stdClass Object ( [id] => 56636 [title] => Matko Marušić: Moj unuk će govorit kao Tuđman sa splitskim naglaskom [alias] => matko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iškarijot. Pa adio moja sloboda

Drago Šopta / CROPIX
Subota, 13. lipnja: Sv. Marko

Vjeko kaže da sam postigao tri D – dom, djed, dekan, i traži da objasnim ogovaranja koja je čuo za svaki D. Došao sam doma nakon 43 godine i živim s materom, kakav je to život za čovjeka koji je prešao šezdesetu? Odličan, živim kao dečko u osmom osnovne: mama mi kuha omiljena jela, pere, pegla, zdvaja nad mojim zdravljem i budućnošću, a ja dobro učim i čeznem za jednom osmašicom, a to mi je kćer u Zagrebu. Unuk mi se rodio u Americi, što bi za domoljuba poput mene trebao biti smak svijeta, još jedan Hrvat koji će postati Amerikanac. Ma kakvi, mali se zove Marko Zvonimir, bit će hajdukovac, plivat će u POŠK-a, slavit Četvrtu splitsku i govoriti hrvatski ko Franjo Tuđman sa splitskim naglaskom. Pri izboru za dekana navodno jedan manji broj kolega nije glasovao za mene; ja se toga ne sjećam, meni se čini da su svi glasovali za mene.

Nedjelja, 14. lipnja: Sv. Duje

Obećao sam braći vodećim splitskim intelektualcima (svi glasovali za g. Željka Keruma) doći na misu, pa da poslije, okrijepljeni blagoslovom Duha Svetoga prenesenim posredovanjem don Joze, razgovaramo o stvaranju hrvatskoga humanističkoga časopisa na engleskom jeziku, koji će svijetu objašnjavati svekoliku hrvatsku kulturu, a napose jezik i povijest. Na žalost, moram ih iznevjeriti: mater kaže da su došli prijatelji sa sela, da su molili žuran sastanak, imaju malu za upis, pokojni mi je otac bio veliki prijatelj s njihovim djedom...

Umjesto na misi pa u kafiću, završavam izravno u kafiću. Malu nisam vidio od njezina sedmoga osnovne kad sam upitao ima li sve petice. Izrasla je u lijep curetak, ali još ima posla dok dosegne materin sjaj. Oca se bojim, jer mu je pršut osnovni čimbenik pregovaranja. No, i on se boji mene, jer se odmah pozivam na Svetu mater Crkvu, tešku hrvatsku povijest i zaostalost Zagore, najviše zbog korupcije.

Zatim držim predavanje o odabiru fakulteta: prvo, dijete ne smije gledati koliko je težak razredbeni ispit, jer je glupo da težina jednomjesečnoga učenja odluči što ćeš raditi četrdeset godina.

Drugo, pri odabiru ne smiješ misliti kako ćeš se poslije zaposliti, za dobre se studente profesori tuku, a posao se nudi već pri kraju studija. Ne objašnjavam što se zbiva s lošim studentima, no u toj situaciji roditelji drže da je glavno dijete upisati, a poslije je lako (nije, kakav na upisu, takav i na studiju, kakav na studiju, takav i na poslu). Treće, možda i najvažnije, ne smije se misliti kakva će ti poslije biti plaća, ta vremena su prošla, tko drži do sebe, radi za gušt, a ne za plaću. Obitelj je zgromljena i pristaju na sve, ja određujem Medicinu, razredbeni će ispit otkriti istinu, hvala Bogu o pršutu ni spomena.

Ponedjeljak, 15. lipnja: Sv. Ante

Počinje naša Međunarodna znanstvena ljetna škola u Trilju (moj izbor), a predavači su vrlo učeni Amerikanac i Slovakinja školovana u Engleskoj. Pripreme se sastoje od njihova posjeta Medicinskom fakultetu, pri čemu služim kao vodič. Imam samo dva sata i moram žuriti. Pola sata kave u kafiću “K dekanu” počinje tako da Amerikanac kaže gđi Dragici “No sugar”, ja dodajem “No fundach”, ona zna engleski i kava je odlična, dive se. Zatim žurimo Mladenu (prof.), jer računam da je Amerikanac tvrđi i treba mu jači šok. Mladen ima najjači hrvatski znanstveni karakter još od vremena Fausta Vrančića, a o svojim istraživanjima govori na savršenom engleskom s blagim prugovskim naglaskom. Amer pada u prvoj rundi, jer Mladen rutinski bilježi neki tajanstveni dvokomponentni hidrodinamski pulsni val, to ni bolja američka sveučilišta ne mogu... Amerikanac ne želi dalje posjete, ne želi ručak, samo bi o pulsnom valu. Iako mu dajem znakove “prekini”, Mladen iz računala povlači najljepše krivulje (online rezultati!) pa i ćorav vidi da bi američki kardiolog mogao završiti na balotama u Zagori. Molećivo gledam Slovakinju i ona hladno prekida pulsere, ne znajući da će nas odvesti u zamku spremljenu upravo za nju. Dočekuje ih Marko (doc.), isto undolen, ali njegov engleski nema naglaska, jer je u Americi i doktorirao. Pada i Slovakinja. Izvlačim ih pojavom moje prodekanice za znanost, najljepše, najfinije i najobrazovanije znanstvenice u RH, koja zna sve o kliničkim istraživanjima, neka su gosti došli upravo to predavati. Amer mora u zahod, iz kojega izlazi ozaren, zaprepašten – da mi iz zahoda vidimo more. Prodekanica mu pokazuje prijateljsko razumijevanje: školovana je u Americi i zna da tamo ne postoji zahod koji uopće ima prozor, a samo prozori najvećih bogataša imaju pogled na more. Stopostotni učinak, krećemo u Trilj.

