stdClass Object ( [id] => 283918 [title] => Ivo Josipović: SDP je skrenuo od socijaldemokracije, a Milanović koristi metode Ive Sanadera [alias] => ivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Ivo Josipović posljednjih je dana zadao dosta glavobolje SDP-u. Bivši predsjednik Republike nakon poraza na izborima osnovao je novu stranku Naprijed Hrvatska. Ovoga tjedna sklopio je savez s Reformistima Radimira Čačića, u ozbiljnim je pregovorima s IDS-om, a i dio zagrebačkih SDP-ovaca - onih s tradicionalno “crvenog Trnja”, jedine izborne jedinice u glavnom hrvatskom gradu na kojoj 1990. nije pobijedio HDZ, nego SDP - prešao k njemu. O svojem novom uzletu i ambiciji da Naprijed Hrvatska postane treća opcija po snazi u zemlji Josipović otvoreno i bez dlake na jeziku govori za Spektar.

- Naprijed Hrvatska će se i dalje širiti. Mi ne gradimo stranku vrbovanjem članova drugih stranaka, ali prihvaćamo te ljude koji su u našem programu vidjeli bolju budućnost Hrvatske. Vrlo brzo, osnovat ćemo ogranak u Istri. Odmah nakon toga, nastavljamo sa zagrebačkim četvrtima, Splitom, Zadrom, Osijekom i drugim sredinama gdje smo pripremili teren.  Znam, opet će se u SDP-u ljutiti, brojati je li prešlo ovoliko ili onoliko članova. Da, bit će u našim redovima dosta bivših SDP-ovaca. Ali, umjesto da se ljute i izmišljaju razne pričice zašto ih članstvo napušta, bilo bi bolje da se upitaju gdje su pogriješili. Što to ne valja da svakodnevno dobijaju ispisnice, da se članovi pasiviziraju ili prelaze u druge stranke? Što mislite zašto se  i ja nisam odlučio vratiti u SDP? Iz hira? Iz avanturizma, neke potrebe da uđem u neizvjesnu političku utakmicu?

Dobro, zašto se niste vratili?
- Nisam se vratio zato što politika koju vodi vrh stranke nije dobra, što je mandat potrošen na porazne rezultate, što nema nade da bi u idućem izbornom ciklusu mogli promijeniti politiku. Imam što ponuditi hrvatskoj politici, i to činim kroz stranku Naprijed Hrvatska.

Kako stoje pregovori s IDS-om?  Ako stanu na Vašu stranu, bit će Vam to veliki vjetar u leđa, no bojite li se da koketiraju s Vama samo da bi sebi kod Milanovića, ono što se u narodu kaže, podignuli cijenu?
- S IDS-om već dugi niz godina imam vrlo slična politička stanovišta. Bliski su nam  stavovi o regionalizaciji i decentralizaciji. S druge strane, čuli ste Milanovića, on o regionalizaciji ni da čuje. Politika je i umijeće pregovaranja o ostvarivanju interesa. Što god da prijatelji iz IDS-a odluče, to ću poštivati. Mislim da će kao racionalni političari s iskustvom sadašnje  koalicije, donijeti ispravnu odluku.

Drugim riječima, da će koalirati s Vama?
- Ključno pitanje, na koje će sami morati naći odgovor, jest mogu li svoje ključne političke ciljeve bolje ostvariti u Kukuriku koaliciji, ili pak kao partner izvan te koalicije, ali partner bez kojega nema Vlade.

Definitivno je, dakle, jasno da želite biti treća opcija po snazi u parlamentu. Jeste li razgovarali sa Slavkom Linićem? A s Ljubom Jurčićem? Obojica su najavili izlazak na izbore. Biste li ih rado vidjeli u redovima Vaše stranke?
- Riječ je o dva iskusna političara, oba s velikim praktičnim ekonomskim i političkim iskustvom.  U mnogim elementima imamo slične vizije razvoja Hrvatske. Uostalom, svi smo bili u SDP-u,  sličnih smo političkih i općedruštvenih vrijednosti. Vjerojatno nije realno da uđu u stranku Naprijed Hrvatska, ali jest realno da dobro surađujemo.

