stdClass Object ( [id] => 1300842 [title] => Ivan Ugrin: Uzinić je biskup s putrom na glavi, uvijek kontra onoga što je katoličko. A bili smo u dobrim odnosima... [alias] => ivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na F​acebook profilu don Hrvoja Katušića, trenutno župnika na službi u Veloj Luci na Korčuli, a dok Mate Uzinić nije prije gotovo tri godine otišao za riječkoga nadbiskupa koadjutora, generalnog vikara Dubrovačke biskupije, objavljen je prilog s portala fratellanza.net s naslovom "Mate Uzinić u Nu2: Bog se u Isusu utjelovio prvenstveno u čovjeka, ne u muškarca".

U komentarima ispod objave ove vijesti koja se temelji na onome što je ustvari nadbiskup Mate rekao izvan televizijske emisije uživo na HRT 1, u podcastu zvanom "Nu3" i koja je, mislim na vijest, u samom svom naslovu suspektna, bliska prije postavkama rodne ideologije a ne katoličke teologije, mnogo je komentara. Različitih, naravno. Pro et contra.

O samom naslovu ne bih trošio sada puno riječi, odnosno parafrazirajući samu Uzinićevu izjavu da se Bog na neki način slučajno utjelovio u muškarca, radi se prvenstveno o teološkoj temi koja zaslužuje mnogo studiozniju analizu i nije baš prikladna za novinske tekstove.

Radije bih se zaustavio na implikacijama onoga što je u posljednje vrijeme Mate Uzinić – koji ne želi da se klerici ikako drugačije tituliraju u Riječkoj nadbiskupiji osim imenom i prezimenom – u svega nekoliko dana "posijao" svojim dvostrukim ukazanjem na HRT-u, katedrali hrvatskog duha. Najprije je pohodio Romana Bolkovića u emisiji "1 na 1", a potom i Aleksandra Stankovića (drugi put, prvi je to bilo prije šest godina) u "Nu2" i "Nu3".

Jedan od komentara na spomenuti post Hrvoja Katušića je onaj moga prijatelja još od mladih dana, patera Luke Rađe, isusovca koji je poznat kao SMS propovjednik jer svoje dane već desetljećima provodi u invalidskim kolicima na Fratrovcu.

– Ma kakav mi je to biskup javno nastupa bez mitre:) – napisao je Luka.

Uključio sam se u raspravu na navedenom župnikovu profilu, komentirajući Rađin kratak osvrt. Prenosim taj svoj post ponešto redigiran jer sam ga na Fejsu napisao namah.

– To što je bez mitre ne znači ništa za ovakav tip emisije, no on bi se i inače nje odrekao, za njega je odjeća koju nose biskupi, svećenici, valjda i redovnici, srednjovjekovna, zastarjela. Ukinuo je titule, nema više ni don, ni fra, ni pater, ni monsignor...

Njemu je dovoljno "gospodine"

Ali, on nema problema s tim, njega ionako oslovljavaju s gospodine nadbiskupe i u emisiji "1 na 1" i u "Nu2"... Što će mu više od toga, postao je medijska zvijezda i kobajagi on sve evangelizira.

Gay pride za njega je O.K., ne to nije uvozni proizvod, ali zato "Hod za život" dolazi sa Zapada, gle čuda odakle i onaj prvi GP. Kmečavcu smetaju klečavci i on bi da se HBK s njima obračuna, kao što su to biskupi u Poljskoj učinili.

No, o tome laže. Da je to tako potvrđuje na svom privatnom Fejsu kolega Goran Andrijanić, nekadašnji časni urednik portala bitno.net, koji danas živi i radi u Poljskoj. Ne samo da se tamošnji episkopat nije javno ogradio od tzv. muške krunice nego, čak, dapače neki biskupi zajedno s katoličkim muževima mole na gradskim trgovima.

Mate je uvijek kontra onoga što je katoličko, a široka je srca samo za teme poput onih koje propagira i zastupa većina biskupa u Njemačkom sinodalnom putu. Nažalost.

Njima je odavno papa Frane poručio da u Njemačkoj već postoji dobro organizirana Evangelička crkva i druga nije potrebna. Tko ne ide s Petrom naših dana i ne sluša ga u bitnim stvarima, bez obzira na to koliko se zaklinjali i uz to citirali papu Franu prema svojim potrebama, taj je na dobrom putu da završi u shizmu.

S mitrom ili bez nje, posvema je svejedno.

Nastavno na ovo, bez imalo dvojbe smatram da je Mate Uzinić ustvari biskup s putrom na glavi. A zašto tako mislim, u nastavku.

Za početak prilažem ono što sam Uziniću napisao odmah nakon što je nastupio kod Stankovića. Gostovanje kod Bolkovića mu nisam osobno komentirao.

Ponajprije, riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Naime, nakon odsluženja ondašnjeg vojnog roka, zajedno smo 1987./1988. kao bogoslovi pitomci Splitsko-makarske nadbiskupije, upisali prvu godinu studija na Teologiji u Splitu, koja je u to vrijeme bila afilirana Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

---

image

Uzinić i Ugrin, bogoslovi šeste godine, na prvoj i posljednjoj procesiji za svetog Antu na splitskoj Rivi 13. lipnja 1992.

Privatni album
---

Primljeni smo u vrijeme velikog splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite dr. Frane Franića, ali smo bili pod njegovom ingerencijom samo prvu godinu studija, drugu smo, naime, započeli baš u vrijeme kad je izabran novi nadbiskup mons. Ante Jurić, i pod njegovom smo paskom ostali do konca teoloških studija.

