stdClass Object ( [id] => 1340344 [title] => Jedan jezik, 22 države, 300 milijuna ljudi: što Arape veže, što razdvaja, i zašto se drže dalje od palestinske braće [alias] => jedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Biblijsko stradanje palestinskog naroda u Pojasu Gaze kod mnogih građana širom svijeta izaziva gađenje prema ljudskom rodu koji dopušta takvo jezovito ubijanje djece, žena i staraca. Među brojnim državnicima Istoka i Globalnog juga, takav stav ovog je tjedna iskazao i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, nakon što je u zračnoj luci Brasilia dočekao 32 svoja državljanina koje je njegova vlada pregovorima izvukla iz Pojasa Gaze.

– Nikad nisam vidio tako brutalno, nehumano nasilje nad nedužnim ljudima – rekao je Lula u kratkom govoru na aerodromskoj pisti.

---

---

Zatečeni masovnim pokoljem i brojnim žrtvama među palestinskim civilima – kojih je već sada deseterostruko više od izraelskih žrtava Hamasova napada od 7. listopada – kao i izostankom ikakve smislene reakcije Zapada koja bi taj pokolj zaustavila, mnogi se pitaju zašto arapske države ne priskoče ozbiljnije u pomoć Palestincima. Ako ništa drugo, Država Izrael s deset milijuna ljudi predstavlja judejsku enklavu okruženu s 300 milijuna Arapa, raspoređenih u dvadesetak država. Čak i od tih deset milijuna Izraelaca, dva milijuna su Arapi (Palestinci).

Kako je onda moguće da taj arapski svijet ne poduzima ništa ozbiljnije od verbalnih prosvjeda kako bi okončao patnju svoje palestinske braće?

---

image

Očajna žena na mjestu pogođene bolnice Ahli Arab u središnjoj Gazi 18. listopada 2023.; usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze

Mahmud Hams/Afp
---

Neki od razloga svakako se odnose na izraelsku tehnološku i vojnu nadmoć, garniranu američkim nosačima aviona u istočnom Mediteranu. A druga skupina razloga – o kojoj govorimo u ovom tekstu – vezana je uz brojne razlike i interne političke i druge nesuglasice unutar arapskog svijeta, koji je karakterističan po zamršenom klupku različitih, često i proturječnih interesa pojedinih arapskih naroda, a što sve skupa proizvodi legendarnu “arapsku neslogu”, zbog koje ih, među ostalim, Izrael bez većih problema pobijedi u svakom ratu.

Zaronimo, dakle, u arapski svijet.

Arapi ‘s dna kace’

Svi su Arapi od iste majke – materinji jezik svima im je arapski. Isto im je i arapsko pismo, ali ipak se ne radi o jednom homogenom narodu, nego o skupini semitskih naroda koji žive na geografski kompaktnom području sjeverne Afrike i Bliskog istoka: od Maroka na zapadu do Omana na istoku, od Sirije na sjeveru do dalekih eksteritorijalnih Komora na jugu, iznad Madagaskara.

Taj golemi prostor na dva kontinenta, između Atlantskog oceana i Perzije, dom je arapskih naroda koji žive u više od dvadeset geografski povezanih država. Arapska liga danas broji 22 članice: Alžir, Bahrein, Džibuti, Egipat, Irak, Jemen, Jordan, Katar, Komori, Kuvajt, Libanon, Libija, Maroko, Mauritanija, Oman, Palestinska samouprava, Saudijska Arabija, Sirija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Povijesno gledano, ishodište ovih naroda je Arapski poluotok, odakle su se raširili po jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Stoga se termin “Arapi” u užem smislu odnosi na stanovnike Saudijske Arabije i Jemena – to bi bili “Arapi s dna kace” – ali Arapi su u međuvremenu postali većinski stanovnici i drugih zemalja Bliskog istoka (Sirija, Jordan, Irak, Libanon) i čitave sjeverne Afrike (od Egipta do Maroka), s relevantnim manjinama i na Rogu Afrike (Džibuti, Somalija).

---

image

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale

Sameer Al-doumy/Afp
---

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale. Pritom u “najarapskije” zemlje – u smislu da govornici arapskog jezika čine više od 90 posto populacije – spadaju Jordan i Tunis (po 97 %), Libanon (94 %), Jemen (93 %), te Egipat i Palestinska samouprava (po 91 %).

A kad smo već kod jezika i pisma, možemo promotriti i razinu pismenosti u arapskom svijetu. Generalno gledajući, istočne arapske zemlje imaju veću pismenost od zapadnih. Odnosno, azijski Arapi u prosjeku su pismeniji od afričkih.

Demokracijom protiv pismenosti

Prema podacima CIA-e otprije nekoliko godina, najvišu stopu pismenosti u arapskom svijetu imaju Katar, Palestina i Kuvajt (po 97 %), a visoku pismenost bilježe i sve preostale zaljevske države: Bahrein (96 %), Saudijska Arabija (95 %), UAE i Oman (po 94 %). U azijskom dijelu arapskog svijeta slične rezultate imaju i Jordan (96 %) i Libanon (94 %).

Jedina arapska zemlja u Africi na toj razini pismenosti bila je Libija (91 %), što je bila ostavština pukovnika Gaddafija. koji je tom zemljom – po specifičnom islamsko-socijalističkom programu, koji je uključivao visoki akcent na opismenjavanju i obrazovanju – vladao od 1969. do 2011. godine, a kojeg Zapad pamti i spominje isključivo kao diktatora.

Kažemo “bila”, jer nakon Gaddafijeva ubojstva Libija se survala u sveobuhvatni društveni i vojni kaos koji se reflektirao i na obrazovanje: u godinama građanskih ratova koji su uslijedili Libija je od najprosperitetnije afričke države postala zemlja u kojoj većina djece više nije išla u školu, pa ovaj visoki postotak pismenosti iz Gaddafijeve ere predstavlja relikt prošlosti. Tako je uvođenje demokracije uspjelo smanjiti pismenost u zemlji koju je opismenio “diktator”.

A najniža pismenost među Arapima je u Somaliji (38 %), Mauritaniji (52 %), Džibutiju (68 %), Maroku (69 %) i Jemenu (70 %).

Očekivano, ovakav poredak zemalja na dimenziji pismenosti sličan je poretku na dimenziji društvenog bogatstva. Upravo su Somalija i Jemen među najsiromašnijim zemljama na svijetu, dok zaljevske monarhije zahvaljujući obilju nafte spadaju u najbogatije svjetske države. Katar je i najbogatija zemlja svijeta, a među prvih deset zemalja na takvim listama obično se nađu i Kuvajt i UAE. Blizu je i Saudijska Arabija, obično oko petnaestog mjesta.

