako su kazali mještani, navodno sreo na jednoj duhovnoj obnovi.

Da se nešto čudno događa s bivšim župnikom župe Svetog Marina u Virju, tamošnji župljani primijetili su početkom kolovoza prošle godine. Tada je, naime, velečasni Bačani otišao iz mjesta, a mnogima je rekao da ide na godišnji odmor.

Mještani u tome nisu vidjeli ništa čudno sve dok svetu misu u njihovoj crkvi nije služio župnik iz susjednog mjesta koji je objasnio župljanima da je Bačani zatražio da ga se razriješi iz župničke i dekanatske službe.

"Često nas je znao špotati"

Bačanija mještani opisuju kao vrlo kvalitetnog svećenika koji je bio iznimno predan svećeničkoj službi. Mladu misu služio je 2009. godine, a u Virje je došao 2010. nakon službe u Ivancu. Mnogi župljani doživljavali su ga kao vrlo konzervativnog svećenika koji je često na misama znao prozivati vjernike.

"Često nas je znao špotati zbog nekih stvari, zbog nedolaska na mise ili što se više vjernika nije uključivalo u nekakve akcije. Htio nam je dati do znanja da se vjera ne živi samo nedjeljom u crkvi, nego svaki dan. I često je imao pravo.

Propovijedi su mu bile snažne. Nije želio nikakve zezancije na proslavama Martinja, niti da Općina organizira nekakvo druženje uz glazbu tijekom korizme. Rekli bismo da je bio poprilično konzervativan", ispričali su mještani.

Kazali su i kako je mladima bio dostupan na društvenim mrežama, ali je svoje profile deaktivirao kad se počelo pričati o razlozima njegova napuštanja svećeničkog reda.

Župljane 'stavio' na stup srama

Župnik župe u Brodskom Varošu svećenik Davorin Anđić, kako su pisali lokalni portali, trajno je otišao iz župe u Brodskom Varošu nakon što se pisalo da je javno objavio listu vjernika koji nisu platili lukno, obvezni godišnji doprinos župljana za uzdržavanje svećenika, te ih tim činom stavio na svojevrsni stup srama u svojoj župnoj zajednici.

Smatrajući kako neki njegovi vjernici nisu dobri župljani, ili obrnuto, putem Župnog listića je izvijestio da je u 2017. godini "lukno i zvonarinu podmirilo je oko 52 posto župljana, 4 posto se vodi da žive i rade negdje u inozemstvu, a 44 posto župljana, koji stanuju na teritoriju te župe, nije podmirilo lukno i zvonarinu".

U drugom Župnim listiću objavio je "Popis darovatelja za lukno i zvonarinu za 2016. i 2017. godinu" s tablicama u kojima se nalaze "po ulicama i kućnim brojevima, obitelji koje su darovale i koje nisu darovale za lukno i zvonarinu u protekle dvije godine".

Napustio službu i odlučio se baviti stočarstvom

Javnosti je poznat i slučaj Bariše Dejanovića iz Gospića koji je zbog velike ljubavi prema profesorici hrvatskog jezika i književnosti napustio svećenički poziv. Bariša i njegova odabranica Ivanka vjenčali su se i imaju dvoje djece – Roka i Luku.

Nakon napuštanja svećeničkog poziva, Bariša je ostao bez prihoda i dugo vremena nije mogao naći posao. Shvatio je da bi dobra ideja bila proizvodnja hrane, a kako je u Lici najviše napuštenih pašnjaka odlučio se baviti stočarstvom. S dvojicom braće osnovao je OPG, unajmio zemlju i kupio nekoliko krava.

Iako su krenuli gotovo iz ničega, njihov teški rad je urodio plodom i danas imaju oko dvjesto krava koje uzgajaju po strogim pravilima eko – proizvodnje. U kućici koju su sagradili pored životinja nemaju ni struje ni vode, a zimi je život u Visuću još suroviji.

