StoryEditorOCM
HrvatskaDr. Nikola Bradić

Dobitnik medicinskog Oscara otkrio najčešći uzročnik smrti u bolnicama: ‘To je izuzetno teško i po život opasno stanje‘

Piše MOZAIK SD
20. travnja 2024. - 22:01
Anesteziolog Nikola Bradić: Nikad nisam razmišljao o odlasku u inozemstvo, ali potpuno razumijem mlade kolege koji žele raditi u inozemstvu zbog financijskih i stručnih razlogaScreenshot Facebook HRT

Ovogodišnji dobitnik tkz. medicinskog Oscara, priznanja za najbolja istraživačka postignuća u medicini i farmaciji International Medis Awards 2024. (IMA) doktor je Nikola Bradić kojemu je ovo već druga nagrada. Naime, osvojio ju je i 2019. godine.

Dr. Bradić je nagradu dobio za istraživanje koje se bavilo usporedbom davanja određenih skupina antibiotika pacijentima koji boluju od sepse koja je najčešći uzročnik smrti u bolnicama. Sepsa je upalni odgovoru organizma na infekciju koja se može pojaviti nakon operativnog zahvata, uz smrtnost od čak 10 do 50 posto, stoga su jako važni rano otkrivanje i početak liječenja, posebno kod pacijenata u bolničkim ustanovama, piše Tportal.

‘Postavilo se pitanje bi li lijekovi bili učinkovitiji kad bi se davali kontinuirano s obzirom na to da inače relativno brzo pada njihova koncentracija u krvi. Istraživali smo bi li trajna infuzija bila učinkovitija, odnosno bi li preživljenje oboljelih od sepse bilo bolje u odnosu na davanje lijekova svakih nekoliko sati, s obzirom na to da umre više od 60 posto bolesnika sa sepsom. Dvije godine smo istraživali i na kraju došli do podataka da kontinuirano davanje lijekova nije ništa bolje, odnosno da je izlječenje podjednako. Ovakva saznanja mogu itekako utjecati na pozitivan tijek liječenja pacijenata i zato je istraživački rad u našoj branši iznimno važan‘, izjavio je prilikom preuzimanje nagrade u Ljubljani dr. Nikola Bradić iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu KB-a Dubrava.

Bradić smatra da rješenje problema sepse traje jako dugo.

‘Već se desetljećima pokušava riješiti problem sepse, a važno je napomenuti da je stopa smrtnosti od nje i septičnog šoka u hrvatskim bolnicama podjednaka stopi smrtnosti u svim svjetskim bolnicama. Razvoj sepse u bolesnika je višestruki i jako puno je negativnih čimbenika koji dovode do toga. U prvom redu otpornost samog organizma bolesnika, njegova bolest, godine života i druge bolesti utječu na razvoj sepse. Uvođenje novih metoda liječenja, lijekova i ranog prepoznavanja početka septičnog stanja doprinijeli su određenom smanjenju smrtnosti, ali i dalje je ona izuzetno teško i po život opasno stanje‘, kaže liječnik za Tportal.

Objašnjava i da je zadovoljan položajem anesteziologa, a osobito intenzivista.

‘Kolege s kojima surađujemo, a to su u prvom redu kirurzi različitih profila, svjesni su značenja našeg rada i sigurnosti za bolesnika kojoj pridonosimo. Rani poslijeoperacijski tijek oporavka, sigurnost pacijenta i stabilnost vitalnih parametara isključivo su u rukama anesteziologa, odnosno intenzivista. S druge strane, i bolesnici sve više shvaćaju značajnost uloge anesteziologa u borbi za njihovo zdravlje, odnosno život, i sve češće im je to jedan od važnijih podataka koje žele znati prije operativnog zahvata‘, rekao je dr. Bradić.

Što se tiče pak velikog odlaska školovanih liječnika i zdravstvenih djelatnika iz Hrvatske u inozemstvo, dr. Bradić kaže da je to veliki problem.

‘Nedostaje nam u sustavu veliki broj i liječnika i sestara/tehničara. Osobno, nikad nisam razmišljao o odlasku u inozemstvo, ali potpuno razumijem mlade kolege koji žele raditi u inozemstvu zbog financijskih i stručnih razloga‘, rekao je.

Dodaje i da, usprkos brojnim kritikama koje se mogu čuti u javnosti, naš zdravstveni sustav ide u korak sa svjetskim standardima i tu nema nikakve dvojbe, piše Tportal.

‘Unutar našeg zdravstvenog sustava primjenjuju se gotovo sve metode dijagnostike i liječenja te znanstvene spoznaje koje su podjednake metodama bilo gdje u zapadnom svijetu. Nekako se uvriježilo mišljenje da je vani sve bolje po onoj narodnoj da je susjedova trava uvijek zelenija. No to nije točno, naš sustav ide u korak sa svjetskim standardima i tu nema nikakve dvojbe, tvrdi dr. Bradić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 22:01