StoryEditorOCM
Hrvatskasporna intervencija

Sindikat policije optužbe dr. Sakomana nazvao paušalnim, on uzvratio: ‘Dva su policajca šmrkala kokain, treći nije‘

Piše vijesti sd
25. siječnja 2023. - 00:02

Sindikat policije Hrvatske reagirao je na tvrdnje dr. Slavka Sakomana. Oštro su osudili potencijalne nezakonite radnje policijskih službenika, ali i rekli da je ovu priču majke ovisnika trebalo prijaviti policiji kako bi se utvrdile činjenice, prenosi N1, u čijem je programu dr. Sakoman i iznio svoje tvrdnje.

Priopćenje Sindikata policije donosimo u cijelosti:

“Sindikat policije Hrvatske dosad nije imao nikakvih saznanja o policijskoj intervenciji o kojoj je danas u programu jedne televizijske kuće govorio dr. Slavko Sakoman te time, nažalost, nanio štetu svim policijskim službenicima koji odgovorno obavljaju svoje dužnosti. Žalosti nas da je dr. Sakoman u javnosti ispričao priču za koju je saznao iz treće ruke, bez ikakvih dokaza te da cijeli slučaj nije ranije prijavio policiji kako bi sve na vrijeme istražilo.

Priča o policijskim službenicima koji su na intervenciji na Staru godinu navodno konzumirali kokain, koju je dr. Sakomanu iznijela majka dugogodišnjeg ovisnika, prije nego se provedu relevantne provjere baca sjenu na rad cijele policije.

Zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu dr. Sakoman je trebao znati koliko je nezgodno iznositi neprovjerene paušalne priče i koliko ovakvo generaliziranje može stigmatizirati policijske službenike. Sama priča bez konkretnih pojedinaca i prijave policiji može biti samo u kategoriji urbanih legendi ili nevjerojatnih događaja, za koje nitko nije siguran jesu li se ili nisu dogodili, pa tako i u ovom slučaju niti javnost niti dr. Sakoman ne mogu sa sigurnošću znati ili tvrditi da se navedeni događaj zaista dogodio, dok se isti ne prijavi i ne istraži.

U svom istupu je dr. Sakoman rekao kako ne bi želio da niti jedna obitelj spomenutih djelatnika MUP-a pretrpi štetu, no postavlja se pitanje je li iznoseći ovu priču razmišljao o šteti koja se nanosi svim drugim policajcima i njihovim obiteljima. Ne trebamo takav tip solidarnosti, već pozivamo dr. Sakomana da, ako je upoznat sa svim detaljima slučaja, sve prijavi policiji kako bi se utvrdilo što se doista dogodilo.

Sindikat policije Hrvatske oštro osuđuje sve potencijalne nezakonite radnje policijskih službenika, no želimo naglasiti kako je prvo potrebno istražiti cijeli slučaj i utvrditi stvarne činjenice kako se ne bi nepotrebno bacala sjena na rad svih policijskih službenika koji svaki dan na dužnosti riskiraju svoje živote za naše sugrađane.”

image
Tonci Plazibat/Cropix

Tijekom večeri, dr. Sakoman je za Jutarnji list pojasnio svoje navode:
- Policajci su bili kod mene i obavili smo razgovor. Rekao sam im još neke pojedinosti vezano za događaj od 31. prosinca i na njima je sad da to istraže. Ujutro u 9 sati pozvan sam na Općinsko državno odvjetništvo i njima ću dati izjavu. Rekao sam im gdje se to dogodilo, a to je područje Savice i da su, prema onome što mi je ispričala majka jednog ovisnika, na Staru godinu u stan u kojemu je bio njezin sin s društvom došla tri policijskih djelatnika, dva mladića i jedna djevojka. Došli su službenim vozilom. Prema jednoj verziji, netko od susjeda pozvao je policiju zbog preglasne glazbe, a prema drugoj, policajci su došli samoinicijativno jer su poznavali osobe iz društva koje se okupilo zbog dočeka Nove godine i jedan od policajaca ponudio je kokain. Upravo je jedan od te dvojice policajaca sin državnog dužnosnika i poznate javne osobe, ali to nije moje saznanje, nego je to iz tog kruga osoba i on nije uživao kokain. Glavni motiv mladićeve majke koja je meni to ispričala je taj što joj je sin opet počeo konzumirati kokain - rekao je Sakoman za Jutarnji list.

Napomenuo je kako on majku nije ispitivao o pojedinostima, već je slušao što ona priča te je policajcima rekao svoja saznanja, a dalje prepušta da oni te navode istraže svojim metodama.

- Ekipa u policijskim odorama došla je u taj stan. Došlo je njih troje. Međutim, ostali su tamo s njima i nastavili se družiti. Jedan policijski službenik, da pridonese zabavi, izvadio je kokain i ponudio društvo te i sam povukao - rekao je Sakoman.

Dodao je kako su od tri policijska službenika dva šmrkala kokain, a treći nije. Tijekom dana oglasila se i PU Zagrebačka i priopćila kako utvrđuju sve okolnosti iz tih tvrdnji te da će obaviti razgovor s prof. dr. sc. Sakomanom, što su tijekom večeri i obavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. siječanj 2023 00:31