stdClass Object ( [id] => 1368881 [title] => Pazite ovo; jedina je stručnjakinja u cijeloj regiji za poslovnu etiku i antikorupciju. Imala nam je, bome, što otkriti [alias] => pazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad se danas sjetim te 2008. i početaka vezanih uz realizaciju ove ideje, na pamet mi najprije padaju riječi mojih najbližih i njihovo čuđenje: "Jesi li ti normalna?! Čime se to uopće želiš baviti?!" Osobito u zemlji visoke korupcije. Radila sam do tada u marketingu, gotovo deset godina, bila sam vrlo uspješna na menadžerskim pozicijama. Onda me je nešto počelo kopkati, htjela sam promjenu.

Pomislila sam – e, kad si već toliko dugo u marketingu, smisli nešto čega nema! Baš u to vrijeme u ruke mi je došla knjiga profesora Borne Bebeka o poslovnoj etici, koja je malo filozofski pisana, ali u njoj su me zaintrigirali neki elementi poput implementacije integriteta i etike u poslovanju. Istraživala sam potom i američku literaturu i svjetske autore i u tim knjigama naišla na pojam "compliance". Nisam znala o čemu se radi, prijevod jest "usklađivanje". Dobro, ali što s tim? Onda sam otkrila da u SAD-u postoji čitavo jedno razvojno područje i da smo mi u to doba u tome bili najmanje 20 godina iza Amerike. I onda sam rekla – gle, ja se želim ovim baviti, ja ću to doktorirati i bit ću usko specijalizirana u tom području!

Doduše, istina je da su marketing i poslovna etika dijametralno suprotna područja.

Zašto? – ne možemo prijeći preko te zanimljive usporedbe.

– Kod marketinga uvijek treba nešto "obući" u celofan, a kod poslovne etike toga nema (smijeh!).

Tako je, u najkraćem, počela jedna posebna karijera u području koje je u Hrvatskoj i danas slabo poznato, ali i profesionalni zaokret naše sugovornice, danas "meštrice" za antikorupciju u poslovnom svijetu, etičko poslovanje, usklađenost i sve ono što bi za moderne kompanije trebalo biti imperativ na postajama koje ih vode na vrh uspješnosti. Ona je dr. sc. Silvija Vig, dolazi iz Crikvenice, iz poduzetničke obitelji, ali je Zagreb godinama njezin dom.

Osnivačica je i direktorica tvrtke CODUPO Compliance, danas njezine usluge koriste brojne kompanije, domaće i inozemne, u Hrvatskoj i u svim zemljama u okruženju. Ona je, zapravo, jedina "multipraktik" stručnjakinja za ovo područje u čitavoj regiji, savjetnica, konzultantica, trenerica, ali i autorica udžbenika "Poslovna etika" koji se koristi u visokom obrazovanju – sve u jednom.

Međunarodna faca

U CV-u njezine tvrtke navodi kako se bave promicanjem izvrsnosti u poslovanju te pomaganjem organizacijama u uspostavljanju visokih standarda poslovanja, s naglaskom na biheviorističku i poslovnu etiku, izgradnju organizacijske (korporativne, kompanijske, recimo to tako) kulture, implementacijom programa etike i usklađenosti te borbom protiv korupcije. Ali to nije sve!

Silvija Vig i u osobnoj business karti ima čitav niz "crtica" – ona je ne samo međunarodna stručnjakinja i trenerica u ovom području, nego i vlasnica dvaju prestižnih certifikata američkih asocijacija za etiku i usklađenost, certificirana je trenerica za ISO standarde u području usklađenosti i antikorupcije, sudjelovala je u brojnim međunarodnim antikorupcijskim projektima u organizaciji Ujedinjenih naroda, OECD-a, USAID-a i drugih. Ujedno je i predavačica i vanjska suradnica na Rochester Institute of Technology Croatia.

---

image

‘Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje‘

Boris Kovačev/Cropix
---

Ako ste se umorili od ovih silnih termina i titula, predahnut ćemo i reći da ni to nije sve u više nego zanimljivom životopisu dinamične i kreativne žene, koja je na prvom poslu postala direktorica marketinga sa svega 26 godina, samohrane majke čiji je život obilježila velika tragedija, ali i usponi i upornost, životni "kamenčići" koji bi bili interesantna tema u branši kojom se nekad bavila – kinematografiji i filmskom marketingu.

Kada danas govorimo o etici i antikorupciji u poslovanju, vjerojatno ćemo pomisliti kako o tome sve znamo. Dobro, što se tu ima učiti – ne treba krasti, treba isplaćivati (pristojne) plaće radnicima, omogućiti im napredovanja u skladu sa sposobnostima, poštovati propise, držati se etičkih kodeksa itd. itd. Ali nije to baš (samo) tako. Koliko su u poslovnom svijetu svjesni važnosti etike i antikorupcije, kad se događa trenutak "Zovi Silviju!" i što ona savjetuje svojim klijentima, što uopće znače svi ovi termini, samo su neka od pitanja koja nas zanimaju.

–To je područje koje je u nas novije i nije toliko poznato. Međutim, sve se više traže tzv. compliance officeri, to jest stručnjaci za usklađenost, jer je usklađenost pitanje koje je sve važnije multinacionalnim kompanijama. Regulativa s pojedinih tržišta, kao i sami zakoni, jednostavno od kompanija traže da implementiraju tzv. programe etike i usklađenosti i oni su dužni to učiniti. To je praksa koja se na svjetskom, prije svega američkom, tržištu pojavila još sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvođenjem zakona za borbu protiv korupcije na stranim tržištima, a devedesetih godina oni su razvili i posebne smjernice sa sedam elemenata koje compliance programi moraju sadržavati te se ova praksa počela širiti u svijetu – prepričava nam.

