stdClass Object ( [id] => 449901 [title] => Predrag Fred Matić: Napokon je sve idealno! [alias] => predrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sa SDP-ovcem Predragom Matićem, bivšim ministrom branitelja, razgovarali smo o posljedicama hapšenja desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju te o izborima u SDP-u.

Premda se pomalo stišava, u Hrvatskoj još uvijek traje buka zbog uhićenja u Orašju. Otkud tolika nervoza kod vlasti, braniteljskih udruga, ali i dijela opozicije?

- Zato što je to Damoklov mač koji visi ljudima nad glavom 25 godina. Stvarno je bio nesretan termin uhićenja. Ja ne vjerujem u teorije zavjere, ali sve je tempirano nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Svi znamo da su na tom prostoru sve strane u ratu imale logore, a uhićeni su samo Hrvati. Nije moguće da su Hrvati imali ekskluzivno pravo voditi logore. Nikog ne optužujem i ne oslobađam od krivnje, ali je vrlo indikativno da su samo Hrvate uhitili.

Što ne znači da su uhićeni nevini ljudi.

- Zločin nema imena i prezimena, ali baš je čudno. Još i osobno poznam neke od uhićenika i ne mogu vjerovati da su zločinci. General Matuzović je legenda u pozitivnom smislu. Štitio je tamo Srbe, njegov opis ratnog puta asocira me na ratni put našeg pokojnog Blage Zadre u Vukovaru.

Problem je vrlo kompleksan, ali rješenje je jednostavno. Potrebna je iskrenost svih strana. Sve tri strane su, nažalost, imale logore za zarobljenike. Ja sam to i osobno prošao u Srbiji, a ona 25 godina nakon svega kaže da logore nije imala. Bio sam u njima, bivšem predsjedniku Borisu Tadiću sam to osobno rekao, a on mi je odgovorio da nije znao.

Nije li posao suda utvrditi tko je zločinac?

- Točno. Histerična i panična rekacija hrvatskih vlasti čini samo medvjeđu uslugu tim ljudima. Istina, hrvatsko sudstvo je "sjedni pa plači", ali mi smo izmislili sudstvo u odnosu na ono što je u BiH. I sada se ionako tanko bosanskohercegovačko sudstvo našlo pod dvostrukim pritiskom.

Puste li te ljude, ispast će da postupaju pod pritiskom Hrvatske. Ne puste li ih, ispast će da nastavljaju raditi po političkom diktatu s druge strane. Vrlo amaterska reakcija hrvatskih vlasti.

Dosta ste oštro govorili o radu hrvatskih tajnih službi. Što su, po vašem mišljenju, trebale uraditi?

- Oni su znali, vi i ja smo znali za postojanje optužnica. Nismo znali imena, ali da su logori postojali, da su optužnice napisane, to smo svi znali. Tajne službe su trebale znati i reći Plenkoviću.

A Plenković kaže da je išao u posjet BiH. Išao je u Sarajevo, kao što je trebao, otišao je i u Mostar, ali je u povratku trebao svratiti i u Banju Luku popiti kavu. On je iritirao vlasti Republike Srpske koje su dovoljno nervozne same po sebi. Da je otišao samo u Sarajevo, to se ne bi dogodilo. Nažalost, politika dopušta ovakve stvari kad joj najbolje odgovora.

Po vašem mišljenju uhićenja u Orašju ne bi bilo da je Plenković posjetio ili samo Sarajevo, ili i Banju Luku uz Mostar?

- Moje skromno mišljenje je da se to u ovom trenutku ne bi dogodilo. Ispada da je ignorirao Republiku Srpsku.

U Hrvatskoj ispada da se stalno ignoriraju zločini. Ponovno bi se nacija mogla solidarizirati s osobama koje su možda krive, kao što se dogodilo u slučaju Veljka Marića.

- Propaganda i naši mediji stvarali su 25 godina sliku na onoj bljuvotini da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini. Mi smo odgojili naš narod da su svi okolo zli, a mi dobri momci. Da se razumijemo, mislim da smo dobri momci, ali onih 0,001 posto koji nisu dobri nismo na vrijeme sankcionirali i sad dobivamo tu cijenu na naplatu.

