stdClass Object ( [id] => 1334811 [title] => Sati straha poznatog IT-ovca: na Hvaru ga ugrizao poskok, u splitski KBC upućen - trajektom! Evo što kažu liječnici [alias] => sati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sljedeće godine ili najkasnije za dvije godine, što uvelike ovisi o građevinskim radovima, trebala bi ponovno započeti proizvodnja seruma, odnosno protuotrova za ugriz zmija otrovnica, istog onog koji je Imunološki zavod u Zagrebu već proizvodio.

Zmije u Imunološkom zavodu još uvijek postoje, i dalje ih se "muze", ali ne postoje prostorni uvjeti za proizvodnju protuotrova. Čim se steknu ti uvjeti, proizvodnja počinje, a to je i intencija Ministarstva zdravstva i Vlade RH – rekao nam je izv. prof. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ova je priča ponovno aktualna nakon što je na Hvaru prije nekoliko dana Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka koji živi na relaciji Zagreb – Hvar, ugrizla zmija otrovnica, točnije poskok.

Kako su tada pisali neki hrvatski mediji, u Hitnoj pomoći u Jelsi, gdje je Roić došao potražiti pomoć, protuotrova nisu imali, što demantira dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice – reako nam je dr. Luetić.

---

image

Dr. Leo Luetić:  U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice

Slobodna Dalmacija
---

Naravno, sljedeće logično pitanje glasi – zašto Roiću nisu dali taj protuotrov kako ne bi morao ići po njega u Split, i to trajektom?

– Pacijenta je primila liječnica V. T., specijalistica hitne medicine s 19-godišnjim stažem u ispostavama Hitne medicine na Hvaru, i medicinska sestra I. B. On im je rekao da je 20 metara od mjesta gdje se zbio taj događaj vidio poskoka. Liječnica ni po izgledu rane ni po anamnezi pacijenta nije bila sigurna radi li se o ugrizu zmije. Zbog toga je ordinirala paranteralnu antialergijsku terapiju te je pacijenta uputila na Kliniku za infektologiju KBC-a Split – napisao nam je dr. Luetić u svojem demantiju.

Roić je opisao što mu se dogodilo i kako je otprilike pet sati nakon ugriza došao do seruma koji mu je spasio život. Njega je ugrizla jedna od najotrovnijih zmija u Hrvatskoj. Uz poskoka, to su riđovka i planinski žutokrug. Sve ostale vrste zmija koje postoje u Hrvatskoj neotrovne su i bezopasne.

---

image

‘Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa...‘

Neja Markičević/Cropix
---

Roić je prije nekoliko dana bio na Hvaru, gdje je razgledavao stijenu na kojoj bi se moglo urediti penjalište. Izjavio je kako na uređenim penjalištima vrlo rijetko ima zmija jer su plahe i maknu se od ljudi, te je naglasio da je ovo bila nova stijena i neočišćen teren.

Roić je skautirao novu stijenu za potencijalno penjalište na Hvaru, koja nije penjana i koja nema pristupni put. Bilo mu je jasno da ima zmija, jer one uglavnom odu nakon što se uredi penjalište, ali do tada je južna litica njihov teren.

– Pristup do stijene je 10 minuta po ravnom terenu i onda se spušta u podnožje još 6 do 7 minuta okolo hrpta. Tako sam i sišao i poslikao stijenu. Nazad sam odlučio napraviti nešto prilično blesavo, a to je skratiti tih 6-7 minuta uspona tako da se popnem po stijeni – opisao je Roić za portal Index.hr.

---

image
---

– Tijekom tog svojeg pothvata osjećao se sam poprilično sigurno, ali doslovno sam na pola ušao rukom u gnijezdo i dobio atipičan ugriz samo jednim očnjakom... Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja i smiriti se. Popeo sam se uz preostalih desetak metara stijene i pješice došao do auta. Ruka je počela oticati, ali ne pretjerano, pa sam odvozio 10 minuta makadamom i još 10 minuta cestom do Hitne pomoći u Jelsi – opisuje dalje Roić za Index.hr.

No u Jelsi mu nisu dali serum koji su imali jer su procijenili da Roić nije životno ugrožen, a nisu ni bili sigurni, prema izgledu rane, radi li se zaista o ugrizu zmije. Stoga su ga poslali u Split. Putovanje trajektom iz Starog Grada do Splita traje oko dva sata i 15 minuta.

– Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u. Osim toga, snažne boli nije bilo, samo oticanje ruke. Također, osjećao sam se tjelesno i mentalno skroz okej, mogao sam hodati i potpuno normalno komunicirati – govori Roić, koji je zatim otišao, kako navodi  Index.hr, na Hitnu na splitske Križine.

No na Hitnoj također nije bilo seruma, pa je poslan na Infektivni odjel.

– Ja ne znam na kojoj je Hitnoj pomoći bio gospodin Roić, ali nije bio kod nas u Splitu. Mi ga nemamo zabilježenog kao pacijenta u našim knjigama u Splitu, a moram reći da mu je liječnica iz Jelse dala uputnicu za Infektivni odjel KBC-a Split. Isto tako ističem da i mi u Splitu u Hitnoj pomoći imamo serum protiv ugriza otrovnice – rekao je dr. Luetić.

Na koncu je Roić došao na Infektivni odjel KBC-a Split, gdje ga je "zaprimio izvanredan medicinski tim". Nakon zaprimanja u bolnicu i nakon provedene noći na Infektologiji KBC-a Split, Roić je otpušten na kućnu njegu i nadamo se da će se u potpunosti oporaviti od vrlo neugodnog, a ponekad i smrtonosnog ugriza.

Serum je dobio pet sati nakon ugriza, njegova je štoperica tako pokazala.

---

image

Dr. Ivo Ivić: Ako ugrizeni ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile

Joško Ponoš/Cropix
---

– Mislim da čovjek nije ni dobio ugrizom poskoka smrtonosnu dozu otrova jer mu je na ruci, koliko sam vidio u medijima, ugriz samo jednog zuba. S druge strane, očigledno se radi o utreniranoj osobi, dobre kondicije, jake konstitucije, koji je upravo zbog svoje tjelesne snage i mladosti u manjoj opasnosti da nešto pođe po zlu od, recimo, malog djeteta ili starije osobe – kaže izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, bivši predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Naravno, zdravstveno stanje nakon ugriza poskoka najviše ovisi o količini ispuštenog otrova, kao i o mjestu ugriza.

– Sjećam se šestomjesečnog djeteta koje je poskok ugrizao za vrat, bio sam dežuran taj dan. To se zbilo prije 15-ak godina i to je bila strašna tragedija. Dijete je, nažalost, preminulo, jer ne postoji gore mjesto za ugriz od vrata, gdje vrlo brzo dolazi do oticanja vrata i gušenja, jer osim toksina baš na vratu dolazi do oteklina koje zatvaraju dišni put, a tu se nalaze i velike krvne žile. Nismo, nažalost, ništa mogli učiniti. Poskok najčešće ugrize za ruke ili noge. Međutim, naši poskoci nisu crne mambe i nije baš uobičajeno da od njihova ugriza nastupi smrt. Da bi se smrt dogodila, ugrizena osoba mora biti izrazito lošeg zdravlja, slabije konstitucije ili treba imati nesreću da je poskok ugrize na mjesto koje je previše rizično, kao što je to bio slučaj kod malog djeteta – kaže dr. Ivić.

I protok vremena za koje osoba koju je ugrizao poskok stigne u bolnicu vrlo je važna stavka.

– Sve osobe koje poskok ugrize u bolnicu u pravilu stižu unutar jednog sata ako ih je poskok ugrizao, recimo, u kućnom vrtu i odmah im je dostupan auto za prijevoz do bolnice, a najkasnije za dva i pol do tri sata ako ih je ugrizao na nekoj od obližnjih planina. Poskok najčešće ugrize na području Dalmatinske zagore ili otoka i ugrizenima u pravilu toliko treba do bolnice – veli.

Što ugrizena osoba prije primi serum, to bolje za nju.

– Ako ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile. Tada može doći do zastoja cirkulacije i taj dio tijela može odumrijeti, pa osoba, da se to ne bi dogodilo, mora ići na kirurški zahvat – objašnjava dr. Ivić.

Najveći je problem kad je protuotrov u pitanju činjenica da ga treba uvoziti jer ga već dugi niz godina Imunološki zavod u Zagrebu ne proizvodi, a njegova cijena nije mala.

