stdClass Object ( [id] => 1362842 [title] => Mladi politolog upozorava: U Hrvatskoj nema ni jedne stranke koja može računati da će mlađim glasačima biti izborni hit [alias] => mladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Superizborna je godina. Sve vrvi od afera i skandala. Plin se prodavao za cent, iz Ine je ukradeno milijardu kuna, ministri su se našli iza rešetaka. A prilično se zatreslo i zbog najnovijeg serijala poruka iz mobitela Josipe Rimac, ovaj put s Ivanom Turudićem.

Bartula Vuksana-Ćusu, politologa sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koji pohađa doktorski studij politologije na Autonomnom Sveučilištu u Barceloni, pitamo zanima li išta od toga mlade birače. One koji nisu pretjerano revni u izlasku na birališta, kojima politika nije glavna stvar u životu i čije je političke preferencije u svojim znanstvenim radovima do sada detaljnije istraživao.

– Sigurno je da ih zanima, nitko ne živi izvan političkoga konteksta i dominantnih narativa. Teško je reći koliko pojedinačne afere i skandali mogu imati učinka. To je i na empirijskoj razini teško zahvatiti, ali vidljivi su njihovi kumulativni učinci koji su doveli do proliferacije jasnog antiestablišmentskog identiteta nezanemarivog dijela birača u posljednjih deset godina. Na toj su osnovi nastale nove stranke kojima je zajednički antikorupcijski i antielitistički diskurs, čime su, među ostalim, i privukle mlađe biračke kohorte. Pri tome je bitno da se antielitizam novih aktera ne tumači kao zloglasni populizam koji se u Hrvatskoj, a i drugdje, manje-više koristi kao politički svrsishodna poštapalica.

Tradicionalni rascjepi

U čemu je točno razlika?

– Ako populizma u Hrvatskoj ima, onda je ponajprije riječ o demokratskoj objekciji vladajućima koja se pakira s različitim ideološkim sadržajima ljevice i desnice, ovisno o stranci. S druge strane, kod jednog dijela mladih, a i dobrog dijela biračke populacije općenito, primjetno je da ne glasuju iako dijele antiestablišmentski identitet. To je vjerojatno rezultat trajnije alijenacije od stranački posredovane politike i takvi pojedinci ne vjeruju da je politički sustav iole responzivan ili da ikako mogu utjecati na političke ishode.

---

image

Bartul Vuksan Ćusa: Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida

Privatni album
---

A ustaše i partizani? Određuje li ta vječna rasprava o Drugom svjetskom ratu mlade u onoj mjeri u kojoj su određivale političke preferencije njihovih roditelja ili djedova?

– Sigurno je da su tradicionalni rascjepi manje relevantni među mlađim dobnim kohortama i da posljedično slabije determiniraju stranačke preferencije. Naravno kod dijela mladih čija je politička biografija partizanska ili ustaška vjerojatno je došlo do djelomične reprodukcije “obiteljskih” političkih identiteta. Međutim, unatoč tome, taj proces slabi i mladi povijesno-identitetske podjele doživljavaju s većom distancom i u bitno manjem intenzitetu.

Koliko onda uopće naši tradicionalni povijesni i svjetonazorski rascjepi dopiru do mlađih od 29 godina?

– Drugi svjetski rat i na toj osnovi uspostavljena dihotomija činila je os političke socijalizacije starijih dobnih skupina u vremenu obilježenom pitanjima nacionalnog identiteta i državnosti. Ta pitanja su sada dobrim dijelom definirana pa time za buduće generacije postaju i manje relevantna. Uz to, i šire socijalizacijsko iskustvo bitno je drukčije. Zato stranke koje su nastale početkom devedesetih ne mobiliziraju jednako starije i mlade. Te stranke su za prve simboli živih vrijednosti i neposrednog socijalizacijskog iskustva, dok su za druge one predstavnici političkog svijeta s kojim oni nisu povezani i koji im je onda anakron. U tom smislu mladi više nalikuju svom vremenu negoli svojim majkama i očevima, a u hrvatskom kontekstu je to vrijeme, posebice od sredine prošlog desetljeća, ponajviše obilježeno pitanjima evaluacijske prirode, poput načina na koji funkcioniraju demokracija, institucije, elite te ekonomija u Hrvatskoj.

Postoji li slijedom toga u Hrvatskoj jaz između starijih i mlađih birača?

– Čini se da postoji ili se, nešto eufemističnije, može reći da vidimo obrise dobne diferencijacije biračkog tijela.

U čemu je točno razlika?

– Mlađi birači više preferiraju nove stranke, poput Mosta, Možemo i u nešto manjoj mjeri Domovinskog pokreta, od etabliranih političkih aktera. Uz to su skloniji i izbornoj apstinenciji. S obzirom na to da su Most, Možemo i Domovinski pokret ujedno i antiestablišmentski usmjereni akteri, očito je da mladi, barem oni koji glasaju, imaju drukčiji odnos prema politici.