Od svih likova koji su nas pratili kao odgojitelji, istaknuo bih ovdje samo duhovnika koji nam je to bio punih pet godina, don Petra Šolića. Ostali su se mijenjali kao na traci, samo je on opstajao na toj službi dok nije početkom 1992., na Bogojavljenje 6. siječnja, po rukama svetog pape Ivana Pavla Drugog zaređen za pomoćnog biskupa u rimskoj bazilici svetog Petra.

Jedina generacija kojoj je don Petar podijelio neki sveti red, i to đakonata, bila je upravo školska moja i Matina, samo što sam ja mjesec prije toga "umakao" i zbog nemogućnosti nošenja s nekim stvarima, osobito s celibatom, okrenuo se u bračne i obiteljske vode, te se posvetio novinarskom poslu u Slobodnoj Dalmaciji.

Biskup Šolić je, nažalost, samo mjesec dana nakon moga izlaska iz bogoslovije, smrtno stradao u prometnoj nesreći, a sve zbog toga što su oni koji su ga obično znali voziti njegovim automobilom, Ante Jozić, Tonći Matulić, Bože Plazibat, Mate i ja, bili na jednom đakonskom ređenju.

Bilo je to na blagdan svetog Nikole, 6. prosinca 1992., dakle don Petar je bio biskup niti godinu dana, točnije jedanaest mjeseci. U te dane žalosti sjećam se i kako su mi neki bogoslovi i neki tada već zaređeni svećenici govorili: Ivo, vrati se, bit ćeš nam biskup(!)

Eto, Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji "sletio" na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave. S njim sam u bogoslovskim danima bio u jako dobrim odnosima. Obadva Poljičani, odani našoj vjerskoj i kulturnoj tradiciji i baštini, često smo zajedno znali moliti krunicu hodajući dvorištem u Bogosloviji koja je u to vrijeme bila uistinu radosni Gospin vrt.

---

image

Procesija za Sudamju 1988. godine oko Periptera splitske katedrale: u prvom redu bogoslovi prve godine Uzinić i Ugrin

Feđa Klarić
---

Skoro pet godina sam bio ceremonijar nadbiskupima i inima, u katedrali i diljem nadbiskupije, a na Matu sam mogao uvijek i u svemu računati. Kad bi bili zajednički sastanci naših odgojitelja i nas gojenika, ja sam obično, kao malo stariji u generaciji, uvijek prvi znao protestirati, ako smo smatrali da smo zbog nečega nepravedno zakidani. Uzinić bi se redovito javljao drugi, i uvijek me podržavao. Ostali kako koji i kako kad...

A onda 21. travnja 1993., tad sam već bio u civilstvu, od svih kolega iz bogoslovske generacije, njih šest, sedam, samo se Mate Uzinić spustio s kata u profesorsku zbornicu gdje sam se mučio s tezarijem kojem je prethodio prikaz mog diplomskog rada iz Crkvene povijesti i uspješno okončana obrana diplome.

"Nisi ti crveni, nego u duginim bojama"

– Gledao sam te nakon "1 na 1" i u "Nu2" i moram ti reći Mate ovo: nisi ti crveni, nego biskup u duginim bojama. Bilo bi najbolje kad bi si dao sašiti ili isplesti jedan takav pojas i nositi ga da svi vide kako si ti napredan, a drugi biskupi zaostali s crvenim pojasima i kapicama iz srednjeg vijeka, kojeg nam je, inače, u istinitom svjetlu na predavanjima iz povijesti na prvoj godini Teologije u Splitu osvijetlio naš dobri profesor Crkvene povijesti, don Slavko Kovačić, a kod kojeg sam napisao svojedobno diplomski rad.

Samo što ga ti Mate očito nisi dobro slušao na predavanjima. To ti je moj dojam uz želju da dođeš pameti, a ja ću se moliti za te da se ne srozaš dublje od ove razine na koju si se, po mom mišljenju svojom nepromišljenošću i ohološću, stropoštao...

Jer, sjeti se, kad si ono na svetkovinu svetog Josipa, 19. ožujka 2011. bio zaređen za dubrovačkog biskupa u katedrali Marijina Uznesenja na Nebo, ja sam ti Mate na kraju fešte prije povratka u Split poljubio biskupski prsten na ruci, a ti si tugaljivo govorio: o kad bi barem ti bio tu uz mene...

Pripisivao sam to tvojoj introvertiranosti, odnosno prvotnom osjećaju osamljenosti u novoj sredini, no, činjenica što si mi tako govorio imponirala mi je, a istovremeno mi daje za pravo da s tobom i sada raspravim vjerske i ine teme kad to prilike traže kao što je to bilo u ovom slučaju.

---

image

Ivan Ugrin: Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji "sletio" na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave

Damir Škomrlj/Cropix
---

"Je li Mate ima medije ili mediji imaju Matu?", retorički se upitao jedan mladi fratar, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu, kada sam mu prije par dana poslao poveznicu na Matino gostovanje kod Bolkovića i najavio mu da ga može gledati i u "Nedjeljom u 2". Odgovorio sam mu: "To je uistinu batina s dva kraja".

Pitao sam potom profesora može li mi malo podrobnije komentirati svoj stav o službi nadbiskupa Uzinića, odgovorio mi je kratko, ali ga razumljivo, zbog prirode posla kojeg obavlja, navodim kao anonimnog.