A s Milanom Bandićem?
- Gospodin Bandić je respektabilna politička figura, ali se naši politički stavovi razlikuju.

Znači, ništa od koalicije?
- Koalicija ili članstvo u istoj stranci nisu realni.

U SDP-u tvrde da će glas za Ivu Josipovića postati glas za HDZ… Da nećete osvojiti puno, čak i da nećete prijeći izborni prag, ali da ćete SDP-u uzeti dio glasova i na taj način gurnuti HDZ na prvo mjesto.
- Ne samo da je SDP politički skrenuo od socijaldemokracije, nego je i predizborne štoseve preuzeo od Sanaderova HDZ-a. Oni su patentirali tu krilaticu tvrdeći kako je glas za HSP glas za SDP. Uopće, ideja da bi netko trebao apstinirati od politike da bi drugi ostvario bolji rezultat nakaradna je. I ja mogu tvrditi da moja stranka puno bolje prošla da SDP odustane od izbora. Da dobro rade, ne bi bilo drugih opcija na ljevici. Danas su naši programi potpuno različiti i s puno opravdanja izlazimo na izbore kao autohtona politička opcija. Postojimo tek dva mjeseca, i zadovoljan sam postignutim, siguran da nismo stranka za jedne izbore. A njihove prognoze me ne impresioniraju. Ono u čemu su zaista vješti su različiti spinovima po medijima.

Vratimo se još malo na savez sa Reformistima. Što Vi i Radimir Čačić još novo možete ponuditi zemlji, a što već niste imali priliku napraviti? Vi ste bili predsjednik Republike, on prvi potpredsjednik Vlade…Kritičari Vam prigovaraju da ste obojica već imali svoju šansu…
- Kao da zaboravljate da ja nikada nisam vodio ni jednu stranku u parlamentarnim izborima ni sudjelovao u radu  Vlade.  Biti predsjednik, nešto je sasvim drugo. Kao predsjednik, imao sam, smatram, vrlo dobre rezultate. U mom mandatu ušli smo u EU, uspostavio sam dobre odnose sa susjedima, sigurnosni je sustav dobro funkcionirao i bili smo sigurna zemlja, imali smo relativno malo konflikata unutar zemlje i često sam ih i sam rješavao, čak i protiv volje Vlade. S predsjednikom Obamom i kancelarkom Merkel udario sam temelje nove energetske pozicije Hrvatske. Mogao bih još…. Nudio sam stvari koje Vlada, na žalost, nije prihvaćala. Da jest, danas bismo svi na ljevici, a i Hrvatska u cjelini,  bili u bitno boljoj poziciji.

A sada?
- Sada se borim za poziciju da to što je Milanović odbijao ostvarim sam tamo gdje je jedino realno moguće: u parlamentu i Vladi. A gospodin Čačić je nudio i ostvario mnogo toga. Kamo sreće da je sadašnja vlada ostvarila barem dio onoga što je Čačić učinio u tek jednu godinu svog ministrovanja.  Ali, ako smo već kod takvih pitanja, jeste li isto pitali Milanovića ili Karamarka? Zašto pitati nas što možemo novo ponuditi, a ne i njih dvojicu? Siguran sam da imamo ponuditi puno više nego svaki od njih. Kritičari koje spominjete vezani su uz jednu od te dvije stranke pa mene, koji nikada nisam bio u Vladi, pitaju što to imam ponuditi, a zaboravljaju da su njihovi protežei, Milanović ili Karamarko, imali šansu i da je nisu iskoristili.