I to je ironija arapskog svijeta: od sedam zemalja Arapskog poluotoka, njih šest spadaju u najbogatiji dio svijeta (četiri navedene, plus Bahrein i Oman), dok ona sedma zemlja, jedina koja nema izlaz na Perzijski zaljev, tavori na suprotnom, tužnijem kraju statistike. To je sudbina Jemena.

---

image

Svećenik libanonskih sunitskih muslimana stoji s drugim  muslimanima uz bodljikavu žicu koja označava "plavu liniju" koju su povukli Ujedinjeni narodi kako bi obilježili povlačenje Izraela iz južnog Libanona 2000. godine

Mahmoud Zayyat/Afp
---

Libanonski mozaik

Što se tiče religije, većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste (u afričkim državama) i druge. Kao i na razini čitavog islamskog svijeta, i među arapskim muslimanima uvjerljivo prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto.

Glavna šijitska sila Bliskog istoka je Iran, a Iranci nisu Arapi. Jedine arapske zemlje u kojima šijiti čine većinu stanovništva su Irak i Bahrein. U Jemenu ih ima više od 40 posto, u Libanonu oko 30 posto, a značajna šijitska manjina prisutna je i u Siriji, donekle i u Saudijskoj Arabiji.

Šijitski ogranak islama na Zapadu slovi kao ratoborniji od sunitskog – pa se glavnim potencijalnim ratnim akterom na Bliskom istoku proglašava Iran – ali najbrutalnije islamske terorističke grupe u ovom mileniju, od Al-Qa’ide do Islamske države, redom su bile sunitske. I Hamas je sunitska grupa, budući da su 90 posto Palestinaca muslimani suniti; ostatak su kršćani.

Iako je islam dominantna religija arapskih naroda, mnogi autori ističu da je glavno kulturološko određenje Arapa na Bliskom istoku upravo religijska raznolikost. Recimo, Sirija: među većinskih 90 posto Arapa – ostatak čine Kurdi i Armenci – dvotrećinski dominiraju muslimani suniti, ali po desetak posto populacije čine i šijiti, alaviti (islamska sljedba bliska šijitskom islamu) i kršćani. Štoviše, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je alavit.

Kršćani i svinjetina

Još je kompleksniji vjerski mozaik Libanona, gdje uz 85 posto Arapa živi i po šest-sedam posto Armenaca i Kurda. Ovdje imamo “tanku” muslimansku većinu od nekih 55 posto, koja se dodatno gubi u internom muslimanskom raskolu jer i sunita i šijita ima po 28 posto, pa u prvi plan dolaze kršćani s 35 posto pripadnika. Ali i među kršćanima postoje teološke nijanse po kojima imamo katolike maronite (22 %), pravoslavce (8 %), grkokatolike melkite (4,0 %)... A tu je i pet posto Druza i još pet posto ostalih.

Od svih tih dijelova libanonskog mozaika u borbenom smislu najorganiziraniji je njegov šijitski dio. Vojno-politički izraz tog šijitskog Libanona je pokret Hezbollah.

---

image

Sunitski muslimani okupljeni tijekom muslimanske proslave rođenja proroka Muhameda.

Ahmad Al-rubaye/Afp
---

Kako vidimo, dio Arapa su kršćani. Najviše ih je u Libanonu, gdje čine trećinu stanovništva, a značajnije kršćanske manjine prisutne su i u Siriji, Iraku i Jordanu, uključujući i desetak milijuna Kopta koji žive u Egiptu i Sudanu. Smatra se da kršćani danas čine oko pet posto populacije Bliskog istoka.

Autori navode da se kulturološke razlike između arapskih muslimana i arapskih kršćana ponajviše odnose na položaj žene u obitelji, dok su druge razlike više određene lokalnim faktorima. Tako ljetopisac ističe da “muslimanski Arapi, kao ni Židovi, svinjetine ne jedu”, ali napominje da “u nekim krajevima kršćanski Arapi uzgajaju svinje i jedu svinjsko meso, dok ga u drugim krajevima ni kršćani ne jedu”.

Kršćanski Arapi generalno spadaju u obrazovanije i bogatije slojeve arapskih društava, pa autori ističu njihov modernizacijski i emancipatorski utjecaj na ostatak društva: pokazalo se, recimo, da u krajevima s više kršćana (Libanon, gradovi Zapadne obale, Sirija) manje muslimanskih žena pokriva glavu.

Čitav taj sunitsko-šijitsko-kršćanski kaleidoskop arapskog svijeta pati od viška međusobno sukobljenih interesa i unutarnje nesloge, a nemali dio klice tog razdora posijale su europske kolonijalne sile u 19. i 20. stoljeću. Do Prvog svjetskog rata Francuska je zauzela Alžir, Tunis i Maroko, Britanija je okupirala Egipat i Sudan, a Italija Libiju, dok su nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog Carstva novostvorene zemlje Bliskog istoka postale mandatna područja Britanije i Francuske: Irak, Jordan i Palestina pripali su Londonu, Sirija i Libanon Parizu.

Drugi svjetski rat označava prijelomnu povijesnu točku u razvoju arapskih država, koje su dekolonizacijom i oslobodilačkim ratovima do početka 70-ih konačno stekle nezavisnost (osim Palestine). Već 1945. u Kairu se formira Arapska liga, kao savez arapskih država zamišljen kao most za međusobnu političku, ekonomsku, vojnu i drugu suradnju. No jedno su osnivački ideali, a drugo je opora i kompleksna arapska stvarnost.

Nesloga i ratni neuspjesi

Otkriće da je Bliski istok bogat naftom nije pomoglo ostvarenju ideje panarabizma. Stari kolonijalni stisak evoluirao je u neokolonijalni ekonomski pritisak velikih sila, odnosno njihovih naftnih kompanija, kojima je odgovarala politička razmrvljenost arapskog svijeta i podjela na što više država, sa što više lokalnih elita koje je lako korumpirati. I te su se elite, naravno, i pojavile.

Izgradnju svearapskog ujedinjenja otežavala su i regionalna suparništva i povremeni granični sukobi između arapskih zemalja. Oba pokušaja stvaranja arapskih federacija – Ujedinjena Arapska Republika 1958. – 1961. (Egipat, Sirija) i Hašemitska federacija iz 1958. (Jordan, Irak) – neslavno su propala, što je diskreditiralo ideju i praksu arapskog zajedništva.