U Hrvatskoj je tek 2013. bankarski sektor prvi uveo tu regulativu, tako da od te godine kreditne institucije, to jest banke, osiguravajuća društva i leasing kuće moraju implementirati funkciju praćenja usklađenosti, odnosno compliance funkciju. Istu obvezu od 2019. godine ima 58 poduzeća od iznimnog interesa za Hrvatsku (uglavnom državna poduzeća poput HEP-a, ali i Ine, Plinacroa i drugih).

Što ta funkcija usklađenosti zapravo podrazumijeva?

– Svako poduzeće ima obvezu uskladiti se sa svim zakonima i regulativom koja se na njih odnosi i koja je obvezna, ali isto i sa standardima dobre poslovne prakse, ugovornim obvezama i slično što su poduzeća samoinicijativno preuzela da će provesti. Na primjer, ako s nekim potpišete ugovor, a on u taj ugovor stavi da morate imati antikorupcijske programe, liniju za prijavu nepravilnosti, etički kodeks, zaštitu zviždača, vi se morate toga pridržavati. Ne možete to učiniti samo da biste pokazali na van da ste etični i društveno odgovorni, a ne ponašati se na taj način – objašnjava naša sugovornica.

Tko kontrolira i nadzire provedbu, mogu li se poduzeća nekako izmotavati od obveza? – pitamo.

Inertno lokalno tržište

– Za banke je regulator HNB, a i kod ISO standarda provode se revizije. Naravno, uvijek postoji mogućnost da nešto stavite na papir, ali to ne provodite. Nažalost, i za ovih 58 tvrtki od posebnog interesa za RH trebalo bi postojati tijelo koje prati do koje su razine učinkovitosti ti standardi implementirani – navodi dr. Silvija Vig naše dobro poznate boljke.

---

image

‘Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije‘

Boris Kovačev/Cropix
---

– Nažalost, na našem lokalnom tržištu ne poduzimamo velike mjere u borbi protiv korupcije, ali kada ovdje dolaze inozemne kompanije sa sređenih, razvijenih tržišta poput onih iz SAD-a, Ujedinjenoga Kraljevstva, Francuske, koje imaju vrlo strogu regulativu za borbu protiv korupcije na stranim tržištima, onda se priča mijenja. Kad poslujete s poduzećem koje dolazi s tih tržišta ili čije dionice kotiraju na američkoj burzi, morate se indirektno pridržavati kako njihova zakona i odredbi u borbi protiv korupcije, tako i kad je u pitanju usklađenost u cijelom lancu nabave – ističe naša sugovornica. I tu se onda traži njezina pomoć i savjet, to je, kako kaže Silvija Vig, "njezina niša".

– Ako poslujete na međunarodnom tržištu ili vam je "principal" (glavni) iz neke od tih zemalja, morate se pridržavati njihove regulative. Bez obzira na to što zakon u Hrvatskoj možda tu tvrtku ne obvezuje da mora imati compliance ili antikorupcijski program, oni vam kroz ugovornu obvezu nametnu da morate provesti i antikorupcijski program i etičke edukacije i liniju za prijavu nepravilnosti i ostalo. Na primjer, IBM kaže: "Okej, poslovat ću s tobom u Hrvatskoj, ali pod uvjetom da ne podmićuješ" – prenosi Vig uzuse kojima podučava u svome poslu. Stanje u Hrvatskoj nije bajno, prema Transparency Internationalu jedna smo od najkorumpiranijih zemalja u Europskoj uniji, četvrti odstraga. A svaka kompanija koja dolazi u neku zemlju najprije procjenjuju rizik korupcije, kaže ona.

– Zašto? Zbog jednostavnog razloga što, ako njihov partner na lokalnom području nekoga podmiti ili napravi nekakav skandal, našima u Hrvatskoj vjerojatno se neće ništa posebno dogoditi. Međutim, hoće njima u njihovoj zemlji budući da su ondje kazne jako velike, i to ne samo financijski. Njihovi menadžeri koji su odgovorni za ta tržišta mogu završiti u zatvoru od 10 do 20 godina. Zato se lokalnom partneru nameću te ugovorne obveze, kojih se morate pridržavati i kojima vas osnažuju da vam ne padne na pamet podmićivati. Jer ako vas ulove, vjerojatnost da ćete izgubiti ugovor je velika – naglašava Silvija Vig.

Naša je sugovornica doktorirala 2017. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj poslovne etike na uspješnost poslovanja poduzeća". Tu je tematiku, kaže, detaljno istraživala pet godina.

– Nisam željela da postoji ijedan segment iz etike poslovanja na koji ne znam odgovor – kaže danas. Jedan od pokazatelja do kojih je došla tijekom istraživanja je da svega oko 25 posto kompanija u Hrvatskoj posluje na etičkim principima.

Nije sve crno

– Ostalih 75 posto, neću reći da ne posluju etično, ali u određenim situacijama nisu reagirali na način kako bi trebalo. Doduše, u međuvremenu se počela mijenjati svijest. Kao što sam spomenula, došle su nove europske i međunarodne regulative koje se moraju transponirati i u lokalno zakonodavstvo – kaže na ovu temu stručnjakinja za etiku u poslovanju.

– Imate i u Hrvatskoj puno tvrtki i sektora koji posluju na tim principima. Nije baš sve potpuno crno. Istaknula bih prije svega IT industriju, koja je sektor u kojemu ćete najrjeđe naići na korupciju jer oni uglavnom rade za vanjska tržišta. Njima strani "principali" nameću ta ograničenja i njima ne pada na pamet da će nekoga lokalno podmititi jer tako riskiraju gubitak ugovora sa svjetskim kompanijama – iznosi Slivija Vig, eto, i neke svijetle primjere u našoj "maloj (poslovnoj) močvari".

Ne možemo ne upitati je zašto je sistemska korupcija toliko imanentna Hrvatima, zašto je "suživot" s njom neiskorjenjiv.

– Korupcijom su toliko prožete sve pore društva da je postala normalan način razmišljanja i ponašanja, i mi je često ne prepoznajemo. Najveći je problem, zbog čega ljudi gube optimizam da je realna borba protiv nje uopće moguća, to što osobe koje su na visokim pozicijama ili u politici rijetko ili nikada ne preuzimaju moralnu odgovornost. Kod nas ćete vrlo rijetko vidjeti političara koji će zbog nekog prijestupa napustiti radno mjesto.