Unatoč svemu, Bariša nikada nije požalio zbog životne avanture u koju se upustio, a smatra da između njegovog bivšeg i sadašnjeg poziva nema prevelike razlike. "Stado treba ljubiti i za njega se žrtvovati. Ako dođe vuk, moram stati ispred njega i obraniti ga, jer bez stada ni meni nema života. Kakvo će ono biti, ovisi samo o pastiru", ispričao je Bariša.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Fra Barišić nije jedini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-08-27 08:12:27 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => 100posto.hr [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-08-27 16:17:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-08-27 08:45:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 38270 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/08/27/svecenici1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "svecenici1" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1120x840" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8138290 Threads: 3 Questions: 1682517943 Slow queries: 5012644 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112508342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/tko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio-620376 [printLink] => /vijesti/hrvatska/tko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio-620376?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 374365 [name] => svećenici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svecenici [link] => /tag/svecenici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 410778 [name] => Ivica Bačani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-bacani [link] => /tag/ivica-bacani ) [2] => stdClass Object ( [id] => 491888 [name] => igor barišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-barisic [link] => /tag/igor-barisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 491889 [name] => vinko sudar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vinko-sudar [link] => /tag/vinko-sudar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 491890 [name] => bariša dejanovć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => barisa-dejanovc [link] => /tag/barisa-dejanovc ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Fra Barišić nije jedini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko su hrvatski svećenici koji su odlučili napustiti službu? Jedan je to učinio jer čeka bebu s vjeroučiteljicom, drugi je priznao župljanima da se zaljubio... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-12-28-47-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/27/svecenici1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => svecenici1 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/08/27/svecenici1.jpg [title] => svecenici1 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije par dana mediji su objavili vijest o nestanku fra Igora Barišića koji je bio župnik u Hrastovici u Petrinji i vodio župu na čijem je čelu svojedobno bio današnji sisački biskup Vlado Košić.

Svećenikov nestanak prijavio je svećenik iz Iloka koji ga je trebao doći zamijeniti uz Hrastovici, a informaciju o njegovom nestanku je nakon prijave sisačko-moslavačkoj Policijskoj upravi objavila i Nacionalna evidencija nestalih osoba na svojoj web stranici Nestali.hr.

Mnogi župljani su bili zabrinuti zbog nestanka župnika kojeg su izuzetno cijenili. Fra Barišić se nikome nije javljao nekoliko dana, nitko nije znao gdje se nalazi, čak niti njegova obitelj u Slavonskom Brodu.

Odlučio da ne želi biti svećenik

No misteriji njegovog nestanka je razriješen, piše 100posto.hr. Fra Barišić je, kako tvrdi njegov brat Zdenko, u obiteljskoj kući, a posljednjih par dana proveo je u jednom hotelu u kojem je razmišljao o svećeničkom pozivu.

Odlučio je da više ne želi biti svećenik, a razlozi njegove odluke još uvijek su nepoznati. Fra Barišić jedan je u nizu župnika koji su tijekom posljednjih godina odlučili napustiti svoju službu.

Prije četiri mjeseca međimurski lokalni mediji pisali su o župniku Marinku Prstecu koji je prekinuo nedjeljnu misu u crkvi Sedam žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog križa u Kotoribi.

Prijavio vjeroučiteljicu Katehetskom uredu biskupije

Razlog tome navodno je bilo prozivanje pojedinih vjernika koji nisu prisustvovali misi te svađa koja je uslijedila s prisutnima u crkvi. Župnik je nakon toga zatražio od Varaždinske biskupije razrješenje u toj župi i dobio ga.

Kako je Prstec tada objasnio, razlozi neslaganja sa župljanima leže u novcu za obnovu župnog dvora i njegovoj prijavi vjeroučiteljice Jasenke Trojko. Prstec je trebao dati više od 400 tisuća kuna za obnovu poduzetniku i članu Crkvenog vijeća Željku Kosu, no to je odbio.

Vjeroučiteljicu Trojku je prijavio Katehetskom uredu biskupije tražeći njezinu smjenu jer je htio da ona radi s djecom prema katehetskom priručniku, da djeca uče i preko radionica, da crtaju, gledaju biblijske filmove i slično, a ona ih je tjerala samo da mole krunicu.