– Uh puno je stvari ovdje. Ne mogu ni komentirati jer bi moglo završiti u novinama pa se rastezati u medijskoj kaljuži koja ima svoja pravila i prioritete. Svakako, nadbiskup Mate je upao u "kašetu brokava", puno je neriješenih problema koji su se godinama samo odgađali.

Svojom kritičnošću prema konzervativnijem dijelu Crkve, a nekritičnošću prema liberalnom zbunjujuće djeluje na mnoge vjernike – zaključio je mladi profesor.

Inače, nastup kod Bolkovića izvanredno je analizirao netko tko se potpisuje pod imenom Veliki inkvizitor na katoličkoj blogosferi quovadisecclesia.com, u tekstu s naslovom "Odgovor nadbiskupu Uziniću na tvrdnje izrečene u nedavnim medijskim istupima".

– Meni se čini da nadbiskup ne zna što je to vjerski populizam pa ću pokušati objasniti. Vjerski populizam se pojavljuje kada pojedini klerici kao jezuit James Martin ili njemački biskupi – oni koji podržavaju Sinodalni put, žele približiti vjeru pripadnicima LGBT+ populacije tako da potonji ne mijenjaju svoj život. To je vjerski populizam. Manipuliranje vjerom i pogrešno tumačenje nauka Crkve da bi se približili masama – tumači Uziniću Veliki inkvizitor i zaključuje:

– I za vjernike koji se okupljaju na trgovima rekao je nadbiskup da se "predstavljaju kao vjernici". Što bi to trebalo značiti?

Zar nadbiskup smatra da muškarci koji mole krunicu nisu vjernici. Zar nadbiskup Uzinić daje sebi za pravo da krštene muškarce klasificira kao varalice i lažove? Drugačije se ne može objasniti dio izjave "predstavljaju kao vjernici".

Kad je u Nacionalu osvanuo naslov "UZINIĆ O PEDOFILIJI: Nacional mi je pomogao da ovo objavim. Ranije se nisam usudio. HBK ne zna pravo stanje stvari. S time se ne želi izlaziti u javnost", gdje je riječki nadbiskup nepotrebno denuncirao i veliki broj svojih svećenika koji su bili lažno optuženi za seksualno zlostavljanje, a u istrazi oslobođeni svake sumnje, javio mi se jedan ugledni splitski sveučilišni profesor: "Je li sve u redu sa njim?"

Prva greška u koracima

– Pa nisam baš siguran. Prvu grešku u koracima napravio je kad nije suspendirao one nad kojima je vršio predistrage, konkretno župnika kojeg nije "dirao" sve dok nije Nacional počeo slučaj istraživati.

Taj župnik – štitio ga je prije svih Matin generalni vikar – dok je predistraga trajala, nastavio je na svom župnom dvoru uništavati nesretnog bogoslova koji je završio kao narkoman i suicidalan, na što su Uzinića višekratno upozoravali roditelji mladića. No, Mate na vapaje shrvanoga oca nije reagirao.

Nacionalu je za prvu objavu o zlodjelima klerika pedofila poslao priopćenje koje bi boljeg sastavio neki sjemeništarac.

A onda kad je shvatio kako je notorni mons. Milan Špehar, sam sve pod punim imenom i prezimenom priznao Nacionalu, pustio je suze i to krokodilske jer je shvatio da su ga novinari stisli pred zid – kako je događaj prokomentirao Nacionalov glavni urednik Berislav Jelenić – izlazeći pritom u javnost sa širokim inicijalima u zagradi s godinom rođenja, dovodeći tako u pitanje dobar glas osoba, svojih svećenika, primjerice, koje je netko anonimno, bez osnove optužio i prijavio potpuno nevine.

---

image
Duje KlariĆ/Cropix
---

Tjednik Nacional donio je čak i screenshot poruke bivših bogoslova kojima je u svoje vrijeme na CBS-u u Splitu rektor bio upravo Mate Uzinić, a oni su ih napisali na osobnom Uzinićevu Facebook profilu.

Iako su se Matini ljudi potrudili sporne poruke obrisati, u njima je ostalo zabilježeno – navodi nacionalni tjednik – kako dvojica klerika podsjećaju svog nekadašnjeg rektora kojeg su oni onda upozoravali na kolege bogoslove koji su pokazivali homoseksualne sklonosti, a rektor Mate je njih udaljio iz Bogoslovije, dok je te druge pripustio svećeništvu.

U nedavnom slučaju osvete LGBT populacije nad župnikom na riječkim Srdočima, Kristijanom Zebom, koji je s pravom odbio krstiti dijete jednog lezbijskog para, Uzinić ga je izložio preko svoga facebook profila doslovno javnom linču, rješavajući slučaj klerikalistički, s pozicija moći, pozivajući iznad župnikove ispravne odluke par da dođu kod njega u ured i on će stvar riješiti. Istovremeno je jednoj riječkoj LGBT pankerici prao na Veliki četvrtak noge u katedrali svetog Vida. Pogubija je busolu... – odgovorio sam.

– Da, da... nažalost neće to dobro završiti, po njega, služba ga očito nadilazi – zaključio je rečeni profesor.

Ja sam na to nadodao: "Mislim da bi mu najbolje bilo da se povuče u svoju Dubravu pod Mosorom i živi kao nekadašnji poljički popovi glagoljaši."