Spominjete medije, ali za takvu atmosferu odgovorna je i politika, a u Hrvatskoj nije bilo političke volje za kazneni progon hrvatskih ratnih zločina? O njima šute branitelji, HDZ i SDP.

- Političari se vole dodvoravati narodu, vole govoriti ono što nije. Mnogi glasači su glasali za vladu HDZ-a zbog obećanja da će smanjiti broj ministarstava. I ja sam rekao da je to super, a sad su vratili nazad isti broj ministarstava. Pa su najavili porast poreza na osnovne živežne namirnice, a danas kažu da to neće provesti. Kažu, političar misli do sljedećih izbora, a državnik 100 godina unaprijed. Nažalost, Hrvatska još nije imala državnika, nego političare za jednokratnu upotrebu.

Ne izuzimate ni SDP?

- Ne izuzimam ni SDP, ali imamo olakotnu okolnost: da se otvorila ova priča u našem vremenu, pred Ministarstvom ne bi bio šator, nego autokamp. Branitelji su sada kuš, da ove uhićene ljude povješaju po banderama, sva ta ekipa ne bi ni slova rekla. Za slučaj Veljka Marića koji je jasan kao dan, mene su proglasili četnikom, iako sam najviše doprinio da ga izvade iz Srbije. Kad sam došao kod njega, rekao mi je "da Vam objasnim“, a ja sam odgovorio neka mi ništa ne objašnjava. Objašnjavaj na sudu.

Kako gledate na HDZ-ovu politiku prema braniteljima u prošloj i ovoj Vladi?

- Licemjerni su do bola. Nakon što je otišla "nenarodna, projugoslavenska i četnička vlast", dobili su ovo što se zove Ministarstvo hrvatskih branitelja. Zbog toga što se nije zvalo Ministarstvo hrvatskih branitelja mene su najviše razapinjali Gradski ured za branitelje Grada Zagreba, Odbor za branitelje HDZ-a i Zajednica branitelja Gojko Šušak. Nitko od njih nema "hrvatsko" u nazivu. Postoje li još neki branitelji osim hrvatskih? Po meni je to suvišno. Sad su zadovoljni, sve je lijepo, idealno, sunce sja, cvijeće cvjeta...

Ministar Tomo Medved najavio je novi Zakon o braniteljima. Kako to komentirate?

- Jedva ga čekam. Sjede godinu dana u hotelu "Laguna" i spremaju zakon. Ja ću ga pojest bude li njegova provedba koštala manje od dodatnih 10 do 15 milijardi kuna. Uz ovih šest milijardi koje se dosad odvajaju za njih. Jedva čekam da ga vidim. Sad ga ne stavljaju u javnu raspravu dok ne prođe proračun, da mogu još godinu dana manipulirati s njima. Kažu, oni će izjednačiti našu braću iz HVO-a. Nitko nije protiv toga, ali to nije napravljeno ni devedesetih. Odakle novac?

Na koju ekipu mislite?

- Na ekipu iz hotela "Laguna" čije rečenice počinju s "branitelj ima pravo na“... Pogledajte fotografiju Franje Tuđmana s čelnicima braniteljskih udruga. I, dvadeset godina kasnije, fotografiju Tihomira Oreškovića s predstavnicima braniteljskih udruga. Ista lica. Jedina razlika - nema Tuđmana, nego je Orešković. Samo su u Udruzi nestalih umrli moji Vukovarci Josip Jugec i Ivan Pšenica. Ostali su isti već 30 godina.

Kad će biti vrijeme za ukidanje Ministarstva branitelja?

- Ministarstvo je potpuno zrelo za rasformiranje, ali država mora zadržati skrb nad braniteljskom populacijom. To jedino može uraditi HDZ. Braniteljima je bitna patetika i lažna obećanja. Ja bih napravio vladin Ured za branitelje, a nadređen bi bio premijer. Oni bi to voljeli više nego da imaju ministra.

