StoryEditorOCM
Hrvatskanovo natezanje

SOA ostaje bez šefa za samo 10 dana, Milanović se ne oglašava: Hoće li Markić ostati vršitelj dužnosti?

Piše Marko Špoljar/JL
26. lipnja 2024. - 22:27

Iako čelniku Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Danielu Markiću mandat vršitelja dužnosti ravnatelja istječe za samo deset dana, predsjednik Republike Zoran Milanović još nije obznanio svoju konačnu odluku.

"Hoće li Danielu Markiću još jednom biti produljen mandat (i na koliko) na čelu SOA-e?" pitanje je na koje Jutarnji list do zaključenja ovog teksta nije dobio odgovor iz Ureda predsjednika.

Natezanje između predsjednika države i predsjednika Vlade oko toga tko će biti novi ravnatelj SOA-e traje već neko vrijeme, a kada su se u slijepoj ulici našli posljednji put, početkom svibnja - kada je Markiću završavao mandat ravnatelja sigurnosne agencije - predsjednik Milanović problem je riješio tako što ga je naprosto odgodio.

Milanović je, podsjetimo, donio rješenje kojim je Markića sa 6. svibnja imenovao "vršiteljem dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, do imenovanja ravnatelja, a najduže na rok do dva mjeseca".

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se kasno popodne, nakon sjednice vodstva HDZ-a, obratio novinarima poručivši da Vlada i dalje ustraje na prijedlogu da Markić ostane ravnatelj SOA-e, ali i da taj prijedlog blokira predsjednik Republike.

- Naša pozicija je identična. Ista ona kao što je bila i prije izbora načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH kada smo mi prihvatili sugestiju predsjednika Republike da to bude Tihomir Kundid. Tada je to trebao biti vrlo jasan quid pro quo u odnosu Markić-Kundid - rekao je premijer Plenković.

- Naša je pozicija poznata - dodao je odgovarajući na pitanje novinara hoće li o ravnatelju SOA-e (ponovo) razgovarati s predsjednikom države.

- Mi smo ti koji uvijek poštujemo funkcionalnost institucija. Tako je bilo oko VSOA-e i tako je bilo oko načelnika Glavnog stožera OS-a RH. Ovdje se blokiranje Markića dogodilo isključivo s njegove strane (predsjednika Milanovića, nap. a.). To trebate pitati onoga tko blokira, a ne nas - zaključio je Plenković, podsjeća Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 22:28