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => DRUGI POGLED 2 0 13245 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-24 11:26:24 [created_by] => 3240 [created_by_alias] => Ivan Ugrin [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-23 17:57:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-06-23 17:57:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 362 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ivan Ugrin: Uzinić je biskup s putrom na glavi, uvijek kontra onoga što je katoličko. A bili smo u dobrim odnosima... [metakey] => crkva, Veliki inkvizitor, crveni biskup, Dubrava, biskup uzinić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24046980.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24046976.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/25057849.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/24988744.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/24\/25094408.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damir \u0160komrlj\/Cropix","Damir \u0160komrlj\/Cropix","Duje Klari\u0106\/Cropix","Privatni album","Fe\u0111a Klari\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ivan Ugrin: Rije\u010dkog nadbiskupa, a prije toga dubrova\u010dkog biskupa Matu Uzini\u0107a, poznajem jo\u0161 tamo od osamdesetih godina pro\u0161loga stolje\u0107a<\/p>","

Ivan Ugrin: Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji \u201dsletio\u201d na jednoga od nas, na Matu Uzini\u0107a iz Dubrave<\/p>","","

Uzini\u0107 i Ugrin, bogoslovi \u0161este godine, na prvoj i posljednjoj procesiji za svetog Antu na splitskoj Rivi 13. lipnja 1992.<\/p>","

Procesija za Sudamju 1988. godine oko Periptera splitske katedrale: u prvom redu bogoslovi prve godine Uzini\u0107 i Ugrin<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1334","hd_24046980_1920.jpg":"1920x1080","k_24046980_1280.jpg":"1280x1280","k_24046980_1024.jpg":"1024x1024","k_24046980_640.jpg":"640x640","k_24046980_480.jpg":"480x480","k_24046980_340.jpg":"340x340","k_24046980_220.jpg":"220x220","o_24046980_1280.jpg":"1280x889","o_24046980_1024.jpg":"1024x711","o_24046980_640.jpg":"640x444","o_24046980_480.jpg":"480x333","o_24046980_340.jpg":"340x236","o_24046980_220.jpg":"220x152","h_24046980_1280.jpg":"1280x854","h_24046980_1024.jpg":"1024x683","h_24046980_640.jpg":"640x427","h_24046980_480.jpg":"480x320","h_24046980_340.jpg":"340x227","h_24046980_220.jpg":"220x147","pp_24046980_1280.jpg":"1280x1628","pp_24046980_1024.jpg":"1024x1303","pp_24046980_640.jpg":"640x814","pp_24046980_480.jpg":"480x611","pp_24046980_340.jpg":"340x432","pp_24046980_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1215","hd_24046976_1920.jpg":"1920x1080","k_24046976_1280.jpg":"1280x1280","k_24046976_1024.jpg":"1024x1024","k_24046976_640.jpg":"640x640","k_24046976_480.jpg":"480x480","k_24046976_340.jpg":"340x340","k_24046976_220.jpg":"220x220","o_24046976_1280.jpg":"1280x810","o_24046976_1024.jpg":"1024x648","o_24046976_640.jpg":"640x405","o_24046976_480.jpg":"480x303","o_24046976_340.jpg":"340x215","o_24046976_220.jpg":"220x139","h_24046976_1280.jpg":"1280x854","h_24046976_1024.jpg":"1024x683","h_24046976_640.jpg":"640x427","h_24046976_480.jpg":"480x320","h_24046976_340.jpg":"340x227","h_24046976_220.jpg":"220x147","pp_24046976_1280.jpg":"1280x1628","pp_24046976_1024.jpg":"1024x1303","pp_24046976_640.jpg":"640x814","pp_24046976_480.jpg":"480x611","pp_24046976_340.jpg":"340x432","pp_24046976_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25057849_1920.jpg":"1920x1080","k_25057849_1280.jpg":"1280x1280","k_25057849_1024.jpg":"1024x1024","k_25057849_640.jpg":"640x640","k_25057849_480.jpg":"480x480","k_25057849_340.jpg":"340x340","k_25057849_220.jpg":"220x220","o_25057849_1280.jpg":"1280x853","o_25057849_1024.jpg":"1024x682","o_25057849_640.jpg":"640x426","o_25057849_480.jpg":"480x320","o_25057849_340.jpg":"340x226","o_25057849_220.jpg":"220x146","h_25057849_1280.jpg":"1280x854","h_25057849_1024.jpg":"1024x683","h_25057849_640.jpg":"640x427","h_25057849_480.jpg":"480x320","h_25057849_340.jpg":"340x227","h_25057849_220.jpg":"220x147","pp_25057849_1280.jpg":"1280x1628","pp_25057849_1024.jpg":"1024x1303","pp_25057849_640.jpg":"640x814","pp_25057849_480.jpg":"480x611","pp_25057849_340.jpg":"340x432","pp_25057849_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_24988744_1920.jpg":"1920x1080","k_24988744_1280.jpg":"1280x1280","k_24988744_1024.jpg":"1024x1024","k_24988744_640.jpg":"640x640","k_24988744_480.jpg":"480x480","k_24988744_340.jpg":"340x340","k_24988744_220.jpg":"220x220","o_24988744_1280.jpg":"1280x842","o_24988744_1024.jpg":"1024x674","o_24988744_640.jpg":"640x421","o_24988744_480.jpg":"480x316","o_24988744_340.jpg":"340x223","o_24988744_220.jpg":"220x144","h_24988744_1280.jpg":"1280x854","h_24988744_1024.jpg":"1024x683","h_24988744_640.jpg":"640x427","h_24988744_480.jpg":"480x320","h_24988744_340.jpg":"340x227","h_24988744_220.jpg":"220x147","pp_24988744_1280.jpg":"1280x1628","pp_24988744_1024.jpg":"1024x1303","pp_24988744_640.jpg":"640x814","pp_24988744_480.jpg":"480x611","pp_24988744_340.jpg":"340x432","pp_24988744_220.jpg":"220x280"},{"size0":"521x425","hd_25094408_1920.jpg":"1920x1080","k_25094408_1280.jpg":"1280x1280","k_25094408_1024.jpg":"1024x1024","k_25094408_640.jpg":"640x640","k_25094408_480.jpg":"480x480","k_25094408_340.jpg":"340x340","k_25094408_220.jpg":"220x220","o_25094408_1280.jpg":"1280x1044","o_25094408_1024.jpg":"1024x835","o_25094408_640.jpg":"640x522","o_25094408_480.jpg":"480x391","o_25094408_340.jpg":"340x277","o_25094408_220.jpg":"220x179","h_25094408_1280.jpg":"1280x854","h_25094408_1024.jpg":"1024x683","h_25094408_640.jpg":"640x427","h_25094408_480.jpg":"480x320","h_25094408_340.jpg":"340x227","h_25094408_220.jpg":"220x147","pp_25094408_1280.jpg":"1280x1628","pp_25094408_1024.jpg":"1024x1303","pp_25094408_640.jpg":"640x814","pp_25094408_480.jpg":"480x611","pp_25094408_340.jpg":"340x432","pp_25094408_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8171892 Threads: 4 Questions: 1688398270 Slow queries: 5033894 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112634007 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima-1300842 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima-1300842?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 315890 [name] => crkva [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crkva [link] => /tag/crkva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 720798 [name] => Veliki inkvizitor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 13:37:52 [main_article_id] => 0 [alias] => veliki-inkvizitor [link] => /tag/veliki-inkvizitor ) [2] => stdClass Object ( [id] => 720799 [name] => crveni biskup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-23 13:37:52 [main_article_id] => 0 [alias] => crveni-biskup [link] => /tag/crveni-biskup ) [3] => stdClass Object ( [id] => 600139 [name] => Dubrava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dubrava [link] => /tag/dubrava ) [4] => stdClass Object ( [id] => 374026 [name] => biskup uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biskup-uzinic [link] => /tag/biskup-uzinic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivan Ugrin: Uzinić je biskup s putrom na glavi, uvijek kontra onoga što je katoličko. A bili smo u dobrim odnosima... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3240 [name] => Ivan Ugrin [username] => ivan.ugrin [email] => ivan.ugrin@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$9FuPV7fgJyVQ5x94t2vwDeMtaNcrG8dJScEpd66Y5mdz3EomXOEI2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivan-ugrin-3240 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1755 [gender] => m [description] => [image] => 1755.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1755.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24046980.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damir Škomrlj/Cropix [mainImageDesc] =>

