stdClass Object ( [id] => 1268684 [title] => Hoće li slučaj frizerke koja je na kraju oslobođena visoke kazne utjecati na praksu Inspektorata? ‘Svaka čast sudu!‘ [alias] => hoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Osjećam se kao netko kome nisu uzeli 25 tisuća kuna. Kojih nemam, doduše. Ali sad se napokon bez stresa mogu posvetiti onome što najbolje znam – šišanju, feniranju, kosi. Svojim klijentima, koji su mi bili velika podrška u svemu kroz što sam prolazila proteklih mjesec dana. Bilo je teško. Nisam si mogla dopustiti taj luksuz da odem na bolovanje jer ja sam vlasnica i jedina radnica u svojem salonu.

Bila je to prva reakcija zagrebačke frizerke Sabine Samardžije, koju je u četvrtak Općinski prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio optužbi Državnog inspektorata da je nakon Nove godine neopravdano podignula cijene dviju usluga te joj zbog toga “odrezao” kaznu od 3318 eura ili 25.000 kuna.

Kako smo već izvijestili, sa Sabinom Samardžijom razgovarali smo neposredno nakon što je doznala presudu u četvrtak i uz pomoć odvjetnika Jure Mlinarića na sudu uspjela dokazati kako se nije služila “agresivnom i nepoštenom praksom” te na taj način dovela “potrošače u financijski nepovoljan položaj”, što joj je inspekcija stavljala na teret.

Velika kazna za malu cijenu

Njezin krimen, zbog kojega joj je kao pravnoj i odgovornoj osobi bila izrečena ukupna kazna veća od 3000 eura – već smo o tome više puta pisali – sastojao se u tome što je prilikom konverzije kune u euro dvije usluge zaokružila i povisila za “nevjerojatnih” devet, odnosno 36 centi – žensko bojenje kose, koje je do Nove godine naplaćivala 150 kuna, nakon 1. siječnja ove godine i konverzije valuta zaokružila je na 20, umjesto na 19,91 euro, a dotadašnjih 50 kuna za žensko šišanje preračunala je u sedam eura, umjesto preciznih 6,64 eura. Istovremeno je dio cijena prelaskom na eurovalutu snizila, ali to nije bilo bitno za inspekcijski nalaz pa je zaradila visoku kaznu kao vlasnica firme.

Sabina se nije predala. Cijela Hrvatska mogla je u proteklih mjesec dana, otkako joj je izrečena kazna, pratiti njezinu borbu u kojoj je nastojala dokazati kako nije bila ni agresivna ni nepoštena prema svojim klijentima, a sada su te optužbe inspektorata pale i na sudu. Barem nepravomoćno, ali frizerka iz zagrebačkog Sigeta oslobođena je optužbi, visoku kaznu na koju se žalila ne mora platiti, pa čak ni sudske troškove jer, kako piše u presudi, “troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava Suda”. Rekli bismo, i poreznih obveznika. To je njezina prva mala pobjeda u borbi sa sustavom koji se u demonstriranju držanja slova zakona i moru različitih poskupljenja “zakačio” baš za malu poduzetnicu.

– Svi koji me znaju čudili su se: “Otkud su tebe kaznili?” Ogroman mi je teret pao s leđa. Nadam se da će moj slučaj pomoći i drugima koji su u istoj ili sličnoj situaciji – poručila je Sabina, koja se s olakšanjem vratila poslu.

Iako u ovom trenutku ni na jednoj mjerodavnoj adresi nismo mogli doći do podataka koliko se kažnjenih obrtnika i ostalih pravnih subjekata žalilo na odluke i kazne Državnog inspektorata u postupcima vezanima uz navodno neopravdano dizanje cijena prilikom konverzije kuna u euro nakon Nove godine, još su neki mali poduzetnici imali hrabrosti poput Sabine javno iznijeti svoje priče o “udaru” Državnog inspektorata.

