StoryEditorOCM
Crna kronikaSUĐENJE

Zavadlavu odobreno da pozove svjedoke koji će navodno potvrditi da ga je tukla jedna od žrtava. Prepirao se sa sutkinjom

Piše Vladimir Urukalo, VIJESTI SD
29. rujna 2023. - 15:50

Višesatnim čitanjem iskaza svjedoka koji su saslušani u prvom suđenju, nastavljen je na splitskom Županijskom sudu ponovljeni postupak protiv Filipa Zavadlava kojem se sudi za trostruko ubojstvo Jurice Torlaka (37), Marina Bobana (25) i Marina Ožića Paića (25) u siječnju 2020. godine. Kako obrana nije dala suglasnost za čitanje iskaza, sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić ipak je, sukladno ZKP-u, odlučilo i bez njihove suglasnosti pročitati iskaze kako bi se ovaj ponovljeni postupak što prije priveo kraju. Trajalo je to satima.

image
Josko Supic /Cropix
image

Sutkinja Višnja Strinić

Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Pročitan je tako i iskaz socijalnog radnika koji je bio zadužen za obitelj Zavadlav. časne sestre koja mu je pomogla da nađe stan nakon što se iskrcao s broda te Jerka Malvasije koji je, po stavu tužiteljstva, bio jedna od glavnih meta Zavadlavovog pohoda, no ostao je živ jer ga ovaj nije našao u kuću u Kamenitoj ulici gdje ga je tražio nakon što je ubio Torlaka i Bobana.

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Pročitan je i iskaz psihijatrice iz splitske bolnice kojoj je doveden nakon uhićenja i koja je, uz ostalo, rekla da ju je fasciniralo to što se Zavadlav brinuo hoće li njegovu dijagnozu staviti u zdravstveni karton obzirom da se neće zbog toga moći ukrcati na brod. Navela je i da je u razgovoru s njom nakon uhićenja rekao kako se trebao kontrolirati, da je trebao imati nadzor, a ne "napraviti to što sam napravio".

Iznoseći primjedbe na pročitane iskaze Zavadlav je u jednom trenutku pretjerao te ga je sutkinja nakratko izbacila iz sudnice. Među ostalim, tvrdio je da on nije osoba na snimkama na kojima se vidi muškarac koji hoda s automatskom puškom u rukama. Ipak, prihvatila je njegov prijedlog da se u daljnjem tijeku postupka kao svjedoci pozovu dvojica muškaraca koji su, kako je rekao, svjedočili situaciji kad je pretučen na Matejušci.

Suđenje se nastavlja.

image
Josko Supic /Cropix
image
Josko Supic /Cropix

Tukla ga jedna od žrtava?

Dobro se Filip Zavadlav držao dva i pol sata, dok je sutkinja čitala iskaze brojnih svjedoka saslušanih u prethodnom dijelu postupka. Mladić optužen za trostruko teško ubojstvo nije međutim izdržao više od toga, koncentracija mu je popustila, pa se u nastavku suđenja počeo prepirati s predsjednicom vijeća što je, nakon dva upozorenja, očekivano, završilo njegovim (kratkotrajnim) izbacivanjem iz sudnice, piše Dalmacija Danas.

- Fokusirajte se samo na primjedbe, ne na obrazlaganje vaših pravnih tumačenja. - pokušala ga je usmjeriti sutkinja.

- Vi ste čitali dva dana, a meni ne dajete pet minuta! Malo mi je nezgodno da mi ne dozvoljavate primjedbe, a ja ih imam...

- Ne ponavljajte se, samo primjedbe.

- Meni je jasno da vam se ne sviđa što vam govorim. - okončao je razmjenu Zavadlav, koju minuticu prije nego li će na hlađenje u sporednu prostoriju.

Saslušanje novih svjedoka 13. listopada

Ipak prije nego li ga je sutkinja udaljila iz dvorane zbog primjedbe da nikako nije zadovoljan njenim unošenjem tijeka rasprave u zapisnik, Zavadlav je dao prijedlog za saslušanje dvojice svjedoka – jedan je vidio kako su ga na Matejuški napala dvojica, a drugi bi trebao svjedočiti da ga je svojedobno udario Marin Ožić Paić, jedna od njegovih žrtava.

Taj prijedlog je koju minutu kasnije sutkinja prihvatila pa se 13. listopada očekuje saslušanje te dvojice svjedoka koji bi možda mogli pred sudom razjasniti uzroke masakra, odnosno ‘dokazati‘ osvetu kao motiv.

Pročitano je ponovno i vještačenje forenzičkog tima o mentalnom stanju mladića – decidirano i nepobitno su ‘isključili mogućnost da je tempore criminis bio neubrojiv‘. Smanjeno ubrojiv da, promijenjenog stanja svijesti, ali ubrojiv, zaklučuje DD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 08:24