Sve dok se takve stvari budu događale na višim razinama, teško da će se na onima nižima išta bitno promijeniti. Političari griješe kad misle da to ljudima ne smeta, da to javnost ne vidi i da će ono što oni kroz krizno komuniciranje objave u medijima ljudi prihvatiti. Neće. Čaša se odavno prelila – komentira Vig.

Nije puno bolje ni u poslovnom svijetu.

– I ondje vam je tako, dok nema ugovorne obveze, zakona i ostale regulative, jako je teško očekivati da će se i u poslovnom svijetu ljudi samoinicijativno početi ponašati etičnije – kaže ona.

Znači, i tu vrijedi "više batina nego mrkva"?

– Nažalost, da. Bila sam u New Yorku prošlog tjedna, vozim se u taksiju i vidim veliku naljepnicu sa stražnje strane vozila: "Ako napadnete taksista, možete završiti do 25 godina u zatvoru"! Dvadeset pet godina! A znate što se događalo kod nas i kako su završili oni koji su napadali taksiste?! Sigurno nisu završili u zatvoru. Ili obavijest ako parkirate na određeno mjesto, kazna je do 2000 dolara. Ili u poslovnom svijetu – nije isto kad vam je kazna, recimo, za neki prekršaj 5000 dolara ili četiri posto ukupnog prošlogodišnjeg prihoda. Da, morate imati takve mehanizme – kaže Silvija Vig.

S obzirom na profesionalno iskustvo u zemljama u okruženju, pitamo koliko se Hrvatska razlikuje u tom pogledu od susjeda. Premda, doduše, konkurencija i nije neka.

– Sigurno smo u boljoj poziciji nego ostale zemlje iz okruženja koje su istočnije ili južnije od nas, ali je modus operandi korupcije svagdje isti, od Slovenije do Makedonije – izravna je Silvija Vig, a nas zanima u čemu se on ogleda.

– Uvijek je povezan s politikom, jer kada govorimo o toj "velikoj korupciji", modus operandi funkcionira na isti način. Najveći je prigovor OECD-a borbi protiv korupcije u Hrvatskoj da ona još uvijek nije dovoljno usmjerena na sudstvo, javni sektor, državna poduzeća i javnu nabavu, gdje je najviše zastupljena – upozorava stručnjakinja za poslovnu etiku. Ali i dodaje:

– Morate znati da i na svjetskoj razini imate svega nekoliko, možda 20-ak posto svjetskog stanovništva koje je na višoj razini moralne svjesnosti. Korupcija nema samo jednu adresu ili nekoliko njih. Kad netko kaže da živi u korumpiranoj zemlji, onda ovi iz zemalja koje mi percipiramo kao nekorumpirane kažu: "Hej, pa i kod nas ima korupcije!" Da, ona jest sveprisutna u cijelom svijetu, ali nije svagdje stanje isto. Kod nas je problem to što je ona i sitna i mala i svakodnevna, ali i snažno zastupljena na najvišim razinama – upozorava naša sugovornica. Ipak, dodaje, nikad se ne treba umoriti od borbe protiv te društvene pošasti, svakako i unutar poslovnog svijeta.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Nemoralne ponude

– Mnoge kompanije ne razumiju da će, ako uvedu "compliance", imati zadovoljne zaposlenike, da će postići bolje radne uvjete, bolje radno okruženje, zaposlenici će na kraju biti produktivniji, a firma profitabilnija. Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije – kaže i ne preskače bitan savjet:

– Korupcija ima i svoje strašne posljedice ne samo na društveni, nego i na privatni život i obitelji kojima se to dogodi. Sve je dobro dok traje, dok si na vrhu, svi te trebaju, grabe, ali kad padneš, to se odražava na čitavu obitelj, na ljudske živote koji se uništavaju, nerijetko dolazi do raspada brakova, bolesti, smrti, samoubojstava. Mnogi ne mogu živjeti pod tim pritiskom. Posljedice mogu biti strašne, a mnogi o tome ne razmišljaju – upozorava Silvija Vig, koju ne možemo na kraju ne pitati je li ona ikada dobila "nemoralnu ponudu", odnosno je li je netko htio podmititi.

– Iskreno, bilo je ponuda i na prijašnjem poslu i na ovome. Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje. Ne zavaravam se da mi kroz ovaj život možemo proći neokrznuti. Često znam reći: sveci ne žive na ovom planetu i i svatko je, barem jednom, okusio nešto takvo jer znamo u kakvom društvu živimo. No najbitnije je da se znamo zaustaviti i reći: "E, sad je dosta. Više ne želim tako poslovati." Doduše, posljedica ima, ali barem možete mirno spavati. Jer dokazano je da ovi koji su skloni korupciji i manipulaciji loše spavaju! – tvrdi ova svestrana stručnjakinja.

Kako vi spavate?

– Kao top! Ha-ha…

---

NIJE JOJ BILO LAKO

Osobna tragedija

U životu nam ne cvjetaju uvijek ruže tamo gdje bismo htjeli, a kad se dogodi tragedija koja mnogima život okrene naopako, nije lako ustati. Silviju Vig, koja je paralelno s pripremama za doktorat rodila djevojčicu, radovala se izazovu novog početka i nove karijere, život je u jednom trenutku gorko iznenadio. Početkom 2019. preminuo joj je suprug. Silvija Vig nastavila je mukotrpan rad na novom poslu i karijeri za koju se odlučila, unatoč svim preprekama.

– Uvijek kažem, nije me baš život mazio u tom periodu. Ali čovjek nikad ne smije odustati. Treba vjerovati u svoje ciljeve, naravno, ne mislim da si trebamo postavljati nerealne zahtjeve. Moj je muž vjerovao u mene, on je puno pridonio cijeloj priči i ovo je na neki način rezultat i njegove potpore. I danas, kao i prije, imala sam i imam podršku roditelja, prijatelja i idem dalje – kaže Silvija Vig, danas majka srednjoškolke s kojom, kao i s njihovim psićem, voli putovati u slobodno vrijeme.