---

image
Ivana Nobilo/ HANZA MEDIA
---

Jedna od njih je i Makaranka Vanja Batošić, vlasnica kozmetičkog salona u tome gradu. Inspektorat joj je u siječnju “opalio” kaznu od čak 2654 eura jer je uslugu uređivanja obrva, koja je prije Nove godine koštala 60 kuna, konvertirala u 8 eura umjesto u 7,96 eura. Znači – “fulala” je i kažnjena je zbog četiri centa!

Naravno, i ona se žalila sudu, a oslobađajuća sudska presuda Sabini Samardžiji i njoj ulijeva nadu kako je pravda spora, ali dostižna. Ona, naime, još uvijek čeka da je pozovu na sud.

– Presuda kolegici Samardžiji jedina je stvarno moguća. Jedina koja ima smisla. Velika većina kažnjenih je još tijekom nadzora vratila stare cijene od prije 31. prosinca 2022. godine. Zašto su onda uopće pisane kazne? S obzirom na to da živimo u kapitalizmu, nitko osim vlasnika ne smije određivati tuđe cijene, pa to ne smije ni država! – decidirana je dugogodišnja makarska kozmetičarka Vanja Batošić, koja tijekom 43 godine rada nikada nije dobila nikakvu kaznu. Objašnjava kako se, budući da se valuta mijenjala nakon Nove godine, lako moglo pretpostaviti da će biti nenamjernih pogrešaka u poslovanju.

Država može dizati cijene

– Minorne izmjene cjenika nikako nisu smjele izazvati Vladu da na nama trenira strogoću i pokazuje mišiće ispisujući previsoke kazne, sasvim neprimjerene težini prekršaja. Licemjerno, Vlada ne reagira na stalna podizanja cijena usluga firmi u državnom vlasništvu, dizanje cijena odvoza smeća, vode ili struje, rast bankarskih naknada, cijena hrane u velikim trgovačkim lancima, javnobilježničkih pristojbi, dijagnostičkih pregleda, doprinosa na plaće, stanarina i ostaloga. Ona reagira samo na “poskupljenje” korekcije obrva ili feniranja kose. Čisto licemjerje i teško bahaćenje! – ogorčena je Vanja Batošić.

Oslobađajućom presudom Sabini Samardžiji zadovoljan je i Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika”, s kojom je, kaže, 40-ak poduzetnika kontaktiralo vezano uz kaznu koju joj je ispisao Državni inspektorat, a desetak njih je u suradnji s odvjetnicima udruge uputilo žalbe, odnosno prigovore sudovima. Ne raspolažu preciznim podacima o tome koliko je sudskih postupaka dosad provedeno, međutim, do udruge su stigle neslužbene informacije kako je jedan dio presuda koje su dosad donesene išao i u korist Državnog inspektorata.

– Ponosni smo na Sabinu što je imala hrabrosti izaći u medije, a posebno raduje što je sustav u njezinu slučaju pokazao da je neovisan. Tu se otvara prostor da u sličnim procesima u kojima su poduzetnici neopravdano optuženi za agresivnu i nepoštenu praksu prema potrošačima budu oslobođeni na sudovima – ističe Bujas.

---

image

Hrvoje Bujas: Ponosni smo na Sabinu!

Goran Mehkek/Cropix
---

Dobro je, dodaje, što je barem donekle splasnula početna histerija koja je išla za tim da su svi poduzetnici neopravdano i nepošteno dizali cijene prilikom konverzije kuna u euro.

– Nepotrebno su se dizale tenzije jer se sada pokazalo da je riječ o maloj skupini ljudi koja je možda iskoristila tu situaciju. Ali ako govorimo o tome da je netko neku uslugu ili proizvod povisio ili zaokružio za tridesetak centi, to sigurno ne možemo nazvati agresivnom i nepoštenom praksom, što je sud i prihvatio. Svi znamo koliko je nakon Nove godine došlo do povećanja određenih troškova – ističe Bujas. Pohvalio je korektne postupke državnih inspektora i kaže kako nitko od poduzetnika kojima su došli nije imao pritužbe da su se ponašali neprofesionalno.