Bez političkog svjetonazora

Kako se taj drukčiji odnos manifestira?

– On je ponajprije obilježen manjim povjerenjem u institucije i većom distanciranošću od dosadašnjeg modela upravljanja i pripadajućih elita. Istodobno se 80 posto mladih zapravo ne identificira s bilo kojom strankom.

Što to točno signalizira?

– To svjedoči kako oni, barem zasad, nisu razvili onu vrstu spone vlastita političkog identiteta sa stranačkim, koja je u bitnoj mjeri karakteristična za starije biračko tijelo, napose najstarije dobne kohorte. To je, među ostalim, posljedica razlike u političkoj socijalizaciji koju smo prije spominjali. Isto tako, u usporedbi sa starijim dobnim grupama, mladi su manje politički autoritarni i više se izjašnjavaju kao liberali ili, pak, kao osobe bez političkog svjetonazora. Međutim, morat ćemo pričekati da bismo vidjeli je li taj liberalizam tek iskaz distance od demokršćanstva ili socijaldemokracije koji se u hrvatskom kontekstu izjednačuju s HDZ-om i SDP-om. Ili je, pak, nešto što ima potencijal proliferacije u politički stav sa stvarnim kulturološkim i ekonomskim značenjem.

Kada bi se granica za izlazak na izbore s 18 spustila na 16 godina, bi li svi ti novi birači glasali za Pernara?

– Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju. Isto tako nisu ni skloniji populističkim stavovima jer su isti relativno jednoliko raspoređeni među dobnim skupinama, uz to što su u Hrvatskoj i poprilično prevalentni, odnosno izrazito prisutni.

A Pernar?

– Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida, koji je svojedobno, istina, uživao nešto veću podršku mlađeg dijela biračke populacije. No samo da se još osvrnem na pitanje o snižavanju granice za pravo glasa. Uz to što se ističe pernarizam mladih, istodobno se često zna spomenuti kako su oni ujedno i nezainteresirani za politiku ili pod velikim utjecajem svojih roditelja i time podložniji manipulaciji. Međutim, teško da mogu biti sve to jer se time impliciraju kontradiktorne stvari. Ako su isti kao svoji roditelji, onda ne bi trebali glasati za Pernara? Ako su nezainteresirani za politiku, onda no worries, sve ostaje isto? Ako su pernaristi, i to je valjda u redu, ako je Pernar političar čiji su stavovi u okviru liberalne demokracije?

---

image

‘Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju‘

Privatni album
---

Antiestablišmentska orijentiranost

Puno se pisalo o utjecaju, više lošem nego dobrom, onoga što su mladi učili u školama. Jesu li oni danas zbog toga skloniji desnim ili lijevim strankama?

– Zasad su ih ponajviše mobilizirali Most, Domovinski pokret i Možemo, a prije i Živi zid te Stranka Ivana Pernara. To su stranke s različitim ideološkim profilima, od nešto intenzivnije konzervativnog Domovinskog pokreta do antisistemski usmjerenog Živog zida. Most i Možemo sada imaju jasan konzervativan, odnosno liberalan profil, što pokazuje da faktori koji oblikuju glavne političke identitete u Hrvatskoj, poput religioznosti i tradicionalizma, utječu i na birače novih stranaka, pa tako i mlade. I to unatoč tome što glasanje za ove stranke obično znači i odmak od poviješću zasićenih identiteta. Dakle, ideologija i vrijednosti su kod mlađih birača i dalje važne, samo im osnovu ne čini odnos prema povijesti, barem ne u slučaju birača Mosta i Možemo. Profil Domovinskog pokreta je u ovom kontekstu ipak izraženiji i za očekivati je da njihovi birači dijele desnu interpretaciju povijesti. Međutim, u svemu tome je nezahvalno zbrajati i prekrajati jesu li mladi više lijevo ili desno. Ako im već moramo nadjenuti zajednički nazivnik, onda bi kod onih koji glasuju to ponajprije bila antiestablišmentska orijentiranost. To istodobno ne znači da su mladi koji glasuju svojevrsni politički pankeri koji žele svrgnuti elitu. Štorija je ipak nijansiranija.

Tako su, dakle, velike stranke HDZ i SDP izgubile mlade birače...

