StoryEditor
HrvatskaAlarmantni podaci

Šokantno otkriće velikog istraživanja o vršnjačkom nasilju na internetu; mnogi to rade samo iz zabave

Piše Vinko Vuković
27. srpnja 2021. - 19:27

Rizik ovisnosti o internetu se povećava, mladi sve više borave na društvenim mrežama, a cyberbullingu, nasilju na internetu, posebno su izložene djevojke, i to one mlađe dobi iz srednjih strukovnih škola.

Zaključak je to istraživanja "Iskustva mladih na internetu – vršnjačko elektroničko nasilje", koje je uz potporu Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te u suradnji s HENDAL-om, Agencijom za istraživanje tržišta, na uzorku od 180 ispitanika online anketiranjem provela Udruga za unapređenje kvalitete življenja.

Od ukupnog broja mladih u istraživanju, njih 31 posto osobno je doživjelo cyberbulling, i to njih 13 posto više puta, a 17 posto jednom. Iskustvo doživljenog nasilja najčešće je bilo od nekoga u neposrednoj blizini, i to učenika iz razreda (60 posto), odnosno iz drugog razreda u istoj školi (31 posto). Prema razini bliskosti, polovina mladih nasilje je doživjelo od njima bliskih prijatelja, a 38 posto od poznate osobe s kojom nije u bliskom odnosu.

Taj podatak, kažu istraživači, visoko je alarmantan jer upozorava da je ovo tip nasilja koji se ne prekida ni kada mlada osoba iziđe iz škole, već traje konstantno u njezinu životu.

Vršnjačka isključenost

Postavlja se i pitanje je li izloženost nasilju ono na što mlada osoba pristaje kako bi sudjelovala u društvenim odnosima, odnosno je li spremna podnositi nasilje u strahu od vršnjačke isključenosti. Mlade osobe su u nešto većoj mjeri nasilje doživjele od mladića nego od djevojaka, no te su razlike nezamjetne te se u istraživanju zaključuje kako vršnjačko nasilje jednako čine i mladići i djevojke, a u jednakoj mjeri se pojavljuje jedan ili više počinitelja.

Razloge izloženosti nasilju mladi atribuiraju zabavi drugih (njih 73 posto koji su imali iskustvo nasilja), dok se osveta navodi u 16 posto slučajeva nasilja, a povođenje za vršnjačkim pritiskom u 11 posto slučajeva. Podatak o zabavi, tvrde istraživači, zastrašujući je jer upozorava na to da mladi ljudi duboko nisu svjesni svojih postupaka ili nemaju dostatnu razinu emocionalne i socijalne osjetljivosti.

Djevojke i mladići su u podjednakoj mjeri doživjeli nasilje na internetu, s time da su djevojke u malo većem riziku, odnosno nasilje je doživjelo 29 posto mladića i 31 posto djevojaka. Statistički se značajno razlikuju mladi prema razini obrazovanja te su nasilje preko interneta u najvećoj mjeri doživjeli gimnazijalci (njih 45 posto), a manje mladi u srednjoj strukovnoj školi (30 posto) i mladi na fakultetu (21 posto).

Više znanja o cyberbullingu i izvorima pomoći imaju mladi višeg obrazovnog statusa, djevojke i mlađi ispitanici, dok manje znanja iskazuju mladi u srednjim strukovnim školama, mladići i stariji ispitanici. Kada je riječ o iskustvu činjenja nasilja, rezultati pokazuju da gotovo jednako nasilje čine i djevojke i mladići, no rijetko u miješanim grupama. Nasilje češće doživljavaju mlađi ispitanici, posebice gimnazijalci.

Nadzor roditelja

Što se tiče konkretnih mehanizama zaštite i prisutnosti roditeljskog nadzora, tu su u povoljnijem položaju mlađi ispitanici, gimnazijalci te mladići u odnosu na djevojke. Oni znaju i kako zaštititi svoju privatnost, ali imaju i pojačan nadzor roditelja. U pogledu razvoja ovisnosti o internetu i dugom boravku na društvenim mrežama, u većem su riziku djevojke, mlađi ispitanici i ispitanici u srednjoj strukovnoj školi.

Posebno je zabrinjavajuće to što mladi trpe nasilje zbog straha od vršnjačke izolacije te što ga u najvećoj mjeri doživljavaju od njima bliskih vršnjaka. Postavlja se i pitanje jesu li mladi svjesni da nasilje u virtualnom prostoru ostavlja posljedice u onom realnom te u kojoj mjeri mladi razvijaju emocionalnu inteligenciju i empatiju.

Istraživanje je pokazalo kako je značajan udio mladih, njih čak 30 posto, već imalo iskustvo nasilja preko interneta, pri čemu je većina nasilje doživjela od njima bliske ili poznate osobe, čak i prijatelja. Osobito zabrinjava, kažu istraživači, što je zabava glavni motiv počinjenja nasilja.

Većina mladih u ovom istraživanju točno zna što je cyberbulling (njih 73 posto), a s pojmom su više upoznate djevojke (njih 76 posto) te mladi u gimnazijama (79 posto) i na fakultetima (78 posto) u odnosu na mlade u srednjim strukovnim školama (65 posto).

Širenje laži

Čak 97 posto mladih cyberbulling je prepoznalo u tvrdnji "širenje laži ili objavljivanje fotografija koje za cilj ima osramotiti nekoga na društvenim mrežama", te u tvrdnji "slanje pogrdnih poruka ili prijetnji putem platformi za dopisivanje". Nešto manje mladih, njih 87 posto, prepoznalo je virtualno zlostavljanje u tvrdnji "lažno predstavljanje i slanje neugodnih poruka u ime druge osobe". Što se, pak, tiče znanja o institucijama i osobama kojima se mogu obratiti za pomoć, većina mladih s njima nije upoznata. Ipak, zanimljivo je da su u tu tematiku upućenije djevojke, i to one mlađe, što pokazuje da to postaje dio njihova obrazovanja. Tako bi se čak 69 posto mladih obratilo roditeljima, a potom (66 posto) prijateljima, dok bi se nastavnicima obratilo njih 24 posto. Policiji i pravnim organima kao formalnim izvorima podrške uglavnom bi se obratili stariji ispitanici, a među maloljetnicima bi to učinilo njih tek 26 posto.

Kada je riječ o razlikama između mladića i djevojaka, djevojke su sklonije obratiti se roditeljima (njih 73 posto), dok je isto spremno učiniti 58 posto mladića.

Što se tiče iskustva počinjenja nasilja preko interneta, 92 posto mladih u uzorku nije nikada sudjelovalo u nasilju prema drugima preko interneta. Oni, pak, koji imaju takvo iskustvo, razloge podjednako nalaze u zabavi, osveti i vršnjačkom utjecaju.

Koliko surfaju? Tri do pet sati dnevno

U ovom istraživanju je 35 posto mladih izjavilo kako bez problema može izdržati jedan dan bez pristupa internetu, a njih 17 posto ne može zamisliti dan bez interneta. U prosjeku na društvenim mrežama provode od tri do pet sati dnevno.

item - id = 1115766
related id = 0 -> 1135009
related id = 1 -> 1133441
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2021 13:27