StoryEditor
Hrvatskaspašen život

Nevjerojatna blagdanska priča: na Badnjak je uz pomoć policije iz Rijeke do Zagreba u samo 55 minuta prevezeno srce za transplataciju

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 15:10

Kada je riječ o presađivanju ljudskih organa i spašavanju života svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspješan ishod uz stručni tim liječnika i ostalog medicinskog osoblja te vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplantacije organa.

Kako se u takvim slučajevima organi namijenjeni za transplantaciju, koordinacijom i suradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće prevoze iz različitih mjesta do bolnice za izvođenje postupka transplantacije, nerijetko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija.

Takav jedan poziv za pomoć prilikom prijevoza ljudskog organa (srca) namijenjenog za transplantaciju u KBC Zagreb, zaprimljen je na Badnjak popodne, u petak, 24. prosinca i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od prof. dr.sc. Željka Župana, bolničkog transplantacijskog koordinatora.

Promptno donešenom odlukom određeni su policijski službenici iz Postaje prometne policije Rijeka koji su s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i navedenim organom, osigurali koridor neometanog prolaza između KBC Rijeka na Sušaku i dopratili ih do naplatne postaje Lučko na autocesti Rijeka-Zagreb. Tu su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu gdje je i obavljena operacija transplantacije srca.

Unatoč kiši i magli te izrazito lošim vremenskim uvjetima koja ih je pratila na autocesti A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prijevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena! Pamtit će oni tu Badnju kišnu večer zauvijek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spašen je ljudski život.

– Pomoć policije najčešće tražimo kod transporta srca i pluća, no ponekad i za druge organe, ako procijenimo da su moguće gužve na prometnicama, pogotovo u ljetnim mjesecima. Zahvalni smo im na pomoći u spašavanju života, a također ovdje trebam razjasniti eventualnu dvojbu da bi ovakav transport bio lakši uz pomoć helikoptera. Transport helikopterom nije tako jednostavan kao što se ljudima čini, osim što zahtijeva poseban tim za transport, također je vrlo upitno gdje na odredištu može sletjeti, a posljedično i u kojem onda vremenu organ može stići do primatelja, kazao je Župan za Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2022 21:31