– HDZ i SDP za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto su predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identitete temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na generacijama čija politička socijalizacija nije zadana tom poviješću i tim identitetima. To je vjerojatno i jedan od razloga zašto mladi najčešće odgovaraju s “ne znam” ili “niti se slažem niti se ne slažem” na pitanja o Drugom svjetskom ratu i interpretacijama povijesti u istraživanjima političke pismenosti. Ukratko, bitno drukčija politička socijalizacija rezultira drukčijim političkim generacijama, s tim da su kod generacije Z, u koju spadaju rođeni od 1996. pa naovamo, najreceptivnije na izvanjske političke utjecaje ujedno bile i krizne godine. Ako na to dodate i generacijski uvjetovanu manju sklonost izlasku na izbore i stranačkoj identifikaciji te drukčiji odnos prema političkim i drugim autoritetima, onda dobijete kohortu koja nema osnove na temelju kojih bi se trebala povezati s tim strankama. Uz to, ovdje je bitno napomenuti kako je HDZ ipak stranka koja ima najrazvijeniju stranačku organizaciju, zbog čega je logično očekivati da će eventualno generacijsko raslojavanje, ako do njega dođe, u tom slučaju ipak biti sporije.

---

Povjerenje u ‘institucije autoriteta‘

– Povjerenje u Sabor i Vladu kao političke institucije te javnu upravu i sudove kao provedbene institucije je najniže, dok je povjerenje u vojsku i policiju na najvišim razinama. Iza njih slijede Crkva i predsjednik. Iz ovoga je vidljivo kako građani više vjeruju institucijama koje možemo nazvati institucijama autoriteta. Međutim, iako povjerenje u institucije indicira kako pojedinci shvaćaju funkcioniranje demokracije, u Hrvatskoj je ono nerijetko pokazatelj i stranačke identifikacije. Riječ je o tome da pojedinci jednostavno više vjeruju institucijama kada je njihova stranka na vlasti, što pak zamagljuje procjenu efikasnosti i responzivnosti institucija, kao i razvidnost političke odgovornosti. To znači da se akteri i institucije ne ocjenjuju na temelju ishoda koje proizvode, već na temelju toga vladaju li "naši ili njihovi", a to sve zrcali pogled na politiku kao na igru nultog zbroja i ono što se u političkoj psihologiji naziva motiviranim rezoniranjem. U tome se može tražiti i razlog tomu zašto afere ne štete strankama. Naravno, to ne znači da svi ljudi koji se identificiraju s glavnim strankama razmišljaju na ovaj način, ali ovo je primjetan trend, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama u kojima su glavni politički identiteti ekspresivni i jasno odvojeni.

---

---

Milanovićevo repozicinoniranje s ljevice prema desnici

– Za Milanovića je, čini se, već glasao jedan dio desnice. Prema podacima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Milanović je u drugom krugu pridobio barem trećinu Škorinih glasača iz prvog kruga predsjedničkih izbora. Naravno, pitanje je koliki je bio omjer desničara i šire koalicije političkih nezadovoljnika različitih profila u tadašnjem biračkom tijelu Miroslava Škore. Inače, ne volim političke prognoze, a pogotovo ne prije nego što znamo barem glavninu bitnih informacija o izborima koje prognoziramo. Ono što, pak, mogu reći jest da u tumačenjima hrvatske politike i rezultata izbora često do izražaja dolazi interpretativni okvir koji sve izbore promatra kroz jednoliku optiku, zbog čega se elektoralni ishodi nastoje svesti na nekakvu jedinstvenu i temeljnu logiku funkcioniranja hrvatske politike.

Manifest ovakve uniformne interpretacije izbora može se vidjeti kada politički komentatori naprosto zbrajaju i oduzimaju glasove i mandate niza izbora kao dio argumenta za prognoze idućih izbora. To je moguće samo ako mislite da biračko tijelo uvijek i posvuda egzemplificira istu logiku, neovisno o vrsti izbora, političkim trendovima i stranačkoj ponudi. Tako se Škoro tumačio isključivo u sklopu natjecanja na osi lijevo-desno, pri čemu ga se interpretiralo kao suverenistički odgovor na nešto centrističkiji HDZ, a zapravo je bila riječ o kandidatu koji je, barem iz vizure birača, predstavljao najuvjerljiviju kritiku postojećeg modela upravljanja i pripadajućih elita, dakako, s desnom retorikom i desnim ideološkim pozicijama.

Tako je okupio i protestne glasove, kao i glasove onih koji dolaze iz ekonomski ranjivih područja, čime se nadovezao na već postojeći trend osipanja glavnih političkih blokova u Hrvatskoj. Poanta je u tome da će Milanovićev rezultat i struktura njegova biračkog tijela ovisiti o tome kakva će biti tadašnja parlamentarna arena i sastav Vlade, kao i o protukandidatima, a na tim osnovama će se, ili neće, izgraditi preduvjeti da ga se shvati ili ne shvati kao kandidata koji može djelovati kao "korektiv" i biti kritičar glavne stranke.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bartul Vuksan-Ćusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Bartul Vuksan-Ćusa 2 0 9800 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-08 14:21:21 [created_by] => 3170 [created_by_alias] => Marina Karlović-Sabolić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-10 16:29:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-10 16:29:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Mladi politolog upozorava: U Hrvatskoj nema ni jedne stranke koja može računati da će mlađim glasačima biti izborni hit page_title=Mladi politolog upozorava: U Hrvatskoj nema ni jedne stranke koja može računati da će mlađim glasačima biti izborni hit [metakey] => Bartul Vuksan Ćusa , Mladi i izbori, mLADI glasači, mladi i politika [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26541929.png","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26535298.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26535295.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/08\/26535296.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Cropix, Privatni album","Goran Mehkek\/Cropix\/Cropix","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u2018HDZ i SDP su za ve\u0107i dio mla\u0111eg bira\u010dkog tijela naprosto predstavnici politi\u010dke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama<\/p>","