---

---

DOKAZALA SE I U MARKETINGU

Originalne ideje

S 26 godina postala je direktorica marketinga u tvrtki "Kinematografi". To je bilo početkom 2000-ih, a kasnije je karijeru direktorice (filmskog) marketinga zamijenila onom u tvrtki "Blitz", gdje je također nastavila voditi odjel marketinga te je u tom razdoblju sudjelovala u izgradnji prvog multipleksa Cinestara. No zanimljiva anegdota seže u razdoblje s početka 2000-ih kad je radila filmske kampanje, primjerice za "Dnevnik Bridget Jones", "Tomb Raider" i druge uspješnice.

– Radili smo vrlo atraktivne kampanje na jedan zanimljiv i inovativan način. Na primjer, u rujnu 2001., tjedan dana nakon rušenja "Blizanaca" u SAD-u, radili smo kampanju za "Tomb Raider". Bila je to tada jedna od najjačih kampanja. Međutim, nijedan avion u svijetu u to vrijeme nije smio letjeti. Mi smo ipak s ATJ Lučko uspjeli dogovoriti da ćemo napraviti promociju filma na način da će na dan premijere iz helikoptera na zagrebački Cvjetni trg skočiti Lara Croft. Naravno, ne Angelina Jolie osobno! Ali uspjeli smo to ostvariti. Bio je to valjda jedini helikopter koji je letio u to vrijeme u cijelom svijetu – prisjeća se Silvija Vig epizode proizišle iz njezine kreativne radionice.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posebna karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => posebna karijera 2 0 14784 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-29 15:17:03 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-03 06:48:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-03 06:48:17 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pazite ovo; jedina je stručnjakinja u cijeloj regiji za poslovnu etiku i antikorupciju. Imala nam je, bome, što otkriti page_title=Pazite ovo; jedina je stručnjakinja u cijeloj regiji za poslovnu etiku i antikorupciju. Imala nam je, bome, što otkriti [metakey] => dr.sc. silvija vig, Antikorupcija, poslovna etika, stručnjak za usklađenost, mito, autorica udžbenika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26671719.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26671716.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26671712.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/29\/26671709.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

\u2018Otvoreno su mi nudili novac. Me\u0111utim, najgore \u0161to mi netko u \u017eivotu mo\u017ee napraviti jest da mi ponudi takvo \u0161to. To je toliko omalova\u017eavaju\u0107e da istog trena zna\u010di raskid suradnje\u2018<\/p>","

\u2018Dokazano je da su tvrtke koje se dr\u017ee etike u poslovanju znatno uspje\u0161nije\u2018<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26671719_1920.jpg":"1920x1080","k_26671719_1280.jpg":"1280x1280","k_26671719_1024.jpg":"1024x1024","k_26671719_640.jpg":"640x640","k_26671719_480.jpg":"480x480","k_26671719_340.jpg":"340x340","k_26671719_220.jpg":"220x220","o_26671719_1280.jpg":"1280x853","o_26671719_1024.jpg":"1024x682","o_26671719_640.jpg":"640x426","o_26671719_480.jpg":"480x320","o_26671719_340.jpg":"340x226","o_26671719_220.jpg":"220x146","h_26671719_1280.jpg":"1280x854","h_26671719_1024.jpg":"1024x683","h_26671719_640.jpg":"640x427","h_26671719_480.jpg":"480x320","h_26671719_340.jpg":"340x227","h_26671719_220.jpg":"220x147","pp_26671719_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671719_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671719_640.jpg":"640x814","pp_26671719_480.jpg":"480x611","pp_26671719_340.jpg":"340x432","pp_26671719_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26671716_1920.jpg":"1920x1080","k_26671716_1280.jpg":"1280x1280","k_26671716_1024.jpg":"1024x1024","k_26671716_640.jpg":"640x640","k_26671716_480.jpg":"480x480","k_26671716_340.jpg":"340x340","k_26671716_220.jpg":"220x220","o_26671716_1280.jpg":"1280x1920","o_26671716_1024.jpg":"1024x1536","o_26671716_640.jpg":"640x960","o_26671716_480.jpg":"480x720","o_26671716_340.jpg":"340x510","o_26671716_220.jpg":"220x330","h_26671716_1280.jpg":"1280x854","h_26671716_1024.jpg":"1024x683","h_26671716_640.jpg":"640x427","h_26671716_480.jpg":"480x320","h_26671716_340.jpg":"340x227","h_26671716_220.jpg":"220x147","pp_26671716_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671716_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671716_640.jpg":"640x814","pp_26671716_480.jpg":"480x611","pp_26671716_340.jpg":"340x432","pp_26671716_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26671712_1920.jpg":"1920x1080","k_26671712_1280.jpg":"1280x1280","k_26671712_1024.jpg":"1024x1024","k_26671712_640.jpg":"640x640","k_26671712_480.jpg":"480x480","k_26671712_340.jpg":"340x340","k_26671712_220.jpg":"220x220","o_26671712_1280.jpg":"1280x1920","o_26671712_1024.jpg":"1024x1536","o_26671712_640.jpg":"640x960","o_26671712_480.jpg":"480x720","o_26671712_340.jpg":"340x510","o_26671712_220.jpg":"220x330","h_26671712_1280.jpg":"1280x854","h_26671712_1024.jpg":"1024x683","h_26671712_640.jpg":"640x427","h_26671712_480.jpg":"480x320","h_26671712_340.jpg":"340x227","h_26671712_220.jpg":"220x147","pp_26671712_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671712_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671712_640.jpg":"640x814","pp_26671712_480.jpg":"480x611","pp_26671712_340.jpg":"340x432","pp_26671712_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26671709_1920.jpg":"1920x1080","k_26671709_1280.jpg":"1280x1280","k_26671709_1024.jpg":"1024x1024","k_26671709_640.jpg":"640x640","k_26671709_480.jpg":"480x480","k_26671709_340.jpg":"340x340","k_26671709_220.jpg":"220x220","o_26671709_1280.jpg":"1280x853","o_26671709_1024.jpg":"1024x682","o_26671709_640.jpg":"640x426","o_26671709_480.jpg":"480x320","o_26671709_340.jpg":"340x226","o_26671709_220.jpg":"220x146","h_26671709_1280.jpg":"1280x854","h_26671709_1024.jpg":"1024x683","h_26671709_640.jpg":"640x427","h_26671709_480.jpg":"480x320","h_26671709_340.jpg":"340x227","h_26671709_220.jpg":"220x147","pp_26671709_1280.jpg":"1280x1628","pp_26671709_1024.jpg":"1024x1303","pp_26671709_640.jpg":"640x814","pp_26671709_480.jpg":"480x611","pp_26671709_340.jpg":"340x432","pp_26671709_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38292549 Threads: 4 Questions: 7091088233 Slow queries: 3298714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608177222 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti-1368881 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti-1368881?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 750072 [name] => dr.sc. silvija vig [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:47:49 [main_article_id] => 0 [alias] => dr-sc-silvija-vig [link] => /tag/dr-sc-silvija-vig ) [1] => stdClass Object ( [id] => 422464 [name] => Antikorupcija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => antikorupcija [link] => /tag/antikorupcija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 729073 [name] => poslovna etika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-07 13:51:48 [main_article_id] => 0 [alias] => poslovna-etika [link] => /tag/poslovna-etika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750073 [name] => stručnjak za usklađenost [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:47:49 [main_article_id] => 0 [alias] => strucnjak-za-uskladenost [link] => /tag/strucnjak-za-uskladenost ) [4] => stdClass Object ( [id] => 461871 [name] => mito [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mito [link] => /tag/mito ) [5] => stdClass Object ( [id] => 750074 [name] => autorica udžbenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:47:49 [main_article_id] => 0 [alias] => autorica-udzbenika [link] => /tag/autorica-udzbenika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posebna karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pazite ovo; jedina je stručnjakinja u cijeloj regiji za poslovnu etiku i antikorupciju. Imala nam je, bome, što otkriti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26671719.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26671719.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26671716.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix

‘Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26671712.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix

‘Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije‘

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/29/26671709.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad se danas sjetim te 2008. i početaka vezanih uz realizaciju ove ideje, na pamet mi najprije padaju riječi mojih najbližih i njihovo čuđenje: "Jesi li ti normalna?! Čime se to uopće želiš baviti?!" Osobito u zemlji visoke korupcije. Radila sam do tada u marketingu, gotovo deset godina, bila sam vrlo uspješna na menadžerskim pozicijama. Onda me je nešto počelo kopkati, htjela sam promjenu.

Pomislila sam – e, kad si već toliko dugo u marketingu, smisli nešto čega nema! Baš u to vrijeme u ruke mi je došla knjiga profesora Borne Bebeka o poslovnoj etici, koja je malo filozofski pisana, ali u njoj su me zaintrigirali neki elementi poput implementacije integriteta i etike u poslovanju. Istraživala sam potom i američku literaturu i svjetske autore i u tim knjigama naišla na pojam "compliance". Nisam znala o čemu se radi, prijevod jest "usklađivanje". Dobro, ali što s tim? Onda sam otkrila da u SAD-u postoji čitavo jedno razvojno područje i da smo mi u to doba u tome bili najmanje 20 godina iza Amerike. I onda sam rekla – gle, ja se želim ovim baviti, ja ću to doktorirati i bit ću usko specijalizirana u tom području!

Doduše, istina je da su marketing i poslovna etika dijametralno suprotna područja.

Zašto? – ne možemo prijeći preko te zanimljive usporedbe.

– Kod marketinga uvijek treba nešto "obući" u celofan, a kod poslovne etike toga nema (smijeh!).

Tako je, u najkraćem, počela jedna posebna karijera u području koje je u Hrvatskoj i danas slabo poznato, ali i profesionalni zaokret naše sugovornice, danas "meštrice" za antikorupciju u poslovnom svijetu, etičko poslovanje, usklađenost i sve ono što bi za moderne kompanije trebalo biti imperativ na postajama koje ih vode na vrh uspješnosti. Ona je dr. sc. Silvija Vig, dolazi iz Crikvenice, iz poduzetničke obitelji, ali je Zagreb godinama njezin dom.

Osnivačica je i direktorica tvrtke CODUPO Compliance, danas njezine usluge koriste brojne kompanije, domaće i inozemne, u Hrvatskoj i u svim zemljama u okruženju. Ona je, zapravo, jedina "multipraktik" stručnjakinja za ovo područje u čitavoj regiji, savjetnica, konzultantica, trenerica, ali i autorica udžbenika "Poslovna etika" koji se koristi u visokom obrazovanju – sve u jednom.

Međunarodna faca

U CV-u njezine tvrtke navodi kako se bave promicanjem izvrsnosti u poslovanju te pomaganjem organizacijama u uspostavljanju visokih standarda poslovanja, s naglaskom na biheviorističku i poslovnu etiku, izgradnju organizacijske (korporativne, kompanijske, recimo to tako) kulture, implementacijom programa etike i usklađenosti te borbom protiv korupcije. Ali to nije sve!

Silvija Vig i u osobnoj business karti ima čitav niz "crtica" – ona je ne samo međunarodna stručnjakinja i trenerica u ovom području, nego i vlasnica dvaju prestižnih certifikata američkih asocijacija za etiku i usklađenost, certificirana je trenerica za ISO standarde u području usklađenosti i antikorupcije, sudjelovala je u brojnim međunarodnim antikorupcijskim projektima u organizaciji Ujedinjenih naroda, OECD-a, USAID-a i drugih. Ujedno je i predavačica i vanjska suradnica na Rochester Institute of Technology Croatia.