Ivan Ugrin: Riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljeća

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24046980.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Ivan Ugrin: Riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljeća

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24046976.jpg [title] => Damir Škomrlj/Cropix

Ivan Ugrin: Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji ”sletio” na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/25057849.jpg [title] => Duje KlariĆ/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/24988744.jpg [title] => Privatni album

Uzinić i Ugrin, bogoslovi šeste godine, na prvoj i posljednjoj procesiji za svetog Antu na splitskoj Rivi 13. lipnja 1992.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/24/25094408.jpg [title] => Feđa Klarić

Procesija za Sudamju 1988. godine oko Periptera splitske katedrale: u prvom redu bogoslovi prve godine Uzinić i Ugrin

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na F​acebook profilu don Hrvoja Katušića, trenutno župnika na službi u Veloj Luci na Korčuli, a dok Mate Uzinić nije prije gotovo tri godine otišao za riječkoga nadbiskupa koadjutora, generalnog vikara Dubrovačke biskupije, objavljen je prilog s portala fratellanza.net s naslovom "Mate Uzinić u Nu2: Bog se u Isusu utjelovio prvenstveno u čovjeka, ne u muškarca".

U komentarima ispod objave ove vijesti koja se temelji na onome što je ustvari nadbiskup Mate rekao izvan televizijske emisije uživo na HRT 1, u podcastu zvanom "Nu3" i koja je, mislim na vijest, u samom svom naslovu suspektna, bliska prije postavkama rodne ideologije a ne katoličke teologije, mnogo je komentara. Različitih, naravno. Pro et contra.

O samom naslovu ne bih trošio sada puno riječi, odnosno parafrazirajući samu Uzinićevu izjavu da se Bog na neki način slučajno utjelovio u muškarca, radi se prvenstveno o teološkoj temi koja zaslužuje mnogo studiozniju analizu i nije baš prikladna za novinske tekstove.

Radije bih se zaustavio na implikacijama onoga što je u posljednje vrijeme Mate Uzinić – koji ne želi da se klerici ikako drugačije tituliraju u Riječkoj nadbiskupiji osim imenom i prezimenom – u svega nekoliko dana "posijao" svojim dvostrukim ukazanjem na HRT-u, katedrali hrvatskog duha. Najprije je pohodio Romana Bolkovića u emisiji "1 na 1", a potom i Aleksandra Stankovića (drugi put, prvi je to bilo prije šest godina) u "Nu2" i "Nu3".

Jedan od komentara na spomenuti post Hrvoja Katušića je onaj moga prijatelja još od mladih dana, patera Luke Rađe, isusovca koji je poznat kao SMS propovjednik jer svoje dane već desetljećima provodi u invalidskim kolicima na Fratrovcu.

– Ma kakav mi je to biskup javno nastupa bez mitre:) – napisao je Luka.

Uključio sam se u raspravu na navedenom župnikovu profilu, komentirajući Rađin kratak osvrt. Prenosim taj svoj post ponešto redigiran jer sam ga na Fejsu napisao namah.