\u2018HDZ i SDP su za ve\u0107i dio mla\u0111eg bira\u010dkog tijela naprosto predstavnici politi\u010dke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama\u2018<\/p>","

Bartul Vuksan \u0106usa: Mladi nisu homogena politi\u010dka grupacija i sni\u017eavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj politi\u010dkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno druk\u010dijoj politi\u010dkoj figuri od one \u0161to je bio kada se pojavio u sklopu \u017divog zida<\/p>","

\u2018\u010cesto se u prijeporima o spu\u0161tanju dobne granice provla\u010di argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideolo\u0161ki radikali ili se barem tako ne izja\u0161njavaju\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1085x741","hd_26541929_1920.png":"1920x1080","k_26541929_1280.png":"1280x1280","k_26541929_1024.png":"1024x1024","k_26541929_640.png":"640x640","k_26541929_480.png":"480x480","k_26541929_340.png":"340x340","k_26541929_220.png":"220x220","o_26541929_1280.png":"1280x874","o_26541929_1024.png":"1024x699","o_26541929_640.png":"640x437","o_26541929_480.png":"480x327","o_26541929_340.png":"340x232","o_26541929_220.png":"220x150","h_26541929_1280.png":"1280x854","h_26541929_1024.png":"1024x683","h_26541929_640.png":"640x427","h_26541929_480.png":"480x320","h_26541929_340.png":"340x227","h_26541929_220.png":"220x147","pp_26541929_1280.png":"1280x1628","pp_26541929_1024.png":"1024x1303","pp_26541929_640.png":"640x814","pp_26541929_480.png":"480x611","pp_26541929_340.png":"340x432","pp_26541929_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1278","hd_26535298_1920.jpg":"1920x1080","k_26535298_1280.jpg":"1280x1280","k_26535298_1024.jpg":"1024x1024","k_26535298_640.jpg":"640x640","k_26535298_480.jpg":"480x480","k_26535298_340.jpg":"340x340","k_26535298_220.jpg":"220x220","o_26535298_1280.jpg":"1280x852","o_26535298_1024.jpg":"1024x681","o_26535298_640.jpg":"640x426","o_26535298_480.jpg":"480x319","o_26535298_340.jpg":"340x226","o_26535298_220.jpg":"220x146","h_26535298_1280.jpg":"1280x854","h_26535298_1024.jpg":"1024x683","h_26535298_640.jpg":"640x427","h_26535298_480.jpg":"480x320","h_26535298_340.jpg":"340x227","h_26535298_220.jpg":"220x147","pp_26535298_1280.jpg":"1280x1628","pp_26535298_1024.jpg":"1024x1303","pp_26535298_640.jpg":"640x814","pp_26535298_480.jpg":"480x611","pp_26535298_340.jpg":"340x432","pp_26535298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1350","hd_26535295_1920.jpg":"1920x1080","k_26535295_1280.jpg":"1280x1280","k_26535295_1024.jpg":"1024x1024","k_26535295_640.jpg":"640x640","k_26535295_480.jpg":"480x480","k_26535295_340.jpg":"340x340","k_26535295_220.jpg":"220x220","o_26535295_1280.jpg":"1280x1600","o_26535295_1024.jpg":"1024x1280","o_26535295_640.jpg":"640x800","o_26535295_480.jpg":"480x600","o_26535295_340.jpg":"340x425","o_26535295_220.jpg":"220x275","h_26535295_1280.jpg":"1280x854","h_26535295_1024.jpg":"1024x683","h_26535295_640.jpg":"640x427","h_26535295_480.jpg":"480x320","h_26535295_340.jpg":"340x227","h_26535295_220.jpg":"220x147","pp_26535295_1280.jpg":"1280x1628","pp_26535295_1024.jpg":"1024x1303","pp_26535295_640.jpg":"640x814","pp_26535295_480.jpg":"480x611","pp_26535295_340.jpg":"340x432","pp_26535295_220.jpg":"220x280"},{"size0":"908x904","hd_26535296_1920.jpg":"1920x1080","k_26535296_1280.jpg":"1280x1280","k_26535296_1024.jpg":"1024x1024","k_26535296_640.jpg":"640x640","k_26535296_480.jpg":"480x480","k_26535296_340.jpg":"340x340","k_26535296_220.jpg":"220x220","o_26535296_1280.jpg":"1280x1274","o_26535296_1024.jpg":"1024x1019","o_26535296_640.jpg":"640x637","o_26535296_480.jpg":"480x477","o_26535296_340.jpg":"340x338","o_26535296_220.jpg":"220x219","h_26535296_1280.jpg":"1280x854","h_26535296_1024.jpg":"1024x683","h_26535296_640.jpg":"640x427","h_26535296_480.jpg":"480x320","h_26535296_340.jpg":"340x227","h_26535296_220.jpg":"220x147","pp_26535296_1280.jpg":"1280x1628","pp_26535296_1024.jpg":"1024x1303","pp_26535296_640.jpg":"640x814","pp_26535296_480.jpg":"480x611","pp_26535296_340.jpg":"340x432","pp_26535296_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38423163 Threads: 3 Questions: 7099180100 Slow queries: 3300853 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608380507 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit-1362842 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit-1362842?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638943 [name] => Bartul Vuksan Ćusa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-17 14:57:27 [main_article_id] => 0 [alias] => bartul-vuksan-cusa [link] => /tag/bartul-vuksan-cusa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 747451 [name] => Mladi i izbori [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-09 15:38:49 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-i-izbori [link] => /tag/mladi-i-izbori ) [2] => stdClass Object ( [id] => 746744 [name] => mLADI glasači [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-04 21:01:37 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-glasaci [link] => /tag/mladi-glasaci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 637689 [name] => mladi i politika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-03 16:48:40 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-i-politika [link] => /tag/mladi-i-politika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bartul Vuksan-Ćusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mladi politolog upozorava: U Hrvatskoj nema ni jedne stranke koja može računati da će mlađim glasačima biti izborni hit [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3170 [name] => Marina Karlović Sabolić [username] => marina-karlovi-saboli [email] => marina-karlovi-saboli@sd.hr [password] => $2y$10$/yW1ghKW8p/CxFePEm3RuuJx.U2oTzL5U.R2x5YB3uJJwKdgE17z2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marina-karlovic-sabolic-3170 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1688 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d410b70aa75edca8f6274c100d2a23c?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26541929.png [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Cropix, Privatni album [mainImageDesc] =>

‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26541929.png [title] => Goran Mehkek/Cropix, Privatni album

‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26535298.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix/Cropix

‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama‘

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26535295.jpg [title] => Privatni album

Bartul Vuksan Ćusa: Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/08/26535296.jpg [title] => Privatni album

‘Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Superizborna je godina. Sve vrvi od afera i skandala. Plin se prodavao za cent, iz Ine je ukradeno milijardu kuna, ministri su se našli iza rešetaka. A prilično se zatreslo i zbog najnovijeg serijala poruka iz mobitela Josipe Rimac, ovaj put s Ivanom Turudićem.

Bartula Vuksana-Ćusu, politologa sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koji pohađa doktorski studij politologije na Autonomnom Sveučilištu u Barceloni, pitamo zanima li išta od toga mlade birače. One koji nisu pretjerano revni u izlasku na birališta, kojima politika nije glavna stvar u životu i čije je političke preferencije u svojim znanstvenim radovima do sada detaljnije istraživao.

– Sigurno je da ih zanima, nitko ne živi izvan političkoga konteksta i dominantnih narativa. Teško je reći koliko pojedinačne afere i skandali mogu imati učinka. To je i na empirijskoj razini teško zahvatiti, ali vidljivi su njihovi kumulativni učinci koji su doveli do proliferacije jasnog antiestablišmentskog identiteta nezanemarivog dijela birača u posljednjih deset godina. Na toj su osnovi nastale nove stranke kojima je zajednički antikorupcijski i antielitistički diskurs, čime su, među ostalim, i privukle mlađe biračke kohorte. Pri tome je bitno da se antielitizam novih aktera ne tumači kao zloglasni populizam koji se u Hrvatskoj, a i drugdje, manje-više koristi kao politički svrsishodna poštapalica.

Tradicionalni rascjepi

U čemu je točno razlika?

– Ako populizma u Hrvatskoj ima, onda je ponajprije riječ o demokratskoj objekciji vladajućima koja se pakira s različitim ideološkim sadržajima ljevice i desnice, ovisno o stranci. S druge strane, kod jednog dijela mladih, a i dobrog dijela biračke populacije općenito, primjetno je da ne glasuju iako dijele antiestablišmentski identitet. To je vjerojatno rezultat trajnije alijenacije od stranački posredovane politike i takvi pojedinci ne vjeruju da je politički sustav iole responzivan ili da ikako mogu utjecati na političke ishode.

---

image

Bartul Vuksan Ćusa: Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida

Privatni album
---

A ustaše i partizani? Određuje li ta vječna rasprava o Drugom svjetskom ratu mlade u onoj mjeri u kojoj su određivale političke preferencije njihovih roditelja ili djedova?

