StoryEditor
HrvatskaSTANJE JE OZBILJNO

Sindikalist Stipić: Mjesecima pokušavamo doći do ministra Fuchsa, ali on se oglušio na naše pozive. Sutra idemo u prosvjed!

24. studenog 2020. - 10:55
Željko StipićBruno Konjević/Cropix

Školski sindikat Preporod u srijedu će ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja održati prosvjed, a od ministra Radovana Fuchsa i prosvjetnih vlasti zatražit će da ih odmah prime kako bi se počela rješavati četiri ključna problema u obrazovanju u ovom trenutku.

- Mjesecima pokušavamo doći do ministra, ali on se oglušio na naše pozive. Mi nećemo prosvjedovati za ili protiv zatvaranja škola i prelaska na online nastavu, jer to je problem kojim se trebaju baviti stručnjaci. Nas zanima zaštita radno-pravnih odnosa zaposlenika u školama – ističe Stipić.

Prvi od problema čije rješavanje zahtijeva sindikat jest reguliranje i vrednovanje paralelnog rada nastavnika, to jest plaćanje dodatnog rada nastavnicima koji zbog učenika koji su oboljeli ili su u samoizolaciji moraju prijepodne održavati i nastavu uživo u razredu a onda poslijepodne online.

- Nastavnici su preopterećeni i ne mogu kvalitetno raditi svoj posao – upozorava Stipić. Nadalje, sindikat traži da se nastavnicima koji su oboljeli od Covida-19 ili su u samoizolaciji ne smanjuju plaće.

- Nastavnici žele raditi i u samoizolaciji, ali to im nije dozvoljeno. Oni nisu u toj poziciji svojom krivnjom i ne smiju zbog toga biti kažnjavani i pasti na plaću od 4200 kuna. Ne tražimo ništa drugo za njih nego što je omogućeno ministrima Fuchsu ili Berošu kada dospiju u samoizolaciju – poručuje Stipić.

Također, traže da se nastavnicima koji rade od kuće refundiraju osobni troškovi nastali zbog takvog rada, poput troškova interneta i slično.

- Nema rada po principu "ideje naše, a benzin vaš“ – decidiran je Stipić. Četvrti problem, nastavlja on, vezan je za neizdavanje suglasnosti za zapošljavanje spremačica i drugog pomoćno-tehničkog osoblja u školama, zbog čega teret rada u kontekstu pojačanih epidemioloških mjera pada na teret postojećeg kadra.

Prosvjed u srijedu ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja na Sveticama, najavljuje Stipić, održat će se u skladu sa svim epidemiološkim mjeramai i ograničenjima – sudionici će nositi maske, rukavice te poštivati propisani razma, ali uz određena iznenađenja.

- Spremamo se doskočiti mjerama na poseban način pa će se stvoriti dojam da nas je više nego što će nas fizički uistinu biti – kaže Stipić, ne otkrivajući kakav 'štos' u tom smislu pripremaju. Dodaje tek kako će o konkretnim problemima na osnovi vlastitog iskustva govoriti tri učiteljice i jedna spremačica.

"Stvari u školstvu moraju se napokon, i to odmah, pokrenuti s mjesta“, poručuje Stipić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 04:21