– To što je bez mitre ne znači ništa za ovakav tip emisije, no on bi se i inače nje odrekao, za njega je odjeća koju nose biskupi, svećenici, valjda i redovnici, srednjovjekovna, zastarjela. Ukinuo je titule, nema više ni don, ni fra, ni pater, ni monsignor...

Njemu je dovoljno "gospodine"

Ali, on nema problema s tim, njega ionako oslovljavaju s gospodine nadbiskupe i u emisiji "1 na 1" i u "Nu2"... Što će mu više od toga, postao je medijska zvijezda i kobajagi on sve evangelizira.

Gay pride za njega je O.K., ne to nije uvozni proizvod, ali zato "Hod za život" dolazi sa Zapada, gle čuda odakle i onaj prvi GP. Kmečavcu smetaju klečavci i on bi da se HBK s njima obračuna, kao što su to biskupi u Poljskoj učinili.

No, o tome laže. Da je to tako potvrđuje na svom privatnom Fejsu kolega Goran Andrijanić, nekadašnji časni urednik portala bitno.net, koji danas živi i radi u Poljskoj. Ne samo da se tamošnji episkopat nije javno ogradio od tzv. muške krunice nego, čak, dapače neki biskupi zajedno s katoličkim muževima mole na gradskim trgovima.

Mate je uvijek kontra onoga što je katoličko, a široka je srca samo za teme poput onih koje propagira i zastupa većina biskupa u Njemačkom sinodalnom putu. Nažalost.

Njima je odavno papa Frane poručio da u Njemačkoj već postoji dobro organizirana Evangelička crkva i druga nije potrebna. Tko ne ide s Petrom naših dana i ne sluša ga u bitnim stvarima, bez obzira na to koliko se zaklinjali i uz to citirali papu Franu prema svojim potrebama, taj je na dobrom putu da završi u shizmu.

S mitrom ili bez nje, posvema je svejedno.

Nastavno na ovo, bez imalo dvojbe smatram da je Mate Uzinić ustvari biskup s putrom na glavi. A zašto tako mislim, u nastavku.

Za početak prilažem ono što sam Uziniću napisao odmah nakon što je nastupio kod Stankovića. Gostovanje kod Bolkovića mu nisam osobno komentirao.

Ponajprije, riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljeća. Naime, nakon odsluženja ondašnjeg vojnog roka, zajedno smo 1987./1988. kao bogoslovi pitomci Splitsko-makarske nadbiskupije, upisali prvu godinu studija na Teologiji u Splitu, koja je u to vrijeme bila afilirana Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

---

image

Uzinić i Ugrin, bogoslovi šeste godine, na prvoj i posljednjoj procesiji za svetog Antu na splitskoj Rivi 13. lipnja 1992.

Privatni album
---

Primljeni smo u vrijeme velikog splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite dr. Frane Franića, ali smo bili pod njegovom ingerencijom samo prvu godinu studija, drugu smo, naime, započeli baš u vrijeme kad je izabran novi nadbiskup mons. Ante Jurić, i pod njegovom smo paskom ostali do konca teoloških studija.

Od svih likova koji su nas pratili kao odgojitelji, istaknuo bih ovdje samo duhovnika koji nam je to bio punih pet godina, don Petra Šolića. Ostali su se mijenjali kao na traci, samo je on opstajao na toj službi dok nije početkom 1992., na Bogojavljenje 6. siječnja, po rukama svetog pape Ivana Pavla Drugog zaređen za pomoćnog biskupa u rimskoj bazilici svetog Petra.

Jedina generacija kojoj je don Petar podijelio neki sveti red, i to đakonata, bila je upravo školska moja i Matina, samo što sam ja mjesec prije toga "umakao" i zbog nemogućnosti nošenja s nekim stvarima, osobito s celibatom, okrenuo se u bračne i obiteljske vode, te se posvetio novinarskom poslu u Slobodnoj Dalmaciji.

Biskup Šolić je, nažalost, samo mjesec dana nakon moga izlaska iz bogoslovije, smrtno stradao u prometnoj nesreći, a sve zbog toga što su oni koji su ga obično znali voziti njegovim automobilom, Ante Jozić, Tonći Matulić, Bože Plazibat, Mate i ja, bili na jednom đakonskom ređenju.

Bilo je to na blagdan svetog Nikole, 6. prosinca 1992., dakle don Petar je bio biskup niti godinu dana, točnije jedanaest mjeseci. U te dane žalosti sjećam se i kako su mi neki bogoslovi i neki tada već zaređeni svećenici govorili: Ivo, vrati se, bit ćeš nam biskup(!)

Eto, Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji "sletio" na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave. S njim sam u bogoslovskim danima bio u jako dobrim odnosima. Obadva Poljičani, odani našoj vjerskoj i kulturnoj tradiciji i baštini, često smo zajedno znali moliti krunicu hodajući dvorištem u Bogosloviji koja je u to vrijeme bila uistinu radosni Gospin vrt.

---

image

Procesija za Sudamju 1988. godine oko Periptera splitske katedrale: u prvom redu bogoslovi prve godine Uzinić i Ugrin

Feđa Klarić
---

Skoro pet godina sam bio ceremonijar nadbiskupima i inima, u katedrali i diljem nadbiskupije, a na Matu sam mogao uvijek i u svemu računati. Kad bi bili zajednički sastanci naših odgojitelja i nas gojenika, ja sam obično, kao malo stariji u generaciji, uvijek prvi znao protestirati, ako smo smatrali da smo zbog nečega nepravedno zakidani. Uzinić bi se redovito javljao drugi, i uvijek me podržavao. Ostali kako koji i kako kad...