Prigovara vam se i da nemate novih ideja, da ste stari proizvodi u političkom marketu Hrvatske…
- To zaista može prigovarati samo  netko tko je navijač, ne objektivan promatrač naše političke utakmice. Sjetite se brojnih novosti, od regionalizacije, decentralizacije, nove pozicije državnog odvjetništva, reforme sudova, drukčije pozicije Ustavnog suda, društveno odgovornog poslovanja i radničke participacije, mjera za ublažavanje dužničke krize,  inovacija u izbornom sustavu i još desetaka drugih novosti koje sam ponudio. Ovdje je više novosti nego što ih nude sve druge stranke zajedno. Znate li ikoga tko predlaže više inovacija?

Svi predlažu, ali nitko da to konačno i ostvari. Evo jedno praktično pitanje: kako mislite doći do 10-postotnog rasta zaposlenosti, 30 posto većih investicija,  reforme javne uprave i pravosuđa, regionalizacije, točaka koje su postale stupovi Vašeg programa?
- Ako mi date desetak stranica Vaše novine, rado ću Vam ispričati što sve treba poduzeti da se to ostvari. Ma, šalim se…..  Mjere su, dijelom ekonomske, dijelom spadaju u tzv. strukturalne promjene društva. Nešto od toga sam već nabrojao govoreći o inovacijama koje nudim. Na usko ekonomskom planu, konačno moramo prepoznati da je svijet ušao u četvrtu tehnološku i treću digitalnu revoluciju i da sve grane gospodarstva te funkcioniranje države i društva moramo prilagoditi toj činjenici. Posebno važna je uloga znanosti i obrazovanja. Ako nastavimo ignorirati promjene koje se događaju u ekonomiji, čeka nas zaostajanje i gotovo ropski položaj u globalnoj ekonomiji. Naslušao sam se domaćih i stranih investitora, poduzetnika, radnika, znanstvenika o tome zašto odlaze iz Hrvatske ili odustaju od posla. To teško, ali dragocjeno iskustvo jasno mi pokazuje što i kako treba činiti. Uz veliko praktično gospodarsko iskustvo gospodina Čačića, siguran sam, naći ćemo formulu uspjeha. Uspješna Hrvatska, kako nam se zove koalicija, nije samo naziv, nego i naša budućnost.

Postavit ću Vam isto pitanje koje sam nedavno u intervjuu za Spektar pitala i Radimira Čačića. Pretpostavimo da su izbori gotovi, da su HDZ-ov i SDP-ov blok osvojili podjednak broj mandata, da je i Vaša koalicija ušla u Sabor. Koga biste podržali: SDP ili HDZ?
- Pitanje je hipotetsko. Teško ili nikako mogu zamisliti koaliciju s HDZ-om, potpuno smo svjetonazorski različiti. Ali, teško mogu zamisliti i SDP kao partnera sa sadašnjom politikom. Partnerstvo sa SDP-om tražilo bi promjenu politike te stranke, puno ambiciozniju, spremnu na inovacije i reforme. Ali, razmislimo i o scenariju u kojemu bi druge stranke imale dovoljno glasova da one diktiraju koaliciju, partnere i uvjete...

Biste li, kao saborski zastupnik, dignuli ruku za mandat vlade u kojoj bi  Zoran Milanović ponovno bio premijer?
- Upravo sam vam na to odgovorio.

A biste li dali glas za Karamarka kao predsjednika Vlade?
- I ovdje je odgovor isti.

Jeste li spremni SDP-u ponuditi podršku njihovoj mogućoj vladi, ali pod uvjetom da u stranci svrgnu Milanovića?
- Apsolutno ne razmišljam na taj način. Tko to ima pravo od neke stranke tražiti da svrgne čelnika koji je legalno i legitimno izabran!? Ako SDP želi Milanovića ili bilo koga drugoga, to treba poštivati. Za mene je jedini uvjet da se podrži neka vlada dogovor o ciljevima politike i njenom provođenju, dogovor o politici koja će Hrvatsku konačno odlučno odmaći od sedam gladnih godina koje su devastirale hrvatsko gospodarstvo i društvo općenito.