Ministarstvo hrvatskih branitelja sastavilo je oštro intonirano priopćenje protiv izjava glumca Rade Šerbedžije o Jugoslaviji i osobama koje su završile u Haagu. Je li zadaća Ministarstva zabrana drugačijih mišljenja?

- Ministarstvo je fulalo svoju zadaću, ponašaju se kao agitprop. Čuo sam integralno što je govorio Šerbedžija, spomenuo je Arkana i Juku Prazinu, nije spomenuo ni jednog Hrvata. Međutim, znate onu narodnu - svak se češe gdje ga svrbi. I ja sam neki branitelj i Hrvat, pa se nisam našao prozvanim zbog njegovih izjava. Ministarstvo je ostalo u devedesetima. Ja sam ga otvorio i dok sam ga vodio bilo je jedna od najotvorenijih institucija. Bilo je otvoreno za sve. Ovi ponovno rade bunker-ministarstvo koje, s vremena na vrijeme, ispucava agitpropovska priopćenja. Nisu prepoznali ni da se predsjednik Vlade promijenio.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivši SDP-ov ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-11-12 17:30:42 [created_by] => 39413 [created_by_alias] => Vladimir Matijanić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-11-12 21:59:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-11-12 22:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 16819 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/11/12/matic_press2-121115.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "matic_press2-121115" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x631" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38822723 Threads: 5 Questions: 7127934249 Slow queries: 3311669 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609119450 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/predrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno-449901 [printLink] => /vijesti/hrvatska/predrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno-449901?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233603 [name] => predrag matić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => predrag-matic [link] => /tag/predrag-matic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivši SDP-ov ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Predrag Fred Matić: Napokon je sve idealno! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-19-37-22-39413 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/12/matic_press2-121115.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => matic_press2-121115 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/11/12/matic_press2-121115.jpg [title] => matic_press2-121115 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sa SDP-ovcem Predragom Matićem, bivšim ministrom branitelja, razgovarali smo o posljedicama hapšenja desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju te o izborima u SDP-u.

Premda se pomalo stišava, u Hrvatskoj još uvijek traje buka zbog uhićenja u Orašju. Otkud tolika nervoza kod vlasti, braniteljskih udruga, ali i dijela opozicije?

- Zato što je to Damoklov mač koji visi ljudima nad glavom 25 godina. Stvarno je bio nesretan termin uhićenja. Ja ne vjerujem u teorije zavjere, ali sve je tempirano nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Svi znamo da su na tom prostoru sve strane u ratu imale logore, a uhićeni su samo Hrvati. Nije moguće da su Hrvati imali ekskluzivno pravo voditi logore. Nikog ne optužujem i ne oslobađam od krivnje, ali je vrlo indikativno da su samo Hrvate uhitili.

Što ne znači da su uhićeni nevini ljudi.

- Zločin nema imena i prezimena, ali baš je čudno. Još i osobno poznam neke od uhićenika i ne mogu vjerovati da su zločinci. General Matuzović je legenda u pozitivnom smislu. Štitio je tamo Srbe, njegov opis ratnog puta asocira me na ratni put našeg pokojnog Blage Zadre u Vukovaru.

Problem je vrlo kompleksan, ali rješenje je jednostavno. Potrebna je iskrenost svih strana. Sve tri strane su, nažalost, imale logore za zarobljenike. Ja sam to i osobno prošao u Srbiji, a ona 25 godina nakon svega kaže da logore nije imala. Bio sam u njima, bivšem predsjedniku Borisu Tadiću sam to osobno rekao, a on mi je odgovorio da nije znao.

Nije li posao suda utvrditi tko je zločinac?

- Točno. Histerična i panična rekacija hrvatskih vlasti čini samo medvjeđu uslugu tim ljudima. Istina, hrvatsko sudstvo je "sjedni pa plači", ali mi smo izmislili sudstvo u odnosu na ono što je u BiH. I sada se ionako tanko bosanskohercegovačko sudstvo našlo pod dvostrukim pritiskom.

Puste li te ljude, ispast će da postupaju pod pritiskom Hrvatske. Ne puste li ih, ispast će da nastavljaju raditi po političkom diktatu s druge strane. Vrlo amaterska reakcija hrvatskih vlasti.