– Svi ovi postupci pokazuju kako se posao može odraditi profesionalno i nepristrano, da nema nedodirljivih, ali i da sudovi mogu i znaju biti korektni. Nama su očigledno veliki problem pojedina zakonska rješenja, primjerice, trebali bismo napokon regulirati da u slučaju nekih manjih prekršaja poduzetnicima ne treba odmah izricati drakonske kazne, nego prije toga ići s opomenom ili upozorenjem. To sada u zakonima ne postoji, pa se događa to što se događa – upozorava Bujas. 

---

‘Ne komentiramo nepravomoćne presude‘

 

Državnom inspektoratu (DI) uputili smo upit namjeravaju li se žaliti na sudsku presudu frizerki Sabini Samardžiji iz Zagreba, međutim, u pismenom odgovoru koji su dostavili kažu kako “Državni inspektorat RH ne komentira nepravomoćne presude nadležnih sudova”. Također, izvijestili su kako je Tržišna inspekcija Državnog inspektorata do petka u predmetima u kojima su poslovni subjekti uložili prigovore na izdane im prekršajne naloge zbog utvrđene agresivne, odnosno nepoštene poslovne prakse na način da je poslovni subjekt neopravdano povećao cijene svojih usluga ili proizvoda danom uvođenja eura kao službene valute u RH, zaprimila ukupno dvije presude nadležnih općinskih (prekršajnih) sudova, od kojih je jedna pravomoćna.

– U tim presudama poslovni su subjekti protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak proglašeni krivima – izvijestili su iz DI-ja. Također, izvijestili su kako su do 23. veljače ove godine turistička i tržišna inspekcija obavile ukupno 2475 inspekcijskih nadzora, u kojima je utvrđeno 540 slučajeva nepoštene poslovne prakse na način da su poslovni subjekti neopravdano povećali cijene svojih usluga ili proizvoda danom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, zbog čega je do sada izdano 312 prekršajnih naloga. Pitali smo ih i koliko su od dosad izrečenih kazni uspjeli i naplatiti, međutim, odgovorili su: “U ovom trenutku ne možemo dati egzaktan podatak zbog postupaka u tijeku.”

