StoryEditorOCM
Hrvatskau foto finišu

Pozadina Barbarićevog manevra: šef HEP-a preduhitrio je premijera i sam podnio ostavku iz vrlo pragmatičnog razloga

Piše Marina Karlović-Sabolić
5. prosinca 2023. - 12:36

Frane Barbarić ipak je podnio ostavku.

Nakon višemjesečnog natezanja, Banski su mu dvori pokazali prst dolje. Moćni predsjednik Uprave HEP-a koji je upravljao prihodom od 20 milijardi kuna morao je otići. Nije mu presudila afera “Plin za cent”, nego - bespravna gradnja.

Protiv njega je splitsko Državno odvjetništvo podignulo optužnicu zbog bespravne gradnje, nakon čega je u ponedjeljak Vlada na telefonskoj sjednici predložila Nadzornom odboru HEP-a Barbarićevu smjenu.

Došao do zida

Iako je nalog za njegov odlazak stigao iz Vlade, on na koncu ipak nije smijenjen. Barbarić je od ljeta uporno odbijao prijedloge da se sam povuče s čela HEP-a. Nakon Vladine sjednice mu je očito postalo jasno da je došao do zida. I da će, ako ga Nadzorni odbor doista smijeni, izgubiti pravo na više nego lukrativnu otpremninu. Pa je praktički u posljednji trenutak podnio ostavku.

Iz HEP-a je pritom poručeno da “svatko ima pravo, pa tako i gospodin Frane Barbarić, na pravično suđenje i nitko nema pravo tvrditi da je netko kriv za kazneno djelo prije nego što to utvrdi nadležni sud pravomoćnom presudom”.

- Europski sud za ljudska prava u nekoliko je presuda već utvrdio da je Republika Hrvatska povrijedila to pravo pa su građani Republike Hrvatske zbog toga morali platiti odštetu. Slučaj gospodina Barbarića dokazuje da iz prethodno navedenog nismo izvukli potrebnu pouku.

Nakon dugotrajne i pomno orkestrirane medijske hajke, u javnosti je nepovratno stvorena slika da je gospodin Barbarić počinitelj kaznenog djela bespravne gradnje koji je već odavno trebao biti lišen slobode i pritvoren. Međutim, zadnji potez kista na toj slici povučen je prije nego što je kazneni postupak protiv gospodina Barbarića uopće započeo. Zakon o kaznenom postupku jasno propisuje da kazneni postupak započinje potvrđivanjem optužnice, a ne njezinom predajom sudu - poručili su iz HEP-a, zamjerajući medijima što je “za njih kriv svatko onaj na kojeg je tužitelj uperio prstom”.

image

Frane Barbarić - nije mu presudila afera ‘Plin za cent‘

 

 

Boris Kovacev/Cropix/

Navode da je Barbarić u potpunosti svjestan situacije u koju je doveden opisanim postupanjem te stoga želi informirati javnost da će se protiv takvog postupanja boriti pred sudom svim dostupnim pravnim sredstvima.

I dok će se Barbarićevom bespravnom vilom koju je izgradio na djedovini na Hvaru ubuduće baviti pravosuđe, Vladi ostaje naći Barbarićeva nasljednika. Formalno će se za novog predsjednika uprave raspisati natječaj.

S kime će igrati briškulu?

Neformalno, na Andreju Plenkoviću je sada da nađe nekog tko dobro poznaje energetski sektor, tko je član HDZ-a, tko je premijeru potpuno lojalan. I tko ne bi trebao biti produžena ruka nijednog igrača na energetskom tržištu Hrvatske. Pa tako ni Pavla Vujnovca.

Jer novu aferu u HEP-u u mjesecima prije izbora vladajući si ne mogu dopustiti.

- Ne vjerujem da predsjednik Vlade ima talenta izabrati bilo kakvo dobro kadrovsko rješenje, što se i vidi po broju onih koji su morali otići, a on ih je izabrao - komentirao je u ponedjeljak saborski zastupnik SDP-a Arsen Bauk, ustvrdivši da su Barbariću dani na čelu HEP-a bili odbrojani još u srpnju, kada je na sjednici Odbora za gospodarstvo ministar Davor Filipović izjavio da je HEP odgovoran za priču s prodajom plina za jedan cent.

- Oni su čekali neki povod koji bi ostavljao manje upitnika nad glavama. Sada je samo pitanje hoće li gospodin Barbarić ostvariti ono što se pisalo, da će još netko igrati briškulu s njim, ili trešetu, ili belu - zaključio je Bauk. 

Šest plus šest

Smijenjeni predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić ima pravo na povlasticu šest plus šest, odnosno pravo da prima punu plaću šest mjeseci i pola plaće idućih šest mjeseci, doznaje Jutarnji list.

Vlada je, kako je rekao premijer Andrej Plenković, pokrenula već proceduru za njegovu smjenu, što znači da bi se već ovaj tjedan trebala održati sjednica Nadzornog odbora na kojoj će se Barbarić razriješiti dužnosti, a on je nakon smjene dao i ostavku.

HEP će mu ponuditi novo radno mjesto i ako se odluči prihvatiti, onda neće imati pravo na ‘otpremninu’. Ukoliko odluči otići iz HEP-a onda će imati pravo na šest plus šest. To bi značilo da će u idućih godinu dana primiti ukupno 33.731 eura neto ili 53.813 eura bruto. Njegova sadašnja mjesečna plaća, prema podacima iz imovinske kartice, iznosi 3747,96 eura neto ili 5979,40 eura bruto.

Ponudit će mu se novo radno mjesto adekvatnog koeficijenta, što znači da može biti pomoćnik direktora neke firme u HEP-u ili savjetnik.

image

Anton Kovačev 

Ranko Suvar/Cropix

Kovačev ne mora prihvatiti ostavku! 

Anton Kovačev, predsjednik NO HEP-a, primio je pisanu ostavku Frane Barbarića ali s obzirom na njegovu najavu pravne borbe do Europskog suda i dalje traju intenzivne konzultacije kako riješiti taj slučaj i koji su sve mehanizmi mogući.

A sada je na potezu Anton Kovačev, predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, tako bi se mogao sumirati trenutno stanje u procesu smjene Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a, piše Forbes.

Još uvijek javnosti nije poznato što je točno napisao Frane Barbarić u tekstu ostavke. Neslužbeno saznajemo da je njegova osobna odvjetnica, Višnja Drenški Lasan, preko koje komunicira s javnošću nakon što je podignuta optužnica, uputila pismeni tekst ostavke članovima Nadzornog odbora, pa i predsjedniku NO, Antonu Kovačevu – ali nije poznato što je navedeno kao razlog. A taj podatak nije beznačajan. Posebno zbog toga jer Barbarić preko Drenški Lasan najavljuje pravosudnu bitku za dokazivanje da je nevin i da je žrtva „medijske hajke“.

O Barbarićevoj smjeni se razgovaralo i na telefonskoj sjednici Vlade koja je održana u ponedjeljak, 4. prosinca, ali, s obzirom da je Barbarić u međuvremenu poslao ostavku Nadzornom odboru – ostavljena je mogućnost da se proces okonča na razini Nadzornog odbora. Dakle, Anton Kovačev i Nadzorni odbor u sastavu  Lukša Lulić, Mladen Zeljko, Jelena Zrinski Berger te Meri Uvodić, kao predstavnica radnika, bi mogli prihvatiti ostavku – ali i ne moraju. NO može sam odlučivati, bez “naredbe” Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 06:55