StoryEditorOCM
Hrvatskastegovni postupak

Dekan osječkog Ekonomskog fakulteta ispričao se zbog Mihanovićevog doktorata: Poduzeli smo sve da se ne ponovi

Piše Vijesti SD
16. srpnja 2023. - 15:33

Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, u intervjuu za tportal, u kojem je govorio o nizu tema, dotaknuo se i afere s doktoratom splitskog HDZ-ovca Vice Mihanovića

U tom se kontekstu javno ispričao svim aktualnim studentima kao i alumnijima - prenosi Dalmatinski portal.

- To je afera koju smo imali. Ne bježimo od toga. Ništa nismo htjeli negirati. Poduzeli smo sve što je u našoj moći da se to raščisti kao i sve mjere da se to ne ponovi. Taj smo studij stavili u mirovanje, promijenili smo voditelja kao i kompletnu strukturu doktorskog vijeća studija kako bismo ga učinili transparentnijim, a sve s ciljem da se to ne ponovi - rekao je. 

Premda se afera zbila u mandatu prije njega, smatra da je kao čelnik institucije odgovoran za reputaciju svih alumnija. Stoga je, kazao je, isprika bila potrebna. 

- Imamo više od 13.000 ljudi koji su diplomirali, koji su svoju diplomu pošteno stekli i zbog jednog takvog slučaja prijetilo im je narušavanje ugleda. Trudio sam se to komunicirati na način da dokažemo kako je to izoliran slučaj, da nije pravilo. Svima kojima je zbog toga stradao osobni ugled, još se jednom ispričavam u ime fakulteta - poručio je dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku dodajući kako tu priču polako treba zatvarati.

Napomenuo je kako posjeduju i koriste softver za provjeru plagijata diploma i doktorskih radova. Istaknuo je, međutim, kako se na kraju svodi sve na mentora studenta kao i povjerenstvo koje radove procjenjuje.

- S obzirom na sve što se dogodilo, mentor je prošao stegovni postupak, ostali članovi povjerenstva već su u mirovini, pa i ta činjenica govori da je to daleka prošlost - zaključio je. 

Crnković tehnologiju smatra dobrim alatom, ali za one koji ga ne koriste dovoljno ažurno, može doći do pogreške.

- Pogreška se može dogoditi i uz sasvim savjesno korištenje tehnologije, jer ni ona nije savršena - naglasio je. 

Dodajmo kako je osječki umrežen i s ostala tri velika ekonomska fakulteta u Hrvatskoj - onima u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Sva četiri dekana, prema neformalnom dogovoru, sastaju se svaka tri mjeseca. Na njima se rodila i ideja o ustrojstvu specijalističkih studija za osobe na upravljačkim funkcijama poput ravnatelja bolnica i knjižnica ili kazališnih intendanata gdje su liječnici, knjižničari ili umjetnici koji su završili neekonomske fakultete, a nedostaje im ekonomskih znanja za kvalitetno upravljanje - prenosi Dalmatinski portal.

- Trebao bi izići prvi studijski program na poslijediplomskoj razini, za menadžere u zdravstvu, a bio bi namijenjen rukovodećem kadru u bolnicama i domovima zdravlja. To su kratki studiji u trajanju od godinu i pol do dvije, i osobe na vodećim pozicijama u takvim ustanovama bi ih trebali proći‘, također je dekan osječkog Ekonomskog fakulteta Boris Crnković u razgovoru za tportal

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:28