Tako je Hrvatska do prije samo godinu ili dvije uvozila jedan francuski serum čija je ampula koštala 3000 eura bez PDV-a, a posljednju godinu uvozi bugarski serum koji košta 487,76 eura, na što treba dodati pet posto PDV-a. Trajanje seruma je u pravilu od jedne do tri godine i najčešće se daje samo jedna ampula ugrizenoj osobi, ali ima i slučajeva da se mora dati više od jedne doze, što, naravno, ovisi o količini otrova koji je zmija ispustila. Bugarski serum deklariran je i za poskoke.

---

image

Marko Rađa: Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti

Damir Krajač/Cropix
---

Imamo informaciju da su inozemni proizvođači znali svoje serume kojima bi istekao rok trajnosti retestirati i napraviti sve ateste kako bi utvrdili može li ih se i dalje upotrebljavati, odnosno ustanoviti jesu li serumi izgubili snagu djelovanja. Ako nisu, njima bi se produljio rok trajnosti.

Seruma protiv poskoka ima i u ambulantama Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ)

– Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti. Znam da su liječnici iz DZ SDŽ koji rade po mjestima u Dalmatinskoj zagori ili otocima naručivali serum, ali ne znam u kojim količinama. To je u njihovu opisu posla – rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

---

Nesvjestica, mučnina, povraćanje...

Poskok je pepeljasto-sive do smećkaste ili crvenkasto-smećkaste boje, a naraste do 65 cm, rijetko do 90 cm. Na glavi ima karakterističan roščić na vrhu njuške. Uzduž hrpta gotovo se uvijek nalazi tamna vijugava linija koja može biti u obliku romba ili cik-cak, a ide od glave do vrha repa. Živi na cijelom području Hrvatske na pogodnim staništima te na nekim otocima. Otrov poskoka pretežito je hemotoksičan jer izravno razara tkiva i izaziva poremećaje u krvnom optoku.

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od ugriza i oticanje koje se širi od mjesta ugriza. Mogu se javiti i simptomi kao nesvjestica, mučnina, povraćanje, znojenje zato što se u otrovu, iako u puno manjem opsegu, nalaze komponente koje djeluju neurotoksično, opisuje HZJZ.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što prije, to bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => što prije, to bolje 2 0 8725 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-30 13:50:14 [created_by] => 3133 [created_by_alias] => Ivica Marković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-31 18:16:19 [modified_by] => 3133 [publish_up] => 2023-10-30 19:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Sati straha poznatog IT-ovca: na Hvaru ga ugrizao poskok, u splitski KBC upućen - trajektom! Evo što kažu liječnici [metakey] => LEO LUETIĆ, serum, roko roić, zmijski otrov, ugriz poskoka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25958308.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25958309.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/24948116.png","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/23022686.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/24611333.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/30\/25301273.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix, Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Neja Marki\u010devi\u0107\/Cropix","","Slobodna Dalmacija","Jo\u0161ko Pono\u0161\/Cropix","Damir Kraja\u010d\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Roka Roi\u0107a <\/strong>(46), penja\u010da i IT stru\u010dnjaka na Hvaru je ugrizao poskok. Ondje mu nisu dali serum\u00a0jer su procijenili da nije \u017eivotno ugro\u017een<\/p>","

\u2018Poslikao sam ranu i upalio \u0161topericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad do\u0111em do lije\u010dnika. Smirio sam se i sjetio se uputa...\u2018<\/p>","","

Dr. Leo Lueti\u0107:\u00a0 U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomo\u0107i, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice<\/p>","

Dr. Ivo Ivi\u0107: Ako ugrizeni ne primi protuotrov u \u0161to kra\u0107em roku, na mjestu ugriza mo\u017ee nastati velika oteklina koja \u0107e pritiskati krvne \u017eile<\/p>","