Utorak, 16. lipnja: Sv. Mihovil

Srednjoeuropska uređenost i uljuđenost Trilja djeluju kontraproduktivno, jer sam u međuvremenu u vožnji gostima objašnjavao tešku povijest Zagore, stratešku važnost Klisa, smrt Petra Kružića, bitku kod Sinja i janjetinu za Veliku Gospu. Hotel Sv. Mihovil savršeno čist leži na podmuklo mirnoj Cetini, stolci za međunarodnu školu već su namješteni u hladu prema rijeci, gazda govori engleski, a konobarica se smiješi, jer nas dvoje, zna se, pripadamo istoj političkoj opciji. Stolovi se krive od pršuta, sira, prisnaca i uštipaka, no to je izvan programa, to časti brat dekan koji je iz Trilja; njegovo je misto, a i hotelsku nam je cijenu oborio. Polaznici odasvud: čak dva Brazilca, to nema ni Hajduk, Bože dragi, odakle su oni zapalili u Trilj! No, vidjeli su križeve Kristove na svim brežuljcima pokraj koji su prošli, pa se odmah sretno posvećuju pršutu. Dva Nizozemca, obrazovana, pristojna, pače i distancirana, slamaju se tek pri pojavi znanstvenih novakinja iz Splita, tako nešto zanosno nema nego u Trilju. (Lažljivo djevojke pripisujem Trilju, neka je Vlaškoj veća slava.) Slovaci već piju, pogrješno se orijentiravši na tri Sarajke. Amerikanac predavanje počinje dvokomponentnim pulsnim valom arterijske stijenke, vidim da je sve u redu i odlazim materi na blitvu i utvrdo jaje. U mojim godinama to je najzdravija večera, tvrdi moja mater više od pola stoljeća.

Srijeda, 17. lipnja: Juda Iškarijot

Odlučnim obuhvatom po desnom krilu, supruga je iz Zagreba preko Mostara iznenada stigla u kafić “K dekanu” i našla me kako sa Slavom pijem kavu i pušim. Slave se smije najljepšim smiješkom Sveučilišta u Splitu, ali suprugu to ne zbunjuje, nego ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel, što ja uopće radim u Splitu? Juda Iškarijot Slave kaže “ništa” i smije se, to joj se čini dobar štos. Pa adio moja sloboda uključivši i slobodu medija.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi dekan splitskog medicinskog fakulteta vratio se doma, U SPLIT, nakon 43 godine i živi kod mame kao dečko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-06-19 19:42:51 [created_by] => 34 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-06-23 22:59:30 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-06-19 22:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 11053 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/06/20/Novosti/333MARUSIC_BIBIC1-180408_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "380x346" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38940704 Threads: 3 Questions: 7136812485 Slow queries: 3315153 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609339184 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/matko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom-56636 [printLink] => /vijesti/hrvatska/matko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom-56636?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 185826 [name] => matkomarušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => matkomarusic [link] => /tag/matkomarusic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi dekan splitskog medicinskog fakulteta vratio se doma, U SPLIT, nakon 43 godine i živi kod mame kao dečko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Matko Marušić: Moj unuk će govorit kao Tuđman sa splitskim naglaskom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-04-23-43-34 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/20/Novosti/333MARUSIC_BIBIC1-180408_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/06/20/Novosti/333MARUSIC_BIBIC1-180408_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}
Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iškarijot. Pa adio moja sloboda

