StoryEditorOCM
Hrvatskaskup u splitu

Pohvale čelnika europskih pučana; Von der Leyen: ‘Hrvatska je priča o uspjehu‘; Weber: ‘To je duh HDZ-a u Hrvatskoj‘

Piše vijesti sd
28. rujna 2023. - 12:03

Europska pučka stranka sa 177 zastupnika najveća je politička grupacija u Europskom parlamentu.Pripadnici udruženja europskih stranaka desnog centra okupili su se u Splitu da definiraju nastup uoči skorih europskih izbora.

Sudionike je pozdravio hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Hrvatsko domaćinstbo ovakvom skupu znak je da imamo podršku naših prijatelja. Nekoliko je ključnih tema. Prvi problem je sigurnost, jedna kriza je pandemija covida, a druga je napad Rusije na Ukrajinu i treća su nezakonite migracije. To pitanje sigurnosti stavlja u samo središte naših politika. Covid je bio veliki problem, ali EU je pronašla izvrstan odgovor kroz fondove za oporavak. Što se tiče proširenja, mi imamo puno znanja i razumijemo što se događa u susjedstvu. To vrijedi i za Ukrajinu i Moldaviju", rekao je premijer, prenosi N1.

Da su migracije prioritet, istaknuo je predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber. "Država mora odlučivati tko će ući, a ne trgovci ljudima. Divno je biti u Hrvatskoj i ona je savršena zemlja za raspravu. Zahvaljujem hrvatskom premijeru. Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj", rekao je Weber.

image

Predsjednik Europske pučke stranke Manfred Weber: Hrvatska je dokaz da možemo uvjeriti ljude u proširenje Europe. To je duh Hrvatske, duh HDZ-a u Hrvatskoj

Tom Dubravec/Cropix

Lijepe riječi na račun Hrvatske uputila je Ursula von der Leyen. "Hrvatska je priča o europskom uspjehu", rekla je predsjednica Europske komisije i dodala kako se sjeća početka godina kada je u Zagrebu proslavila integraciju u Schengen i eurozonu.

"Rat u Ukrajini pokazao je da se Europa mora prilagoditi novim izazovima. Podržavamo Ukrajinu financijski i vojno i riješili smo se ruske nafte i plina, ali to nije dovoljno. Moramo se angažirati i poboljšati čiste tehnologije jer to povećava našu neovisnost i pojačava našu konkurentnost. Moramo pogledati i naš sustav azila. Važna tema je i proširenje. Uzmite Hrvatsku kojoj je proširenje donijelo veliki uspjeh. Zemlje moraju provesti brojne reforme i uskladiti se s EU-om, da nas proširenje jača", rekla je von der Leyen, prenosi N1.

Skup europskih pučana tek je počeo i sigurno će biti izrečeno još lijepih riječi na račun Hrvatske i njene Vlade, kao i o samim europskim pučanima i Europi u cjelini.

image

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je sudionike konferencije

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:10