Marko Ra\u0111a: Serum se kod nas naru\u010duje po potrebi i to je odgovornost lije\u010dnika koji ga trebaju naru\u010diti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1151x668","hd_25958308_1920.jpg":"1920x1080","k_25958308_1280.jpg":"1280x1280","k_25958308_1024.jpg":"1024x1024","k_25958308_640.jpg":"640x640","k_25958308_480.jpg":"480x480","k_25958308_340.jpg":"340x340","k_25958308_220.jpg":"220x220","o_25958308_1280.jpg":"1280x742","o_25958308_1024.jpg":"1024x594","o_25958308_640.jpg":"640x371","o_25958308_480.jpg":"480x278","o_25958308_340.jpg":"340x197","o_25958308_220.jpg":"220x127","h_25958308_1280.jpg":"1280x854","h_25958308_1024.jpg":"1024x683","h_25958308_640.jpg":"640x427","h_25958308_480.jpg":"480x320","h_25958308_340.jpg":"340x227","h_25958308_220.jpg":"220x147","pp_25958308_1280.jpg":"1280x1628","pp_25958308_1024.jpg":"1024x1303","pp_25958308_640.jpg":"640x814","pp_25958308_480.jpg":"480x611","pp_25958308_340.jpg":"340x432","pp_25958308_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_25958309_1920.jpg":"1920x1080","k_25958309_1280.jpg":"1280x1280","k_25958309_1024.jpg":"1024x1024","k_25958309_640.jpg":"640x640","k_25958309_480.jpg":"480x480","k_25958309_340.jpg":"340x340","k_25958309_220.jpg":"220x220","o_25958309_1280.jpg":"1280x1919","o_25958309_1024.jpg":"1024x1535","o_25958309_640.jpg":"640x959","o_25958309_480.jpg":"480x719","o_25958309_340.jpg":"340x509","o_25958309_220.jpg":"220x329","h_25958309_1280.jpg":"1280x854","h_25958309_1024.jpg":"1024x683","h_25958309_640.jpg":"640x427","h_25958309_480.jpg":"480x320","h_25958309_340.jpg":"340x227","h_25958309_220.jpg":"220x147","pp_25958309_1280.jpg":"1280x1628","pp_25958309_1024.jpg":"1024x1303","pp_25958309_640.jpg":"640x814","pp_25958309_480.jpg":"480x611","pp_25958309_340.jpg":"340x432","pp_25958309_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1363x865","hd_24948116_1920.png":"1920x1080","k_24948116_1280.png":"1280x1280","k_24948116_1024.png":"1024x1024","k_24948116_640.png":"640x640","k_24948116_480.png":"480x480","k_24948116_340.png":"340x340","k_24948116_220.png":"220x220","o_24948116_1280.png":"1280x812","o_24948116_1024.png":"1024x649","o_24948116_640.png":"640x406","o_24948116_480.png":"480x304","o_24948116_340.png":"340x215","o_24948116_220.png":"220x139","h_24948116_1280.png":"1280x854","h_24948116_1024.png":"1024x683","h_24948116_640.png":"640x427","h_24948116_480.png":"480x320","h_24948116_340.png":"340x227","h_24948116_220.png":"220x147","pp_24948116_1280.png":"1280x1628","pp_24948116_1024.png":"1024x1303","pp_24948116_640.png":"640x814","pp_24948116_480.png":"480x611","pp_24948116_340.png":"340x432","pp_24948116_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_23022686_1920.jpg":"1920x1080","k_23022686_1280.jpg":"1280x1280","k_23022686_1024.jpg":"1024x1024","k_23022686_640.jpg":"640x640","k_23022686_480.jpg":"480x480","k_23022686_340.jpg":"340x340","k_23022686_220.jpg":"220x220","o_23022686_1280.jpg":"1280x850","o_23022686_1024.jpg":"1024x680","o_23022686_640.jpg":"640x425","o_23022686_480.jpg":"480x319","o_23022686_340.jpg":"340x225","o_23022686_220.jpg":"220x146","h_23022686_1280.jpg":"1280x854","h_23022686_1024.jpg":"1024x683","h_23022686_640.jpg":"640x427","h_23022686_480.jpg":"480x320","h_23022686_340.jpg":"340x227","h_23022686_220.jpg":"220x147","pp_23022686_1280.jpg":"1280x1628","pp_23022686_1024.jpg":"1024x1303","pp_23022686_640.jpg":"640x814","pp_23022686_480.jpg":"480x611","pp_23022686_340.jpg":"340x432","pp_23022686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_24611333_1920.jpg":"1920x1080","k_24611333_1280.jpg":"1280x1280","k_24611333_1024.jpg":"1024x1024","k_24611333_640.jpg":"640x640","k_24611333_480.