Na biskupijskoj web stanici objavljeno je kako je Prstec zbog bolesti razriješen službe, a vlč. Ivan Kljunić imenovan je do daljnjega župnim upraviteljem župe.

Službu napustio zbog ljubavi

Prije njega župnik Vinko Sudar Župe Kraljice Apostola iz Zaprešića šokirao je svoje sugrađane kada je jednu nedjelju izjavio da je to bila njegova zadnja misa te da nakon sedam godina više neće biti njihov župnik.

Sudar je, naime, službu napustio zbog ljubavi i objasnio kako je odlučio "ići drugim putem i zasnovati obitelj". Iako su kružile glasine da je jedna djevojka trudna s njime, Sudar je to demantirao te otvoreno priznao da je njegova odabranica nevina. O ženi zbog koje je napustio poziv ne zna se puno, samo da se zove Ivana i da joj je nadimak Čupa.

Građanima Zaprešića je ta vijest posebno teško pala, no podržali su ga u njegovoj odluci i kazali da će im iznimno nedostajati jer je bio poseban župnik. Inače,

Sudar je postao svećenik prije deset godina, a zaredio ga je njegov stric, pomoćni biskup vrhbosanski Pero Sudar. Nakon napuštanja službe Sudar se zaposlio i radi na internetskoj aukcijskoj platformi koja se bavi prodajom automobila.

Fatalni susret na duhovnoj obnovi

Službu je zbog ljubavi napustio i Ivica Bačani, koji je do rujna 2018. bio župnik u Virju i dekan Virovskog dekanata. Bačani je službu napustio zbog svoje odabranice, vjeroučiteljice iz okolice Varaždina s kojom je čekao dijete i koju je, kako su kazali mještani, navodno sreo na jednoj duhovnoj obnovi.

Da se nešto čudno događa s bivšim župnikom župe Svetog Marina u Virju, tamošnji župljani primijetili su početkom kolovoza prošle godine. Tada je, naime, velečasni Bačani otišao iz mjesta, a mnogima je rekao da ide na godišnji odmor.

Mještani u tome nisu vidjeli ništa čudno sve dok svetu misu u njihovoj crkvi nije služio župnik iz susjednog mjesta koji je objasnio župljanima da je Bačani zatražio da ga se razriješi iz župničke i dekanatske službe.

"Često nas je znao špotati"

Bačanija mještani opisuju kao vrlo kvalitetnog svećenika koji je bio iznimno predan svećeničkoj službi. Mladu misu služio je 2009. godine, a u Virje je došao 2010. nakon službe u Ivancu. Mnogi župljani doživljavali su ga kao vrlo konzervativnog svećenika koji je često na misama znao prozivati vjernike.

"Često nas je znao špotati zbog nekih stvari, zbog nedolaska na mise ili što se više vjernika nije uključivalo u nekakve akcije. Htio nam je dati do znanja da se vjera ne živi samo nedjeljom u crkvi, nego svaki dan. I često je imao pravo.

Propovijedi su mu bile snažne. Nije želio nikakve zezancije na proslavama Martinja, niti da Općina organizira nekakvo druženje uz glazbu tijekom korizme. Rekli bismo da je bio poprilično konzervativan", ispričali su mještani.

Kazali su i kako je mladima bio dostupan na društvenim mrežama, ali je svoje profile deaktivirao kad se počelo pričati o razlozima njegova napuštanja svećeničkog reda.

Župljane 'stavio' na stup srama

Župnik župe u Brodskom Varošu svećenik Davorin Anđić, kako su pisali lokalni portali, trajno je otišao iz župe u Brodskom Varošu nakon što se pisalo da je javno objavio listu vjernika koji nisu platili lukno, obvezni godišnji doprinos župljana za uzdržavanje svećenika, te ih tim činom stavio na svojevrsni stup srama u svojoj župnoj zajednici.

