StoryEditor
Hrvatska‘nema mjesta panici‘

Broj zaraženih u Zagrebu opet raste, do kraja tjedna uvode se nove mjere. Šikić: Stanje nije alarmantno, ali tjedni brojevi su visoki

Piše PSD.
11. studenog 2020. - 18:41

Nakon što je u Zagrebu broj novozaraženih nekoliko dana bio manji, danas ih je opet više od 600 te se najavljuju se i nove mjere.

Jedan od kriterija za nove mjere je i visok postotak pozitivnih testova od ukupnog broja testiranih. U glavnom gradu danas je više od 30 posto pozitivnih testova - što je epidemiolozima znak za pojačan oprez, jer s velik udjelom pozitivnih, sigurno raste i broj neotkrivenih slučajeva zaraze, javlja Dnevnik.hr.

- Treba naglasiti da se intenzivno prate trendovi, odnosno kretanje broja oboljelih. Pratimo i na tjednoj bazi. Uspoređujući podatke ovog tjedna s prošlim svakako će se do kraja tjedna donijeti neke mjere, do petka ćemo imati neke nove informacije - kazala je za Dnevnik Nove TV zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda "Dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

Objašnjava kako situacija nije alarmantna te da se vidi stagnacija u dnevnom broju novooboljelih, ali tjedno su još uvijek visoki brojevi.

- Ono što smanjuje paniku, odnosno nema mjesta za paniku je što smo epidemiološku situaciju stavili pod kontrolu u smislu da nema zaostataka u epidemiološkoj obradi, i to zbog dva razloga - jedan je to što smo dobili pomoć u mladim liječnicima pa stignemo više pozitivnih slučajeva obraditi, a isto tako, posebno moram zahvaliti liječnicima obiteljske medicine koji su se itekako dobro uključili u praćenje kontakata i pozitivnih osoba i na taj način stavili situaciju pod kontrolu - kaže Šikić i dodaje kako se na poziv epidemiologa sada čeka do 24 sata.

Kazala je i kako se brza antigenska testiranja u Gradu Zagrebu planiraju u COVID ambulantama u domovima zdravlja.

- Intenzivno se rade validacije, a kliničke validacije su jedan značajan i dugotrajan posao i potrebno je sagledati sa više strana da bismo bili sigurni u pouzdanost tih testova - rekla je Šikić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2021 12:40