jpg":"480x480","k_24611333_340.jpg":"340x340","k_24611333_220.jpg":"220x220","o_24611333_1280.jpg":"1280x820","o_24611333_1024.jpg":"1024x656","o_24611333_640.jpg":"640x410","o_24611333_480.jpg":"480x307","o_24611333_340.jpg":"340x217","o_24611333_220.jpg":"220x141","h_24611333_1280.jpg":"1280x854","h_24611333_1024.jpg":"1024x683","h_24611333_640.jpg":"640x427","h_24611333_480.jpg":"480x320","h_24611333_340.jpg":"340x227","h_24611333_220.jpg":"220x147","pp_24611333_1280.jpg":"1280x1628","pp_24611333_1024.jpg":"1024x1303","pp_24611333_640.jpg":"640x814","pp_24611333_480.jpg":"480x611","pp_24611333_340.jpg":"340x432","pp_24611333_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1306","hd_25301273_1920.jpg":"1920x1080","k_25301273_1280.jpg":"1280x1280","k_25301273_1024.jpg":"1024x1024","k_25301273_640.jpg":"640x640","k_25301273_480.jpg":"480x480","k_25301273_340.jpg":"340x340","k_25301273_220.jpg":"220x220","o_25301273_1280.jpg":"1280x870","o_25301273_1024.jpg":"1024x696","o_25301273_640.jpg":"640x435","o_25301273_480.jpg":"480x326","o_25301273_340.jpg":"340x231","o_25301273_220.jpg":"220x149","h_25301273_1280.jpg":"1280x854","h_25301273_1024.jpg":"1024x683","h_25301273_640.jpg":"640x427","h_25301273_480.jpg":"480x320","h_25301273_340.jpg":"340x227","h_25301273_220.jpg":"220x147","pp_25301273_1280.jpg":"1280x1628","pp_25301273_1024.jpg":"1024x1303","pp_25301273_640.jpg":"640x814","pp_25301273_480.jpg":"480x611","pp_25301273_340.jpg":"340x432","pp_25301273_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38399479 Threads: 4 Questions: 7098141566 Slow queries: 3300478 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608352340 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/sati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici-1334811 [printLink] => /vijesti/hrvatska/sati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici-1334811?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 496325 [name] => leo luetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => leo-luetic [link] => /tag/leo-luetic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 392267 [name] => serum [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => serum [link] => /tag/serum ) [2] => stdClass Object ( [id] => 632627 [name] => roko roić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-07 09:27:13 [main_article_id] => 0 [alias] => roko-roic [link] => /tag/roko-roic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648121 [name] => zmijski otrov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-01 12:27:10 [main_article_id] => 0 [alias] => zmijski-otrov [link] => /tag/zmijski-otrov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 450745 [name] => ugriz poskoka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ugriz-poskoka [link] => /tag/ugriz-poskoka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što prije, to bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sati straha poznatog IT-ovca: na Hvaru ga ugrizao poskok, u splitski KBC upućen - trajektom! Evo što kažu liječnici [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3133 [name] => Ivica Marković [username] => ivica-markovi [email] => ivica-markovi@sd.hr [password] => $2y$10$lrAXSSjJUS0pOCcDJyDIZOPsmJ7CMXcMub16BZuaKfnzhEcsuPBDi [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivica-markovic-3133 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1651 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ef9e55f5f0e0b80f21a59d07440a9897?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958308.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Neja Markičević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix [mainImageDesc] =>

Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka na Hvaru je ugrizao poskok. Ondje mu nisu dali serum jer su procijenili da nije životno ugrožen

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958308.jpg [title] =>

Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka na Hvaru je ugrizao poskok. Ondje mu nisu dali serum jer su procijenili da nije životno ugrožen

Neja Markičević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25958309.jpg [title] =>

‘Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa...‘

Neja Markičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/24948116.png [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/23022686.jpg [title] =>

Dr. Leo Luetić:  U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice

Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/24611333.jpg [title] =>

Dr. Ivo Ivić: Ako ugrizeni ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile

Joško Ponoš/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/30/25301273.jpg [title] =>

Marko Rađa: Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti

Damir Krajač/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sljedeće godine ili najkasnije za dvije godine, što uvelike ovisi o građevinskim radovima, trebala bi ponovno započeti proizvodnja seruma, odnosno protuotrova za ugriz zmija otrovnica, istog onog koji je Imunološki zavod u Zagrebu već proizvodio.

Zmije u Imunološkom zavodu još uvijek postoje, i dalje ih se "muze", ali ne postoje prostorni uvjeti za proizvodnju protuotrova. Čim se steknu ti uvjeti, proizvodnja počinje, a to je i intencija Ministarstva zdravstva i Vlade RH – rekao nam je izv. prof. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ova je priča ponovno aktualna nakon što je na Hvaru prije nekoliko dana Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka koji živi na relaciji Zagreb – Hvar, ugrizla zmija otrovnica, točnije poskok.

Kako su tada pisali neki hrvatski mediji, u Hitnoj pomoći u Jelsi, gdje je Roić došao potražiti pomoć, protuotrova nisu imali, što demantira dr. Leo Luetić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

– U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice – reako nam je dr. Luetić.

---

image

Dr. Leo Luetić:  U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice

Slobodna Dalmacija
---

Naravno, sljedeće logično pitanje glasi – zašto Roiću nisu dali taj protuotrov kako ne bi morao ići po njega u Split, i to trajektom?

– Pacijenta je primila liječnica V. T., specijalistica hitne medicine s 19-godišnjim stažem u ispostavama Hitne medicine na Hvaru, i medicinska sestra I. B. On im je rekao da je 20 metara od mjesta gdje se zbio taj događaj vidio poskoka. Liječnica ni po izgledu rane ni po anamnezi pacijenta nije bila sigurna radi li se o ugrizu zmije. Zbog toga je ordinirala paranteralnu antialergijsku terapiju te je pacijenta uputila na Kliniku za infektologiju KBC-a Split – napisao nam je dr. Luetić u svojem demantiju.

Roić je opisao što mu se dogodilo i kako je otprilike pet sati nakon ugriza došao do seruma koji mu je spasio život. Njega je ugrizla jedna od najotrovnijih zmija u Hrvatskoj. Uz poskoka, to su riđovka i planinski žutokrug. Sve ostale vrste zmija koje postoje u Hrvatskoj neotrovne su i bezopasne.

---

image

‘Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa...‘

Neja Markičević/Cropix
---

Roić je prije nekoliko dana bio na Hvaru, gdje je razgledavao stijenu na kojoj bi se moglo urediti penjalište. Izjavio je kako na uređenim penjalištima vrlo rijetko ima zmija jer su plahe i maknu se od ljudi, te je naglasio da je ovo bila nova stijena i neočišćen teren.

Roić je skautirao novu stijenu za potencijalno penjalište na Hvaru, koja nije penjana i koja nema pristupni put. Bilo mu je jasno da ima zmija, jer one uglavnom odu nakon što se uredi penjalište, ali do tada je južna litica njihov teren.

– Pristup do stijene je 10 minuta po ravnom terenu i onda se spušta u podnožje još 6 do 7 minuta okolo hrpta. Tako sam i sišao i poslikao stijenu. Nazad sam odlučio napraviti nešto prilično blesavo, a to je skratiti tih 6-7 minuta uspona tako da se popnem po stijeni – opisao je Roić za portal Index.hr.

---

---

– Tijekom tog svojeg pothvata osjećao se sam poprilično sigurno, ali doslovno sam na pola ušao rukom u gnijezdo i dobio atipičan ugriz samo jednim očnjakom... Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja i smiriti se. Popeo sam se uz preostalih desetak metara stijene i pješice došao do auta. Ruka je počela oticati, ali ne pretjerano, pa sam odvozio 10 minuta makadamom i još 10 minuta cestom do Hitne pomoći u Jelsi – opisuje dalje Roić za Index.hr.

No u Jelsi mu nisu dali serum koji su imali jer su procijenili da Roić nije životno ugrožen, a nisu ni bili sigurni, prema izgledu rane, radi li se zaista o ugrizu zmije. Stoga su ga poslali u Split. Putovanje trajektom iz Starog Grada do Splita traje oko dva sata i 15 minuta.

– Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u. Osim toga, snažne boli nije bilo, samo oticanje ruke. Također, osjećao sam se tjelesno i mentalno skroz okej, mogao sam hodati i potpuno normalno komunicirati – govori Roić, koji je zatim otišao, kako navodi  Index.hr, na Hitnu na splitske Križine.

No na Hitnoj također nije bilo seruma, pa je poslan na Infektivni odjel.

– Ja ne znam na kojoj je Hitnoj pomoći bio gospodin Roić, ali nije bio kod nas u Splitu. Mi ga nemamo zabilježenog kao pacijenta u našim knjigama u Splitu, a moram reći da mu je liječnica iz Jelse dala uputnicu za Infektivni odjel KBC-a Split. Isto tako ističem da i mi u Splitu u Hitnoj pomoći imamo serum protiv ugriza otrovnice – rekao je dr. Luetić.

