StoryEditor
Hrvatskastanje u školama

Pavić Šimetin: U odnosu na prije mjesec dana, imamo oko 100 posto više zaraženih učenika i nastavnika. Nema pomicanja zimskih praznika

Piše PSD.
23. studenog 2020. - 20:00
Željko Puhovski/Cropix

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i liječnica školske medicine Ivana Pavić Šimetin za RTL je komentirala trenutnu epidemiološku situaciju u školama.

- Ako promatramo točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola, došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100 posto kod učenika i nešto više od 100 posto kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama - rekla je Pavić Šimetin.

Iako se nastoji što bolje provoditi epidemiološke mjere, nije moguće u potpunosti izbjeći prijenos zaraze među učenicima.

- Od 24.000 razredna odjela koje imamo, na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet rzrednih odjela četiri i u 22 je tri učenika pozitivno.

Uvijek se može špekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kada je velika cirkulacija virusa u populaciji veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio. Svatko od njih se mogao i negdje drugdje zaraziti, a ne baš u tom razredu. Isto tako, učenici se druže u slobodno vrijeme i to su isto načini na koji se mogu zaraziti - izjavila je Pavić Šimetin.

Osvrnula se i na izjave kako među učenicima ima mnoštvo onih asimptomatskih zbog čega mnogi prelazak na online model nastave vide kao rješenje za sprječavanje širenja zaraze.

- Još u uputama koje smo napisali i objavili krajem 8. mjeseca je stavljena mogućnost B modela, odnosno da je polovica učenika u školi, a polovica doma i da se oni izmijenjuju te mogućnost C modela, odnosno nastave na daljinu i vrlo je jasno napisano da se to odlučuje na razini pojedine škole ovisno o situaciji u toj lokalnoj zajednici. U ovom trenu je negdje oko 65 posto u A modelu nastave, znači u učionici - rekla je Pavić Šimetin.

Kazala je i da trenutno još neće doći do ukidanja ili pomicanja zimskih praznika.

- Za sada o tome nije bilo razgovora, ali jasno je da su i to neke opcije - poručila je Pavić Šimetin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 08:11