– Sigurno je da su tradicionalni rascjepi manje relevantni među mlađim dobnim kohortama i da posljedično slabije determiniraju stranačke preferencije. Naravno kod dijela mladih čija je politička biografija partizanska ili ustaška vjerojatno je došlo do djelomične reprodukcije “obiteljskih” političkih identiteta. Međutim, unatoč tome, taj proces slabi i mladi povijesno-identitetske podjele doživljavaju s većom distancom i u bitno manjem intenzitetu.

Koliko onda uopće naši tradicionalni povijesni i svjetonazorski rascjepi dopiru do mlađih od 29 godina?

– Drugi svjetski rat i na toj osnovi uspostavljena dihotomija činila je os političke socijalizacije starijih dobnih skupina u vremenu obilježenom pitanjima nacionalnog identiteta i državnosti. Ta pitanja su sada dobrim dijelom definirana pa time za buduće generacije postaju i manje relevantna. Uz to, i šire socijalizacijsko iskustvo bitno je drukčije. Zato stranke koje su nastale početkom devedesetih ne mobiliziraju jednako starije i mlade. Te stranke su za prve simboli živih vrijednosti i neposrednog socijalizacijskog iskustva, dok su za druge one predstavnici političkog svijeta s kojim oni nisu povezani i koji im je onda anakron. U tom smislu mladi više nalikuju svom vremenu negoli svojim majkama i očevima, a u hrvatskom kontekstu je to vrijeme, posebice od sredine prošlog desetljeća, ponajviše obilježeno pitanjima evaluacijske prirode, poput načina na koji funkcioniraju demokracija, institucije, elite te ekonomija u Hrvatskoj.

Postoji li slijedom toga u Hrvatskoj jaz između starijih i mlađih birača?

– Čini se da postoji ili se, nešto eufemističnije, može reći da vidimo obrise dobne diferencijacije biračkog tijela.

U čemu je točno razlika?

– Mlađi birači više preferiraju nove stranke, poput Mosta, Možemo i u nešto manjoj mjeri Domovinskog pokreta, od etabliranih političkih aktera. Uz to su skloniji i izbornoj apstinenciji. S obzirom na to da su Most, Možemo i Domovinski pokret ujedno i antiestablišmentski usmjereni akteri, očito je da mladi, barem oni koji glasaju, imaju drukčiji odnos prema politici.

Bez političkog svjetonazora

Kako se taj drukčiji odnos manifestira?

– On je ponajprije obilježen manjim povjerenjem u institucije i većom distanciranošću od dosadašnjeg modela upravljanja i pripadajućih elita. Istodobno se 80 posto mladih zapravo ne identificira s bilo kojom strankom.

Što to točno signalizira?

– To svjedoči kako oni, barem zasad, nisu razvili onu vrstu spone vlastita političkog identiteta sa stranačkim, koja je u bitnoj mjeri karakteristična za starije biračko tijelo, napose najstarije dobne kohorte. To je, među ostalim, posljedica razlike u političkoj socijalizaciji koju smo prije spominjali. Isto tako, u usporedbi sa starijim dobnim grupama, mladi su manje politički autoritarni i više se izjašnjavaju kao liberali ili, pak, kao osobe bez političkog svjetonazora. Međutim, morat ćemo pričekati da bismo vidjeli je li taj liberalizam tek iskaz distance od demokršćanstva ili socijaldemokracije koji se u hrvatskom kontekstu izjednačuju s HDZ-om i SDP-om. Ili je, pak, nešto što ima potencijal proliferacije u politički stav sa stvarnim kulturološkim i ekonomskim značenjem.

Kada bi se granica za izlazak na izbore s 18 spustila na 16 godina, bi li svi ti novi birači glasali za Pernara?

– Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju. Isto tako nisu ni skloniji populističkim stavovima jer su isti relativno jednoliko raspoređeni među dobnim skupinama, uz to što su u Hrvatskoj i poprilično prevalentni, odnosno izrazito prisutni.

A Pernar?

– Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida, koji je svojedobno, istina, uživao nešto veću podršku mlađeg dijela biračke populacije. No samo da se još osvrnem na pitanje o snižavanju granice za pravo glasa. Uz to što se ističe pernarizam mladih, istodobno se često zna spomenuti kako su oni ujedno i nezainteresirani za politiku ili pod velikim utjecajem svojih roditelja i time podložniji manipulaciji. Međutim, teško da mogu biti sve to jer se time impliciraju kontradiktorne stvari. Ako su isti kao svoji roditelji, onda ne bi trebali glasati za Pernara? Ako su nezainteresirani za politiku, onda no worries, sve ostaje isto? Ako su pernaristi, i to je valjda u redu, ako je Pernar političar čiji su stavovi u okviru liberalne demokracije?