Na koncu je Roić došao na Infektivni odjel KBC-a Split, gdje ga je "zaprimio izvanredan medicinski tim". Nakon zaprimanja u bolnicu i nakon provedene noći na Infektologiji KBC-a Split, Roić je otpušten na kućnu njegu i nadamo se da će se u potpunosti oporaviti od vrlo neugodnog, a ponekad i smrtonosnog ugriza.

Serum je dobio pet sati nakon ugriza, njegova je štoperica tako pokazala.

---

image

Dr. Ivo Ivić: Ako ugrizeni ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile

Joško Ponoš/Cropix
---

– Mislim da čovjek nije ni dobio ugrizom poskoka smrtonosnu dozu otrova jer mu je na ruci, koliko sam vidio u medijima, ugriz samo jednog zuba. S druge strane, očigledno se radi o utreniranoj osobi, dobre kondicije, jake konstitucije, koji je upravo zbog svoje tjelesne snage i mladosti u manjoj opasnosti da nešto pođe po zlu od, recimo, malog djeteta ili starije osobe – kaže izv. prof. dr. sc. Ivo Ivić, bivši predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Naravno, zdravstveno stanje nakon ugriza poskoka najviše ovisi o količini ispuštenog otrova, kao i o mjestu ugriza.

– Sjećam se šestomjesečnog djeteta koje je poskok ugrizao za vrat, bio sam dežuran taj dan. To se zbilo prije 15-ak godina i to je bila strašna tragedija. Dijete je, nažalost, preminulo, jer ne postoji gore mjesto za ugriz od vrata, gdje vrlo brzo dolazi do oticanja vrata i gušenja, jer osim toksina baš na vratu dolazi do oteklina koje zatvaraju dišni put, a tu se nalaze i velike krvne žile. Nismo, nažalost, ništa mogli učiniti. Poskok najčešće ugrize za ruke ili noge. Međutim, naši poskoci nisu crne mambe i nije baš uobičajeno da od njihova ugriza nastupi smrt. Da bi se smrt dogodila, ugrizena osoba mora biti izrazito lošeg zdravlja, slabije konstitucije ili treba imati nesreću da je poskok ugrize na mjesto koje je previše rizično, kao što je to bio slučaj kod malog djeteta – kaže dr. Ivić.

I protok vremena za koje osoba koju je ugrizao poskok stigne u bolnicu vrlo je važna stavka.

– Sve osobe koje poskok ugrize u bolnicu u pravilu stižu unutar jednog sata ako ih je poskok ugrizao, recimo, u kućnom vrtu i odmah im je dostupan auto za prijevoz do bolnice, a najkasnije za dva i pol do tri sata ako ih je ugrizao na nekoj od obližnjih planina. Poskok najčešće ugrize na području Dalmatinske zagore ili otoka i ugrizenima u pravilu toliko treba do bolnice – veli.

Što ugrizena osoba prije primi serum, to bolje za nju.

– Ako ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile. Tada može doći do zastoja cirkulacije i taj dio tijela može odumrijeti, pa osoba, da se to ne bi dogodilo, mora ići na kirurški zahvat – objašnjava dr. Ivić.

Najveći je problem kad je protuotrov u pitanju činjenica da ga treba uvoziti jer ga već dugi niz godina Imunološki zavod u Zagrebu ne proizvodi, a njegova cijena nije mala.

Tako je Hrvatska do prije samo godinu ili dvije uvozila jedan francuski serum čija je ampula koštala 3000 eura bez PDV-a, a posljednju godinu uvozi bugarski serum koji košta 487,76 eura, na što treba dodati pet posto PDV-a. Trajanje seruma je u pravilu od jedne do tri godine i najčešće se daje samo jedna ampula ugrizenoj osobi, ali ima i slučajeva da se mora dati više od jedne doze, što, naravno, ovisi o količini otrova koji je zmija ispustila. Bugarski serum deklariran je i za poskoke.

---

image

Marko Rađa: Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti

Damir Krajač/Cropix
---

Imamo informaciju da su inozemni proizvođači znali svoje serume kojima bi istekao rok trajnosti retestirati i napraviti sve ateste kako bi utvrdili može li ih se i dalje upotrebljavati, odnosno ustanoviti jesu li serumi izgubili snagu djelovanja. Ako nisu, njima bi se produljio rok trajnosti.

