StoryEditorOCM
Hrvatskanovo pravilo

Oko 200.000 Hrvata moglo bi se naći u velikom problemu; zadnji im je čas da se jave HZZO-u

Piše Vijesti SD
26. lipnja 2023. - 14:32

Ostalo je samo još nekoliko dana do isteka roka za prijavu Hrvatskom zavodu za osiguranje (HZZO) onih osiguranika koji po novom Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju imaju obvezu osobnog javljanja državnom osiguravatelju svaka tri mjeseca.

HZZO-u se moraju javiti sve osobe koje su zdravstveno osigurane temeljem nezaposlenosti, a nisu prijavljene na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

Zakonski rok u kojem se moraju osobno javiti HZZO-u radi reguliranja svog statusa ističe u četvrtak, 29. lipnja, a nakon toga automatski će biti odjavljeni iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Od 1. travnja na snagu su stupile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju koje propisuju nezaposlenim osobama obvezu provjere njihova statusa ako su imale prebivalište ili stalni boravak u Hrvatskoj.

U područne službe HZZO-a kojima pripadaju dužne su se javiti osobe:

- kojima prestaje radni odnos

- koje su završile školsku godinu

- koje su navršile 18 godina

- nakon prijevremenog prestanka služenja vojnog roka

- nakon otpuštanja iz ustanove za izvršenje kaznene sankcije

- ili nakon liječenja

Te će se osobe nakon prve provjere statusa, i dalje morati osobno javljati u HZZO jednom u tri mjeseca radi daljnje redovite provjere okolnosti na temelju kojih im je status utvrđen, osim za vrijeme dok se vode u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a, donosi Dnevnik.hr.

Putem mrežnih stranica HZZO-a svi osiguranici mogu provjeriti status obveznog i dopunskog zdravstvenog osiguranja pa tako i osiguranici koji se ne vode u evidenciji nezaposlenih osoba (i imaju obavezu osobnog javljanja). Te osiguranike HZZO i poziva da provjere svoj status prije jer su im promijenjene oznake osnova osiguranja. Nove oznake su – 00185, 00186, 00187, 00190 i 00192.

Detaljnije informacije o svemu mogu se doznati i na besplatni telefon obveznog zdravstvenog osiguranja 0800 7979.

Osiguranici su imali tri mjeseca na raspolaganju, a HZZO-u ih se dosad javilo oko 100.000 u tom statusu dok bi njih gotovo 200.000 moglo biti uskoro izbrisano s popisa osiguranika.

Nakon što ih HZZO odjavi, osobe koje imaju prebivalište, stalni boravak ili dugotrajno boravište u Republici Hrvatskoj obvezne su se javiti HZZO-u i osigurati prema osnovi osiguranja za koju ispunjavaju uvjete, poručuju iz HZZO-a.

U Hrvatskoj je zdravstveno osiguranje obvezno po zakonu pa se oni koji ostanu bez zdravstvenog osiguranja moraju osigurati po nekoj osnovi, bilo kao članovi obitelji, uz samostalno plaćanje doprinosa, ili po drugoj osnovi koja će biti utvrđena kad se jave HZZO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:20