Zašto stvari među vama i Milanovićem nisu funkcionirale?
- Ne bih nikako govorio u kategorijama nečije krivnje. Naprosto, imali smo različitu viziju što treba činiti u ovim kriznim vremenima. Ali, Milanović je bio i sada je u ustavnoj poziciji da više-manje suvereno može odlučivati o svim pitanjima unutarnje i vanjske politike, osim u domeni obrane, nacionalne sigurnosti i dijelom vanjske politike. On je svoju politiku vodio ne prihvaćajući drukčija stanovišta. S obzirom na Ustav, to je njegovo pravo i formalno mu se ništa ne može prigovoriti. Uostalom, on i snosi odgovornost za rezultate  Vlade. O mudrosti takve politike mogli bismo raspravljati.


MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ 
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreni 'rat' s premijerom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-08-23 10:52:57 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-08-23 10:57:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-08-23 10:49:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5232 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2008/03/18/Crna kronika/josipovic4-040715.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "900x609" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38851939 Threads: 4 Questions: 7129784951 Slow queries: 3312533 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609166836 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/ivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera-283918 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera-283918?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233501 [name] => ivojosipović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivojosipovic [link] => /tag/ivojosipovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreni 'rat' s premijerom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivo Josipović: SDP je skrenuo od socijaldemokracije, a Milanović koristi metode Ive Sanadera [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-03-44-18-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/18/Crna kronika/josipovic4-040715.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2008/03/18/Crna kronika/josipovic4-040715.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}Ivo Josipović posljednjih je dana zadao dosta glavobolje SDP-u. Bivši predsjednik Republike nakon poraza na izborima osnovao je novu stranku Naprijed Hrvatska. Ovoga tjedna sklopio je savez s Reformistima Radimira Čačića, u ozbiljnim je pregovorima s IDS-om, a i dio zagrebačkih SDP-ovaca - onih s tradicionalno “crvenog Trnja”, jedine izborne jedinice u glavnom hrvatskom gradu na kojoj 1990. nije pobijedio HDZ, nego SDP - prešao k njemu. O svojem novom uzletu i ambiciji da Naprijed Hrvatska postane treća opcija po snazi u zemlji Josipović otvoreno i bez dlake na jeziku govori za Spektar.

- Naprijed Hrvatska će se i dalje širiti. Mi ne gradimo stranku vrbovanjem članova drugih stranaka, ali prihvaćamo te ljude koji su u našem programu vidjeli bolju budućnost Hrvatske. Vrlo brzo, osnovat ćemo ogranak u Istri. Odmah nakon toga, nastavljamo sa zagrebačkim četvrtima, Splitom, Zadrom, Osijekom i drugim sredinama gdje smo pripremili teren.  Znam, opet će se u SDP-u ljutiti, brojati je li prešlo ovoliko ili onoliko članova. Da, bit će u našim redovima dosta bivših SDP-ovaca. Ali, umjesto da se ljute i izmišljaju razne pričice zašto ih članstvo napušta, bilo bi bolje da se upitaju gdje su pogriješili. Što to ne valja da svakodnevno dobijaju ispisnice, da se članovi pasiviziraju ili prelaze u druge stranke? Što mislite zašto se  i ja nisam odlučio vratiti u SDP? Iz hira? Iz avanturizma, neke potrebe da uđem u neizvjesnu političku utakmicu?

Dobro, zašto se niste vratili?
- Nisam se vratio zato što politika koju vodi vrh stranke nije dobra, što je mandat potrošen na porazne rezultate, što nema nade da bi u idućem izbornom ciklusu mogli promijeniti politiku. Imam što ponuditi hrvatskoj politici, i to činim kroz stranku Naprijed Hrvatska.