Sve je to otežavalo i rad Arapske lige, čija se nefunkcionalnost i neefikasnost naročito izložila u Šestodnevnom ratu u lipnju 1967. godine, kad su protiv Izraela ratovale združene arapske vojske Egipta, Jordana, Sirije i Iraka. Kako navode vojni anali, Zajedničko arapsko vojno zapovjedništvo “nije bilo u stanju objediniti i efikasno organizirati čak ni djelovanja onih vojski koje su se našle u ratu”.

---

image

Većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste. Među muslimanima prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto

Murtaja Lateef/Afp
---

Nove interne podjele unutar arapskog svijeta izazvalo je proglašenje nezavisnosti Zapadne Sahare 1976. godine – što je pogoršalo odnose između Maroka i Alžira – kao i različit odnos prema Izraelu. Naime, većina arapskih država ne priznaje Izrael i nema diplomatske odnose s hebrejskom državom, ali šest zemalja prekršilo je taj drevni arapski kodeks i uspostavilo službene odnose s hebrejskom državom: 1979. Egipat, 1994. Jordan, a 2020. Maroko, Sudan, UAE i Bahrein.

Žrtve sretnije braće

No, usprkos svim razlikama, u nečemu se arapske zemlje iskazuju složno, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je vjerojatno više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze, budući da zadnjih 75 godina povijesti pokazuje da, kad su Palestinci jednom protjerani iz svojih domova, više nikad se ne vrate u taj dom.

Potom, palestinski izbjeglice imaju dugu povijest pobuna – čak i oružanih – protiv vlasti arapskih zemalja koje su ih primale, što datira još iz vremena prije Hamasa, dok je Palestince zastupao Jaser Arafat i njegov sekularni pokret Fatah. A islamistički Hamas znatno je militantniji i od nekadašnjeg Fataha, kamoli od današnjeg.

Osim toga, tu je i ideološki problem. Hamas je palestinski ogranak Muslimanske braće, islamističkog pokreta s kojim mnoge arapske zemlje ratuju već desetljećima, prije svih Egipat i Saudijska Arabija, koji sigurno ne žele nagli priljev stotina tisuća Hamasovih pristaša u svoje zemlje. S druge strane, Muslimanska braća visoko kotiraju u Kataru, ali teško je zamisliti takav sociološki skok, da bombardirana sirotinja iz Pojasa Gaze završi u najbogatijoj zemlji svijeta. Iako bi to na neki način bio barem privremeni trijumf poetske pravde.

Tako je palestinski narod u Pojasu Gaze ispao ne samo žrtva Hamasa i Izraela, nego i stare nesloge između svoje bogatije i sretnije arapske braće. Dok ta žrtva strada pod izraelskim bombama, ovi se međusobno gledaju ispod oka i sumnjiče za stara rivalstva i neprijateljske saveze, vezani trgovačkim i drugim interesima za palestinske krvnike.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO MATERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => BRAĆA PO MATERI 2 0 13319 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-15 06:50:38 [created_by] => 3107 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-19 19:07:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-19 19:07:13 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Jedan jezik, 22 države, 300 milijuna ljudi: što Arape veže, što razdvaja, i zašto se drže dalje od palestinske braće page_title=Jedan jezik, 22 države, 300 milijuna ljudi: što Arape veže, što razdvaja, i zašto se drže dalje od palestinske braće [metakey] => Arapi, Suniti, Šiiti, Muslimani, Palestinci, arapsko pismo, nafta, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25174692.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25076675.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25220632.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24698175.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25872973.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25576643.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/25715342.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24740065.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/15\/24740356.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Zaid Al-obeidi\/Afp","Mahmoud Zayyat\/Afp","Mohammed Huwais\/Afp","Qassem Al-kaabi\/Afp","Mahmud Hams\/Afp","Sameer Al-doumy\/Afp","Ahmad Al-rubaye\/Afp","Hussein Faleh\/Afp","Murtaja Lateef\/Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su slo\u017ene, barem zasad \u2013 ne \u017eele prihvatiti palestinske izbjeglice...<\/p>","

Sve\u0107enik libanonskih sunitskih muslimana stoji s drugim\u00a0 muslimanima uz bodljikavu \u017eicu koja ozna\u010dava \u201dplavu liniju\u201d koju su povukli Ujedinjeni narodi kako bi obilje\u017eili povla\u010denje Izraela iz ju\u017enog Libanona 2000. godine<\/p>","

Prista\u0161e jemenskih \u0161ijitskih Hutija obilje\u017eavaju Eid al-Ghadir u Sani u 2023.<\/p>","

Ira\u010dki \u0161ijitski muslimanski vjernici okupljaju se na molitvene rituale tijekom svetog mjeseca posta Ramazana u Velikoj d\u017eamiji Kufa; \u0161ijitski ogranak islama na Zapadu slovi kao ratoborniji od sunitskog, ali najbrutalnije islamske teroristi\u010dke grupe u ovom mileniju, od Al-Qa\u2018ide do Islamske dr\u017eave, redom su bile sunitske. I Hamas je sunitska grupa<\/p>","

O\u010dajna \u017eena na mjestu pogo\u0111ene bolnice Ahli Arab u sredi\u0161njoj Gazi 18. listopada 2023.; usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su slo\u017ene, barem zasad \u2013 ne \u017eele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je vi\u0161e. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etni\u010dko \u010di\u0161\u0107enje Pojasa Gaze<\/p>","

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojno\u0161\u0107u nadma\u0161uju sve druge muslimanske etni\u010dke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale<\/p>","

Sunitski muslimani okupljeni tijekom muslimanske proslave ro\u0111enja proroka Muhameda.<\/p>","","

