StoryEditorOCM
Hrvatskabudite na oprezu!

Sa zapada u Hrvatsku stiglo novo nevrijeme; iz DHMZ-a prvo objavili crveni alarm za tri regije, sad su dodali još jednu

Piše JL
21. srpnja 2023. - 16:25

DHMZ je crveni alarm proširio i na Zagrebačku regiju, kao i Krapinsko-zagorsku te Varaždinsku i Međimursku županiju.

Između 17 sati i ponoći upozoravaju na moguće moguće grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom, obilnom oborinom te tučom.

Snažno nevrijeme stiglo je i do zapada Istre. Čitatelji Jutarnjeg šalju snimku iz Istralandije kod Novigrada na kojoj je vidljivo da pada obilna kiša i puše izrazito jaki vjetar.

U ranim poslijepodnevnim satima DHMZ je podigao stupanj opasnosti od vremenskih nepogoda iz narančastog u crveno za tri hrvatske regije.

Podsjetimo, jutros je bilo na snazi narančasto upozorenje za sve hrvatske regije, osim za Dubrovačku, koja je bila u ‘crvenom‘.

Riječka, Gospićka i Karlovačka regija su u crvenom. Upozoravaju na grmljavinsko nevrijeme, osobito popodne i navečer, s obilnijom kišom i tučom.

- Poduzmite mjere samozaštite i djelujte prema savjetima koje izdaju nadležna tijela. Rasprostranjene i izražene oluje su vjerojatne pri čemu postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra. Treba očekivati prekide u prometu te prekide u opskrbi energijom. Također je moguć značajniji prekid uobičajenih ruta prometovanja. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti, navodi DHMZ u upozorenju.

RANIJE:

DHMZ je najavio kako je u Hrvatskoj krajem dana moguće grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar.

Sudeći po radarskim snimkama, taj se poremećaj približava našim krajevima.

Meteorolog DHMZ-a Izidor Pelajić na Twitteru je objavio snimku tornada u Italiji, točnije u Milanu.

Kako javljaju talijanski mediji, a prenosi Jutarnji list, snažno nevrijeme pogodilo je sjeverni dio pokrajine Lombardiju gdje je padala tuča veličine teniskih loptica, promjera 7-8 centimetara.

U sjeveroistočnom dijelu Milana snimljen je oko 11 sati svojevrsni ‘tornado‘. Izvješća o šteti i žrtvama zasad nisu dostupna.

Olujni vjetar je u tom dijelu Italije rušio stabla. tuča je oštetila mnoge automobile, a dva podvožnjaka je poplavila voda.

Vatrogasci su u petak ujutro imali 110 intervencija zbog poplava, oštećenih krovišta i srušenih stabala nakon silovitog nevremena.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 22:24