Kako stoje pregovori s IDS-om?  Ako stanu na Vašu stranu, bit će Vam to veliki vjetar u leđa, no bojite li se da koketiraju s Vama samo da bi sebi kod Milanovića, ono što se u narodu kaže, podignuli cijenu?
- S IDS-om već dugi niz godina imam vrlo slična politička stanovišta. Bliski su nam  stavovi o regionalizaciji i decentralizaciji. S druge strane, čuli ste Milanovića, on o regionalizaciji ni da čuje. Politika je i umijeće pregovaranja o ostvarivanju interesa. Što god da prijatelji iz IDS-a odluče, to ću poštivati. Mislim da će kao racionalni političari s iskustvom sadašnje  koalicije, donijeti ispravnu odluku.

Drugim riječima, da će koalirati s Vama?
- Ključno pitanje, na koje će sami morati naći odgovor, jest mogu li svoje ključne političke ciljeve bolje ostvariti u Kukuriku koaliciji, ili pak kao partner izvan te koalicije, ali partner bez kojega nema Vlade.

Definitivno je, dakle, jasno da želite biti treća opcija po snazi u parlamentu. Jeste li razgovarali sa Slavkom Linićem? A s Ljubom Jurčićem? Obojica su najavili izlazak na izbore. Biste li ih rado vidjeli u redovima Vaše stranke?
- Riječ je o dva iskusna političara, oba s velikim praktičnim ekonomskim i političkim iskustvom.  U mnogim elementima imamo slične vizije razvoja Hrvatske. Uostalom, svi smo bili u SDP-u,  sličnih smo političkih i općedruštvenih vrijednosti. Vjerojatno nije realno da uđu u stranku Naprijed Hrvatska, ali jest realno da dobro surađujemo.

A s Milanom Bandićem?
- Gospodin Bandić je respektabilna politička figura, ali se naši politički stavovi razlikuju.

Znači, ništa od koalicije?
- Koalicija ili članstvo u istoj stranci nisu realni.

U SDP-u tvrde da će glas za Ivu Josipovića postati glas za HDZ… Da nećete osvojiti puno, čak i da nećete prijeći izborni prag, ali da ćete SDP-u uzeti dio glasova i na taj način gurnuti HDZ na prvo mjesto.
- Ne samo da je SDP politički skrenuo od socijaldemokracije, nego je i predizborne štoseve preuzeo od Sanaderova HDZ-a. Oni su patentirali tu krilaticu tvrdeći kako je glas za HSP glas za SDP. Uopće, ideja da bi netko trebao apstinirati od politike da bi drugi ostvario bolji rezultat nakaradna je. I ja mogu tvrditi da moja stranka puno bolje prošla da SDP odustane od izbora. Da dobro rade, ne bi bilo drugih opcija na ljevici. Danas su naši programi potpuno različiti i s puno opravdanja izlazimo na izbore kao autohtona politička opcija. Postojimo tek dva mjeseca, i zadovoljan sam postignutim, siguran da nismo stranka za jedne izbore. A njihove prognoze me ne impresioniraju. Ono u čemu su zaista vješti su različiti spinovima po medijima.

Vratimo se još malo na savez sa Reformistima. Što Vi i Radimir Čačić još novo možete ponuditi zemlji, a što već niste imali priliku napraviti? Vi ste bili predsjednik Republike, on prvi potpredsjednik Vlade…Kritičari Vam prigovaraju da ste obojica već imali svoju šansu…
- Kao da zaboravljate da ja nikada nisam vodio ni jednu stranku u parlamentarnim izborima ni sudjelovao u radu  Vlade.  Biti predsjednik, nešto je sasvim drugo. Kao predsjednik, imao sam, smatram, vrlo dobre rezultate. U mom mandatu ušli smo u EU, uspostavio sam dobre odnose sa susjedima, sigurnosni je sustav dobro funkcionirao i bili smo sigurna zemlja, imali smo relativno malo konflikata unutar zemlje i često sam ih i sam rješavao, čak i protiv volje Vlade. S predsjednikom Obamom i kancelarkom Merkel udario sam temelje nove energetske pozicije Hrvatske. Mogao bih još…. Nudio sam stvari koje Vlada, na žalost, nije prihvaćala. Da jest, danas bismo svi na ljevici, a i Hrvatska u cjelini,  bili u bitno boljoj poziciji.