Ve\u0107ina Arapa su muslimani, njih vi\u0161e od 90 posto, dok ostatak otpada na kr\u0161\u0107ane, Druze, animiste. Me\u0111u muslimanima prevladavaju suniti, dok je \u0161ijita tek 10-15 posto<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","34:48","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25174692_1920.jpg":"1920x1080","k_25174692_1280.jpg":"1280x1280","k_25174692_1024.jpg":"1024x1024","k_25174692_640.jpg":"640x640","k_25174692_480.jpg":"480x480","k_25174692_340.jpg":"340x340","k_25174692_220.jpg":"220x220","o_25174692_1280.jpg":"1280x853","o_25174692_1024.jpg":"1024x682","o_25174692_640.jpg":"640x426","o_25174692_480.jpg":"480x320","o_25174692_340.jpg":"340x226","o_25174692_220.jpg":"220x146","h_25174692_1280.jpg":"1280x854","h_25174692_1024.jpg":"1024x683","h_25174692_640.jpg":"640x427","h_25174692_480.jpg":"480x320","h_25174692_340.jpg":"340x227","h_25174692_220.jpg":"220x147","pp_25174692_1280.jpg":"1280x1628","pp_25174692_1024.jpg":"1024x1303","pp_25174692_640.jpg":"640x814","pp_25174692_480.jpg":"480x611","pp_25174692_340.jpg":"340x432","pp_25174692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25076675_1920.jpg":"1920x1080","k_25076675_1280.jpg":"1280x1280","k_25076675_1024.jpg":"1024x1024","k_25076675_640.jpg":"640x640","k_25076675_480.jpg":"480x480","k_25076675_340.jpg":"340x340","k_25076675_220.jpg":"220x220","o_25076675_1280.jpg":"1280x853","o_25076675_1024.jpg":"1024x682","o_25076675_640.jpg":"640x426","o_25076675_480.jpg":"480x320","o_25076675_340.jpg":"340x226","o_25076675_220.jpg":"220x146","h_25076675_1280.jpg":"1280x854","h_25076675_1024.jpg":"1024x683","h_25076675_640.jpg":"640x427","h_25076675_480.jpg":"480x320","h_25076675_340.jpg":"340x227","h_25076675_220.jpg":"220x147","pp_25076675_1280.jpg":"1280x1628","pp_25076675_1024.jpg":"1024x1303","pp_25076675_640.jpg":"640x814","pp_25076675_480.jpg":"480x611","pp_25076675_340.jpg":"340x432","pp_25076675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25220632_1920.jpg":"1920x1080","k_25220632_1280.jpg":"1280x1280","k_25220632_1024.jpg":"1024x1024","k_25220632_640.jpg":"640x640","k_25220632_480.jpg":"480x480","k_25220632_340.jpg":"340x340","k_25220632_220.jpg":"220x220","o_25220632_1280.jpg":"1280x853","o_25220632_1024.jpg":"1024x682","o_25220632_640.jpg":"640x426","o_25220632_480.jpg":"480x320","o_25220632_340.jpg":"340x226","o_25220632_220.jpg":"220x146","h_25220632_1280.jpg":"1280x854","h_25220632_1024.jpg":"1024x683","h_25220632_640.jpg":"640x427","h_25220632_480.jpg":"480x320","h_25220632_340.jpg":"340x227","h_25220632_220.jpg":"220x147","pp_25220632_1280.jpg":"1280x1628","pp_25220632_1024.jpg":"1024x1303","pp_25220632_640.jpg":"640x814","pp_25220632_480.jpg":"480x611","pp_25220632_340.jpg":"340x432","pp_25220632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24698175_1920.jpg":"1920x1080","k_24698175_1280.jpg":"1280x1280","k_24698175_1024.jpg":"1024x1024","k_24698175_640.jpg":"640x640","k_24698175_480.jpg":"480x480","k_24698175_340.jpg":"340x340","k_24698175_220.jpg":"220x220","o_24698175_1280.jpg":"1280x854","o_24698175_1024.jpg":"1024x683","o_24698175_640.jpg":"640x427","o_24698175_480.jpg":"480x320","o_24698175_340.jpg":"340x226","o_24698175_220.jpg":"220x146","h_24698175_1280.jpg":"1280x854","h_24698175_1024.jpg":"1024x683","h_24698175_640.jpg":"640x427","h_24698175_480.jpg":"480x320","h_24698175_340.jpg":"340x227","h_24698175_220.jpg":"220x147","pp_24698175_1280.jpg":"1280x1628","pp_24698175_1024.jpg":"1024x1303","pp_24698175_640.jpg":"640x814","pp_24698175_480.jpg":"480x611","pp_24698175_340.jpg":"340x432","pp_24698175_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25872973_1920.jpg":"1920x1080","k_25872973_1280.jpg":"1280x1280","k_25872973_1024.jpg":"1024x1024","k_25872973_640.jpg":"640x640","k_25872973_480.jpg":"480x480","k_25872973_340.jpg":"340x340","k_25872973_220.jpg":"220x220","o_25872973_1280.jpg":"1280x853","o_25872973_1024.jpg":"1024x682","o_25872973_640.jpg":"640x426","o_25872973_480.jpg":"480x320","o_25872973_340.jpg":"340x226","o_25872973_220.jpg":"220x146","h_25872973_1280.jpg":"1280x854","h_25872973_1024.jpg":"1024x683","h_25872973_640.jpg":"640x427","h_25872973_480.jpg":"480x320","h_25872973_340.jpg":"340x227","h_25872973_220.jpg":"220x147","pp_25872973_1280.jpg":"1280x1628","pp_25872973_1024.jpg":"1024x1303","pp_25872973_640.jpg":"640x814","pp_25872973_480.jpg":"480x611","pp_25872973_340.jpg":"340x432","pp_25872973_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25576643_1920.jpg":"1920x1080","k_25576643_1280.jpg":"1280x1280","k_25576643_1024.jpg":"1024x1024","k_25576643_640.jpg":"640x640","k_25576643_480.jpg":"480x480","k_25576643_340.jpg":"340x340","k_25576643_220.jpg":"220x220","o_25576643_1280.jpg":"1280x853","o_25576643_1024.jpg":"1024x682","o_25576643_640.jpg":"640x426","o_25576643_480.jpg":"480x320","o_25576643_340.jpg":"340x226","o_25576643_220.jpg":"220x146","h_25576643_1280.jpg":"1280x854","h_25576643_1024.jpg":"1024x683","h_25576643_640.jpg":"640x427","h_25576643_480.jpg":"480x320","h_25576643_340.jpg":"340x227","h_25576643_220.jpg":"220x147","pp_25576643_1280.jpg":"1280x1628","pp_25576643_1024.jpg":"1024x1303","pp_25576643_640.jpg":"640x814","pp_25576643_480.jpg":"480x611","pp_25576643_340.jpg":"340x432","pp_25576643_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25715342_1920.jpg":"1920x1080","k_25715342_1280.jpg":"1280x1280","k_25715342_1024.jpg":"1024x1024","k_25715342_640.jpg":"640x640","k_25715342_480.jpg":"480x480","k_25715342_340.jpg":"340x340","k_25715342_220.jpg":"220x220","o_25715342_1280.jpg":"1280x853","o_25715342_1024.jpg":"1024x682","o_25715342_640.jpg":"640x426","o_25715342_480.jpg":"480x320","o_25715342_340.jpg":"340x226","o_25715342_220.jpg":"220x146","h_25715342_1280.jpg":"1280x854","h_25715342_1024.jpg":"1024x683","h_25715342_640.jpg":"640x427","h_25715342_480.jpg":"480x320","h_25715342_340.jpg":"340x227","h_25715342_220.jpg":"220x147","pp_25715342_1280.jpg":"1280x1628","pp_25715342_1024.jpg":"1024x1303","pp_25715342_640.jpg":"640x814","pp_25715342_480.jpg":"480x611","pp_25715342_340.jpg":"340x432","pp_25715342_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24740065_1920.jpg":"1920x1080","k_24740065_1280.jpg":"1280x1280","k_24740065_1024.jpg":"1024x1024","k_24740065_640.jpg":"640x640","k_24740065_480.jpg":"480x480","k_24740065_340.jpg":"340x340","k_24740065_220.jpg":"220x220","o_24740065_1280.jpg":"1280x853","o_24740065_1024.jpg":"1024x682","o_24740065_640.jpg":"640x426","o_24740065_480.jpg":"480x320","o_24740065_340.jpg":"340x226","o_24740065_220.jpg":"220x146","h_24740065_1280.jpg":"1280x854","h_24740065_1024.jpg":"1024x683","h_24740065_640.jpg":"640x427","h_24740065_480.jpg":"480x320","h_24740065_340.jpg":"340x227","h_24740065_220.jpg":"220x147","pp_24740065_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740065_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740065_640.jpg":"640x814","pp_24740065_480.jpg":"480x611","pp_24740065_340.jpg":"340x432","pp_24740065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24740356_1920.jpg":"1920x1080","k_24740356_1280.jpg":"1280x1280","k_24740356_1024.jpg":"1024x1024","k_24740356_640.jpg":"640x640","k_24740356_480.jpg":"480x480","k_24740356_340.jpg":"340x340","k_24740356_220.jpg":"220x220","o_24740356_1280.jpg":"1280x853","o_24740356_1024.jpg":"1024x682","o_24740356_640.jpg":"640x426","o_24740356_480.jpg":"480x320","o_24740356_340.jpg":"340x226","o_24740356_220.jpg":"220x146","h_24740356_1280.jpg":"1280x854","h_24740356_1024.jpg":"1024x683","h_24740356_640.jpg":"640x427","h_24740356_480.jpg":"480x320","h_24740356_340.jpg":"340x227","h_24740356_220.jpg":"220x147","pp_24740356_1280.jpg":"1280x1628","pp_24740356_1024.jpg":"1024x1303","pp_24740356_640.jpg":"640x814","pp_24740356_480.jpg":"480x611","pp_24740356_340.jpg":"340x432","pp_24740356_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38168546 Threads: 3 Questions: 7083970530 Slow queries: 3297347 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607994872 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/jedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace-1340344 [printLink] => /vijesti/hrvatska/jedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace-1340344?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 127743 [name] => arapi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arapi [link] => /tag/arapi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 737318 [name] => Suniti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-19 20:07:35 [main_article_id] => 0 [alias] => suniti [link] => /tag/suniti ) [2] => stdClass Object ( [id] => 737319 [name] => Šiiti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-19 20:07:35 [main_article_id] => 0 [alias] => siiti [link] => /tag/siiti ) [3] => stdClass Object ( [id] => 221915 [name] => muslimani [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => muslimani [link] => /tag/muslimani ) [4] => stdClass Object ( [id] => 40948 [name] => palestinci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => palestinci [link] => /tag/palestinci ) [5] => stdClass Object ( [id] => 737320 [name] => arapsko pismo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-19 20:07:36 [main_article_id] => 0 [alias] => arapsko-pismo [link] => /tag/arapsko-pismo ) [6] => stdClass Object ( [id] => 385752 [name] => nafta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nafta [link] => /tag/nafta ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO MATERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Jedan jezik, 22 države, 300 milijuna ljudi: što Arape veže, što razdvaja, i zašto se drže dalje od palestinske braće [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3107 [name] => Damir Pilić [username] => damir-pili [email] => damir-pili@sd.hr [password] => $2y$10$KrU/.ZEYdVjL4WRvqz720ueo0NRuLxdeba4TsMluTxBUClcQKLy7W [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-pilic-3107 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1625 [gender] => m [description] => [image] => 1625.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1625.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25174692.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Zaid Al-obeidi/Afp [mainImageDesc] =>

Usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice...

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25174692.jpg [title] => Zaid Al-obeidi/Afp

Usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice...

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25076675.jpg [title] => Mahmoud Zayyat/Afp

Svećenik libanonskih sunitskih muslimana stoji s drugim  muslimanima uz bodljikavu žicu koja označava ”plavu liniju” koju su povukli Ujedinjeni narodi kako bi obilježili povlačenje Izraela iz južnog Libanona 2000. godine

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25220632.jpg [title] => Mohammed Huwais/Afp

Pristaše jemenskih šijitskih Hutija obilježavaju Eid al-Ghadir u Sani u 2023.

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24698175.jpg [title] => Qassem Al-kaabi/Afp

Irački šijitski muslimanski vjernici okupljaju se na molitvene rituale tijekom svetog mjeseca posta Ramazana u Velikoj džamiji Kufa; šijitski ogranak islama na Zapadu slovi kao ratoborniji od sunitskog, ali najbrutalnije islamske terorističke grupe u ovom mileniju, od Al-Qa‘ide do Islamske države, redom su bile sunitske. I Hamas je sunitska grupa

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25872973.jpg [title] => Mahmud Hams/Afp

Očajna žena na mjestu pogođene bolnice Ahli Arab u središnjoj Gazi 18. listopada 2023.; usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25576643.jpg [title] => Sameer Al-doumy/Afp

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/25715342.jpg [title] => Ahmad Al-rubaye/Afp

Sunitski muslimani okupljeni tijekom muslimanske proslave rođenja proroka Muhameda.

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24740065.jpg [title] => Hussein Faleh/Afp ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/15/24740356.jpg [title] => Murtaja Lateef/Afp

Većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste. Među muslimanima prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Biblijsko stradanje palestinskog naroda u Pojasu Gaze kod mnogih građana širom svijeta izaziva gađenje prema ljudskom rodu koji dopušta takvo jezovito ubijanje djece, žena i staraca. Među brojnim državnicima Istoka i Globalnog juga, takav stav ovog je tjedna iskazao i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, nakon što je u zračnoj luci Brasilia dočekao 32 svoja državljanina koje je njegova vlada pregovorima izvukla iz Pojasa Gaze.

