stdClass Object ( [id] => 1222522 [title] => Svi bi htjeli u tajne kupce, a kako? Ništa lakše! Donosimo odgovore na najvažnija pitanja, direktorica raskrinkava dezinformacije, objašnjava i o čemu ovisi novčana naknada [alias] => svi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Do potpunog uvođenja eura kao službene valute brojimo sitno, a kako bi spriječili divljanje cijena i ono lako moguće “zaokruživanje na više”, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja pokrenuli su projekt pod nazivom “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”.

S prvim kontrolama startalo se 16. kolovoza i trenutačno se kontroliraju samo cijene u kunama, dok 5. rujna počinje provjera i cijena u eurima jer toga datuma svi prodavači i pružatelji usluga moraju istaknuti dvojne cijene.

No glavni tajnik Razvojne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić u nedavnom je medijskom istupu kazao kako ti kupci uopće nisu tajni, a, po svemu sudeći, nisu ni kupci.

– Fotografirat će barkodove, ali neće kupovati kontroliranu robu. Oni obavljaju važan posao na terenu – kazao je Tomašić tom prigodom, a s time da oni zapravo i nisu tajni kupci slaže se i direktorica tvrtke “Heraklea” Željka Bakmaz.

Tvrtka kojoj je na čelu već se dugi niz godina bavi “mystery shoppingom” pa naša sugovornica s pravom tvrdi kako se u ovom kontekstu ne radi o tajnim kupcima.

Koliko posjeta, toliko honorara

– To je jedna dezinformacija koja se pojavila u javnosti. Ne znam točno tko će to provjeravati, ali nije riječ o tajnim kupcima – kazala nam je Bakmaz, koja dodaje da pretpostavlja da će se time baviti udruge za zaštitu potrošača ili slične organizacije.

Kako kaže, tajni kupci uopće ne funkcioniraju po tom sistemu jer se “mystery shoppingom” mjeri kvaliteta usluge, zbog čega je bitno da s druge strane bude osoba. Edukaciju tajnih kupaca obavlja agencija koja ih zapošljava, a koja onda služi kao posrednik između toga realnog iskustva i svojega klijenta.

---

image

AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Dakle, tajni kupci ne obavljaju posao tajnog agenta, poput špijuna, već služe kao poslovni alat pomoću kojeg vlasnici, ili bilo tko kome je to u poslovnom interesu, otkrivaju kvalitetu usluge koju pružaju.

Pritom, prema unaprijed zadanim kriterijima, objektivno mjere kvalitetu usluge i nakon toga izvještavaju o svome kupovnom iskustvu. Osim za kontrolu kvalitete, ove se usluge mogu koristiti i kao način provjere konkurentskih kompanija, što može rezultirati promjenom obrasca dotadašnjeg poslovanja, a uvijek ukazuju i na realnu, odnosno prirodnu sliku na terenu.

E sada, kako točno postati tajni kupac i koliko se tu stvarno može zaraditi? Bakmaz nam govori kako su neki od njezinih kupaca u tom “tajnom” poslu već godinama.

– Ima ih koji su s nama već petnaest godina, gotovo od početka tvrtke. Plaćeni su ovisno o tome koliko posjeta odrade u mjesecu te im se isplaćuje honorar na žiroračun. Prije nego se prijavi na zadatak, tajni kupac ima uvid u to koliki je honorar za taj posjet te odlučuje hoće li se prijaviti za taj posao ili neće. Ako prihvati posao i odradi sve sukladno uputama, isplaćuje mu se honorar.

Nabrajati iznose honorara nije zahvalno jer oni ovise od situacije do situacije. Nije isto pronaći savršen profil tajnoga kupca za neki poseban zadatak, poput odlaska u banku i raspitivanja o kreditima, ili samo za odlazak na trafiku i brzinsku kupnju nekog proizvoda. Kao i u svemu drugome u životu, nekoliko je faktora koji na to utječu, a među njima je i svakako onaj vremenski. Što je zadatak zahtjevniji, to je i honorar veći.