– Tržišna inspekcija Državnog inspektorata, kao i do sada, obavljajući inspekcijske nadzore iz svoje nadležnosti, štiti prava hrvatskih potrošača – poručuju iz Državnog inspektorata glavnog državnog inspektora
Andrije Mikulića.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žalba se isplatila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => žalba se isplatila 2 0 7007 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-24 14:26:05 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-28 09:26:52 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-02-28 09:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Hoće li slučaj frizerke koja je na kraju oslobođena visoke kazne utjecati na praksu Inspektorata? 'Svaka čast sudu!' [metakey] => Inspektorat, SABINA SAMARDŽIJA, vanja batošić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24216041.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24216057.jpg","\/images\/slike\/2023\/02\/24\/21736732.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Nobilo\/HANZA MEDIA","Ivana Nobilo\/ HANZA MEDIA","Goran Mehkek\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Hrvoje Bujas: Ponosni smo na Sabinu!<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["64:34","46:35","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2880","hd_24216041_1920.jpg":"1920x1080","k_24216041_1280.jpg":"1280x1280","k_24216041_1024.jpg":"1024x1024","k_24216041_640.jpg":"640x640","k_24216041_480.jpg":"480x480","k_24216041_340.jpg":"340x340","k_24216041_220.jpg":"220x220","o_24216041_1280.jpg":"1280x1920","o_24216041_1024.jpg":"1024x1536","o_24216041_640.jpg":"640x960","o_24216041_480.jpg":"480x720","o_24216041_340.jpg":"340x510","o_24216041_220.jpg":"220x330","h_24216041_1280.jpg":"1280x854","h_24216041_1024.jpg":"1024x683","h_24216041_640.jpg":"640x427","h_24216041_480.jpg":"480x320","h_24216041_340.jpg":"340x227","h_24216041_220.jpg":"220x147","pp_24216041_1280.jpg":"1280x1628","pp_24216041_1024.jpg":"1024x1303","pp_24216041_640.jpg":"640x814","pp_24216041_480.jpg":"480x611","pp_24216041_340.jpg":"340x432","pp_24216041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_24216057_1920.jpg":"1920x1080","k_24216057_1280.jpg":"1280x1280","k_24216057_1024.jpg":"1024x1024","k_24216057_640.jpg":"640x640","k_24216057_480.jpg":"480x480","k_24216057_340.jpg":"340x340","k_24216057_220.jpg":"220x220","o_24216057_1280.jpg":"1280x1920","o_24216057_1024.jpg":"1024x1536","o_24216057_640.jpg":"640x960","o_24216057_480.jpg":"480x720","o_24216057_340.jpg":"340x510","o_24216057_220.jpg":"220x330","h_24216057_1280.jpg":"1280x854","h_24216057_1024.jpg":"1024x683","h_24216057_640.jpg":"640x427","h_24216057_480.jpg":"480x320","h_24216057_340.jpg":"340x227","h_24216057_220.jpg":"220x147","pp_24216057_1280.jpg":"1280x1628","pp_24216057_1024.jpg":"1024x1303","pp_24216057_640.jpg":"640x814","pp_24216057_480.jpg":"480x611","pp_24216057_340.jpg":"340x432","pp_24216057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_21736732_1920.jpg":"1920x1080","k_21736732_1280.jpg":"1280x1280","k_21736732_1024.jpg":"1024x1024","k_21736732_640.jpg":"640x640","k_21736732_480.jpg":"480x480","k_21736732_340.jpg":"340x340","k_21736732_220.jpg":"220x220","o_21736732_1280.jpg":"1280x853","o_21736732_1024.jpg":"1024x682","o_21736732_640.jpg":"640x426","o_21736732_480.jpg":"480x320","o_21736732_340.jpg":"340x226","o_21736732_220.jpg":"220x146","h_21736732_1280.jpg":"1280x854","h_21736732_1024.jpg":"1024x683","h_21736732_640.jpg":"640x427","h_21736732_480.jpg":"480x320","h_21736732_340.jpg":"340x227","h_21736732_220.jpg":"220x147","pp_21736732_1280.jpg":"1280x1628","pp_21736732_1024.jpg":"1024x1303","pp_21736732_640.jpg":"640x814","pp_21736732_480.jpg":"480x611","pp_21736732_340.jpg":"340x432","pp_21736732_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38646206 Threads: 3 Questions: 7114879799 Slow queries: 3305961 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608795259 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu-1268684 [printLink] => /vijesti/hrvatska/hoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu-1268684?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 494969 [name] => Inspektorat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => inspektorat [link] => /tag/inspektorat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 703519 [name] => SABINA SAMARDŽIJA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-20 19:25:40 [main_article_id] => 0 [alias] => sabina-samardzija [link] => /tag/sabina-samardzija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 704190 [name] => vanja batošić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-27 09:02:40 [main_article_id] => 0 [alias] => vanja-batosic [link] => /tag/vanja-batosic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žalba se isplatila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Hoće li slučaj frizerke koja je na kraju oslobođena visoke kazne utjecati na praksu Inspektorata? ‘Svaka čast sudu!‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24216041.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Nobilo/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24216041.jpg [title] => Ivana Nobilo/HANZA MEDIA ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24216057.jpg [title] => Ivana Nobilo/ HANZA MEDIA ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/21736732.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Hrvoje Bujas: Ponosni smo na Sabinu!

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Osjećam se kao netko kome nisu uzeli 25 tisuća kuna. Kojih nemam, doduše. Ali sad se napokon bez stresa mogu posvetiti onome što najbolje znam – šišanju, feniranju, kosi. Svojim klijentima, koji su mi bili velika podrška u svemu kroz što sam prolazila proteklih mjesec dana. Bilo je teško. Nisam si mogla dopustiti taj luksuz da odem na bolovanje jer ja sam vlasnica i jedina radnica u svojem salonu.