– Nikad nisam vidio tako brutalno, nehumano nasilje nad nedužnim ljudima – rekao je Lula u kratkom govoru na aerodromskoj pisti.

---

---

Zatečeni masovnim pokoljem i brojnim žrtvama među palestinskim civilima – kojih je već sada deseterostruko više od izraelskih žrtava Hamasova napada od 7. listopada – kao i izostankom ikakve smislene reakcije Zapada koja bi taj pokolj zaustavila, mnogi se pitaju zašto arapske države ne priskoče ozbiljnije u pomoć Palestincima. Ako ništa drugo, Država Izrael s deset milijuna ljudi predstavlja judejsku enklavu okruženu s 300 milijuna Arapa, raspoređenih u dvadesetak država. Čak i od tih deset milijuna Izraelaca, dva milijuna su Arapi (Palestinci).

Kako je onda moguće da taj arapski svijet ne poduzima ništa ozbiljnije od verbalnih prosvjeda kako bi okončao patnju svoje palestinske braće?

---

image

Očajna žena na mjestu pogođene bolnice Ahli Arab u središnjoj Gazi 18. listopada 2023.; usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze

Mahmud Hams/Afp
---

Neki od razloga svakako se odnose na izraelsku tehnološku i vojnu nadmoć, garniranu američkim nosačima aviona u istočnom Mediteranu. A druga skupina razloga – o kojoj govorimo u ovom tekstu – vezana je uz brojne razlike i interne političke i druge nesuglasice unutar arapskog svijeta, koji je karakterističan po zamršenom klupku različitih, često i proturječnih interesa pojedinih arapskih naroda, a što sve skupa proizvodi legendarnu “arapsku neslogu”, zbog koje ih, među ostalim, Izrael bez većih problema pobijedi u svakom ratu.

Zaronimo, dakle, u arapski svijet.

Arapi ‘s dna kace’

Svi su Arapi od iste majke – materinji jezik svima im je arapski. Isto im je i arapsko pismo, ali ipak se ne radi o jednom homogenom narodu, nego o skupini semitskih naroda koji žive na geografski kompaktnom području sjeverne Afrike i Bliskog istoka: od Maroka na zapadu do Omana na istoku, od Sirije na sjeveru do dalekih eksteritorijalnih Komora na jugu, iznad Madagaskara.

Taj golemi prostor na dva kontinenta, između Atlantskog oceana i Perzije, dom je arapskih naroda koji žive u više od dvadeset geografski povezanih država. Arapska liga danas broji 22 članice: Alžir, Bahrein, Džibuti, Egipat, Irak, Jemen, Jordan, Katar, Komori, Kuvajt, Libanon, Libija, Maroko, Mauritanija, Oman, Palestinska samouprava, Saudijska Arabija, Sirija, Somalija, Sudan, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE).

Povijesno gledano, ishodište ovih naroda je Arapski poluotok, odakle su se raširili po jugozapadnoj Aziji i sjevernoj Africi. Stoga se termin “Arapi” u užem smislu odnosi na stanovnike Saudijske Arabije i Jemena – to bi bili “Arapi s dna kace” – ali Arapi su u međuvremenu postali većinski stanovnici i drugih zemalja Bliskog istoka (Sirija, Jordan, Irak, Libanon) i čitave sjeverne Afrike (od Egipta do Maroka), s relevantnim manjinama i na Rogu Afrike (Džibuti, Somalija).

---

image

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale

Sameer Al-doumy/Afp
---

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale. Pritom u “najarapskije” zemlje – u smislu da govornici arapskog jezika čine više od 90 posto populacije – spadaju Jordan i Tunis (po 97 %), Libanon (94 %), Jemen (93 %), te Egipat i Palestinska samouprava (po 91 %).

A kad smo već kod jezika i pisma, možemo promotriti i razinu pismenosti u arapskom svijetu. Generalno gledajući, istočne arapske zemlje imaju veću pismenost od zapadnih. Odnosno, azijski Arapi u prosjeku su pismeniji od afričkih.

Demokracijom protiv pismenosti

Prema podacima CIA-e otprije nekoliko godina, najvišu stopu pismenosti u arapskom svijetu imaju Katar, Palestina i Kuvajt (po 97 %), a visoku pismenost bilježe i sve preostale zaljevske države: Bahrein (96 %), Saudijska Arabija (95 %), UAE i Oman (po 94 %). U azijskom dijelu arapskog svijeta slične rezultate imaju i Jordan (96 %) i Libanon (94 %).

Jedina arapska zemlja u Africi na toj razini pismenosti bila je Libija (91 %), što je bila ostavština pukovnika Gaddafija. koji je tom zemljom – po specifičnom islamsko-socijalističkom programu, koji je uključivao visoki akcent na opismenjavanju i obrazovanju – vladao od 1969. do 2011. godine, a kojeg Zapad pamti i spominje isključivo kao diktatora.

Kažemo “bila”, jer nakon Gaddafijeva ubojstva Libija se survala u sveobuhvatni društveni i vojni kaos koji se reflektirao i na obrazovanje: u godinama građanskih ratova koji su uslijedili Libija je od najprosperitetnije afričke države postala zemlja u kojoj većina djece više nije išla u školu, pa ovaj visoki postotak pismenosti iz Gaddafijeve ere predstavlja relikt prošlosti. Tako je uvođenje demokracije uspjelo smanjiti pismenost u zemlji koju je opismenio “diktator”.

A najniža pismenost među Arapima je u Somaliji (38 %), Mauritaniji (52 %), Džibutiju (68 %), Maroku (69 %) i Jemenu (70 %).

Očekivano, ovakav poredak zemalja na dimenziji pismenosti sličan je poretku na dimenziji društvenog bogatstva. Upravo su Somalija i Jemen među najsiromašnijim zemljama na svijetu, dok zaljevske monarhije zahvaljujući obilju nafte spadaju u najbogatije svjetske države. Katar je i najbogatija zemlja svijeta, a među prvih deset zemalja na takvim listama obično se nađu i Kuvajt i UAE. Blizu je i Saudijska Arabija, obično oko petnaestog mjesta.

I to je ironija arapskog svijeta: od sedam zemalja Arapskog poluotoka, njih šest spadaju u najbogatiji dio svijeta (četiri navedene, plus Bahrein i Oman), dok ona sedma zemlja, jedina koja nema izlaz na Perzijski zaljev, tavori na suprotnom, tužnijem kraju statistike. To je sudbina Jemena.