---

image

Kakav će vas ‘tajni zadatak’ dopasti, ovisi o vašem spolu, godinama, interesima...

/Shutterstock
---

Potražnja za pozicijom tajnoga kupca u posljednjih je nekoliko tjedana porasla. Otkako su se u medijima pojavile informacije o kontroli cijena, “Heraklea” ima sve više prijava.

Oko za detalje

– U početku smo se malo i ljutili jer su mediji pogrešno koristili taj termin, ali, eto, mnogo ljudi nam se prijavilo u bazu da bi htjeli biti tajni kupci. Očito je svaka reklama dobra reklama – smije se naša sugovornica.

Do pozicije tajnoga kupca više nije teško doći: samo kratka pretraga na Googleu može pokazati nekoliko različitih tvrtki koje se time bave. Proces prijave ne traje dugo. Sastoji se od nekoliko pitanja koja pobliže kreiraju vaš osobni profil i služe tome da vas se smjesti u idealnu poziciju, što nije nelogično.

Male su tako šanse da ženska osoba sama ode u kupnju muške odjeće, a, seksizam na stranu, ne možemo zamisliti ni nekog muškarca kako se u drogeriji raspituje o kvaliteti ulja za kosu. I u ovom poslu vrijedi staro trgovačko pravilo da svaka roba ima svoga kupca i ako taj profil odskače od prosjeka, netko bi mogao shvatiti da se tu ne radi o prirodnoj situaciji.

Tajna dobrog “mystery shoppera” je u oku za detalje, kao i u mrvi socijalne inteligencije, pomoću koje će moći razumno procijeniti razinu usluge. Tipičan proces izgledao bi tako da agencija u svojem portfoliju pronađe kupce koji odgovaraju traženom profilu te ih detaljno pripremi na ono što ih čeka na terenu. Neki moraju vratiti proizvode, drugi se na nešto požaliti, treći zatražiti neku uslugu...

---

image

Važno je da cijeli proces izgleda realistično

 

AFP
---

Svoje kupovno iskustvo onda sa svim sitnicama upišu u izvješće koje šalju poslodavcu. Važno je da na bilo koji način ne otkriju razlog dolaska, kao i to da se ponašaju sasvim prirodno, kako bi cijelo iskustvo izgledalo realistično.

Posao koji vole studenti

Oni koji u sklopu zadatka moraju nešto i kupiti, poslije taj iznos najčešće dobiju kod isplate honorara, ali situacija je tu nešto drukčija ovisno o tvrtki za koju rade.

Kao što smo već rekli, do pozicije tajnoga kupca dolazi se u samo nekoliko klikova.

– Posao sam našla preko interneta, prijavila sam se pa mi je obavijest došla mailom. Više se ni ne sjećam kako točno, vjerojatno mi je nešto izišlo na Facebooku ili Googleu. U dogovoru s nekim iz agencije dodijeljene su mi tri poslovnice jedne drogerije u Splitu i njih sam morala obići – govori nam Barbara, koja je na ovaj način pokušala popuniti inače prazne studentske džepove.

Kako kaže, agencija za koju je tada radila (a koja se više ne bavi “mystery shoppingom”) vodila je istraživanje o zadovoljstvu kupaca jedne od najpoznatijih drogerija u Hrvatskoj.

– Morala sam se raspitati o šamponima protiv ispadanja kose, a to sam onda i napravila. Ispitivanje se provodilo u okviru sedam dana, a poslovnice su se obilazile jednom prema vlastitim mogućnostima. Pri svakom posjetu morala sam nešto kupiti pa slikati račun kao dokaz i poslati ga skupa s obrascem. Obrazac se popunjava online, a sastoji se od niza detaljnih pitanja – ležerno će studentica koja je drogerije u svojem gradu obilazila prošle zime. Ukupno iskustvo bilo joj je i više nego zadovoljavajuće, a dok je bila u trgovinama, morala je obratiti pozornost i na čistoću i urednost poslovnice.