Bila je to prva reakcija zagrebačke frizerke Sabine Samardžije, koju je u četvrtak Općinski prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio optužbi Državnog inspektorata da je nakon Nove godine neopravdano podignula cijene dviju usluga te joj zbog toga “odrezao” kaznu od 3318 eura ili 25.000 kuna.

Kako smo već izvijestili, sa Sabinom Samardžijom razgovarali smo neposredno nakon što je doznala presudu u četvrtak i uz pomoć odvjetnika Jure Mlinarića na sudu uspjela dokazati kako se nije služila “agresivnom i nepoštenom praksom” te na taj način dovela “potrošače u financijski nepovoljan položaj”, što joj je inspekcija stavljala na teret.

Velika kazna za malu cijenu

Njezin krimen, zbog kojega joj je kao pravnoj i odgovornoj osobi bila izrečena ukupna kazna veća od 3000 eura – već smo o tome više puta pisali – sastojao se u tome što je prilikom konverzije kune u euro dvije usluge zaokružila i povisila za “nevjerojatnih” devet, odnosno 36 centi – žensko bojenje kose, koje je do Nove godine naplaćivala 150 kuna, nakon 1. siječnja ove godine i konverzije valuta zaokružila je na 20, umjesto na 19,91 euro, a dotadašnjih 50 kuna za žensko šišanje preračunala je u sedam eura, umjesto preciznih 6,64 eura. Istovremeno je dio cijena prelaskom na eurovalutu snizila, ali to nije bilo bitno za inspekcijski nalaz pa je zaradila visoku kaznu kao vlasnica firme.

Sabina se nije predala. Cijela Hrvatska mogla je u proteklih mjesec dana, otkako joj je izrečena kazna, pratiti njezinu borbu u kojoj je nastojala dokazati kako nije bila ni agresivna ni nepoštena prema svojim klijentima, a sada su te optužbe inspektorata pale i na sudu. Barem nepravomoćno, ali frizerka iz zagrebačkog Sigeta oslobođena je optužbi, visoku kaznu na koju se žalila ne mora platiti, pa čak ni sudske troškove jer, kako piše u presudi, “troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava Suda”. Rekli bismo, i poreznih obveznika. To je njezina prva mala pobjeda u borbi sa sustavom koji se u demonstriranju držanja slova zakona i moru različitih poskupljenja “zakačio” baš za malu poduzetnicu.

– Svi koji me znaju čudili su se: “Otkud su tebe kaznili?” Ogroman mi je teret pao s leđa. Nadam se da će moj slučaj pomoći i drugima koji su u istoj ili sličnoj situaciji – poručila je Sabina, koja se s olakšanjem vratila poslu.

Iako u ovom trenutku ni na jednoj mjerodavnoj adresi nismo mogli doći do podataka koliko se kažnjenih obrtnika i ostalih pravnih subjekata žalilo na odluke i kazne Državnog inspektorata u postupcima vezanima uz navodno neopravdano dizanje cijena prilikom konverzije kuna u euro nakon Nove godine, još su neki mali poduzetnici imali hrabrosti poput Sabine javno iznijeti svoje priče o “udaru” Državnog inspektorata.

---

image
Ivana Nobilo/ HANZA MEDIA
---

Jedna od njih je i Makaranka Vanja Batošić, vlasnica kozmetičkog salona u tome gradu. Inspektorat joj je u siječnju “opalio” kaznu od čak 2654 eura jer je uslugu uređivanja obrva, koja je prije Nove godine koštala 60 kuna, konvertirala u 8 eura umjesto u 7,96 eura. Znači – “fulala” je i kažnjena je zbog četiri centa!

Naravno, i ona se žalila sudu, a oslobađajuća sudska presuda Sabini Samardžiji i njoj ulijeva nadu kako je pravda spora, ali dostižna. Ona, naime, još uvijek čeka da je pozovu na sud.