Dosta ste oštro govorili o radu hrvatskih tajnih službi. Što su, po vašem mišljenju, trebale uraditi?

- Oni su znali, vi i ja smo znali za postojanje optužnica. Nismo znali imena, ali da su logori postojali, da su optužnice napisane, to smo svi znali. Tajne službe su trebale znati i reći Plenkoviću.

A Plenković kaže da je išao u posjet BiH. Išao je u Sarajevo, kao što je trebao, otišao je i u Mostar, ali je u povratku trebao svratiti i u Banju Luku popiti kavu. On je iritirao vlasti Republike Srpske koje su dovoljno nervozne same po sebi. Da je otišao samo u Sarajevo, to se ne bi dogodilo. Nažalost, politika dopušta ovakve stvari kad joj najbolje odgovora.

Po vašem mišljenju uhićenja u Orašju ne bi bilo da je Plenković posjetio ili samo Sarajevo, ili i Banju Luku uz Mostar?

- Moje skromno mišljenje je da se to u ovom trenutku ne bi dogodilo. Ispada da je ignorirao Republiku Srpsku.

U Hrvatskoj ispada da se stalno ignoriraju zločini. Ponovno bi se nacija mogla solidarizirati s osobama koje su možda krive, kao što se dogodilo u slučaju Veljka Marića.

- Propaganda i naši mediji stvarali su 25 godina sliku na onoj bljuvotini da se u obrambenom ratu ne mogu počiniti zločini. Mi smo odgojili naš narod da su svi okolo zli, a mi dobri momci. Da se razumijemo, mislim da smo dobri momci, ali onih 0,001 posto koji nisu dobri nismo na vrijeme sankcionirali i sad dobivamo tu cijenu na naplatu.

Spominjete medije, ali za takvu atmosferu odgovorna je i politika, a u Hrvatskoj nije bilo političke volje za kazneni progon hrvatskih ratnih zločina? O njima šute branitelji, HDZ i SDP.

- Političari se vole dodvoravati narodu, vole govoriti ono što nije. Mnogi glasači su glasali za vladu HDZ-a zbog obećanja da će smanjiti broj ministarstava. I ja sam rekao da je to super, a sad su vratili nazad isti broj ministarstava. Pa su najavili porast poreza na osnovne živežne namirnice, a danas kažu da to neće provesti. Kažu, političar misli do sljedećih izbora, a državnik 100 godina unaprijed. Nažalost, Hrvatska još nije imala državnika, nego političare za jednokratnu upotrebu.

Ne izuzimate ni SDP?

- Ne izuzimam ni SDP, ali imamo olakotnu okolnost: da se otvorila ova priča u našem vremenu, pred Ministarstvom ne bi bio šator, nego autokamp. Branitelji su sada kuš, da ove uhićene ljude povješaju po banderama, sva ta ekipa ne bi ni slova rekla. Za slučaj Veljka Marića koji je jasan kao dan, mene su proglasili četnikom, iako sam najviše doprinio da ga izvade iz Srbije. Kad sam došao kod njega, rekao mi je "da Vam objasnim“, a ja sam odgovorio neka mi ništa ne objašnjava. Objašnjavaj na sudu.

Kako gledate na HDZ-ovu politiku prema braniteljima u prošloj i ovoj Vladi?

- Licemjerni su do bola. Nakon što je otišla "nenarodna, projugoslavenska i četnička vlast", dobili su ovo što se zove Ministarstvo hrvatskih branitelja. Zbog toga što se nije zvalo Ministarstvo hrvatskih branitelja mene su najviše razapinjali Gradski ured za branitelje Grada Zagreba, Odbor za branitelje HDZ-a i Zajednica branitelja Gojko Šušak. Nitko od njih nema "hrvatsko" u nazivu. Postoje li još neki branitelji osim hrvatskih? Po meni je to suvišno. Sad su zadovoljni, sve je lijepo, idealno, sunce sja, cvijeće cvjeta...

Ministar Tomo Medved najavio je novi Zakon o braniteljima. Kako to komentirate?

