StoryEditor
Hrvatskažrtve koronavirusa

Danas smo oborili novi crni rekord: najviše preminulih u KB-u Dubrava, od početka pandemije najviše smrti u Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

2. studenog 2020. - 14:56
Goran Mehkek/Cropix

Današnje brojke zaraženih koronavirusom zbog smanjenog testiranja vikendom nisu tako crne, no dnevni broj umrlih srušio je dosadašnji negativni rekord i popeo se čak na 32! Preminulo je 17 muških osoba i 15 žena, a najviše umrlih je bilo u KB Dubrava, ukupno sedam.

U nedjelju je Odjel s respiratorima KB-a Dubrava nakratko ostao bez struje, i uređaje se moralo pogoniti mehanički. Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB Dubrava tvrdi kako je pri nestanku struje pet respiratora ostalo bez napajanja, ali da "niti u jednom trenutku život bolesnika, odnosno njihovo zdravstveno stanje nije bilo ugroženo".

"Zatražili smo temeljito izvješće od uprave bolnice, kad dođu ti podaci, onda ćemo utvrditi zbog čega su nastali nedostaci i otkloniti h, odnosno djelovati po tom izvješću - izjavio je Silvio Bašić.

Kaže da je maksimalni broj bolesnika koji mogu primiti vrlo rastezljiv, ovisno o broju kreveta u sobi, ali da se planira oko 800.

"Imamo mjesta i u šatorima, a trenutačno u respiracijskom centru imamo 12 slobodnih mjesta. Ako se oni popune onda ćemo ići u šatore. Cijela zgrada će biti za COVID bolesnike, ali jedan manji dio zgrade ćemo napraviti da bude covid free zona ne bi li se djelatnici koji rade u smjenama mogli otići na wc i da mogu odmarati. Do jučer se to nije moglo jer su tamo bili pregledavani pacijenti", pojasnio je Bašić i dodao je da očekuje da će KB Dubrava kroz dan ili dva postati covid-bolnica.

Među pet pulmologa koji sutra odlaze na ispomoć u KB Dubrava koja je proglašena covid-bolnicom je i pulmolog iz Klinike za plućne bolesti Jordanovac, dr. Saša Srića. On upozorava kako vrhunac epidemije još nije stigao.  

"Kad netko govori da ovo nije ratno stanje, onda bih se ja usudio reći da je ovo nešto što može nalikovati mobilizirajućem ratnom stanju. Moramo dati svoj doprinos, uz potporu svima. Opet upućujem apel građanima da se pridržavaju mjera i čuvaju jer je pred nama teško razdoblje. Sada je najnesigurnije oboljeti i dobiti ovu zarazu", istaknuo je.

Do rujna smo dnevno u cijeloj Hrvatskoj imali po jednog ili dvoje preminulih od korone, prije dva tjedna broj umrlih skočio je na desetak osoba dnevno, prošli tjedan na 20, a danas je probijena i granica od 30 preminulih.  

Od 25. veljače kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas, ukupno je od COVID-a preminulo 594 osobe. 

Najviše je osoba od početka pandemije umrlo u gradu Zagrebu – 187, a na visokom drugom mjestu je Splitsko-dalmatinska županija sa 91 preminulim. Slijedi Osječko-baranjska sa 86, Koprivničko-križevačka 22, Primorsko-goranska 21, Karlovačka 19, Bjelovarsko-bilogorska 18, Dubrovačko-neretvanska županija 16, Ličko-senjska 15, Istarska županija 14, Vukovarsko-srijemska 14, Šibensko-kninska 14, Krapinsko-zagorska 12, Brodsko-posavska 10, Međimurska 10, Zadarska 10, Zagrebačka županija 10, Sisačko-moslavačka osam, Varaždinska sedam, Virovitičko-podravska šest, Požeško-slavonska četiri.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

15. siječanj 2021 10:11