– Presuda kolegici Samardžiji jedina je stvarno moguća. Jedina koja ima smisla. Velika većina kažnjenih je još tijekom nadzora vratila stare cijene od prije 31. prosinca 2022. godine. Zašto su onda uopće pisane kazne? S obzirom na to da živimo u kapitalizmu, nitko osim vlasnika ne smije određivati tuđe cijene, pa to ne smije ni država! – decidirana je dugogodišnja makarska kozmetičarka Vanja Batošić, koja tijekom 43 godine rada nikada nije dobila nikakvu kaznu. Objašnjava kako se, budući da se valuta mijenjala nakon Nove godine, lako moglo pretpostaviti da će biti nenamjernih pogrešaka u poslovanju.

Država može dizati cijene

– Minorne izmjene cjenika nikako nisu smjele izazvati Vladu da na nama trenira strogoću i pokazuje mišiće ispisujući previsoke kazne, sasvim neprimjerene težini prekršaja. Licemjerno, Vlada ne reagira na stalna podizanja cijena usluga firmi u državnom vlasništvu, dizanje cijena odvoza smeća, vode ili struje, rast bankarskih naknada, cijena hrane u velikim trgovačkim lancima, javnobilježničkih pristojbi, dijagnostičkih pregleda, doprinosa na plaće, stanarina i ostaloga. Ona reagira samo na “poskupljenje” korekcije obrva ili feniranja kose. Čisto licemjerje i teško bahaćenje! – ogorčena je Vanja Batošić.

Oslobađajućom presudom Sabini Samardžiji zadovoljan je i Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika”, s kojom je, kaže, 40-ak poduzetnika kontaktiralo vezano uz kaznu koju joj je ispisao Državni inspektorat, a desetak njih je u suradnji s odvjetnicima udruge uputilo žalbe, odnosno prigovore sudovima. Ne raspolažu preciznim podacima o tome koliko je sudskih postupaka dosad provedeno, međutim, do udruge su stigle neslužbene informacije kako je jedan dio presuda koje su dosad donesene išao i u korist Državnog inspektorata.

– Ponosni smo na Sabinu što je imala hrabrosti izaći u medije, a posebno raduje što je sustav u njezinu slučaju pokazao da je neovisan. Tu se otvara prostor da u sličnim procesima u kojima su poduzetnici neopravdano optuženi za agresivnu i nepoštenu praksu prema potrošačima budu oslobođeni na sudovima – ističe Bujas.

---

image

Hrvoje Bujas: Ponosni smo na Sabinu!

Goran Mehkek/Cropix
---

Dobro je, dodaje, što je barem donekle splasnula početna histerija koja je išla za tim da su svi poduzetnici neopravdano i nepošteno dizali cijene prilikom konverzije kuna u euro.

– Nepotrebno su se dizale tenzije jer se sada pokazalo da je riječ o maloj skupini ljudi koja je možda iskoristila tu situaciju. Ali ako govorimo o tome da je netko neku uslugu ili proizvod povisio ili zaokružio za tridesetak centi, to sigurno ne možemo nazvati agresivnom i nepoštenom praksom, što je sud i prihvatio. Svi znamo koliko je nakon Nove godine došlo do povećanja određenih troškova – ističe Bujas. Pohvalio je korektne postupke državnih inspektora i kaže kako nitko od poduzetnika kojima su došli nije imao pritužbe da su se ponašali neprofesionalno.

– Svi ovi postupci pokazuju kako se posao može odraditi profesionalno i nepristrano, da nema nedodirljivih, ali i da sudovi mogu i znaju biti korektni. Nama su očigledno veliki problem pojedina zakonska rješenja, primjerice, trebali bismo napokon regulirati da u slučaju nekih manjih prekršaja poduzetnicima ne treba odmah izricati drakonske kazne, nego prije toga ići s opomenom ili upozorenjem. To sada u zakonima ne postoji, pa se događa to što se događa – upozorava Bujas. 