A sada?
- Sada se borim za poziciju da to što je Milanović odbijao ostvarim sam tamo gdje je jedino realno moguće: u parlamentu i Vladi. A gospodin Čačić je nudio i ostvario mnogo toga. Kamo sreće da je sadašnja vlada ostvarila barem dio onoga što je Čačić učinio u tek jednu godinu svog ministrovanja.  Ali, ako smo već kod takvih pitanja, jeste li isto pitali Milanovića ili Karamarka? Zašto pitati nas što možemo novo ponuditi, a ne i njih dvojicu? Siguran sam da imamo ponuditi puno više nego svaki od njih. Kritičari koje spominjete vezani su uz jednu od te dvije stranke pa mene, koji nikada nisam bio u Vladi, pitaju što to imam ponuditi, a zaboravljaju da su njihovi protežei, Milanović ili Karamarko, imali šansu i da je nisu iskoristili.

Prigovara vam se i da nemate novih ideja, da ste stari proizvodi u političkom marketu Hrvatske…
- To zaista može prigovarati samo  netko tko je navijač, ne objektivan promatrač naše političke utakmice. Sjetite se brojnih novosti, od regionalizacije, decentralizacije, nove pozicije državnog odvjetništva, reforme sudova, drukčije pozicije Ustavnog suda, društveno odgovornog poslovanja i radničke participacije, mjera za ublažavanje dužničke krize,  inovacija u izbornom sustavu i još desetaka drugih novosti koje sam ponudio. Ovdje je više novosti nego što ih nude sve druge stranke zajedno. Znate li ikoga tko predlaže više inovacija?

Svi predlažu, ali nitko da to konačno i ostvari. Evo jedno praktično pitanje: kako mislite doći do 10-postotnog rasta zaposlenosti, 30 posto većih investicija,  reforme javne uprave i pravosuđa, regionalizacije, točaka koje su postale stupovi Vašeg programa?
- Ako mi date desetak stranica Vaše novine, rado ću Vam ispričati što sve treba poduzeti da se to ostvari. Ma, šalim se…..  Mjere su, dijelom ekonomske, dijelom spadaju u tzv. strukturalne promjene društva. Nešto od toga sam već nabrojao govoreći o inovacijama koje nudim. Na usko ekonomskom planu, konačno moramo prepoznati da je svijet ušao u četvrtu tehnološku i treću digitalnu revoluciju i da sve grane gospodarstva te funkcioniranje države i društva moramo prilagoditi toj činjenici. Posebno važna je uloga znanosti i obrazovanja. Ako nastavimo ignorirati promjene koje se događaju u ekonomiji, čeka nas zaostajanje i gotovo ropski položaj u globalnoj ekonomiji. Naslušao sam se domaćih i stranih investitora, poduzetnika, radnika, znanstvenika o tome zašto odlaze iz Hrvatske ili odustaju od posla. To teško, ali dragocjeno iskustvo jasno mi pokazuje što i kako treba činiti. Uz veliko praktično gospodarsko iskustvo gospodina Čačića, siguran sam, naći ćemo formulu uspjeha. Uspješna Hrvatska, kako nam se zove koalicija, nije samo naziv, nego i naša budućnost.