---

image

‘Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju‘

Privatni album
---

Antiestablišmentska orijentiranost

Puno se pisalo o utjecaju, više lošem nego dobrom, onoga što su mladi učili u školama. Jesu li oni danas zbog toga skloniji desnim ili lijevim strankama?

– Zasad su ih ponajviše mobilizirali Most, Domovinski pokret i Možemo, a prije i Živi zid te Stranka Ivana Pernara. To su stranke s različitim ideološkim profilima, od nešto intenzivnije konzervativnog Domovinskog pokreta do antisistemski usmjerenog Živog zida. Most i Možemo sada imaju jasan konzervativan, odnosno liberalan profil, što pokazuje da faktori koji oblikuju glavne političke identitete u Hrvatskoj, poput religioznosti i tradicionalizma, utječu i na birače novih stranaka, pa tako i mlade. I to unatoč tome što glasanje za ove stranke obično znači i odmak od poviješću zasićenih identiteta. Dakle, ideologija i vrijednosti su kod mlađih birača i dalje važne, samo im osnovu ne čini odnos prema povijesti, barem ne u slučaju birača Mosta i Možemo. Profil Domovinskog pokreta je u ovom kontekstu ipak izraženiji i za očekivati je da njihovi birači dijele desnu interpretaciju povijesti. Međutim, u svemu tome je nezahvalno zbrajati i prekrajati jesu li mladi više lijevo ili desno. Ako im već moramo nadjenuti zajednički nazivnik, onda bi kod onih koji glasuju to ponajprije bila antiestablišmentska orijentiranost. To istodobno ne znači da su mladi koji glasuju svojevrsni politički pankeri koji žele svrgnuti elitu. Štorija je ipak nijansiranija.

Tako su, dakle, velike stranke HDZ i SDP izgubile mlade birače...

– HDZ i SDP za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto su predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identitete temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na generacijama čija politička socijalizacija nije zadana tom poviješću i tim identitetima. To je vjerojatno i jedan od razloga zašto mladi najčešće odgovaraju s “ne znam” ili “niti se slažem niti se ne slažem” na pitanja o Drugom svjetskom ratu i interpretacijama povijesti u istraživanjima političke pismenosti. Ukratko, bitno drukčija politička socijalizacija rezultira drukčijim političkim generacijama, s tim da su kod generacije Z, u koju spadaju rođeni od 1996. pa naovamo, najreceptivnije na izvanjske političke utjecaje ujedno bile i krizne godine. Ako na to dodate i generacijski uvjetovanu manju sklonost izlasku na izbore i stranačkoj identifikaciji te drukčiji odnos prema političkim i drugim autoritetima, onda dobijete kohortu koja nema osnove na temelju kojih bi se trebala povezati s tim strankama. Uz to, ovdje je bitno napomenuti kako je HDZ ipak stranka koja ima najrazvijeniju stranačku organizaciju, zbog čega je logično očekivati da će eventualno generacijsko raslojavanje, ako do njega dođe, u tom slučaju ipak biti sporije.

---

Povjerenje u ‘institucije autoriteta‘

– Povjerenje u Sabor i Vladu kao političke institucije te javnu upravu i sudove kao provedbene institucije je najniže, dok je povjerenje u vojsku i policiju na najvišim razinama. Iza njih slijede Crkva i predsjednik. Iz ovoga je vidljivo kako građani više vjeruju institucijama koje možemo nazvati institucijama autoriteta. Međutim, iako povjerenje u institucije indicira kako pojedinci shvaćaju funkcioniranje demokracije, u Hrvatskoj je ono nerijetko pokazatelj i stranačke identifikacije. Riječ je o tome da pojedinci jednostavno više vjeruju institucijama kada je njihova stranka na vlasti, što pak zamagljuje procjenu efikasnosti i responzivnosti institucija, kao i razvidnost političke odgovornosti. To znači da se akteri i institucije ne ocjenjuju na temelju ishoda koje proizvode, već na temelju toga vladaju li "naši ili njihovi", a to sve zrcali pogled na politiku kao na igru nultog zbroja i ono što se u političkoj psihologiji naziva motiviranim rezoniranjem. U tome se može tražiti i razlog tomu zašto afere ne štete strankama. Naravno, to ne znači da svi ljudi koji se identificiraju s glavnim strankama razmišljaju na ovaj način, ali ovo je primjetan trend, kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama u kojima su glavni politički identiteti ekspresivni i jasno odvojeni.