---

image
Shutterstock
---

Trenutačno sezonski radi u turizmu, a uz to i fakultetske obveze, ne stigne se ponovno prijaviti za slične poslove iako tu mogućnost ne isključuje.

– To mi je jedan od dražih poslova koje sam radila kao studentica. Ne traži puno vremena, trebala sam samo uložiti malo truda i opažanja. Dobila sam bon od 70 kuna po poslovnici u kojoj sam bila – zadovoljna je.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O njima se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => O njima se priča 2 0 6857 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-25 21:20:26 [created_by] => 264 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-08 05:38:25 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-08 05:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3229 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23087270.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/22034706.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/21878052.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/21853212.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/23096184.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/25\/22977134.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\/Shutterstock","Shutterstock","\/Shutterstock","Shutterstock","AFP","Robert Michael\/Dpa Picture-alliance Via Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Posao \u2018tajnoga kupca\u2018 posebno vole studenti<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Kakav \u0107e vas \u2018tajni zadatak\u2019 dopasti, ovisi o va\u0161em spolu, godinama, interesima...<\/p>","","

Va\u017eno je da cijeli proces izgleda realisti\u010dno<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

AFP<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","hd_23087270_1920.jpg":"1920x1080","k_23087270_1280.jpg":"1280x1280","k_23087270_1024.jpg":"1024x1024","k_23087270_640.jpg":"640x640","k_23087270_480.jpg":"480x480","k_23087270_340.jpg":"340x340","k_23087270_220.jpg":"220x220","o_23087270_1280.jpg":"1280x854","o_23087270_1024.jpg":"1024x683","o_23087270_640.jpg":"640x427","o_23087270_480.jpg":"480x320","o_23087270_340.jpg":"340x227","o_23087270_220.jpg":"220x146","h_23087270_1280.jpg":"1280x854","h_23087270_1024.jpg":"1024x683","h_23087270_640.jpg":"640x427","h_23087270_480.jpg":"480x320","h_23087270_340.jpg":"340x227","h_23087270_220.jpg":"220x147","pp_23087270_1280.jpg":"1280x1628","pp_23087270_1024.jpg":"1024x1303","pp_23087270_640.jpg":"640x814","pp_23087270_480.jpg":"480x611","pp_23087270_340.jpg":"340x432","pp_23087270_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22034706_1920.jpg":"1920x1080","k_22034706_1280.jpg":"1280x1280","k_22034706_1024.jpg":"1024x1024","k_22034706_640.jpg":"640x640","k_22034706_480.jpg":"480x480","k_22034706_340.jpg":"340x340","k_22034706_220.jpg":"220x220","o_22034706_1280.jpg":"1280x853","o_22034706_1024.jpg":"1024x682","o_22034706_640.jpg":"640x426","o_22034706_480.jpg":"480x320","o_22034706_340.jpg":"340x226","o_22034706_220.jpg":"220x146","h_22034706_1280.jpg":"1280x854","h_22034706_1024.jpg":"1024x683","h_22034706_640.jpg":"640x427","h_22034706_480.jpg":"480x320","h_22034706_340.jpg":"340x227","h_22034706_220.jpg":"220x147","pp_22034706_1280.jpg":"1280x1628","pp_22034706_1024.jpg":"1024x1303","pp_22034706_640.jpg":"640x814","pp_22034706_480.jpg":"480x611","pp_22034706_340.jpg":"340x432","pp_22034706_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_21878052_1920.jpg":"1920x1080","k_21878052_1280.jpg":"1280x1280","k_21878052_1024.jpg":"1024x1024","k_21878052_640.jpg":"640x640","k_21878052_480.jpg":"480x480","k_21878052_340.jpg":"340x340","k_21878052_220.jpg":"220x220","o_21878052_1280.jpg":"1280x848","o_21878052_1024.jpg":"1024x678","o_21878052_640.jpg":"640x424","o_21878052_480.jpg":"480x318","o_21878052_340.jpg":"340x225","o_21878052_220.jpg":"220x145","h_21878052_1280.jpg":"1280x854","h_21878052_1024.jpg":"1024x683","h_21878052_640.jpg":"640x427","h_21878052_480.jpg":"480x320","h_21878052_340.jpg":"340x227","