- Jedva ga čekam. Sjede godinu dana u hotelu "Laguna" i spremaju zakon. Ja ću ga pojest bude li njegova provedba koštala manje od dodatnih 10 do 15 milijardi kuna. Uz ovih šest milijardi koje se dosad odvajaju za njih. Jedva čekam da ga vidim. Sad ga ne stavljaju u javnu raspravu dok ne prođe proračun, da mogu još godinu dana manipulirati s njima. Kažu, oni će izjednačiti našu braću iz HVO-a. Nitko nije protiv toga, ali to nije napravljeno ni devedesetih. Odakle novac?

Na koju ekipu mislite?

- Na ekipu iz hotela "Laguna" čije rečenice počinju s "branitelj ima pravo na“... Pogledajte fotografiju Franje Tuđmana s čelnicima braniteljskih udruga. I, dvadeset godina kasnije, fotografiju Tihomira Oreškovića s predstavnicima braniteljskih udruga. Ista lica. Jedina razlika - nema Tuđmana, nego je Orešković. Samo su u Udruzi nestalih umrli moji Vukovarci Josip Jugec i Ivan Pšenica. Ostali su isti već 30 godina.

Kad će biti vrijeme za ukidanje Ministarstva branitelja?

- Ministarstvo je potpuno zrelo za rasformiranje, ali država mora zadržati skrb nad braniteljskom populacijom. To jedino može uraditi HDZ. Braniteljima je bitna patetika i lažna obećanja. Ja bih napravio vladin Ured za branitelje, a nadređen bi bio premijer. Oni bi to voljeli više nego da imaju ministra.

Ministarstvo hrvatskih branitelja sastavilo je oštro intonirano priopćenje protiv izjava glumca Rade Šerbedžije o Jugoslaviji i osobama koje su završile u Haagu. Je li zadaća Ministarstva zabrana drugačijih mišljenja?

- Ministarstvo je fulalo svoju zadaću, ponašaju se kao agitprop. Čuo sam integralno što je govorio Šerbedžija, spomenuo je Arkana i Juku Prazinu, nije spomenuo ni jednog Hrvata. Međutim, znate onu narodnu - svak se češe gdje ga svrbi. I ja sam neki branitelj i Hrvat, pa se nisam našao prozvanim zbog njegovih izjava. Ministarstvo je ostalo u devedesetima. Ja sam ga otvorio i dok sam ga vodio bilo je jedna od najotvorenijih institucija. Bilo je otvoreno za sve. Ovi ponovno rade bunker-ministarstvo koje, s vremena na vrijeme, ispucava agitpropovska priopćenja. Nisu prepoznali ni da se predsjednik Vlade promijenio.

 

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
matic_press2-121115
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/predrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno-449901 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=67b48d67e82953010b86967435f5a296be2ec85d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Predrag+Fred+Mati%C4%87%3A+Napokon+je+sve+idealno%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpredrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno-449901 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpredrag-fred-matic-napokon-je-sve-idealno-449901 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => bivši SDP-ov ministar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskabivši SDP-ov ministar

Predrag Fred Matić: Napokon je sve idealno!

Piše Vladimir Matijanić
12. studenog 2016. - 23:22
matic_press2-121115

Sa SDP-ovcem Predragom Matićem, bivšim ministrom branitelja, razgovarali smo o posljedicama hapšenja desetorice pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju te o izborima u SDP-u.

Premda se pomalo stišava, u Hrvatskoj još uvijek traje buka zbog uhićenja u Orašju. Otkud tolika nervoza kod vlasti, braniteljskih udruga, ali i dijela opozicije?

- Zato što je to Damoklov mač koji visi ljudima nad glavom 25 godina. Stvarno je bio nesretan termin uhićenja. Ja ne vjerujem u teorije zavjere, ali sve je tempirano nakon posjeta premijera Andreja Plenkovića Bosni i Hercegovini. Svi znamo da su na tom prostoru sve strane u ratu imale logore, a uhićeni su samo Hrvati. Nije moguće da su Hrvati imali ekskluzivno pravo voditi logore. Nikog ne optužujem i ne oslobađam od krivnje, ali je...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:37