---

image

‘Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje‘

Boris Kovačev/Cropix
---

Ako ste se umorili od ovih silnih termina i titula, predahnut ćemo i reći da ni to nije sve u više nego zanimljivom životopisu dinamične i kreativne žene, koja je na prvom poslu postala direktorica marketinga sa svega 26 godina, samohrane majke čiji je život obilježila velika tragedija, ali i usponi i upornost, životni "kamenčići" koji bi bili interesantna tema u branši kojom se nekad bavila – kinematografiji i filmskom marketingu.

Kada danas govorimo o etici i antikorupciji u poslovanju, vjerojatno ćemo pomisliti kako o tome sve znamo. Dobro, što se tu ima učiti – ne treba krasti, treba isplaćivati (pristojne) plaće radnicima, omogućiti im napredovanja u skladu sa sposobnostima, poštovati propise, držati se etičkih kodeksa itd. itd. Ali nije to baš (samo) tako. Koliko su u poslovnom svijetu svjesni važnosti etike i antikorupcije, kad se događa trenutak "Zovi Silviju!" i što ona savjetuje svojim klijentima, što uopće znače svi ovi termini, samo su neka od pitanja koja nas zanimaju.

–To je područje koje je u nas novije i nije toliko poznato. Međutim, sve se više traže tzv. compliance officeri, to jest stručnjaci za usklađenost, jer je usklađenost pitanje koje je sve važnije multinacionalnim kompanijama. Regulativa s pojedinih tržišta, kao i sami zakoni, jednostavno od kompanija traže da implementiraju tzv. programe etike i usklađenosti i oni su dužni to učiniti. To je praksa koja se na svjetskom, prije svega američkom, tržištu pojavila još sedamdesetih godina prošlog stoljeća uvođenjem zakona za borbu protiv korupcije na stranim tržištima, a devedesetih godina oni su razvili i posebne smjernice sa sedam elemenata koje compliance programi moraju sadržavati te se ova praksa počela širiti u svijetu – prepričava nam.

U Hrvatskoj je tek 2013. bankarski sektor prvi uveo tu regulativu, tako da od te godine kreditne institucije, to jest banke, osiguravajuća društva i leasing kuće moraju implementirati funkciju praćenja usklađenosti, odnosno compliance funkciju. Istu obvezu od 2019. godine ima 58 poduzeća od iznimnog interesa za Hrvatsku (uglavnom državna poduzeća poput HEP-a, ali i Ine, Plinacroa i drugih).

Što ta funkcija usklađenosti zapravo podrazumijeva?

– Svako poduzeće ima obvezu uskladiti se sa svim zakonima i regulativom koja se na njih odnosi i koja je obvezna, ali isto i sa standardima dobre poslovne prakse, ugovornim obvezama i slično što su poduzeća samoinicijativno preuzela da će provesti. Na primjer, ako s nekim potpišete ugovor, a on u taj ugovor stavi da morate imati antikorupcijske programe, liniju za prijavu nepravilnosti, etički kodeks, zaštitu zviždača, vi se morate toga pridržavati. Ne možete to učiniti samo da biste pokazali na van da ste etični i društveno odgovorni, a ne ponašati se na taj način – objašnjava naša sugovornica.

Tko kontrolira i nadzire provedbu, mogu li se poduzeća nekako izmotavati od obveza? – pitamo.

Inertno lokalno tržište

– Za banke je regulator HNB, a i kod ISO standarda provode se revizije. Naravno, uvijek postoji mogućnost da nešto stavite na papir, ali to ne provodite. Nažalost, i za ovih 58 tvrtki od posebnog interesa za RH trebalo bi postojati tijelo koje prati do koje su razine učinkovitosti ti standardi implementirani – navodi dr. Silvija Vig naše dobro poznate boljke.

---

image

‘Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije‘

Boris Kovačev/Cropix
---

– Nažalost, na našem lokalnom tržištu ne poduzimamo velike mjere u borbi protiv korupcije, ali kada ovdje dolaze inozemne kompanije sa sređenih, razvijenih tržišta poput onih iz SAD-a, Ujedinjenoga Kraljevstva, Francuske, koje imaju vrlo strogu regulativu za borbu protiv korupcije na stranim tržištima, onda se priča mijenja. Kad poslujete s poduzećem koje dolazi s tih tržišta ili čije dionice kotiraju na američkoj burzi, morate se indirektno pridržavati kako njihova zakona i odredbi u borbi protiv korupcije, tako i kad je u pitanju usklađenost u cijelom lancu nabave – ističe naša sugovornica. I tu se onda traži njezina pomoć i savjet, to je, kako kaže Silvija Vig, "njezina niša".

– Ako poslujete na međunarodnom tržištu ili vam je "principal" (glavni) iz neke od tih zemalja, morate se pridržavati njihove regulative. Bez obzira na to što zakon u Hrvatskoj možda tu tvrtku ne obvezuje da mora imati compliance ili antikorupcijski program, oni vam kroz ugovornu obvezu nametnu da morate provesti i antikorupcijski program i etičke edukacije i liniju za prijavu nepravilnosti i ostalo. Na primjer, IBM kaže: "Okej, poslovat ću s tobom u Hrvatskoj, ali pod uvjetom da ne podmićuješ" – prenosi Vig uzuse kojima podučava u svome poslu. Stanje u Hrvatskoj nije bajno, prema Transparency Internationalu jedna smo od najkorumpiranijih zemalja u Europskoj uniji, četvrti odstraga. A svaka kompanija koja dolazi u neku zemlju najprije procjenjuju rizik korupcije, kaže ona.

– Zašto? Zbog jednostavnog razloga što, ako njihov partner na lokalnom području nekoga podmiti ili napravi nekakav skandal, našima u Hrvatskoj vjerojatno se neće ništa posebno dogoditi. Međutim, hoće njima u njihovoj zemlji budući da su ondje kazne jako velike, i to ne samo financijski. Njihovi menadžeri koji su odgovorni za ta tržišta mogu završiti u zatvoru od 10 do 20 godina. Zato se lokalnom partneru nameću te ugovorne obveze, kojih se morate pridržavati i kojima vas osnažuju da vam ne padne na pamet podmićivati. Jer ako vas ulove, vjerojatnost da ćete izgubiti ugovor je velika – naglašava Silvija Vig.