Smatrajući kako neki njegovi vjernici nisu dobri župljani, ili obrnuto, putem Župnog listića je izvijestio da je u 2017. godini "lukno i zvonarinu podmirilo je oko 52 posto župljana, 4 posto se vodi da žive i rade negdje u inozemstvu, a 44 posto župljana, koji stanuju na teritoriju te župe, nije podmirilo lukno i zvonarinu".

U drugom Župnim listiću objavio je "Popis darovatelja za lukno i zvonarinu za 2016. i 2017. godinu" s tablicama u kojima se nalaze "po ulicama i kućnim brojevima, obitelji koje su darovale i koje nisu darovale za lukno i zvonarinu u protekle dvije godine".

Napustio službu i odlučio se baviti stočarstvom

Javnosti je poznat i slučaj Bariše Dejanovića iz Gospića koji je zbog velike ljubavi prema profesorici hrvatskog jezika i književnosti napustio svećenički poziv. Bariša i njegova odabranica Ivanka vjenčali su se i imaju dvoje djece – Roka i Luku.

Nakon napuštanja svećeničkog poziva, Bariša je ostao bez prihoda i dugo vremena nije mogao naći posao. Shvatio je da bi dobra ideja bila proizvodnja hrane, a kako je u Lici najviše napuštenih pašnjaka odlučio se baviti stočarstvom. S dvojicom braće osnovao je OPG, unajmio zemlju i kupio nekoliko krava.

Iako su krenuli gotovo iz ničega, njihov teški rad je urodio plodom i danas imaju oko dvjesto krava koje uzgajaju po strogim pravilima eko – proizvodnje. U kućici koju su sagradili pored životinja nemaju ni struje ni vode, a zimi je život u Visuću još suroviji.

Unatoč svemu, Bariša nikada nije požalio zbog životne avanture u koju se upustio, a smatra da između njegovog bivšeg i sadašnjeg poziva nema prevelike razlike. "Stado treba ljubiti i za njega se žrtvovati. Ako dođe vuk, moram stati ispred njega i obraniti ga, jer bez stada ni meni nema života. Kakvo će ono biti, ovisi samo o pastiru", ispričao je Bariša.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
svecenici1
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/tko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio-620376 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6d63e204bb52963ee21fb92ad8576045907f52b1 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+su+hrvatski+sve%C4%87enici+koji+su+odlu%C4%8Dili+napustiti+slu%C5%BEbu%3F+Jedan+je+to+u%C4%8Dinio+jer+%C4%8Deka+bebu+s+vjerou%C4%8Diteljicom%2C+drugi+je+priznao+%C5%BEupljanima+da+se+zaljubio...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio-620376 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftko-su-hrvatski-svecenici-koji-su-odlucili-napustiti-sluzbu-jedan-je-to-ucinio-jer-ceka-bebu-s-vjerouciteljicom-drugi-je-priznao-zupljanima-da-se-zaljubio-620376 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Fra Barišić nije jedini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaFra Barišić nije jedini

Tko su hrvatski svećenici koji su odlučili napustiti službu? Jedan je to učinio jer čeka bebu s vjeroučiteljicom, drugi je priznao župljanima da se zaljubio...

Piše 100posto.hr
27. kolovoza 2019. - 10:45
svecenici1

Prije par dana mediji su objavili vijest o nestanku fra Igora Barišića koji je bio župnik u Hrastovici u Petrinji i vodio župu na čijem je čelu svojedobno bio današnji sisački biskup Vlado Košić.

Svećenikov nestanak prijavio je svećenik iz Iloka koji ga je trebao doći zamijeniti uz Hrastovici, a informaciju o njegovom nestanku je nakon prijave sisačko-moslavačkoj Policijskoj upravi objavila i Nacionalna evidencija nestalih osoba na svojoj web stranici Nestali.hr.

Mnogi župljani su bili zabrinuti zbog nestanka župnika kojeg su izuzetno cijenili. Fra Barišić se nikome nije javljao nekoliko dana, nitko nije znao gdje se nalazi, čak niti njegova obitelj u Slavonskom Brodu.

Odlučio da ne želi biti svećenik

No misteriji njegovog nestanka je razriješen, piše 100posto.hr. F...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 14:28