h_21878052_220.jpg":"220x147","pp_21878052_1280.jpg":"1280x1628","pp_21878052_1024.jpg":"1024x1303","pp_21878052_640.jpg":"640x814","pp_21878052_480.jpg":"480x611","pp_21878052_340.jpg":"340x432","pp_21878052_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21853212_1920.jpg":"1920x1080","k_21853212_1280.jpg":"1280x1280","k_21853212_1024.jpg":"1024x1024","k_21853212_640.jpg":"640x640","k_21853212_480.jpg":"480x480","k_21853212_340.jpg":"340x340","k_21853212_220.jpg":"220x220","o_21853212_1280.jpg":"1280x853","o_21853212_1024.jpg":"1024x682","o_21853212_640.jpg":"640x426","o_21853212_480.jpg":"480x320","o_21853212_340.jpg":"340x226","o_21853212_220.jpg":"220x146","h_21853212_1280.jpg":"1280x854","h_21853212_1024.jpg":"1024x683","h_21853212_640.jpg":"640x427","h_21853212_480.jpg":"480x320","h_21853212_340.jpg":"340x227","h_21853212_220.jpg":"220x147","pp_21853212_1280.jpg":"1280x1628","pp_21853212_1024.jpg":"1024x1303","pp_21853212_640.jpg":"640x814","pp_21853212_480.jpg":"480x611","pp_21853212_340.jpg":"340x432","pp_21853212_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23096184_1920.jpg":"1920x1080","k_23096184_1280.jpg":"1280x1280","k_23096184_1024.jpg":"1024x1024","k_23096184_640.jpg":"640x640","k_23096184_480.jpg":"480x480","k_23096184_340.jpg":"340x340","k_23096184_220.jpg":"220x220","o_23096184_1280.jpg":"1280x853","o_23096184_1024.jpg":"1024x682","o_23096184_640.jpg":"640x426","o_23096184_480.jpg":"480x320","o_23096184_340.jpg":"340x226","o_23096184_220.jpg":"220x146","h_23096184_1280.jpg":"1280x854","h_23096184_1024.jpg":"1024x683","h_23096184_640.jpg":"640x427","h_23096184_480.jpg":"480x320","h_23096184_340.jpg":"340x227","h_23096184_220.jpg":"220x147","pp_23096184_1280.jpg":"1280x1628","pp_23096184_1024.jpg":"1024x1303","pp_23096184_640.jpg":"640x814","pp_23096184_480.jpg":"480x611","pp_23096184_340.jpg":"340x432","pp_23096184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x693","hd_22977134_1920.jpg":"1920x1080","k_22977134_1280.jpg":"1280x1280","k_22977134_1024.jpg":"1024x1024","k_22977134_640.jpg":"640x640","k_22977134_480.jpg":"480x480","k_22977134_340.jpg":"340x340","k_22977134_220.jpg":"220x220","o_22977134_1280.jpg":"1280x866","o_22977134_1024.jpg":"1024x693","o_22977134_640.jpg":"640x433","o_22977134_480.jpg":"480x324","o_22977134_340.jpg":"340x230","o_22977134_220.jpg":"220x148","h_22977134_1280.jpg":"1280x854","h_22977134_1024.jpg":"1024x683","h_22977134_640.jpg":"640x427","h_22977134_480.jpg":"480x320","h_22977134_340.jpg":"340x227","h_22977134_220.jpg":"220x147","pp_22977134_1280.jpg":"1280x1628","pp_22977134_1024.jpg":"1024x1303","pp_22977134_640.jpg":"640x814","pp_22977134_480.jpg":"480x611","pp_22977134_340.jpg":"340x432","pp_22977134_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7997655 Threads: 9 Questions: 1595516429 Slow queries: 4877333 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112419890 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/svi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada-1222522 [printLink] => /vijesti/hrvatska/svi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada-1222522?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 616645 [name] => tajni kupci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 11:20:35 [main_article_id] => 0 [alias] => tajni-kupci [link] => /tag/tajni-kupci ) [1] => stdClass Object ( [id] => 616647 [name] => heraklea [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 11:20:35 [main_article_id] => 0 [alias] => heraklea [link] => /tag/heraklea ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O njima se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Svi bi htjeli u tajne kupce, a kako? Ništa lakše! Donosimo odgovore na najvažnija pitanja, direktorica raskrinkava dezinformacije, objašnjava i o čemu ovisi novčana naknada [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-20-49-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23087270.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => /Shutterstock [mainImageDesc] =>