Naša je sugovornica doktorirala 2017. godine na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu "Utjecaj poslovne etike na uspješnost poslovanja poduzeća". Tu je tematiku, kaže, detaljno istraživala pet godina.

– Nisam željela da postoji ijedan segment iz etike poslovanja na koji ne znam odgovor – kaže danas. Jedan od pokazatelja do kojih je došla tijekom istraživanja je da svega oko 25 posto kompanija u Hrvatskoj posluje na etičkim principima.

Nije sve crno

– Ostalih 75 posto, neću reći da ne posluju etično, ali u određenim situacijama nisu reagirali na način kako bi trebalo. Doduše, u međuvremenu se počela mijenjati svijest. Kao što sam spomenula, došle su nove europske i međunarodne regulative koje se moraju transponirati i u lokalno zakonodavstvo – kaže na ovu temu stručnjakinja za etiku u poslovanju.

– Imate i u Hrvatskoj puno tvrtki i sektora koji posluju na tim principima. Nije baš sve potpuno crno. Istaknula bih prije svega IT industriju, koja je sektor u kojemu ćete najrjeđe naići na korupciju jer oni uglavnom rade za vanjska tržišta. Njima strani "principali" nameću ta ograničenja i njima ne pada na pamet da će nekoga lokalno podmititi jer tako riskiraju gubitak ugovora sa svjetskim kompanijama – iznosi Slivija Vig, eto, i neke svijetle primjere u našoj "maloj (poslovnoj) močvari".

Ne možemo ne upitati je zašto je sistemska korupcija toliko imanentna Hrvatima, zašto je "suživot" s njom neiskorjenjiv.

– Korupcijom su toliko prožete sve pore društva da je postala normalan način razmišljanja i ponašanja, i mi je često ne prepoznajemo. Najveći je problem, zbog čega ljudi gube optimizam da je realna borba protiv nje uopće moguća, to što osobe koje su na visokim pozicijama ili u politici rijetko ili nikada ne preuzimaju moralnu odgovornost. Kod nas ćete vrlo rijetko vidjeti političara koji će zbog nekog prijestupa napustiti radno mjesto.

Sve dok se takve stvari budu događale na višim razinama, teško da će se na onima nižima išta bitno promijeniti. Političari griješe kad misle da to ljudima ne smeta, da to javnost ne vidi i da će ono što oni kroz krizno komuniciranje objave u medijima ljudi prihvatiti. Neće. Čaša se odavno prelila – komentira Vig.

Nije puno bolje ni u poslovnom svijetu.

– I ondje vam je tako, dok nema ugovorne obveze, zakona i ostale regulative, jako je teško očekivati da će se i u poslovnom svijetu ljudi samoinicijativno početi ponašati etičnije – kaže ona.

Znači, i tu vrijedi "više batina nego mrkva"?

– Nažalost, da. Bila sam u New Yorku prošlog tjedna, vozim se u taksiju i vidim veliku naljepnicu sa stražnje strane vozila: "Ako napadnete taksista, možete završiti do 25 godina u zatvoru"! Dvadeset pet godina! A znate što se događalo kod nas i kako su završili oni koji su napadali taksiste?! Sigurno nisu završili u zatvoru. Ili obavijest ako parkirate na određeno mjesto, kazna je do 2000 dolara. Ili u poslovnom svijetu – nije isto kad vam je kazna, recimo, za neki prekršaj 5000 dolara ili četiri posto ukupnog prošlogodišnjeg prihoda. Da, morate imati takve mehanizme – kaže Silvija Vig.

S obzirom na profesionalno iskustvo u zemljama u okruženju, pitamo koliko se Hrvatska razlikuje u tom pogledu od susjeda. Premda, doduše, konkurencija i nije neka.

– Sigurno smo u boljoj poziciji nego ostale zemlje iz okruženja koje su istočnije ili južnije od nas, ali je modus operandi korupcije svagdje isti, od Slovenije do Makedonije – izravna je Silvija Vig, a nas zanima u čemu se on ogleda.

– Uvijek je povezan s politikom, jer kada govorimo o toj "velikoj korupciji", modus operandi funkcionira na isti način. Najveći je prigovor OECD-a borbi protiv korupcije u Hrvatskoj da ona još uvijek nije dovoljno usmjerena na sudstvo, javni sektor, državna poduzeća i javnu nabavu, gdje je najviše zastupljena – upozorava stručnjakinja za poslovnu etiku. Ali i dodaje:

– Morate znati da i na svjetskoj razini imate svega nekoliko, možda 20-ak posto svjetskog stanovništva koje je na višoj razini moralne svjesnosti. Korupcija nema samo jednu adresu ili nekoliko njih. Kad netko kaže da živi u korumpiranoj zemlji, onda ovi iz zemalja koje mi percipiramo kao nekorumpirane kažu: "Hej, pa i kod nas ima korupcije!" Da, ona jest sveprisutna u cijelom svijetu, ali nije svagdje stanje isto. Kod nas je problem to što je ona i sitna i mala i svakodnevna, ali i snažno zastupljena na najvišim razinama – upozorava naša sugovornica. Ipak, dodaje, nikad se ne treba umoriti od borbe protiv te društvene pošasti, svakako i unutar poslovnog svijeta.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Nemoralne ponude

– Mnoge kompanije ne razumiju da će, ako uvedu "compliance", imati zadovoljne zaposlenike, da će postići bolje radne uvjete, bolje radno okruženje, zaposlenici će na kraju biti produktivniji, a firma profitabilnija. Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije – kaže i ne preskače bitan savjet:

– Korupcija ima i svoje strašne posljedice ne samo na društveni, nego i na privatni život i obitelji kojima se to dogodi. Sve je dobro dok traje, dok si na vrhu, svi te trebaju, grabe, ali kad padneš, to se odražava na čitavu obitelj, na ljudske živote koji se uništavaju, nerijetko dolazi do raspada brakova, bolesti, smrti, samoubojstava. Mnogi ne mogu živjeti pod tim pritiskom. Posljedice mogu biti strašne, a mnogi o tome ne razmišljaju – upozorava Silvija Vig, koju ne možemo na kraju ne pitati je li ona ikada dobila "nemoralnu ponudu", odnosno je li je netko htio podmititi.