A onda 21. travnja 1993., tad sam već bio u civilstvu, od svih kolega iz bogoslovske generacije, njih šest, sedam, samo se Mate Uzinić spustio s kata u profesorsku zbornicu gdje sam se mučio s tezarijem kojem je prethodio prikaz mog diplomskog rada iz Crkvene povijesti i uspješno okončana obrana diplome.

"Nisi ti crveni, nego u duginim bojama"

– Gledao sam te nakon "1 na 1" i u "Nu2" i moram ti reći Mate ovo: nisi ti crveni, nego biskup u duginim bojama. Bilo bi najbolje kad bi si dao sašiti ili isplesti jedan takav pojas i nositi ga da svi vide kako si ti napredan, a drugi biskupi zaostali s crvenim pojasima i kapicama iz srednjeg vijeka, kojeg nam je, inače, u istinitom svjetlu na predavanjima iz povijesti na prvoj godini Teologije u Splitu osvijetlio naš dobri profesor Crkvene povijesti, don Slavko Kovačić, a kod kojeg sam napisao svojedobno diplomski rad.

Samo što ga ti Mate očito nisi dobro slušao na predavanjima. To ti je moj dojam uz želju da dođeš pameti, a ja ću se moliti za te da se ne srozaš dublje od ove razine na koju si se, po mom mišljenju svojom nepromišljenošću i ohološću, stropoštao...

Jer, sjeti se, kad si ono na svetkovinu svetog Josipa, 19. ožujka 2011. bio zaređen za dubrovačkog biskupa u katedrali Marijina Uznesenja na Nebo, ja sam ti Mate na kraju fešte prije povratka u Split poljubio biskupski prsten na ruci, a ti si tugaljivo govorio: o kad bi barem ti bio tu uz mene...

Pripisivao sam to tvojoj introvertiranosti, odnosno prvotnom osjećaju osamljenosti u novoj sredini, no, činjenica što si mi tako govorio imponirala mi je, a istovremeno mi daje za pravo da s tobom i sada raspravim vjerske i ine teme kad to prilike traže kao što je to bilo u ovom slučaju.

---

image

Ivan Ugrin: Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji "sletio" na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave

Damir Škomrlj/Cropix
---

"Je li Mate ima medije ili mediji imaju Matu?", retorički se upitao jedan mladi fratar, profesor na KBF-u Sveučilišta u Splitu, kada sam mu prije par dana poslao poveznicu na Matino gostovanje kod Bolkovića i najavio mu da ga može gledati i u "Nedjeljom u 2". Odgovorio sam mu: "To je uistinu batina s dva kraja".

Pitao sam potom profesora može li mi malo podrobnije komentirati svoj stav o službi nadbiskupa Uzinića, odgovorio mi je kratko, ali ga razumljivo, zbog prirode posla kojeg obavlja, navodim kao anonimnog.

– Uh puno je stvari ovdje. Ne mogu ni komentirati jer bi moglo završiti u novinama pa se rastezati u medijskoj kaljuži koja ima svoja pravila i prioritete. Svakako, nadbiskup Mate je upao u "kašetu brokava", puno je neriješenih problema koji su se godinama samo odgađali.

Svojom kritičnošću prema konzervativnijem dijelu Crkve, a nekritičnošću prema liberalnom zbunjujuće djeluje na mnoge vjernike – zaključio je mladi profesor.

Inače, nastup kod Bolkovića izvanredno je analizirao netko tko se potpisuje pod imenom Veliki inkvizitor na katoličkoj blogosferi quovadisecclesia.com, u tekstu s naslovom "Odgovor nadbiskupu Uziniću na tvrdnje izrečene u nedavnim medijskim istupima".

– Meni se čini da nadbiskup ne zna što je to vjerski populizam pa ću pokušati objasniti. Vjerski populizam se pojavljuje kada pojedini klerici kao jezuit James Martin ili njemački biskupi – oni koji podržavaju Sinodalni put, žele približiti vjeru pripadnicima LGBT+ populacije tako da potonji ne mijenjaju svoj život. To je vjerski populizam. Manipuliranje vjerom i pogrešno tumačenje nauka Crkve da bi se približili masama – tumači Uziniću Veliki inkvizitor i zaključuje:

– I za vjernike koji se okupljaju na trgovima rekao je nadbiskup da se "predstavljaju kao vjernici". Što bi to trebalo značiti?

Zar nadbiskup smatra da muškarci koji mole krunicu nisu vjernici. Zar nadbiskup Uzinić daje sebi za pravo da krštene muškarce klasificira kao varalice i lažove? Drugačije se ne može objasniti dio izjave "predstavljaju kao vjernici".

Kad je u Nacionalu osvanuo naslov "UZINIĆ O PEDOFILIJI: Nacional mi je pomogao da ovo objavim. Ranije se nisam usudio. HBK ne zna pravo stanje stvari. S time se ne želi izlaziti u javnost", gdje je riječki nadbiskup nepotrebno denuncirao i veliki broj svojih svećenika koji su bili lažno optuženi za seksualno zlostavljanje, a u istrazi oslobođeni svake sumnje, javio mi se jedan ugledni splitski sveučilišni profesor: "Je li sve u redu sa njim?"

Prva greška u koracima

– Pa nisam baš siguran. Prvu grešku u koracima napravio je kad nije suspendirao one nad kojima je vršio predistrage, konkretno župnika kojeg nije "dirao" sve dok nije Nacional počeo slučaj istraživati.

