StoryEditor
HrvatskaNIŽE CIJENE

Državni stanovi idu na dražbu, cijene kvadrata gotovo duplo niže nego inače: ‘Kada su u pitanju klasične dražbe, zna se dogoditi da je stan neuseljiv‘

Piše PSD
7. svibnja 2021. - 19:53
Na prodaju je jedan od stanove ove zgradeMinistarstvo

Kupnja vlastitog stana san je mnogih, a visoka cijena po kvadratu mogla bi biti razlog zbog kojeg je taj san mnogima ostati nedostižan. Uz brojne kredite s (ne)povoljnih kamatama, APN-om i sličnim programima za poticanje investiranja u demografiju, ali i naseljenost pojedinih dijelova Hrvatske, mnogima je i dalje vlastiti dom izvan dosega. Još jedna od opcija koja se nudi je svakako i ona da stan kupe na državnoj dražbi. 

image
Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine
Ministarstvo

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine pokrenulo je javni poziv  po kojem se trebaju podnijeti ponude za kupnje stanova u državnom vlasništvu koji su trenutno u ponudi. 

Znatno niže cijene

 

Pa tako, cijena kvadrata u metropoli na tržištu može prijeći i više od 2000 eura po kvadratu, na dražbi Horvatovog resora zagrebački kvadrat moguće je uhvatiti po cijeni nešto višoj od 1000 eura čime bi se cijena doslovce prepolovila. Naravno, pod uvjetom da na dražbi ostanu početne cijene što je ipak pomalo nerealan scenarij. 

image
Stan na drugom katu na adresi Ilica 179 je na prodaju
Ministarstvo

- Kada su u pitanju klasične dražbe, zna se dogoditi da je stan neuseljiv. Isplati se kupiti takav stan ako se postigne dobra cijena, pogotovo trenutačno. Sada cijene kreću od tisuću eura pa na više za kvadrat stana, no mora se znati da je primjerice prosječan iznos kvadrata starijih stanova u Novom Zagrebu oko 1800 eura. Na slobodnom tržištu bi se manji stariji stan u Dugavama prodavao za otprilike 55.000 eura. Cijene su dosta porasle, ali ono što stoji jest da ljudi mogu davati ponude i da će se na dražbi postići veća cijena od one prvotne.

Riječ je o manjim stanovima i rekao bih da se te dražbe organiziraju zato što se država želi toga riješiti. Cijene koje su stavili sigurno neće biti postignute, nego će biti više. Kada bi netko kupio stan baš po toj početnoj cijeni, on bi trenutačno zaista dobro prošao zbog cijele situacije s tržištem nekretnina- rekao je za net.hr Damir Kokić, direktor agencije Moj dom nekretnine koji naglašava kako stanovi obično budu prodani po višim cijenama od početnih. 

Splita nema na popisu

 

Prelistali smo aktualnu ponudu i moramo istaknuti kako nismo naišli na stanove s područja Dalmacije pa čak ni s cijele obale. Najzastupljeniji je glavni grad, a prate ga Osijek i Karlovac. 

image
Prostorija u stanu na Ilici
Ministarstvo

Oni koji se odluče živjeti u Zagrebu, mogli bi rasmisliti o kupnji stana na kultnoj Ilici. Stan na adresi Ilica 179 na drugom katu zgrade s površinom od 46,51 m2 na tržište izlazi s početnom cijenom od 586.000,00 kuna. Ako je vjerovati fotografijama, stan se ne čini derutnim. 

Rok za podnošenje ponuda je 8. lipnja do 10 sati, a sve ponude se podnose neposredno u pisarnicu Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ili putem pošte slanjem preporučene pošiljke. Ponude moraju biti izražene u kunama. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 22:05