StoryEditor
Hrvatskaupozorenje Halmeda

Farmaceutska kompanija Sandoz povlači lijek iz Hrvatske, pacijenti koji ostaju bez terapije trebaju se javiti liječniku

15. rujna 2021. - 09:11

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED)  izvijestila je kako njemačka farmaceutska kompanija Sandoz, iz Hrvatske povlači sve serije lijeka Bromergon. Riječ je o tabletama od 2,5 mg s djelatnim tvarima bromokriptina. Povlačenje se provodi do razine ljekarni, navode u Sandozu, najvećoj generičkoj farmaceutskoj tvrtki u svijetu koja je dio švicarskog diva Novartisa. Tablete Bromergon se koriste za liječenje bolesti uzrokovanih visokom razinom hormona prolaktina u krvi, tako što sprječava njegovo prekomjerno lučenje iz hipofize. Lijek sprječava izlučivanje prolaktina kojeg stvara prednji režanj hipofize, male žlijezde smještene u središnjem živčanom sustavu.

„Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupni drugi lijekovi s djelatnom tvari bromokriptin. Stoga upućujemo sve korisnike ovog lijeka da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije – naveli su iz HALMED-a.

Serija lijeka Bromergon (JR8865, KB1643 i KD1646) povlače se iz regulatornih razloga koji propisuju da određeni lijek može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako im prije ne istekne rok valjanosti.

Iz Halmeda podsjećaju da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti Agenciji svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

item - id = 1127389
related id = 0 -> 1126322
related id = 1 -> 1111596
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2021 05:08