– Iskreno, bilo je ponuda i na prijašnjem poslu i na ovome. Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje. Ne zavaravam se da mi kroz ovaj život možemo proći neokrznuti. Često znam reći: sveci ne žive na ovom planetu i i svatko je, barem jednom, okusio nešto takvo jer znamo u kakvom društvu živimo. No najbitnije je da se znamo zaustaviti i reći: "E, sad je dosta. Više ne želim tako poslovati." Doduše, posljedica ima, ali barem možete mirno spavati. Jer dokazano je da ovi koji su skloni korupciji i manipulaciji loše spavaju! – tvrdi ova svestrana stručnjakinja.

Kako vi spavate?

– Kao top! Ha-ha…

---

NIJE JOJ BILO LAKO

Osobna tragedija

U životu nam ne cvjetaju uvijek ruže tamo gdje bismo htjeli, a kad se dogodi tragedija koja mnogima život okrene naopako, nije lako ustati. Silviju Vig, koja je paralelno s pripremama za doktorat rodila djevojčicu, radovala se izazovu novog početka i nove karijere, život je u jednom trenutku gorko iznenadio. Početkom 2019. preminuo joj je suprug. Silvija Vig nastavila je mukotrpan rad na novom poslu i karijeri za koju se odlučila, unatoč svim preprekama.

– Uvijek kažem, nije me baš život mazio u tom periodu. Ali čovjek nikad ne smije odustati. Treba vjerovati u svoje ciljeve, naravno, ne mislim da si trebamo postavljati nerealne zahtjeve. Moj je muž vjerovao u mene, on je puno pridonio cijeloj priči i ovo je na neki način rezultat i njegove potpore. I danas, kao i prije, imala sam i imam podršku roditelja, prijatelja i idem dalje – kaže Silvija Vig, danas majka srednjoškolke s kojom, kao i s njihovim psićem, voli putovati u slobodno vrijeme.

---

---

DOKAZALA SE I U MARKETINGU

Originalne ideje

S 26 godina postala je direktorica marketinga u tvrtki "Kinematografi". To je bilo početkom 2000-ih, a kasnije je karijeru direktorice (filmskog) marketinga zamijenila onom u tvrtki "Blitz", gdje je također nastavila voditi odjel marketinga te je u tom razdoblju sudjelovala u izgradnji prvog multipleksa Cinestara. No zanimljiva anegdota seže u razdoblje s početka 2000-ih kad je radila filmske kampanje, primjerice za "Dnevnik Bridget Jones", "Tomb Raider" i druge uspješnice.

– Radili smo vrlo atraktivne kampanje na jedan zanimljiv i inovativan način. Na primjer, u rujnu 2001., tjedan dana nakon rušenja "Blizanaca" u SAD-u, radili smo kampanju za "Tomb Raider". Bila je to tada jedna od najjačih kampanja. Međutim, nijedan avion u svijetu u to vrijeme nije smio letjeti. Mi smo ipak s ATJ Lučko uspjeli dogovoriti da ćemo napraviti promociju filma na način da će na dan premijere iz helikoptera na zagrebački Cvjetni trg skočiti Lara Croft. Naravno, ne Angelina Jolie osobno! Ali uspjeli smo to ostvariti. Bio je to valjda jedini helikopter koji je letio u to vrijeme u cijelom svijetu – prisjeća se Silvija Vig epizode proizišle iz njezine kreativne radionice.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

‘Otvoreno su mi nudili novac. Međutim, najgore što mi netko u životu može napraviti jest da mi ponudi takvo što. To je toliko omalovažavajuće da istog trena znači raskid suradnje‘

Boris Kovačev/Cropix

‘Dokazano je da su tvrtke koje se drže etike u poslovanju znatno uspješnije‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti-1368881 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2eba1725d2405ce6a0b8176eebb5ed221abea593 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pazite+ovo%3B+jedina+je+stru%C4%8Dnjakinja+u+cijeloj+regiji+za+poslovnu+etiku+i+antikorupciju.+Imala+nam+je%2C+bome%2C+%C5%A1to+otkriti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti-1368881 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpazite-ovo-jedina-je-strucnjakinja-u-cijeloj-regiji-za-poslovnu-etiku-i-antikorupciju-imala-nam-je-bome-sto-otkriti-1368881 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => posebna karijera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaposebna karijera

Pazite ovo; jedina je stručnjakinja u cijeloj regiji za poslovnu etiku i antikorupciju. Imala nam je, bome, što otkriti

Piše Marijana Cvrtila
3. ožujka 2024. - 07:48

Kad se danas sjetim te 2008. i početaka vezanih uz realizaciju ove ideje, na pamet mi najprije padaju riječi mojih najbližih i njihovo čuđenje: "Jesi li ti normalna?! Čime se to uopće želiš baviti?!" Osobito u zemlji visoke korupcije. Radila sam do tada u marketingu, gotovo deset godina, bila sam vrlo uspješna na menadžerskim pozicijama. Onda me je nešto počelo kopkati, htjela sam promjenu.

Pomislila sam – e, kad si već toliko dugo u marketingu, smisli nešto čega nema! Baš u to vrijeme u ruke mi je došla knjiga profesora Borne Bebeka o poslovnoj etici, koja je malo filozofski pisana, ali u njoj su me zaintrigirali neki elementi poput implementacije integriteta i etike u poslovanju. Istraživala sam potom i američku literaturu i svjetske autore i u tim knjigama...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 18:21