StoryEditorOCM
Hrvatskaistražilo provjereno

Nevjerojatan problem na Mirogoju: grobna mjesta su ukradena i preprodavana, a iza svega stoji organizirani kriminal

Piše Vijesti SD
15. lipnja 2023. - 12:45

Da neće već gotovo godinu i pol dana moći sahraniti baku u njezin vlastiti grob, koji je između ostaloga više od stoljeća bio u obiteljskom vlasništvu, Željka Leskovac nije mogla ni zamisliti. Naime, pred bakinu smrt sasvim slučajno saznala je da njezino grobno mjesto preprodano trećoj osobi. Baka, koja nikada nije ni pomislila na prodaju mjesta koja su obitelji pripadala generacijama, čak je i osobno urezala svoje ime na nadgrobni spomenik.

‘‘Baka je, kako ja to volim reći, u špajzi na Mirogoju, ja ne znam kako izgleda ta prostorija, mi smo je kremirali, ja postavljam pitanje što bi se desilo da je nismo kremirali, gdje bi je onda držali, da imamo leš godinu i pol dana, jel bi baka negdje onda bila u frižideru?‘‘ govori za Provjereno Željka Leskovac, snaha preminule vlasnice grobova.

Sličan šok doživjela je i obitelj Simić Vakanović koja je nakon određenog vremena otkrila da njihov grob više nije njihov. "Ugovor je krivotvoren. Moj broj osobne iskaznice, moj potpis - sve je krivotvoreno," potvrđuje Emilija Simić Vakanović.

Ukradena grobna mjesta obiju sugovornica nalaze na tzv. atraktivnim lokacijama, u središtu Mirogoja, tik do groba Franje Tuđmana. Međutim, što je još više začuđujuće, nije riječ samo o prenošenju grobnih mjesta na druge osobe putem krivotvorenih dokumenata, već su ih te osobe ustupile ili prodale trećim osobama.

Oštećene sugovornice tvrde da su ovi slučajevi očigledan primjer organiziranog kriminala. Po podacima na osnovu kojih su krivotvoreni ugovori, kažu, jasno je da ih je moralo ustupiti Gradsko groblje. Kako je uopće došlo do ovakvih slučajeva, tko je krivotvorio dokumente te zašto DORH još nije zaključio slučaj – istražuje Provjereno.

Emisiju ne propustite večeras od 23.15 sati na Novoj TV!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:21