StoryEditor
HrvatskaŽIVCI PUCAJU NA OBJE STRANE

Miljenka je onkološka bolesnica koja se zatvorila kao talac u ovršenoj obiteljskoj kući, reporterima se javila s balkona: Iskopčali su mi struju, vidjet ćemo tko će dulje izdržati. Ja odustati neću!

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
8. svibnja 2021. - 19:53

Kad su supružnici Miljenka i Darko Strjački 2007. godine dizali 120.000 eura kredita kod austrijske RBA zadruge, nisu niti pomišljali da bi im to mogao biti prvi korak da izgube obiteljsku kuću u Zaprešiću.

Uslijedila je nepoštena rabota jer im je zadruga, tvrde Strjački, isplatila samo 39.000 eura da otplate kredit u PBZ-u, dok 81.000 eura ostatka traženog kredita nisu vidjeli, iako RBA tvrdi da su im tu razliku isplatili u gotovini.

Rate za kredit su se nagomilale, a nakon niza peripetija i nemogućnosti plaćanja kredita šesteročlana obitelj Strjački je ovršena te temeljem pravomoćnog sudskog rješenja 26. travnja i deložirana.

Spavali su nakon toga u susjedovoj garaži na madracima, no iznenada se u svoju kuću, iskoristivši priliku otvorenih vrata, vratila teško bolesna Miljenka te promijenila bravu i potom postala "zatočenica" kuće koja više ne pripada obitelji.

Naime, tvrtka Severitas je od ovršitelja RBA zadruge prije dvije i pol godine kupila kuću te je nakon više odgoda, uz pomoć sudskog ovršitelja i interventne policije, deložacijom došla u njezin posjed.

Ali, kako se Miljenka u kuću potom vratila, protekla 72 sata je talac vlastite sudbine.

Hrana u frižideru se topi

S balkona kuće, dok je iz dnevnog boravka i dvorišta promatraju zaštitari, Miljenka nam opisuje kako su upravo oni u kuću neovlašteno ušli.

- Provalili su ogradu, potrgali ulazna vrata, a kad je bila deložacija prije dva tjedna, nikakve papire meni nitko nije pokazao. Izbačeni smo iz kuće bez ikakvog pravomoćnog sudskog rješenja. RBA zadruga nas je ovršila, a Severitas, ne znam odakle, polaže pravo na kuću.

Ja sam onkološki pacijent, bez štitnjače i s rakom. Jedan od sinova mi je gluhonijem baš kao i snaha. U kući sam za zaštitarima, a posljednji potez je da su mi iskopčali i struju. Hrana u frižideru se topi. Vidjet ćemo tko će dulje izdržati. Ja odustati neću - govori nam Miljenka pred čijom su se kućom prethodni dan, osim mnoštva policije, okupili i građani.

Njezin suprug Darko, pak, kaže da su od dobivenih 39.000 eura, vratili oko 30.000 te da su prestali vraćati kredit jer ga nisu niti dobili u cijelosti. Pritom su platili, otkriva, i postotak osobi koja im je kredit i sredila.

Čovjek preko sestrične

- Nismo znali za licitaciju, ni da se kuća prodaje. Zašto kredit u toj zadruzi? Našao sam se s jednim čovjekom preko moje sestrične. No, sve je potpisano kod javnog bilježnika. Tada nisam znao da te zadruge nisu imale dozvolu za rad u Hrvatskoj.

Ovrhovoditelj je RBA, a u kuću se uselio Turić koji tako kupuje nekretnine s obiteljima po zemlji za malo novca - ogorčen je Darko koji je imanje od 950 četvornih metara s dvorištem počeo graditi 1997. godine.

Prozvani vlasnik Severitasa, Željko Turić, zgrožen je nastalom trakavicom i tvrdi da su Strjački 2017. pravomoćno izgubili kuću te da otad riskiraju tužbu za neplaćanje rente. Napominje da je bila održana javna dražba i jedini kupac bila je RBA zadruga braneći pritom tražbinu. Nakon toga je kuću kupio njegov Severitas, a je li doista plaćena samo trećinu vrijednosti, nije otkrio.

- Deložacija je bila 26. travnja na osnovi službene sudske odluke. Obitelj je nakon više odgoda deložacije izvedena iz kuće s policijom. Da sve nije pravomoćno, policija ne bi hladno sve promatrala i asistirala deložaciji. Preko Bookinga su tražili da im platim privremeni smještaj. Našao sam im stan od 105 četvornih metara u Ilici za 1300 eura.

Reakcija policije

Platio sam im ga za deset dana. I umjesto da su tamo, gospođa se, evo, vratila provaljujući u kuću. Zatekli su je radnici koje sam angažirao jer planiram radove. Zvao sam policiju misleći da će ju odvesti jer je provalila, no oni su napravili zabilješku i ostavili mi je u kući.

Stoga sam angažirao zaštitare koje plaćam 1000 eura dnevno i, eto, sad je to suživot s gospođom koji nitko ne želi. Godinama ta obitelj ne plaća plin, vodu koriste preko hidrofora, struju sam u petak dao isključiti jer mi je dosta plaćanja tuđih računa - ogorčeno kaže Turić.

Na upit o teretovnici u kojoj od 2019. temeljem ugovora o zajmu na 220.000 eura stoji uknjiženo založno pravo te se upisuje Ante Čizmić, Turić kaže da je riječ o poslovnom odnosu koji nema veze s deložiranom obitelji. Punomoćnica obitelji Strjački, Sanja Dozet, kaže da je Strjačkima isplaćeno samo 40 posto ugovorenog iznosa kredita te da je ovršni postupak trajao od 2009. do 2014. nakon čega je zadruga na drugoj dražbi kupila kuću.

Tvrdi da je na takav način Severitas došao u posjed još 20-ak nekretnina. Na upit zašto odmah nisu povukli pravne korake protiv RBA zadruge u odnosu na neisplatu ostatka kredita nego tek nakon 14 godina, Dozet kaže da je tek nedavno preuzela slučaj.

item - id = 1097281
related id = 0 -> 1097303
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 17:15