StoryEditor
Hrvatskanije zadovoljan

Hrvatski europarlamentarac od EU-a traži razlikovanje epidemiološke situacije po županijama: ‘Ovakav pristup je daleko od realnog stanja‘

Piše Hina
16. travnja 2021. - 14:33

Hrvatski europarlamentarac Valter Flego pokreće u Europskom parlamentu inicijativu čiji je cilj promijeniti prikaz procjene epidemiološkog rizika turističkih odredišta na karti ECDC-a i učiniti ga preciznijim, kako bi se, primjerice, mogla vidjeti razlika između Istre i drugih jadranskih dijelova Hrvatske.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) procjenjuje rizik od covida-19 po većim statističkim regijama unutar zemlje (NUTS 2).

NUTS 2 statističke regije moraju imati najmanje 800 tisuća stanovnika, a najviše tri milijuna. U Hrvatskoj tako postoje samo četiri NUTS 2 regije - Panonska Hrvatska, Jadranska Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Grad Zagreb.

Europarlamentarac i bBivši istarski župan Valter Flego ((IDS/Obnovimo Europu) smatra da je takav kriterij proizvoljan, odnosno da ne procjenjuje ispravno epidemiološki rizik, te da je štetan za turističku sezonu.

"To znači da pri procjeni zdravstvenog rizika ne postoji nikakva razlika između primjerice Istre i Dalmacije ili Rovinja i Dubrovnika. To je daleko od realnog stanja na terenu i to znači da gost koji želi ljetovati u Hrvatskoj nema prave podatke ni jasnu sliku situacije", kazao je zastupnik IDS-a u srijedu na raspravi o turizmu u Bruxellesu, priopćio je ovoga tjedna ured zastupnika .

Flego smatra da takav pristup ECDC-a "nepravedno kažnjava rad odgovornih regionalnih vlasti".

Hrvatski eurozastupnik, član Odbora za turizam i transport, pokrenuo je u Europskom parlamentu inicijativu kako bi omogućio da se na spomenutoj europskoj karti pokazuje epidemiološke stanje u Hrvatskoj po županijama.

Točnije želi da se na karti prikazuje situacija u Hrvatskoj, i drugim zemljama koje to žele, po NUTS 3 regijama (20 županija i grad Zagreb),

"Nijemci koriste takav pristup na nacionalnoj razini i zato je Istra u protekloj godini nekoliko puta bila jedina zelena točkica na karti. Zato su Nijemci ovog Uskrsa u Istri ostvarili daleko najveći broj noćenja, tisuću više nego domaći gosti", kazao je Flego i naglasio kako je osigurao podršku zastupnika kluba zastupnika Obnovimo Europu za svoj plan.

Tu inicijativu, nakon prikupljenih potpisa podrške europarlamentaraca, želi uputiti Europskoj komisiji i Europskom vijeću.

Flego drži da je ta promjena bitna jer će kartu ECDC-a na ljeto gledati turisti Europske unije i sukladno njoj "uvelike planirati svoja sigurna odredište".

"Istra se puno puta u posljednjih godinu dana pokazala kao jedna od najodgovornijih i neuspješnih regija u borbi protiv virusa, ne samo u Hrvatskoj, već u čitavoj Europi", kazao je.

Promijenjeni prikaz na karti ECDC-a bila bi, poručio je Flego, "jedna od najvažnijih stvari za spašavanje turizma u Hrvatskoj", a niže bi vlasti bile motiviranije da "rade u korist što bolje epidemiološke slike svoje regije i izgradnje što boljih rezultata."

"Takva promjena NUT 2 prikaza u NUT 3 pružit će prijeko potrebnu nadu svim našim turističkim djelatnicima i hotelijerima, tisućama i tisućama obitelji koje žive od turizma", zaključio je, navodi se u priopćenju.

item - id = 1091801
related id = 0 -> 1130646
related id = 1 -> 1130645
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2021 17:52