StoryEditor
Hrvatskamlade snage

Prva zajednička odluka Milanovića i Plenkovića: na čelo Glavnog stožera dolazi mornar impresivne karijere kojeg u Lori pamte po neobičnom detalju

Piše Krešimir Žabec/Jutarnji list
18. veljače 2020. - 08:30
Robert HranjNikša Stipaničev/HANZA MEDIA

Viceadmiral Robert Hranj, glavni direktor Glavnog stožera, od 1. ožujka trebao bi biti novi načelnik Glavnog stožera, doznaje Jutarnji list.

Naime, njegovo se ime nalazi u prijedlogu Vlade upućenom saborskom Odboru za obranu koji će o tome raspravljati na sjednici u četvrtak. Hranj bi na tom mjestu trebao zamijeniti generala Mirka Šundova, kojem 29. veljače istječe četverogodišnji mandat. Prema važećem zakonu, ista osoba može biti izabrana na samo jedan mandat načelnika Glavnog stožera.

Prvi operativac

Saborski Odbor za obranu izdaje mišljenje na prijedlog Vlade. Nakon pribavljenog mišljenja nadležnog odbora Vlada prijedlog upućuje predsjedniku Zoranu Milanoviću koji imenuje načelnika Glavnog stožera. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, problema oko imenovanja Hranja za prvog čovjeka vojske ne bi trebalo biti jer su već obavljene konzultacije između Vlade i Milanovića i postignut je dogovor o tom imenovanju. Uostalom, prema istim izvorima, Hranj je i bio Milanovićev izbor za ovu poziciju. Tako je imenovanje načelnika Glavnog stožera zapravo prvi dogovor premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića.

No, za vojsku je puno važnija činjenica da će prvi put u njezinoj povijesti na čelu Hrvatske vojske biti mornar, pripadnik Hrvatske ratne mornarice. “Za nas Zagorce more je uvijek imalo magičnu privlačnost”, rekao je u jednom od svojih rijetkih intervjua Hranj. Naime, rođen je u Varaždinu 1962., a porijeklom je iz okolice Bednje. No, magična privlačnost mora odvela ga je već sa 15 godina u Split u srednju mornaričko-tehničku školu.

Kao prvi u klasi otišao je na mornaričku vojnu akademiju također u Splitu. I ponovo je bio najbolji te je kao takav mogao birati na kojem će brodu Jugoslavenske ratne mornarice započeti vojnu karijeru. Odabrao je raketnu topovnjaču broj 406 “Ante Banina”, koja je izgrađena 1979. godine, pa je tada bila najmoderniji brod u JRM.

Početkom 90-ih Hranj je među prvim časnicima koji je prešao u Hrvatsku vojsku. I opet je na raketnoj topovnjači, ali sada kao zapovjednik. Prilikom oslobađanja hrvatskog juga malo je nedostajalo da na neprijateljski brod udaljen 20 kilometara ispali rakete RBS-15. No, protivnik se povukao, a rakete su sačuvane.

Kao školovani časnik 1994. bio je idealan izbor za prvog vojnog izaslanika u SAD-u. Bilo je to u vrijeme najintenzivnije hrvatsko-američke vojne suradnje i planiranja vojnih oslobodilačkih akcija. U SAD-u je završio Mornaričku ratnu školu u Newportu u SAD-u. Nakon SAD-a, u MORH-u se bavi dužnostima vezanim uz NATO, a 2009. odlazi u Bruxelles gdje je bio zamjenik vojnog predstavnika za NATO. Nakon tri godine vraća se u Hrvatsku te je imenovan za zapovjednika Hrvatske ratne mornarice.

U zapovjedništvu u Lori u Splitu posebno su ga upamtili zbog činjenice da je na posao dolazio biciklom. Nakon Splita ponovno se vraća u Zagreb, gdje ga bivši načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić imenuje na tek uspostavljenu poziciju direktora Glavnog stožera. Zapravo prvog operativca Hrvatske vojske. Uza sve dužnosti, danas je i supredsjedatelj međuresornog povjerenstva za odabir borbenog aviona.

S dolaskom Hranja na čelo vojske, prema informacijama Jutarnjeg, slijedi i velika rošada u vojnom vrhu. Naime, Hranj će tijekom ožujka odabrati svoje najbliže suradnike, što uključuje i nove ljude na čelu najveće grane - Kopnene vojske.

Nova generacija

Prema informacijama Jutarnjeg lista, u sam vrh vojske bit će postavljena nova generacija mlađih visoko obrazovanih časnika. Tako bi viceadmiral Hranj za svog zamjenika trebao imenovati general bojnika Sinišu Jurkovića, sadašnjeg zapovjednika Kopnene vojske. U tom slučaju na čelo Kopnene vojske dolazi general bojnik Boris Šerić.

Za glavnog operativca Glavnog stožera i njegova direktora trebao bi doći brigadni general Ivica Olujić, sadašnji hrvatski vojni izaslanik u Washingtonu. Umjesto njega u Washington bi otišao brigadir Tomislav Galić, iskusni vojni diplomat, ali i s iskustvom zapovjednika jednog hrvatskog kontingenta u Afganistanu. Danas je načelnik Sektora za međunarodnu sigurnost i obrambenu suradnju Uprave za obrambenu politiku Ministarstva obrane.

General bojnik Drago Matanović, danas zamjenik načelnika Glavnog stožera, dugo je glasio kao ozbiljan kandidat za novog načelnika i protukandidat viceadmiralu Hranju. Prema novoj križaljci, on bi u ožujku trebao preuzeti poziciju glavnog inspektora obrane u Ministarstvu obrane. Na toj poziciji danas je general bojnik Slaven Zdilar, koji će biti hrvatski predstavnik u međunarodnom centru RACVIAC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2021 10:47