StoryEditor
HrvatskaSTRAH OD JESENI

Pulmolog Srića: Simptomi gripe i Covida će se preklapati i to brine nas liječnike. Zdravstveni sustav bi bio ugrožen već sa 80 hospitaliziranih dnevno

Piše PSD.
24. rujna 2020. - 11:25
Nikša Stipaničev/Cropix

Pulmolog Saša Srića bio je gost Novog dana N1 televizije, gdje je govorio o pandemiji koronavirusa, kao i predstojećoj sezoni gripe.

Ukazao je kako će se uskoro - zbog sezone gripe koja dolazi - početi preklapati simptomi gripe i koronavirus. Kaže kako je jako bitno da se cijepe naši stariji sugrađani, kronični pacijenti, onkološki pacijenti, kao i transplantirani te zdravstveni radnici. Dodaje i kako je jako bitno osigurati dovoljnu količinu cjepiva.

"Cjepivo nije obavezno, ali je svakako preporučljivo. Mislim da bi i za zdravu osobu moglo kobno završiti da paralelno oboli od gripe i covida", upozorava Srića.

"Još je rano za pojavu gripe!", kaže Srića, koji potom pojašnjava da ona kreće krajem jedanaestog mjeseca najranije, a sezona traje od prosinca do veljače ili ožujka. Kada bi trebala početi cijepljenja?

"Krajem listopada bi trebala početi. Cijepiti se treba svakako tri tjedna do mjesec dana da bi cjepivo moglo imati učinak i kako bismo zaštićeniji ušli u sezonu gripe", ističe.

Pojasnio je i koje su razlike u simptomima između koronavirusa i gripe te kako se prenose.

"Covid i gripa prije svega se prenose kapljičnim putem. Način širenja zaraze je sličan, dosad se pokazalo da se covid širi brže i efikasnije. Simptomi gripe i covida će se preklapati i to nas brine", ističe i dodaje:

"Postoje neke razlike koje će nas kliničare upozoravati da se radi o različitim stvarima. Gripa često počinje puno naglije. Ona počinje s jednim upornim kašljem, bolom u mišićima i razvija se puno intenzivnije, dok covid u gotovo 99,9 posto kreće (osim naravno asimptomatskih bolesti) razvija prvo povišenu tjelesnu temperaturu nakon koje slijede respiratorni simptomi kao što su kašalj, kratkoća daha. Kod covida također dolazi do simptoma gubitka mirisa", pojasnio je.

Kao važno pitanje ističe i problem nedostatka medicinskog kadra - liječnika i medicinskih sestara. Često se govori o respiratorima i bolničkim krevetima, što jest bitno pitanje, ističe Srića, ali i upozorava: "Pitanje je i bolničkog osoblja, kojega ima sve manje."

"Imamo 650 'plus minus' kreveta na intenzivnoj njezi, s time da imamo oko 672 liječnika intenzivista koji raspolažu znanjem rada u intenzivnim jedinicama, odnosno s respiratorima. A imamo i tu disproporciju s obzirom na to da imamo oko 800 respiratora. Uz to je još 250 naručenih", kaže Srića i dodaje:

"Broj intenzivnih kreveta je relativno mali. U ovom trenu ta je brojka dovoljna. Mi se nadamo da ćemo imati onaj A scenarij, ali moramo biti pripravni na onaj crni scenarij.

Ako bi došlo do brojke od 1000 dnevno oboljelih, s nekakvim matematičkim izračunima dolazimo do brojke od 80 ljudi koji bi dnevno bili hospitalizirani, što znači da bi to dovelo u pitanje opstojnost zdravstvenog sustava kao takvog", upozorio je Srića u programu N1 televizije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. siječanj 2021 02:59