---

---

Milanovićevo repozicinoniranje s ljevice prema desnici

– Za Milanovića je, čini se, već glasao jedan dio desnice. Prema podacima Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Milanović je u drugom krugu pridobio barem trećinu Škorinih glasača iz prvog kruga predsjedničkih izbora. Naravno, pitanje je koliki je bio omjer desničara i šire koalicije političkih nezadovoljnika različitih profila u tadašnjem biračkom tijelu Miroslava Škore. Inače, ne volim političke prognoze, a pogotovo ne prije nego što znamo barem glavninu bitnih informacija o izborima koje prognoziramo. Ono što, pak, mogu reći jest da u tumačenjima hrvatske politike i rezultata izbora često do izražaja dolazi interpretativni okvir koji sve izbore promatra kroz jednoliku optiku, zbog čega se elektoralni ishodi nastoje svesti na nekakvu jedinstvenu i temeljnu logiku funkcioniranja hrvatske politike.

Manifest ovakve uniformne interpretacije izbora može se vidjeti kada politički komentatori naprosto zbrajaju i oduzimaju glasove i mandate niza izbora kao dio argumenta za prognoze idućih izbora. To je moguće samo ako mislite da biračko tijelo uvijek i posvuda egzemplificira istu logiku, neovisno o vrsti izbora, političkim trendovima i stranačkoj ponudi. Tako se Škoro tumačio isključivo u sklopu natjecanja na osi lijevo-desno, pri čemu ga se interpretiralo kao suverenistički odgovor na nešto centrističkiji HDZ, a zapravo je bila riječ o kandidatu koji je, barem iz vizure birača, predstavljao najuvjerljiviju kritiku postojećeg modela upravljanja i pripadajućih elita, dakako, s desnom retorikom i desnim ideološkim pozicijama.

Tako je okupio i protestne glasove, kao i glasove onih koji dolaze iz ekonomski ranjivih područja, čime se nadovezao na već postojeći trend osipanja glavnih političkih blokova u Hrvatskoj. Poanta je u tome da će Milanovićev rezultat i struktura njegova biračkog tijela ovisiti o tome kakva će biti tadašnja parlamentarna arena i sastav Vlade, kao i o protukandidatima, a na tim osnovama će se, ili neće, izgraditi preduvjeti da ga se shvati ili ne shvati kao kandidata koji može djelovati kao "korektiv" i biti kritičar glavne stranke.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Cropix, Privatni album Goran Mehkek/Cropix/Cropix Privatni album Privatni album
Goran Mehkek/Cropix, Privatni album

‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijama‘

Privatni album

Bartul Vuksan Ćusa: Mladi nisu homogena politička grupacija i snižavanje dobne granice ne bi rezultiralo unisonom potporom bilo kojoj političkoj opciji pa tako ni Pernaru, sada bitno drukčijoj političkoj figuri od one što je bio kada se pojavio u sklopu Živog zida

Privatni album

‘Često se u prijeporima o spuštanju dobne granice provlači argument po kojem bi mladi masovno glasali za radikalne stranke i opcije, kao i za populiste. Nekada se te kategorizacije, naravno, i preklapaju. Po svim parametrima, mladi u Hrvatskoj nisu ideološki radikali ili se barem tako ne izjašnjavaju‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit-1362842 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=efd44b587789c3c8ec8ef8891a60206c53211936 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mladi+politolog+upozorava%3A+U+Hrvatskoj+nema+ni+jedne+stranke+koja+mo%C5%BEe+ra%C4%8Dunati+da+%C4%87e+mla%C4%91im+glasa%C4%8Dima+biti+izborni+hit&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit-1362842 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmladi-politolog-upozorava-u-hrvatskoj-nema-ni-jedne-stranke-koja-moze-racunati-da-ce-mladim-glasacima-biti-izborni-hit-1362842 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Bartul Vuksan-Ćusa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBartul Vuksan-Ćusa

Mladi politolog upozorava: U Hrvatskoj nema ni jedne stranke koja može računati da će mlađim glasačima biti izborni hit

Piše Marina Karlović-Sabolić
10. veljače 2024. - 17:29
‘HDZ i SDP su za veći dio mlađeg biračkog tijela naprosto predstavnici političke zbilje nastale u vremenu prije njihova. Stranke koje identit temelje na povijesno-identitarnom rascjepu ne mogu svoj biljeg ostaviti na tim generacijamaGoran Mehkek/Cropix, Privatni album

Superizborna je godina. Sve vrvi od afera i skandala. Plin se prodavao za cent, iz Ine je ukradeno milijardu kuna, ministri su se našli iza rešetaka. A prilično se zatreslo i zbog najnovijeg serijala poruka iz mobitela Josipe Rimac, ovaj put s Ivanom Turudićem.

Bartula Vuksana-Ćusu, politologa sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, koji pohađa doktorski studij politologije na Autonomnom Sveučilištu u Barceloni, pitamo zanima li išta od toga mlade birače. One koji nisu pretjerano revni u izlasku na birališta, kojima politika nije glavna stvar u životu i čije je političke preferencije u svojim znanstvenim radovima do sada detaljnije istraživao.

– Sigurno je da ih zanima, nitko ne živi izvan političkoga konteksta i dominantnih narativa. Teško je reći koliko...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 06:38