Posao ‘tajnoga kupca‘ posebno vole studenti

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23087270.jpg [title] =>

Posao ‘tajnoga kupca‘ posebno vole studenti

 

/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/22034706.jpg [title] => Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/21878052.jpg [title] =>

Kakav će vas ‘tajni zadatak’ dopasti, ovisi o vašem spolu, godinama, interesima...

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/21853212.jpg [title] => Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/23096184.jpg [title] =>

Važno je da cijeli proces izgleda realistično

 

AFP ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/25/22977134.jpg [title] =>

AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Do potpunog uvođenja eura kao službene valute brojimo sitno, a kako bi spriječili divljanje cijena i ono lako moguće “zaokruživanje na više”, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja pokrenuli su projekt pod nazivom “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”.

S prvim kontrolama startalo se 16. kolovoza i trenutačno se kontroliraju samo cijene u kunama, dok 5. rujna počinje provjera i cijena u eurima jer toga datuma svi prodavači i pružatelji usluga moraju istaknuti dvojne cijene.

No glavni tajnik Razvojne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić u nedavnom je medijskom istupu kazao kako ti kupci uopće nisu tajni, a, po svemu sudeći, nisu ni kupci.

– Fotografirat će barkodove, ali neće kupovati kontroliranu robu. Oni obavljaju važan posao na terenu – kazao je Tomašić tom prigodom, a s time da oni zapravo i nisu tajni kupci slaže se i direktorica tvrtke “Heraklea” Željka Bakmaz.

Tvrtka kojoj je na čelu već se dugi niz godina bavi “mystery shoppingom” pa naša sugovornica s pravom tvrdi kako se u ovom kontekstu ne radi o tajnim kupcima.

Koliko posjeta, toliko honorara

– To je jedna dezinformacija koja se pojavila u javnosti. Ne znam točno tko će to provjeravati, ali nije riječ o tajnim kupcima – kazala nam je Bakmaz, koja dodaje da pretpostavlja da će se time baviti udruge za zaštitu potrošača ili slične organizacije.

Kako kaže, tajni kupci uopće ne funkcioniraju po tom sistemu jer se “mystery shoppingom” mjeri kvaliteta usluge, zbog čega je bitno da s druge strane bude osoba. Edukaciju tajnih kupaca obavlja agencija koja ih zapošljava, a koja onda služi kao posrednik između toga realnog iskustva i svojega klijenta.

---

image

AFP

Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
---

Dakle, tajni kupci ne obavljaju posao tajnog agenta, poput špijuna, već služe kao poslovni alat pomoću kojeg vlasnici, ili bilo tko kome je to u poslovnom interesu, otkrivaju kvalitetu usluge koju pružaju.

Pritom, prema unaprijed zadanim kriterijima, objektivno mjere kvalitetu usluge i nakon toga izvještavaju o svome kupovnom iskustvu. Osim za kontrolu kvalitete, ove se usluge mogu koristiti i kao način provjere konkurentskih kompanija, što može rezultirati promjenom obrasca dotadašnjeg poslovanja, a uvijek ukazuju i na realnu, odnosno prirodnu sliku na terenu.