---

image

Svećenik libanonskih sunitskih muslimana stoji s drugim  muslimanima uz bodljikavu žicu koja označava "plavu liniju" koju su povukli Ujedinjeni narodi kako bi obilježili povlačenje Izraela iz južnog Libanona 2000. godine

Mahmoud Zayyat/Afp
---

Libanonski mozaik

Što se tiče religije, većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste (u afričkim državama) i druge. Kao i na razini čitavog islamskog svijeta, i među arapskim muslimanima uvjerljivo prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto.

Glavna šijitska sila Bliskog istoka je Iran, a Iranci nisu Arapi. Jedine arapske zemlje u kojima šijiti čine većinu stanovništva su Irak i Bahrein. U Jemenu ih ima više od 40 posto, u Libanonu oko 30 posto, a značajna šijitska manjina prisutna je i u Siriji, donekle i u Saudijskoj Arabiji.

Šijitski ogranak islama na Zapadu slovi kao ratoborniji od sunitskog – pa se glavnim potencijalnim ratnim akterom na Bliskom istoku proglašava Iran – ali najbrutalnije islamske terorističke grupe u ovom mileniju, od Al-Qa’ide do Islamske države, redom su bile sunitske. I Hamas je sunitska grupa, budući da su 90 posto Palestinaca muslimani suniti; ostatak su kršćani.

Iako je islam dominantna religija arapskih naroda, mnogi autori ističu da je glavno kulturološko određenje Arapa na Bliskom istoku upravo religijska raznolikost. Recimo, Sirija: među većinskih 90 posto Arapa – ostatak čine Kurdi i Armenci – dvotrećinski dominiraju muslimani suniti, ali po desetak posto populacije čine i šijiti, alaviti (islamska sljedba bliska šijitskom islamu) i kršćani. Štoviše, sirijski predsjednik Bashar al-Assad je alavit.

Kršćani i svinjetina

Još je kompleksniji vjerski mozaik Libanona, gdje uz 85 posto Arapa živi i po šest-sedam posto Armenaca i Kurda. Ovdje imamo “tanku” muslimansku većinu od nekih 55 posto, koja se dodatno gubi u internom muslimanskom raskolu jer i sunita i šijita ima po 28 posto, pa u prvi plan dolaze kršćani s 35 posto pripadnika. Ali i među kršćanima postoje teološke nijanse po kojima imamo katolike maronite (22 %), pravoslavce (8 %), grkokatolike melkite (4,0 %)... A tu je i pet posto Druza i još pet posto ostalih.

Od svih tih dijelova libanonskog mozaika u borbenom smislu najorganiziraniji je njegov šijitski dio. Vojno-politički izraz tog šijitskog Libanona je pokret Hezbollah.

---

image

Sunitski muslimani okupljeni tijekom muslimanske proslave rođenja proroka Muhameda.

Ahmad Al-rubaye/Afp
---

Kako vidimo, dio Arapa su kršćani. Najviše ih je u Libanonu, gdje čine trećinu stanovništva, a značajnije kršćanske manjine prisutne su i u Siriji, Iraku i Jordanu, uključujući i desetak milijuna Kopta koji žive u Egiptu i Sudanu. Smatra se da kršćani danas čine oko pet posto populacije Bliskog istoka.

Autori navode da se kulturološke razlike između arapskih muslimana i arapskih kršćana ponajviše odnose na položaj žene u obitelji, dok su druge razlike više određene lokalnim faktorima. Tako ljetopisac ističe da “muslimanski Arapi, kao ni Židovi, svinjetine ne jedu”, ali napominje da “u nekim krajevima kršćanski Arapi uzgajaju svinje i jedu svinjsko meso, dok ga u drugim krajevima ni kršćani ne jedu”.

Kršćanski Arapi generalno spadaju u obrazovanije i bogatije slojeve arapskih društava, pa autori ističu njihov modernizacijski i emancipatorski utjecaj na ostatak društva: pokazalo se, recimo, da u krajevima s više kršćana (Libanon, gradovi Zapadne obale, Sirija) manje muslimanskih žena pokriva glavu.

Čitav taj sunitsko-šijitsko-kršćanski kaleidoskop arapskog svijeta pati od viška međusobno sukobljenih interesa i unutarnje nesloge, a nemali dio klice tog razdora posijale su europske kolonijalne sile u 19. i 20. stoljeću. Do Prvog svjetskog rata Francuska je zauzela Alžir, Tunis i Maroko, Britanija je okupirala Egipat i Sudan, a Italija Libiju, dok su nakon Prvog svjetskog rata i raspada Osmanskog Carstva novostvorene zemlje Bliskog istoka postale mandatna područja Britanije i Francuske: Irak, Jordan i Palestina pripali su Londonu, Sirija i Libanon Parizu.

Drugi svjetski rat označava prijelomnu povijesnu točku u razvoju arapskih država, koje su dekolonizacijom i oslobodilačkim ratovima do početka 70-ih konačno stekle nezavisnost (osim Palestine). Već 1945. u Kairu se formira Arapska liga, kao savez arapskih država zamišljen kao most za međusobnu političku, ekonomsku, vojnu i drugu suradnju. No jedno su osnivački ideali, a drugo je opora i kompleksna arapska stvarnost.

Nesloga i ratni neuspjesi

Otkriće da je Bliski istok bogat naftom nije pomoglo ostvarenju ideje panarabizma. Stari kolonijalni stisak evoluirao je u neokolonijalni ekonomski pritisak velikih sila, odnosno njihovih naftnih kompanija, kojima je odgovarala politička razmrvljenost arapskog svijeta i podjela na što više država, sa što više lokalnih elita koje je lako korumpirati. I te su se elite, naravno, i pojavile.

Izgradnju svearapskog ujedinjenja otežavala su i regionalna suparništva i povremeni granični sukobi između arapskih zemalja. Oba pokušaja stvaranja arapskih federacija – Ujedinjena Arapska Republika 1958. – 1961. (Egipat, Sirija) i Hašemitska federacija iz 1958. (Jordan, Irak) – neslavno su propala, što je diskreditiralo ideju i praksu arapskog zajedništva.

Sve je to otežavalo i rad Arapske lige, čija se nefunkcionalnost i neefikasnost naročito izložila u Šestodnevnom ratu u lipnju 1967. godine, kad su protiv Izraela ratovale združene arapske vojske Egipta, Jordana, Sirije i Iraka. Kako navode vojni anali, Zajedničko arapsko vojno zapovjedništvo “nije bilo u stanju objediniti i efikasno organizirati čak ni djelovanja onih vojski koje su se našle u ratu”.

