StoryEditorOCM
HrvatskaSTIŽE ZELENSKI

Odluka o misiji hrvatskih vojnika ide u Sabor, Plenkoviću treba dvotrećinska većina! Napao je žestoko Milanovića

Piše Krešimir Žabec/JL
3. listopada 2024. - 13:54

Vlada će zatražiti dvotrećinsku većinu potpore saborskih zastupnika za sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU).

Predsjednik Republike prethodno je odbio dati suglasnost na ovaj prijedlog Vlade. Naime, na današnji dnevni red Vlade uvršteno je 13 prijedloga Odluke o slanju hrvatskih vojnika u misije Eurpske unije, UN-a i NATO-a a među njima je i prijedlog o sudjelovanju u NSATU, javlja Jutarnji.

U prijedlogu odluke navodi se da bi u operaciju bilo upućeno do pet vojnika, a premijer Andrej Plenković je u uvodnom izlaganju kazao kako bi se u američku vojnu bazu u Wissbadenu bilo upućena 2 časnika.

Oni se ne bi bavili obukom ukrajnskih vojnika, već bi njihova zadaća primarno bila logistička potpora i koordinacija donacija opreme i sredstava za Ukrajinu.

Premijer je pritom žestoko napao predsjednika Milanovića, ustvrdivši da po ovom pitanju obmanjuje javnost i laže te da nema ni govora o slanju hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

On tvrdi kako predsjednik ne štiti nacionalne interese već zastupa rusku propagandu. Plenković je pozvao saborske zastupnike SDP-a i Možemo! da pri glasanju u Saboru o ovoj temi misle svojom glavom, piše Jutarnji.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade podsjetio je da podaci Državnog zavoda za statistiku za rujan govore da je inflacija na godišnjoj razini iznosila 1,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, prenosi HRT.

Poručio je da su vladine mjere sačuvale socijalnu koheziju i obuzdale inflaciju. Naglašava da je to najniža stopa inflacije još od ožujka 2021. godine.

Osvrnuo se i na podatke koji se tiču turističke sezone i kazao da su u prvoj polovici godine prihodi od stranih turista bili 4 mlrd. 130 milijuna i 500 tisuća eura. To je rast od 7,5% u odnosu na isto doba 2023. godine, a što je i 300 milijuna eura više prihoda.

Podsjetio je i na svoj boravak u SAD-u, na Općoj skupštini UN-a.

Jedna od točaka dnevnoga reda današnje sjednice Vlade je jesenski rebalans proračuna s projekcijama za 2025. i 2026. te pratećim izmjenama i dopunama financijskih planova izvanproračunskih korisnika. Na dnevnom je redu i prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima.

image

Andrej Plenković

Ranko Šuvar/Cropix

Govoreći o sudjelovanju vojnika u potpori NATO-ovim misijama, komentirao je kako je Milanović dao suglasnost za 12 misija no nije dao za pomoć Ukrajini, prenosi Dnevnik.hr.

"Ni na koji način nije naznačio saveznicima da ima nešto protiv kad je sudjelovao na NATO sastanku, a sada dva i pol mjeseca nakon toga, on je uskratio suglasnost ministarstvu obrane i ponovno ugrozio naš kredibilitet na javnoj sceni.

"Razina obmana i laži koje on širi na ovu temu je nezapamćena. Predstavlja narodu neku tobožnju ugrozu za hrvatske vojnike", naglasio je Plenković.

"Pozivamo zastupnike u Saboru da ne pristaju na slijeđenje politike koja je suprotna hrvatskim interesima, da se ponašamo kao da ne vidimo rusku agresiju na Ukrajinu. To nije daleko od Hrvatske i nema razloga da ne pokažemo solidarnost uključujući i vojnu potporu Ukrajini", kazao je Plenković te dodao:

"Ovakva manipulacija koja ima za cilj kampanju je nezapamćena, a loše je da nema potporu u medijskom prostoru".

Premijer je potvrdio je da ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski dolazi na sumit potpore Ukrajini zemalja jugoistočne Europe u Dubrovniku, koji će se održati 9. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 14:43