---

‘Ne komentiramo nepravomoćne presude‘

 

Državnom inspektoratu (DI) uputili smo upit namjeravaju li se žaliti na sudsku presudu frizerki Sabini Samardžiji iz Zagreba, međutim, u pismenom odgovoru koji su dostavili kažu kako “Državni inspektorat RH ne komentira nepravomoćne presude nadležnih sudova”. Također, izvijestili su kako je Tržišna inspekcija Državnog inspektorata do petka u predmetima u kojima su poslovni subjekti uložili prigovore na izdane im prekršajne naloge zbog utvrđene agresivne, odnosno nepoštene poslovne prakse na način da je poslovni subjekt neopravdano povećao cijene svojih usluga ili proizvoda danom uvođenja eura kao službene valute u RH, zaprimila ukupno dvije presude nadležnih općinskih (prekršajnih) sudova, od kojih je jedna pravomoćna.

– U tim presudama poslovni su subjekti protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak proglašeni krivima – izvijestili su iz DI-ja. Također, izvijestili su kako su do 23. veljače ove godine turistička i tržišna inspekcija obavile ukupno 2475 inspekcijskih nadzora, u kojima je utvrđeno 540 slučajeva nepoštene poslovne prakse na način da su poslovni subjekti neopravdano povećali cijene svojih usluga ili proizvoda danom uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, zbog čega je do sada izdano 312 prekršajnih naloga. Pitali smo ih i koliko su od dosad izrečenih kazni uspjeli i naplatiti, međutim, odgovorili su: “U ovom trenutku ne možemo dati egzaktan podatak zbog postupaka u tijeku.”

– Tržišna inspekcija Državnog inspektorata, kao i do sada, obavljajući inspekcijske nadzore iz svoje nadležnosti, štiti prava hrvatskih potrošača – poručuju iz Državnog inspektorata glavnog državnog inspektora
Andrije Mikulića.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Nobilo/HANZA MEDIA Ivana Nobilo/ HANZA MEDIA Goran Mehkek/Cropix
Goran Mehkek/Cropix

Hrvoje Bujas: Ponosni smo na Sabinu!

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/hoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu-1268684 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5d3ecc7bebc23072900b9397377e304fdaa71b81 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ho%C4%87e+li+slu%C4%8Daj+frizerke+koja+je+na+kraju+oslobo%C4%91ena+visoke+kazne+utjecati+na+praksu+Inspektorata%3F+%E2%80%98Svaka+%C4%8Dast+sudu%21%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu-1268684 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fhoce-li-slucaj-frizerke-koja-je-na-kraju-oslobodena-visoke-kazne-utjecati-na-praksu-inspektorata-svaka-cast-sudu-1268684 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => žalba se isplatila [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskažalba se isplatila

Hoće li slučaj frizerke koja je na kraju oslobođena visoke kazne utjecati na praksu Inspektorata? ‘Svaka čast sudu!‘

Piše Marijana Cvrtila
28. veljače 2023. - 10:18

Osjećam se kao netko kome nisu uzeli 25 tisuća kuna. Kojih nemam, doduše. Ali sad se napokon bez stresa mogu posvetiti onome što najbolje znam – šišanju, feniranju, kosi. Svojim klijentima, koji su mi bili velika podrška u svemu kroz što sam prolazila proteklih mjesec dana. Bilo je teško. Nisam si mogla dopustiti taj luksuz da odem na bolovanje jer ja sam vlasnica i jedina radnica u svojem salonu.

Bila je to prva reakcija zagrebačke frizerke Sabine Samardžije, koju je u četvrtak Općinski prekršajni sud u Zagrebu nepravomoćno oslobodio optužbi Državnog inspektorata da je nakon Nove godine neopravdano podignula cijene dviju usluga te joj zbog toga “odrezao” kaznu od 3318 eura ili 25.000 kuna.

Kako smo već izvijestili, sa Sabinom Samardžijom razgovarali smo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:35