Taj župnik – štitio ga je prije svih Matin generalni vikar – dok je predistraga trajala, nastavio je na svom župnom dvoru uništavati nesretnog bogoslova koji je završio kao narkoman i suicidalan, na što su Uzinića višekratno upozoravali roditelji mladića. No, Mate na vapaje shrvanoga oca nije reagirao.

Nacionalu je za prvu objavu o zlodjelima klerika pedofila poslao priopćenje koje bi boljeg sastavio neki sjemeništarac.

A onda kad je shvatio kako je notorni mons. Milan Špehar, sam sve pod punim imenom i prezimenom priznao Nacionalu, pustio je suze i to krokodilske jer je shvatio da su ga novinari stisli pred zid – kako je događaj prokomentirao Nacionalov glavni urednik Berislav Jelenić – izlazeći pritom u javnost sa širokim inicijalima u zagradi s godinom rođenja, dovodeći tako u pitanje dobar glas osoba, svojih svećenika, primjerice, koje je netko anonimno, bez osnove optužio i prijavio potpuno nevine.

---

image
Duje KlariĆ/Cropix
---

Tjednik Nacional donio je čak i screenshot poruke bivših bogoslova kojima je u svoje vrijeme na CBS-u u Splitu rektor bio upravo Mate Uzinić, a oni su ih napisali na osobnom Uzinićevu Facebook profilu.

Iako su se Matini ljudi potrudili sporne poruke obrisati, u njima je ostalo zabilježeno – navodi nacionalni tjednik – kako dvojica klerika podsjećaju svog nekadašnjeg rektora kojeg su oni onda upozoravali na kolege bogoslove koji su pokazivali homoseksualne sklonosti, a rektor Mate je njih udaljio iz Bogoslovije, dok je te druge pripustio svećeništvu.

U nedavnom slučaju osvete LGBT populacije nad župnikom na riječkim Srdočima, Kristijanom Zebom, koji je s pravom odbio krstiti dijete jednog lezbijskog para, Uzinić ga je izložio preko svoga facebook profila doslovno javnom linču, rješavajući slučaj klerikalistički, s pozicija moći, pozivajući iznad župnikove ispravne odluke par da dođu kod njega u ured i on će stvar riješiti. Istovremeno je jednoj riječkoj LGBT pankerici prao na Veliki četvrtak noge u katedrali svetog Vida. Pogubija je busolu... – odgovorio sam.

– Da, da... nažalost neće to dobro završiti, po njega, služba ga očito nadilazi – zaključio je rečeni profesor.

Ja sam na to nadodao: "Mislim da bi mu najbolje bilo da se povuče u svoju Dubravu pod Mosorom i živi kao nekadašnji poljički popovi glagoljaši."

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damir Škomrlj/Cropix Damir Škomrlj/Cropix Duje KlariĆ/Cropix Privatni album Feđa Klarić
Damir Škomrlj/Cropix

Ivan Ugrin: Riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljeća

Damir Škomrlj/Cropix

Ivan Ugrin: Duh Sveti ipak je u toj mojoj generaciji ”sletio” na jednoga od nas, na Matu Uzinića iz Dubrave

Privatni album

Uzinić i Ugrin, bogoslovi šeste godine, na prvoj i posljednjoj procesiji za svetog Antu na splitskoj Rivi 13. lipnja 1992.

Feđa Klarić

Procesija za Sudamju 1988. godine oko Periptera splitske katedrale: u prvom redu bogoslovi prve godine Uzinić i Ugrin

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima-1300842 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=85be1bd03708e5ed8ba68a9330818525f7798498 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivan+Ugrin%3A+Uzini%C4%87+je+biskup+s+putrom+na+glavi%2C+uvijek+kontra+onoga+%C5%A1to+je+katoli%C4%8Dko.+A+bili+smo+u+dobrim+odnosima...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima-1300842 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fivan-ugrin-uzinic-je-biskup-s-putrom-na-glavi-uvijek-kontra-onoga-sto-je-katolicko-a-bili-smo-u-dobrim-odnosima-1300842 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRUGI POGLED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaDRUGI POGLED

Ivan Ugrin: Uzinić je biskup s putrom na glavi, uvijek kontra onoga što je katoličko. A bili smo u dobrim odnosima...

Piše Ivan Ugrin
23. lipnja 2023. - 19:57
Ivan Ugrin: Riječkog nadbiskupa, a prije toga dubrovačkog biskupa Matu Uzinića, poznajem još tamo od osamdesetih godina prošloga stoljećaDamir Škomrlj/Cropix

Na F​acebook profilu don Hrvoja Katušića, trenutno župnika na službi u Veloj Luci na Korčuli, a dok Mate Uzinić nije prije gotovo tri godine otišao za riječkoga nadbiskupa koadjutora, generalnog vikara Dubrovačke biskupije, objavljen je prilog s portala fratellanza.net s naslovom "Mate Uzinić u Nu2: Bog se u Isusu utjelovio prvenstveno u čovjeka, ne u muškarca".

U komentarima ispod objave ove vijesti koja se temelji na onome što je ustvari nadbiskup Mate rekao izvan televizijske emisije uživo na HRT 1, u podcastu zvanom "Nu3" i koja je, mislim na vijest, u samom svom naslovu suspektna, bliska prije postavkama rodne ideologije a ne katoličke teologije, mnogo je komentara. Različitih, naravno. Pro et contra.

O samom naslovu ne bih trošio sada puno riječi, odnosno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 23:48