E sada, kako točno postati tajni kupac i koliko se tu stvarno može zaraditi? Bakmaz nam govori kako su neki od njezinih kupaca u tom “tajnom” poslu već godinama.

– Ima ih koji su s nama već petnaest godina, gotovo od početka tvrtke. Plaćeni su ovisno o tome koliko posjeta odrade u mjesecu te im se isplaćuje honorar na žiroračun. Prije nego se prijavi na zadatak, tajni kupac ima uvid u to koliki je honorar za taj posjet te odlučuje hoće li se prijaviti za taj posao ili neće. Ako prihvati posao i odradi sve sukladno uputama, isplaćuje mu se honorar.

Nabrajati iznose honorara nije zahvalno jer oni ovise od situacije do situacije. Nije isto pronaći savršen profil tajnoga kupca za neki poseban zadatak, poput odlaska u banku i raspitivanja o kreditima, ili samo za odlazak na trafiku i brzinsku kupnju nekog proizvoda. Kao i u svemu drugome u životu, nekoliko je faktora koji na to utječu, a među njima je i svakako onaj vremenski. Što je zadatak zahtjevniji, to je i honorar veći.

---

image

Kakav će vas ‘tajni zadatak’ dopasti, ovisi o vašem spolu, godinama, interesima...

/Shutterstock
---

Potražnja za pozicijom tajnoga kupca u posljednjih je nekoliko tjedana porasla. Otkako su se u medijima pojavile informacije o kontroli cijena, “Heraklea” ima sve više prijava.

Oko za detalje

– U početku smo se malo i ljutili jer su mediji pogrešno koristili taj termin, ali, eto, mnogo ljudi nam se prijavilo u bazu da bi htjeli biti tajni kupci. Očito je svaka reklama dobra reklama – smije se naša sugovornica.

Do pozicije tajnoga kupca više nije teško doći: samo kratka pretraga na Googleu može pokazati nekoliko različitih tvrtki koje se time bave. Proces prijave ne traje dugo. Sastoji se od nekoliko pitanja koja pobliže kreiraju vaš osobni profil i služe tome da vas se smjesti u idealnu poziciju, što nije nelogično.

Male su tako šanse da ženska osoba sama ode u kupnju muške odjeće, a, seksizam na stranu, ne možemo zamisliti ni nekog muškarca kako se u drogeriji raspituje o kvaliteti ulja za kosu. I u ovom poslu vrijedi staro trgovačko pravilo da svaka roba ima svoga kupca i ako taj profil odskače od prosjeka, netko bi mogao shvatiti da se tu ne radi o prirodnoj situaciji.

Tajna dobrog “mystery shoppera” je u oku za detalje, kao i u mrvi socijalne inteligencije, pomoću koje će moći razumno procijeniti razinu usluge. Tipičan proces izgledao bi tako da agencija u svojem portfoliju pronađe kupce koji odgovaraju traženom profilu te ih detaljno pripremi na ono što ih čeka na terenu. Neki moraju vratiti proizvode, drugi se na nešto požaliti, treći zatražiti neku uslugu...

---

image

Važno je da cijeli proces izgleda realistično

 

AFP
---

Svoje kupovno iskustvo onda sa svim sitnicama upišu u izvješće koje šalju poslodavcu. Važno je da na bilo koji način ne otkriju razlog dolaska, kao i to da se ponašaju sasvim prirodno, kako bi cijelo iskustvo izgledalo realistično.

Posao koji vole studenti

Oni koji u sklopu zadatka moraju nešto i kupiti, poslije taj iznos najčešće dobiju kod isplate honorara, ali situacija je tu nešto drukčija ovisno o tvrtki za koju rade.

Kao što smo već rekli, do pozicije tajnoga kupca dolazi se u samo nekoliko klikova.

