StoryEditor
Hrvatskaplemeniti čin

Splitska obitelj u najtežim trenucima odlučila se na potez koji će spasiti mnoge: organi njihovog najmilijeg nakon zahtjevnog kirurškog zahvata hitno prevezeni u Zagreb

3. listopada 2017. - 19:48
transplantacija_jetre16-130

Dva bubrega i jetra muškarca u 50-im godinama života, kojemu je u subotu oko 13 sati utvrđena moždana smrt u KBC-u "Split", produžit će i spasiti živote ljudi u Hrvatskoj ili Europi, kojima je neophodno potrebna transplantacija organa.

U noći između subote i nedjelje u KBC-u "Split" obavljena je 16. ovogodišnja eksplantacija organa.

Obitelj preminulog pacijenta se u najtežim trenucima svoga života odlučila na najhumanije moguće djelo i odlučila je da organi njihovog preminulog člana budu donirani onima kojima mogu produžiti, odnosno spasiti život. Čim je dobivena privola obitelji, o tom plemenitom činu obaviješten je eksplantacijski tim KB "Merkur" iz Zagreba, koji se odmah nakon završetka priprema za put automobilom zaputio prema Splitu.

Po dolasku u splitsku bolnicu eksplantacijski tim KB "Merkur", uz asistenciju svojih kolega iz Splita, obavio je eksplantaciju organa.

Sam postupak eksplantacije započeo je u subotu oko 23.45 i trajao je do 4 sata u nedjelju ujutro. Odmah nakon završetka postupka eksplantacijski tim KB "Merkur" se s dva donirana bubrega i jetrom zaputio prema Zagrebu, kako bi donirani organi na vrijeme i uspješno bili presađeni onima kojima je to neophodno potrebno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 09:42