Postavit ću Vam isto pitanje koje sam nedavno u intervjuu za Spektar pitala i Radimira Čačića. Pretpostavimo da su izbori gotovi, da su HDZ-ov i SDP-ov blok osvojili podjednak broj mandata, da je i Vaša koalicija ušla u Sabor. Koga biste podržali: SDP ili HDZ?
- Pitanje je hipotetsko. Teško ili nikako mogu zamisliti koaliciju s HDZ-om, potpuno smo svjetonazorski različiti. Ali, teško mogu zamisliti i SDP kao partnera sa sadašnjom politikom. Partnerstvo sa SDP-om tražilo bi promjenu politike te stranke, puno ambiciozniju, spremnu na inovacije i reforme. Ali, razmislimo i o scenariju u kojemu bi druge stranke imale dovoljno glasova da one diktiraju koaliciju, partnere i uvjete...

Biste li, kao saborski zastupnik, dignuli ruku za mandat vlade u kojoj bi  Zoran Milanović ponovno bio premijer?
- Upravo sam vam na to odgovorio.

A biste li dali glas za Karamarka kao predsjednika Vlade?
- I ovdje je odgovor isti.

Jeste li spremni SDP-u ponuditi podršku njihovoj mogućoj vladi, ali pod uvjetom da u stranci svrgnu Milanovića?
- Apsolutno ne razmišljam na taj način. Tko to ima pravo od neke stranke tražiti da svrgne čelnika koji je legalno i legitimno izabran!? Ako SDP želi Milanovića ili bilo koga drugoga, to treba poštivati. Za mene je jedini uvjet da se podrži neka vlada dogovor o ciljevima politike i njenom provođenju, dogovor o politici koja će Hrvatsku konačno odlučno odmaći od sedam gladnih godina koje su devastirale hrvatsko gospodarstvo i društvo općenito.

Zašto stvari među vama i Milanovićem nisu funkcionirale?
- Ne bih nikako govorio u kategorijama nečije krivnje. Naprosto, imali smo različitu viziju što treba činiti u ovim kriznim vremenima. Ali, Milanović je bio i sada je u ustavnoj poziciji da više-manje suvereno može odlučivati o svim pitanjima unutarnje i vanjske politike, osim u domeni obrane, nacionalne sigurnosti i dijelom vanjske politike. On je svoju politiku vodio ne prihvaćajući drukčija stanovišta. S obzirom na Ustav, to je njegovo pravo i formalno mu se ništa ne može prigovoriti. Uostalom, on i snosi odgovornost za rezultate  Vlade. O mudrosti takve politike mogli bismo raspravljati.


MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ 
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera-283918 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f929cff0a4edbb378b035652c9b00486fa573ba [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivo+Josipovi%C4%87%3A+SDP+je+skrenuo+od+socijaldemokracije%2C+a+Milanovi%C4%87+koristi+metode+Ive+Sanadera&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera-283918 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivo-josipovic-sdp-je-skrenuo-od-socijaldemokracije-a-milanovic-koristi-metode-ive-sanadera-283918 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreni 'rat' s premijerom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaotvoreni 'rat' s premijerom

Ivo Josipović: SDP je skrenuo od socijaldemokracije, a Milanović koristi metode Ive Sanadera

Piše PSD.
23. kolovoza 2015. - 12:49
Ivo Josipović posljednjih je dana zadao dosta glavobolje SDP-u. Bivši predsjednik Republike nakon poraza na izborima osnovao je novu stranku Naprijed Hrvatska. Ovoga tjedna sklopio je savez s Reformistima Radimira Čačića, u ozbiljnim je pregovorima s IDS-om, a i dio zagrebačkih SDP-ovaca - onih s tradicionalno “crvenog Trnja”, jedine izborne jedinice u glavnom hrvatskom gradu na kojoj 1990. nije pobijedio HDZ, nego SDP - prešao k njemu. O svojem novom uzletu i ambiciji da Naprijed Hrvatska postane treća opcija po snazi u zemlji Josipović otvoreno i bez dlake na jeziku govori za Spektar.

- Naprijed Hrvatska će se i dalje širiti. Mi ne gradimo stranku vrbovanjem članova drugih stranaka, ali prihvaćamo te ljude koji su u našem programu vidjeli bolju budućnost Hrvatske....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 05:44