– Posao sam našla preko interneta, prijavila sam se pa mi je obavijest došla mailom. Više se ni ne sjećam kako točno, vjerojatno mi je nešto izišlo na Facebooku ili Googleu. U dogovoru s nekim iz agencije dodijeljene su mi tri poslovnice jedne drogerije u Splitu i njih sam morala obići – govori nam Barbara, koja je na ovaj način pokušala popuniti inače prazne studentske džepove.

Kako kaže, agencija za koju je tada radila (a koja se više ne bavi “mystery shoppingom”) vodila je istraživanje o zadovoljstvu kupaca jedne od najpoznatijih drogerija u Hrvatskoj.

– Morala sam se raspitati o šamponima protiv ispadanja kose, a to sam onda i napravila. Ispitivanje se provodilo u okviru sedam dana, a poslovnice su se obilazile jednom prema vlastitim mogućnostima. Pri svakom posjetu morala sam nešto kupiti pa slikati račun kao dokaz i poslati ga skupa s obrascem. Obrazac se popunjava online, a sastoji se od niza detaljnih pitanja – ležerno će studentica koja je drogerije u svojem gradu obilazila prošle zime. Ukupno iskustvo bilo joj je i više nego zadovoljavajuće, a dok je bila u trgovinama, morala je obratiti pozornost i na čistoću i urednost poslovnice.

---

image
Shutterstock
---

Trenutačno sezonski radi u turizmu, a uz to i fakultetske obveze, ne stigne se ponovno prijaviti za slične poslove iako tu mogućnost ne isključuje.

– To mi je jedan od dražih poslova koje sam radila kao studentica. Ne traži puno vremena, trebala sam samo uložiti malo truda i opažanja. Dobila sam bon od 70 kuna po poslovnici u kojoj sam bila – zadovoljna je.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
/Shutterstock Shutterstock /Shutterstock Shutterstock AFP Robert Michael/Dpa Picture-alliance Via Afp
/Shutterstock

Posao ‘tajnoga kupca‘ posebno vole studenti

 

/Shutterstock

Kakav će vas ‘tajni zadatak’ dopasti, ovisi o vašem spolu, godinama, interesima...

AFP

Važno je da cijeli proces izgleda realistično

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/svi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada-1222522 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=184c1d36e6ab69e7723dd4092095e57d1dd70381 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Svi+bi+htjeli+u+tajne+kupce%2C+a+kako%3F+Ni%C5%A1ta+lak%C5%A1e%21+Donosimo+odgovore+na+najva%C5%BEnija+pitanja%2C+direktorica+raskrinkava+dezinformacije%2C+obja%C5%A1njava+i+o+%C4%8Demu+ovisi+nov%C4%8Dana+naknada&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada-1222522 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsvi-bi-htjeli-u-tajne-kupce-a-kako-nista-lakse-donosimo-odgovore-na-najvaznija-pitanja-direktorica-raskrinkava-dezinformacije-objasnjava-i-o-cemu-ovisi-novcana-naknada-1222522 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => O njima se priča [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaO njima se priča

Svi bi htjeli u tajne kupce, a kako? Ništa lakše! Donosimo odgovore na najvažnija pitanja, direktorica raskrinkava dezinformacije, objašnjava i o čemu ovisi novčana naknada

Piše PSD.
8. rujna 2022. - 07:37

Do potpunog uvođenja eura kao službene valute brojimo sitno, a kako bi spriječili divljanje cijena i ono lako moguće “zaokruživanje na više”, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja pokrenuli su projekt pod nazivom “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”.

S prvim kontrolama startalo se 16. kolovoza i trenutačno se kontroliraju samo cijene u kunama, dok 5. rujna počinje provjera i cijena u eurima jer toga datuma svi prodavači i pružatelji usluga moraju istaknuti dvojne cijene.

No glavni tajnik Razvojne organizacije zaštite potrošača Željko Tomašić u nedavnom je medijskom istupu kazao kako ti kupci uopće nisu tajni, a, po svemu sudeći, nisu ni kupci.

– Fotografirat će barkodove, ali neće kupovati kontroliranu robu. Oni obavljaju v...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:49