StoryEditorOCM
Hrvatska‘TO JE ZABUNA...‘

Poznati hrvatski psihijatar na stupu srama; Pao zbog kuverti punih novca: ‘Pa što je ovo!?‘

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
13. rujna 2023. - 12:21

Poznati umirovljeni zagrebački psihijatar i psihoterapeut Jadran Morović (71) "tutnuo" je, nakon niza urudžbiranih podnesaka, na dopunu zahtjeva prvo priklamanu novčanicu od 500 kuna za dokument za koji je želio požurnicu i hitno rješavanje, doznaje Jutarnji list. 

Zatim se dodatno okuražio, i tijekom svojih dolazaka u Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kojih je od 15. ožujka do 16. rujna 2022. bilo čak 19 posjeta, donio nove dokumente u sklopu kojih je priložio i kuvertu formata A4 u kojoj se nalazila, pak, manja kuverta i bunt od 10 novčanica po 100 eura. Za USKOK, koji se umiješao u cijeli slučaj na kraju, Morović se ogriješio o zakon jer je počinio kazneno djelo protiv službene dužnosti davanjem mita.

A u te pravosudne probleme zbog kojih je nedavno završio i u USKOK-ovoj optužnici Morović je kročio tijekom lipnja 2022. godine kada se kao prokurist tvrtke Belvedere invest iz Sv. Filipa i Jakova, u čije je ime u rujnu, pak, 2021. urudžbirao zahtjev za otkup 406m2 državnog zemljišta, ukazao u Ministarstvu u Dežmanovoj kako bi porazgovarao sa službenikom zaduženim za taj predmet. Smatrao je da punih devet mjeseci, od dana slanja zahtjeva, oformljen predmet se nije maknuo s početne točke iako je telefonski i u pisanom obliku kroz urudžbirane podneske, požurivao slučaj.

Kad je došao do više stručne savjetnice Uprave za upravljanje i raspolaganje nekretninama V.M., mislio je da je njegovoj nestrpljivosti došao kraj. Tražio je susret s njom i tražio da provjeri ispravnost podataka o česticama zemlje koju želi otkupiti. U zahtjevu joj je elegantno, bez da je ona uopće detaljan sadržaj vidjela, predao presavinuti list papira naslovljen kao ‘dopuna zahtjeva‘ kojeg je bio 19. listopada 2021. urudžbirao, a s unutarnje strane stavio je novčanicu od 500 kuna. Službenica je dokument uzela te priložila spisu predmeta i ujedno ga uputila da dostavi dokaz o podnošenju zahtjeva za izdavanjem građevinske dozvole. Također mu je kazala i da ne može uzeti njegov predmet odmah u rad jer postoje drugi prioriteti, što se Moroviću nije svidjelo pa se vratio u Ministarstvo sutradan i ponovno tražio susret sa službenicom. Toga puta joj je uz traženu dokumentaciju dostavio i kuvertu A4 formata i koju je ona, prema sumnjama USKOK-a, ne znajući da je unutra opet mito od 1000 eura za nju, priklopila u spis predmeta kao i prethodnih 500 kuna.

- Za taj predmet prvotno je bio zadužen T.Š. koji je otišao iz Ministarstva, a ja sam s tim predmetom prvi doticaj imala u lipnju 2022. Telefonski me nazvao J.Morović i pitao kad će biti predmet riješen, a kako mi isti još nije bio dodijeljen u rad, rekla sam da mora pričekati. Par dana nakon toga, on je došao u Ministarstvo i tražio razgovor. Spustila sam se u predvorje, rekao mi je da želi provjeriti čestice navedene u zahtjevu za otkupom a sa sobom je bio donio papir A4. S obzirom da su čestice bile navedene na vanjskom dijelu tog presavinutog papira isti nisam rastvarala, a sjećam se da je bio učvršćen spajalicom. Radio je veliki pritisak da se njegov predmet riješi, a idući dan je donio nove papire i kuvertu A4 koja je bila otvorena i iz nje je izvirivala potrebna dokumentacija. Napola sam izvadila papire, pogledala, vidjela prijemni štambilj Ureda za prostorno uređenje i vratila sve u kuvertu bez detaljnog pregledavanja opet sadržaja kuverte. Kasnije sam utvrdila da je u spisu bilo 500 kuna, a onda i u kuverti unutar kuverte 1000 eura – prisjetila se V.M., djelatnica Ministarstva koja je o svemu, potom, obavijestila kolegicu, pa načelnika... Sačinila je službenu bilješku za pravnu službu, novce od mita je pohranila u sefu Ministarstva, a Morović je nastavio i dalje dolaziti, no ona s njim više nije imala kontakata. Da bi joj u jednom trenutku, kako je ustvrdila V.M., psihijatar poslao poruku nevješto tvrdeći da mu je zabunom i nehotice ostao nekakav novac u dokumentima.

Njezina kolegica u Odjelu za raspolaganje građevinskim zemljištem prisjetila se trenutka kad je V.M., po pronalasku novca, povikala: ‘Bože moj, što je ovo?‘

- Mislila sam da joj je pozlilo. Naluknula sam se iza kompjutera i vidjela u njezinoj ruci dokumentaciju i novčanice. V.M. je bila sva u panici, izbezumljena. Govorila je: ‘Kakav je ovo način, otkud ovo?‘ Prijavila je to načelniku – prisjetila se, među ostalim, druga djelatnica Ministarstva A.I.

Njihov šef je također potvrdio da mu je V.M. totalno uplašena ušla u ured i rekla: ‘Listajući dokumentaciju našla sam kuvertu s novcima u jednom predmetu‘. Uputio ju je da kronološki posloži spis i napiše službenu bilješku o postupanju po tom predmetu.

Po dokumentaciju i novac je na kraju došla policija, a USKOK je nedavno protiv Morovića podigao optužnicu koja nikako da mu se sudskim putem uruči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:40