Seruma protiv poskoka ima i u ambulantama Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (DZ SDŽ)

– Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti. Znam da su liječnici iz DZ SDŽ koji rade po mjestima u Dalmatinskoj zagori ili otocima naručivali serum, ali ne znam u kojim količinama. To je u njihovu opisu posla – rekao nam je dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

---

Nesvjestica, mučnina, povraćanje...

Poskok je pepeljasto-sive do smećkaste ili crvenkasto-smećkaste boje, a naraste do 65 cm, rijetko do 90 cm. Na glavi ima karakterističan roščić na vrhu njuške. Uzduž hrpta gotovo se uvijek nalazi tamna vijugava linija koja može biti u obliku romba ili cik-cak, a ide od glave do vrha repa. Živi na cijelom području Hrvatske na pogodnim staništima te na nekim otocima. Otrov poskoka pretežito je hemotoksičan jer izravno razara tkiva i izaziva poremećaje u krvnom optoku.

Prvi simptomi nakon ugriza su bol od ugriza i oticanje koje se širi od mjesta ugriza. Mogu se javiti i simptomi kao nesvjestica, mučnina, povraćanje, znojenje zato što se u otrovu, iako u puno manjem opsegu, nalaze komponente koje djeluju neurotoksično, opisuje HZJZ.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Neja Markičević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix Neja Markičević/Cropix Slobodna Dalmacija Joško Ponoš/Cropix Damir Krajač/Cropix
Neja Markičević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix

Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka na Hvaru je ugrizao poskok. Ondje mu nisu dali serum jer su procijenili da nije životno ugrožen

Neja Markičević/Cropix

‘Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do liječnika. Smirio sam se i sjetio se uputa...‘


Slobodna Dalmacija

Dr. Leo Luetić:  U Jelsi i u Hvaru, u Hitnoj pomoći, postoji protuotrov protiv ugriza zmije otrovnice

Joško Ponoš/Cropix

Dr. Ivo Ivić: Ako ugrizeni ne primi protuotrov u što kraćem roku, na mjestu ugriza može nastati velika oteklina koja će pritiskati krvne žile

Damir Krajač/Cropix

Marko Rađa: Serum se kod nas naručuje po potrebi i to je odgovornost liječnika koji ga trebaju naručiti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/sati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici-1334811 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=75078af175efda108ee794cfb8f17689a8c33d7e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sati+straha+poznatog+IT-ovca%3A+na+Hvaru+ga+ugrizao+poskok%2C+u+splitski+KBC+upu%C4%87en+-+trajektom%21+Evo+%C5%A1to+ka%C5%BEu+lije%C4%8Dnici&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici-1334811 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsati-straha-poznatog-it-ovca-na-hvaru-ga-ugrizao-poskok-u-splitski-kbc-upucen-trajektom-evo-sto-kazu-lijecnici-1334811 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => što prije, to bolje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskašto prije, to bolje

Sati straha poznatog IT-ovca: na Hvaru ga ugrizao poskok, u splitski KBC upućen - trajektom! Evo što kažu liječnici

Piše Ivica Marković
30. listopada 2023. - 20:29
Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka na Hvaru je ugrizao poskok. Ondje mu nisu dali serum jer su procijenili da nije životno ugroženNeja Markičević/Cropix, Srđan Vrančić/Cropix

Sljedeće godine ili najkasnije za dvije godine, što uvelike ovisi o građevinskim radovima, trebala bi ponovno započeti proizvodnja seruma, odnosno protuotrova za ugriz zmija otrovnica, istog onog koji je Imunološki zavod u Zagrebu već proizvodio.

Zmije u Imunološkom zavodu još uvijek postoje, i dalje ih se "muze", ali ne postoje prostorni uvjeti za proizvodnju protuotrova. Čim se steknu ti uvjeti, proizvodnja počinje, a to je i intencija Ministarstva zdravstva i Vlade RH – rekao nam je izv. prof. prim. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Ova je priča ponovno aktualna nakon što je na Hvaru prije nekoliko dana Roka Roića (46), penjača i IT stručnjaka koji živi na relaciji Zagreb – Hvar, ugrizla zmija otrovnica, točnije poskok.

K...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 00:03