StoryEditorOCM
Hrvatska‘naknadna pamet‘

Fuchs o ‘slučaju selotejp‘: Odgojiteljica je trebala dobiti otkaz! Ministar nije poštedio ni akademsku zajednicu

Piše Hina
7. rujna 2023. - 16:12

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs oštro je u četvrtak osudio ponašanje odgajateljice u Dječjem vrtiću Trnsko koja je na neprimjeren način postupala s djecom, lijepivši im usta selotejpom, te je rekao da bi trebala dobiti otkaz.

Prema pisanjima medija, zabrinuti roditelji požalili su se na neprimjereno ponašanje odgojiteljice koja radi u vrtiću u zagrebačkom kvartu Trnsko. Prema navodima roditelja, odgojiteljica je djeci lijepila usta selotejpom kako bi bila tiho te im za kaznu vezala jastuke oko trbuha.

"To je apsolutno nedopustivo i za svaku osudu", rekao je Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade.

Dodao je da je postupljeno po proceduri i da je Ministarstvo promptno interveniralo, kao i Agencija za odgoj i obrazovanje, a prosvjetna inspekcija je odmah po prijavi izašla i napravila uvid.

image

‘To što je odgojiteljica djeci lijepila usta selotejpom kako bi bila tiho te im za kaznu vezala jastuke oko trbuha, apsolutno je nedopustivo i za svaku osudu‘, rekao je Fuchs (ilustracija)

Jakov Prkić/Cropix

Rekao je da je prosvjetna inspekcija donijela rješenje kako je to teška povreda radne discipline i preporučila opomenu s mogućnošću otkaza.

"Nakon nalaza takve inspekcije, ravnateljica uz suglasnost upravnog vijeća vrtića je mogla donijeti odluku o izvanrednom otkazu momentalno ili u redovitoj proceduri otkaza. Nitko drugi osim poslodavca radniku ne može dati otkaz", kazao je Fuchs, dodajući da je sve isključivo na ravnateljici i da smatra da bi odgojiteljica trebala dobiti otkaz.

‘Uvijek u Hrvatskoj imamo naknadnu pamet‘

Ministar se osvrnuo i na otvoreno pismo skupine članova hrvatske akademske zajednice političkim dužnosnicima u kojem ih upozoravaju na praksu neprihvatljiva napredovanja visokih dužnosnika u akademskim zvanjima i na akademskim radnim mjestima tijekom obnašanja dužnosti i traže da se ta praksa onemogući, komentirajući da se radi o naknadnoj pameti.

"Interesantno je da uvijek u Hrvatskoj imamo naknadnu pamet koja se javlja u nekim okolnostima, ali treba naglasiti da zakonodavstvo u svih ovih 30 godina u Hrvatskoj nije ni u jednom slučaju onemogućavalo napredovanje nekog znanstvenika ili nastavnika u izborima u znanstvena zvanja za vrijeme dok je obnašao dužnost", kazao je.

Poručio je i da tu inicijativu niti u jednom komentaru od svih 2000 koliko je došlo u javnoj raspravi nitko od ljudi iz akademske zajednice nije niti spomenuo.

Stava je da odgovornost leži na akademskim institucijama, povjerenstvima koja stavljaju svoj potpis ispod materijala koji mi je dostavljen kao predmet za izbor u znanstvena zvanja.

U novom zakonu je opet predviđeno donošenje svih tih etičkih normi i ponašanja od strane samih visokih učilišta, naglasio je.

"Zanimljivo je i interesantno da je to krenulo onog trenutka kada je, nažalost, iz Ministarstva dojavljena mogućnost da se razmišlja o pokretanju procedure financijskog nadzora nad Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu u mandatu prošle uprave. Nakon toga kreću sva ova kopanja, provlačenja kroz blato i glib, međutim najvjerojatnije su računali s time da će sistem zastrašivanja spriječiti pokretanje samog postupka", komentirao je ministar.

image

‘Kada je iz Ministarstva dojavljena mogućnost da se razmišlja o pokretanju procedure financijskog nadzora nad Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu u mandatu prošle uprave, nakon toga kreću sva ova kopanja, provlačenja kroz blato i glib‘, rekao je Fuchs

Ranko Šuvar/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:30