StoryEditorOCM
Hrvatskabranili su se

Kaufland mora ženi isplatiti 4600 eura za naknadu štete. Tužila ih je prije dvije godine, koban je bio jedan zimski dan

Piše Vijesti SD
27. srpnja 2023. - 06:52

Trgovački lanac svojem kupcu mora platiti 3100 eura odštete i pokriti 1500 eura sudskih troškova zbog ozljede u padu ispred ulaza u supermarket.

Prema nepravomoćnoj presudi, žena je u siječnju preklani izlazila iz Kauflanda te pala ispred ulaza u trgovinu zbog skliskog i zaleđenog prilaza unatoč gumenim zimskim čizmicama koje je nosila.

"Pala je na dijelu prijelaza betona u kockice gdje je rubnik izdignut od betona, što se nije vidjelo zbog neočišćenog snijega. Padu su svjedočili suprug i poznanik. Prilikom pada zadobila je prijelom gležanjske kosti (talusa) koji je nastao mehanizmom iznenadnog rotacijskog iskretanja stopala pri hodanju, piše Danica.

Gips 6 tjedana

Tome je pogodovalo sklisko i neravno tlo, zbog čega je dobila longetu koju je nosila tjedan dana uz propisano strogo mirovanje, a nakon toga je nosila gips 6 tjedana", navodi se u tužbi.

Snijeg koji je padao tog dana u jutarnjim satima u Đakovu stvorio je snježni pokrivač čija je visina izmjerena sljedećeg dana, a iznosila je 3 centimetra, naveli su u Državnom hidrometerološkom zavodu te potvrdili da je temperatura tog jutra bila oko 2 stupnja ispod nule.

Kaufland je opovrgnuo sve navode ozlijeđene žene navodeći kako su "svi prilazni putevi tog dana bili očišćeni i posuti solju, kompletan parking te prijelaz s asfalta prema samom ulazu u poslovnicu u Đakovu". Čišćenje je obavila zimska služba koju je angažirao Kaufland.

Opasna stvar

"Cijeli prostor koji okružuje poslovnicu Kauflanda bio je uredno očišćen i posut solju protiv zamrzavanja. Očito je da je za navodni pad odgovorna isključivo žena", tvrde u trgovačkom lancu.

No, nakon saslušanja svih svjedoka, sud je u srijedu zaključio kako prostor ispred đakovačkog Kauflanda ipak nije bio temeljito očišćen te je bio opasan.

"Prema stavu suda, opasnu stvar predstavlja sklizak i mokar prilaz trgovini koji je bio ispunjen kockicama zbog snijega koji je padao sve do neposredno pred sam pad. Također, sud nije utvrdio da je na prilazu trgovini postojalo upozorenje i obavijest o skliskom podu", naglasila je danas sutkinja.

Presuda je, dakle, nepravomoćna i Kaufland se na nju može žaliti u zakonom propisanom roku. Na ukupno dosuđen iznos od 4600 eura plaćaju se i kamate, piše Danica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 02:12