Drago Šopta / CROPIX
Subota, 13. lipnja: Sv. Marko

Vjeko kaže da sam postigao tri D – dom, djed, dekan, i traži da objasnim ogovaranja koja je čuo za svaki D. Došao sam doma nakon 43 godine i živim s materom, kakav je to život za čovjeka koji je prešao šezdesetu? Odličan, živim kao dečko u osmom osnovne: mama mi kuha omiljena jela, pere, pegla, zdvaja nad mojim zdravljem i budućnošću, a ja dobro učim i čeznem za jednom osmašicom, a to mi je kćer u Zagrebu. Unuk mi se rodio u Americi, što bi za domoljuba poput mene trebao biti smak svijeta, još jedan Hrvat koji će postati Amerikanac. Ma kakvi, mali se zove Marko Zvonimir, bit će hajdukovac, plivat će u POŠK-a, slavit Četvrtu splitsku i govoriti hrvatski ko Franjo Tuđman sa splitskim naglaskom. Pri izboru za dekana navodno jedan manji broj kolega nije glasovao za mene; ja se toga ne sjećam, meni se čini da su svi glasovali za mene.

Nedjelja, 14. lipnja: Sv. Duje

Obećao sam braći vodećim splitskim intelektualcima (svi glasovali za g. Željka Keruma) doći na misu, pa da poslije, okrijepljeni blagoslovom Duha Svetoga prenesenim posredovanjem don Joze, razgovaramo o stvaranju hrvatskoga humanističkoga časopisa na engleskom jeziku, koji će svijetu objašnjavati svekoliku hrvatsku kulturu, a napose jezik i povijest. Na žalost, moram ih iznevjeriti: mater kaže da su došli prijatelji sa sela, da su molili žuran sastanak, imaju malu za upis, pokojni mi je otac bio veliki prijatelj s njihovim djedom...

Umjesto na misi pa u kafiću, završavam izravno u kafiću. Malu nisam vidio od njezina sedmoga osnovne kad sam upitao ima li sve petice. Izrasla je u lijep curetak, ali još ima posla dok dosegne materin sjaj. Oca se bojim, jer mu je pršut osnovni čimbenik pregovaranja. No, i on se boji mene, jer se odmah pozivam na Svetu mater Crkvu, tešku hrvatsku povijest i zaostalost Zagore, najviše zbog korupcije.

Zatim držim predavanje o odabiru fakulteta: prvo, dijete ne smije gledati koliko je težak razredbeni ispit, jer je glupo da težina jednomjesečnoga učenja odluči što ćeš raditi četrdeset godina.

Drugo, pri odabiru ne smiješ misliti kako ćeš se poslije zaposliti, za dobre se studente profesori tuku, a posao se nudi već pri kraju studija. Ne objašnjavam što se zbiva s lošim studentima, no u toj situaciji roditelji drže da je glavno dijete upisati, a poslije je lako (nije, kakav na upisu, takav i na studiju, kakav na studiju, takav i na poslu). Treće, možda i najvažnije, ne smije se misliti kakva će ti poslije biti plaća, ta vremena su prošla, tko drži do sebe, radi za gušt, a ne za plaću. Obitelj je zgromljena i pristaju na sve, ja određujem Medicinu, razredbeni će ispit otkriti istinu, hvala Bogu o pršutu ni spomena.

Ponedjeljak, 15. lipnja: Sv. Ante

Počinje naša Međunarodna znanstvena ljetna škola u Trilju (moj izbor), a predavači su vrlo učeni Amerikanac i Slovakinja školovana u Engleskoj. Pripreme se sastoje od njihova posjeta Medicinskom fakultetu, pri čemu služim kao vodič. Imam samo dva sata i moram žuriti. Pola sata kave u kafiću “K dekanu” počinje tako da Amerikanac kaže gđi Dragici “No sugar”, ja dodajem “No fundach”, ona zna engleski i kava je odlična, dive se. Zatim žurimo Mladenu (prof.), jer računam da je Amerikanac tvrđi i treba mu jači šok. Mladen ima najjači hrvatski znanstveni karakter još od vremena Fausta Vrančića, a o svojim istraživanjima govori na savršenom engleskom s blagim prugovskim naglaskom. Amer pada u prvoj rundi, jer Mladen rutinski bilježi neki tajanstveni dvokomponentni hidrodinamski pulsni val, to ni bolja američka sveučilišta ne mogu... Amerikanac ne želi dalje posjete, ne želi ručak, samo bi o pulsnom valu. Iako mu dajem znakove “prekini”, Mladen iz računala povlači najljepše krivulje (online rezultati!) pa i ćorav vidi da bi američki kardiolog mogao završiti na balotama u Zagori. Molećivo gledam Slovakinju i ona hladno prekida pulsere, ne znajući da će nas odvesti u zamku spremljenu upravo za nju. Dočekuje ih Marko (doc.), isto undolen, ali njegov engleski nema naglaska, jer je u Americi i doktorirao. Pada i Slovakinja. Izvlačim ih pojavom moje prodekanice za znanost, najljepše, najfinije i najobrazovanije znanstvenice u RH, koja zna sve o kliničkim istraživanjima, neka su gosti došli upravo to predavati. Amer mora u zahod, iz kojega izlazi ozaren, zaprepašten – da mi iz zahoda vidimo more. Prodekanica mu pokazuje prijateljsko razumijevanje: školovana je u Americi i zna da tamo ne postoji zahod koji uopće ima prozor, a samo prozori najvećih bogataša imaju pogled na more. Stopostotni učinak, krećemo u Trilj.