---

image

Većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste. Među muslimanima prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto

Murtaja Lateef/Afp
---

Nove interne podjele unutar arapskog svijeta izazvalo je proglašenje nezavisnosti Zapadne Sahare 1976. godine – što je pogoršalo odnose između Maroka i Alžira – kao i različit odnos prema Izraelu. Naime, većina arapskih država ne priznaje Izrael i nema diplomatske odnose s hebrejskom državom, ali šest zemalja prekršilo je taj drevni arapski kodeks i uspostavilo službene odnose s hebrejskom državom: 1979. Egipat, 1994. Jordan, a 2020. Maroko, Sudan, UAE i Bahrein.

Žrtve sretnije braće

No, usprkos svim razlikama, u nečemu se arapske zemlje iskazuju složno, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je vjerojatno više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze, budući da zadnjih 75 godina povijesti pokazuje da, kad su Palestinci jednom protjerani iz svojih domova, više nikad se ne vrate u taj dom.

Potom, palestinski izbjeglice imaju dugu povijest pobuna – čak i oružanih – protiv vlasti arapskih zemalja koje su ih primale, što datira još iz vremena prije Hamasa, dok je Palestince zastupao Jaser Arafat i njegov sekularni pokret Fatah. A islamistički Hamas znatno je militantniji i od nekadašnjeg Fataha, kamoli od današnjeg.

Osim toga, tu je i ideološki problem. Hamas je palestinski ogranak Muslimanske braće, islamističkog pokreta s kojim mnoge arapske zemlje ratuju već desetljećima, prije svih Egipat i Saudijska Arabija, koji sigurno ne žele nagli priljev stotina tisuća Hamasovih pristaša u svoje zemlje. S druge strane, Muslimanska braća visoko kotiraju u Kataru, ali teško je zamisliti takav sociološki skok, da bombardirana sirotinja iz Pojasa Gaze završi u najbogatijoj zemlji svijeta. Iako bi to na neki način bio barem privremeni trijumf poetske pravde.

Tako je palestinski narod u Pojasu Gaze ispao ne samo žrtva Hamasa i Izraela, nego i stare nesloge između svoje bogatije i sretnije arapske braće. Dok ta žrtva strada pod izraelskim bombama, ovi se međusobno gledaju ispod oka i sumnjiče za stara rivalstva i neprijateljske saveze, vezani trgovačkim i drugim interesima za palestinske krvnike.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Zaid Al-obeidi/Afp Mahmoud Zayyat/Afp Mohammed Huwais/Afp Qassem Al-kaabi/Afp Mahmud Hams/Afp Sameer Al-doumy/Afp Ahmad Al-rubaye/Afp Hussein Faleh/Afp Murtaja Lateef/Afp
Zaid Al-obeidi/Afp

Usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice...

Mahmoud Zayyat/Afp

Svećenik libanonskih sunitskih muslimana stoji s drugim  muslimanima uz bodljikavu žicu koja označava ”plavu liniju” koju su povukli Ujedinjeni narodi kako bi obilježili povlačenje Izraela iz južnog Libanona 2000. godine

Mohammed Huwais/Afp

Pristaše jemenskih šijitskih Hutija obilježavaju Eid al-Ghadir u Sani u 2023.

Qassem Al-kaabi/Afp

Irački šijitski muslimanski vjernici okupljaju se na molitvene rituale tijekom svetog mjeseca posta Ramazana u Velikoj džamiji Kufa; šijitski ogranak islama na Zapadu slovi kao ratoborniji od sunitskog, ali najbrutalnije islamske terorističke grupe u ovom mileniju, od Al-Qa‘ide do Islamske države, redom su bile sunitske. I Hamas je sunitska grupa

Mahmud Hams/Afp

Očajna žena na mjestu pogođene bolnice Ahli Arab u središnjoj Gazi 18. listopada 2023.; usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice. Razloga je više. Najprije, time bi de facto prihvatile izraelsko etničko čišćenje Pojasa Gaze

Sameer Al-doumy/Afp

Na Bliskom i Srednjem istoku nisu svi muslimani Arapi, ali Arapi brojnošću nadmašuju sve druge muslimanske etničke grupe: Turke, Perzijance, Kurde i ostale

Ahmad Al-rubaye/Afp

Sunitski muslimani okupljeni tijekom muslimanske proslave rođenja proroka Muhameda.

Murtaja Lateef/Afp

Većina Arapa su muslimani, njih više od 90 posto, dok ostatak otpada na kršćane, Druze, animiste. Među muslimanima prevladavaju suniti, dok je šijita tek 10-15 posto

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/jedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace-1340344 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d1274345c4bbbadf364e80e0cff28d0890be1214 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Jedan+jezik%2C+22+dr%C5%BEave%2C+300+milijuna+ljudi%3A+%C5%A1to+Arape+ve%C5%BEe%2C+%C5%A1to+razdvaja%2C+i+za%C5%A1to+se+dr%C5%BEe+dalje+od+palestinske+bra%C4%87e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace-1340344 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fjedan-jezik-22-drzave-300-milijuna-ljudi-sto-arape-veze-sto-razdvaja-i-zasto-se-drze-dalje-od-palestinske-brace-1340344 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRAĆA PO MATERI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaBRAĆA PO MATERI

Jedan jezik, 22 države, 300 milijuna ljudi: što Arape veže, što razdvaja, i zašto se drže dalje od palestinske braće

Piše Damir Pilić
19. studenog 2023. - 20:07
Usprkos svim razlikama, arapske zemlje u jednome su složne, barem zasad – ne žele prihvatiti palestinske izbjeglice...Zaid Al-obeidi/Afp

Biblijsko stradanje palestinskog naroda u Pojasu Gaze kod mnogih građana širom svijeta izaziva gađenje prema ljudskom rodu koji dopušta takvo jezovito ubijanje djece, žena i staraca. Među brojnim državnicima Istoka i Globalnog juga, takav stav ovog je tjedna iskazao i brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva, nakon što je u zračnoj luci Brasilia dočekao 32 svoja državljanina koje je njegova vlada pregovorima izvukla iz Pojasa Gaze.

– Nikad nisam vidio tako brutalno, nehumano nasilje nad nedužnim ljudima – rekao je Lula u kratkom govoru na aerodromskoj pisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 07:54