Utorak, 16. lipnja: Sv. Mihovil

Srednjoeuropska uređenost i uljuđenost Trilja djeluju kontraproduktivno, jer sam u međuvremenu u vožnji gostima objašnjavao tešku povijest Zagore, stratešku važnost Klisa, smrt Petra Kružića, bitku kod Sinja i janjetinu za Veliku Gospu. Hotel Sv. Mihovil savršeno čist leži na podmuklo mirnoj Cetini, stolci za međunarodnu školu već su namješteni u hladu prema rijeci, gazda govori engleski, a konobarica se smiješi, jer nas dvoje, zna se, pripadamo istoj političkoj opciji. Stolovi se krive od pršuta, sira, prisnaca i uštipaka, no to je izvan programa, to časti brat dekan koji je iz Trilja; njegovo je misto, a i hotelsku nam je cijenu oborio. Polaznici odasvud: čak dva Brazilca, to nema ni Hajduk, Bože dragi, odakle su oni zapalili u Trilj! No, vidjeli su križeve Kristove na svim brežuljcima pokraj koji su prošli, pa se odmah sretno posvećuju pršutu. Dva Nizozemca, obrazovana, pristojna, pače i distancirana, slamaju se tek pri pojavi znanstvenih novakinja iz Splita, tako nešto zanosno nema nego u Trilju. (Lažljivo djevojke pripisujem Trilju, neka je Vlaškoj veća slava.) Slovaci već piju, pogrješno se orijentiravši na tri Sarajke. Amerikanac predavanje počinje dvokomponentnim pulsnim valom arterijske stijenke, vidim da je sve u redu i odlazim materi na blitvu i utvrdo jaje. U mojim godinama to je najzdravija večera, tvrdi moja mater više od pola stoljeća.

Srijeda, 17. lipnja: Juda Iškarijot

Odlučnim obuhvatom po desnom krilu, supruga je iz Zagreba preko Mostara iznenada stigla u kafić “K dekanu” i našla me kako sa Slavom pijem kavu i pušim. Slave se smije najljepšim smiješkom Sveučilišta u Splitu, ali suprugu to ne zbunjuje, nego ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel, što ja uopće radim u Splitu? Juda Iškarijot Slave kaže “ništa” i smije se, to joj se čini dobar štos. Pa adio moja sloboda uključivši i slobodu medija.

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/matko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom-56636 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8b340a6f6987d0de4ed72a5491b0c83376cf0953 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Matko+Maru%C5%A1i%C4%87%3A+Moj+unuk+%C4%87e+govorit+kao+Tu%C4%91man+sa+splitskim+naglaskom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmatko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom-56636 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmatko-marusic-moj-unuk-ce-govorit-kao-tudman-sa-splitskim-naglaskom-56636 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iška [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi dekan splitskog medicinskog fakulteta vratio se doma, U SPLIT, nakon 43 godine i živi kod mame kao dečko [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaNovi dekan splitskog medicinskog fakulteta vratio se doma, U SPLIT, nakon 43 godine i živi kod mame kao dečko

Matko Marušić: Moj unuk će govorit kao Tuđman sa splitskim naglaskom

Piše PSD.
20. lipnja 2009. - 00:35
Supruga ustanovljava, po redu: u nedjelju nisam bio u crkvi, nisam bio na banci, ne znam gdje mi je kći, nisam zvao g. Oru za stan, nisam ni pogledao zadnji broj našega časopisa, nisam odgovorio na njezine e-poruke, nisam odgovarao na mobitel... Juda Iškarijot. Pa adio moja sloboda

Drago Šopta / CROPIX
Subota, 13. lipnja: Sv. Marko

Vjeko kaže da sam postigao tri D – dom, djed, dekan, i traži da objasnim ogovaranja koja je čuo za svaki D. Došao sam doma nakon 43 godine i živim s materom, kakav je to život za čovjeka koji je prešao šezdesetu? Odličan, živim kao dečko u osmom osnovne: mama mi kuha omiljena jela,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 06:23