stdClass Object ( [id] => 1312489 [title] => Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem [alias] => zasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na stubištu trećeg kata zgrade na adresi Kvaternikova 1, u utorak 20. rujna 1994. godine u dva sata ujutro nađeno je tijelo Dušana Tijardovića (41), zvanog Duško, poduzetnika iz Splita. Pokojnik je ležao u lokvi krvi, a okrutnom ubojstvu prethodila je potjera po stubama, nakon koje su stanari zgrade čuli nekoliko pucnjeva.

- Usred noći probudila me strahovita galama. Čula sam izobličeni muški glas koji je dozivao u pomoć i molio nekog da ga poštedi, da ga pusti.

A onda je odjeknuo hitac, za koji sam mislila da je petarda. Čula se strka, penjanje uz stube i zatim opet hici za koje sam znala da su pravi. Zatim štropot, pad tijela i to je potrajalo nekoliko trenutaka, dok sve konačno nije utihnulo - ispričala je susjeda ubijenog.

Stanari zgrade su sutradan tijekom jutra čistili ulaz jer je krvi bilo posvuda. Kako su priznali, te noći s ponedjeljka na utorak su drhteći iza vrata svojih stanova osluškivali što se događa i čekali dolazak policije.

---

image

Splitski poduzetnik ubijen je na stubištu zgrade

Mario Todorić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Jedan od metaka prošao je kroz vrata stana na posljednjem katu. Stanari su mislili da se netko s ulice došao obračunati u njihov ulaz. Ubojica je dočekao Tijardovića pri povratku kući nakon zatvaranja kockarnice “Bingo” u Vukovarskoj ulici u sklopu koje je poslovao kafić čiji vlasnik je bio.

Rukav kao maska

Tijardović je imao i kafić “Duje” na Peristilu te vlasništvo nad poduzećem “ITD” u kojem je poslovao diskont, pa se motiv okrutnog umorstva, povezivao s poslovnim uspjesima žrtve. Tjedan dana nakon ubojstva u grmlju kraj Sportskog centra Gripe prolaznici su pronašli okrvavljenu maskirnu odoru, rukav crne majice s napravljenim prorezima za oči, očito posluživši kao maska, te torbicu pokojnog Tijardovića iz koje su uokolo bili razbacani dokumenti.

---

image

Faksimil naslova

SD
---

Par dana nakon toga, s Odjela za opći kriminal PU splitsko-dalmatinske su odlučili izaći u javnost pojedinostima.

- Do sada je kriminalističkom obradom obuhvaćeno više desetaka osoba. Prema našim dosadašnjim saznanjima i utvrđenom opisu ubojice, radi se o muškarcu mlađe dobi, od 20 do 30 godina, visine između 176 i 180 cm, srednje građe, u tamnijoj odjeći - naveli su.

Počinitelj zločina je pokojniku oduzeo torbicu smeđe boje s ručkom i remenom za rame, s dva pretinca i preklopom na kojem se nalazila bravica za zaključavanje. Prilikom bijega od smrtonosnih hitaca, Tijardoviću je torba ispala iz ruke te se pretpostavlja da ju je ubojica uzeo kad je odlazio s mjesta zločina.

Policija je navela da je moguće da je ubojica kasnije odbacio torbicu, no odlučili su prešutjeti da je nađena. Željeli su navesti počinitelja da se vrati po nju. Stoga su istaknuli kako su se u torbici nalazili razni dokumenti i zabilješke, te da postoji mogućnost kako bi iz tih papira bili vidljivi podaci o ubojici.

Nestanak u šumi

Naime, nesretni Duško Tijardović je u svim prilikama pisao bilješke o osobama koje su mu prijetile, maltretirale ga, dugovale mu novac ili s njim poslovale. Stoga su iz policije zamolili sve građane koji pronađu torbicu navedenog opisa da je ne diraju i da im se jave.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Istovremeno s mamcem objavljenim u medijima o papirima koji bi mogli dovesti do ubojice, policija je u tajnosti obrađivala dva jako bitna materijalna dokaza: čahure ispaljenih metaka i vlasi kose nađene na rukavu koji je ubojica koristio kao masku.

Poslali su ih na vještačenje i uskoro se u MUP-ovoj bazi podataka našlo preklapanje s oba dokaza. Dobili su potvrdu da je Duško Tijardović ubijen iz pištolja marke Crvena zastava, model M-57, kalibar 7,62 mm.

Navedeni pištolj je nakon pokušaja ubojstva u Čazmi, kraj Bjelovara, ukraden od policajca u kojeg je pucano. Također se DNK iz vlasi kose poklapao s osobom već uvedenom u sustav kao počinitelj kaznenih djela. Radilo se o Slavku Vukašinecu (31) zvanom Vuka, rođenim u Zagrebu s prebivalištem u Sisku, poznatom razbojniku i pljačkašu banaka, koji je u prvom tjednu listopada službeno postao osumnjičeni za ubojstvo u Splitu.

---

image

Stvari koje su pripadale ubojici nađene su u blizini mjesta ubojstva

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Za njim je raspisana tjeralica, koja je poslana svim policijskim upravama u Hrvatskoj te Interpolu. Uhićen je u Zagrebu, mjesec dana nakon što je splitska policija otkrila njegov identitet, oko 12.30 sati. Doveden je u Split i nad njim je provedena policijska obrada.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Utvrđeno je da je pobjegao iz Okružnog zatvora u Šibeniku 10. travnja 1994. godine, gdje je bio na izdržavanju kazne od deset godina i devet mjeseci zbog oružane pljačke banke u Poreču i razbojništva u Umagu u prosincu 1990. godine. Osuđen je 1991., a kaznu je počeo izdržavati u Lepoglavi pa je premješten u Šibenik, odakle je pobjegao s još jednim zatvorenikom prerezavši rešetke.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

Bjegunci su 27. svibnja stigli u Čazmu, ali su ih na kontrolnom punktu zaustavili policajci. Kako su odbjegli zatvorenici bili svjesni da će ih policajci provjerom brzo otkriti, Slavko Vukašinec je automobilom krenuo na njih.

---

image

Glavna

Vojko Bašić/Cropix
---

Policajci su se dali u potjeru za njima, a nakon kraće vožnje bjegunci zaustavljaju automobil i pokušavaju ulaskom u šumu izbjeći predstavnike zakona. Jedan policajac je nastavio trčati za njima te Slavko Vukašinec ispaljuje hice prema njemu, prijeti mu da će ga ubiti i aktivirati bombu, te mu uzima službeni pištolj CZ.

Oba bjegunca tada nestaju u nepoznatom pravcu da bi ubrzo jedan bio uhićen. Slavko Vukašinec nastavio se skrivati. Policija je rekonstruirala da je tijekom kolovoza stigao u Split gdje je pronašao poznanike iz zatvorskih dana koji su mu pomogli da iznajmi stan.

U njemu se krio dok se raspitivao oko potencijalne žrtvu za još jednu pljačku. Planirana meta je bio netko od splitskih ugostitelja, koji ima običaj nositi dosta novca.

Nepoznata osoba uputila ga je na Duška Tijardovića, za kojeg se znalo da uvijek kod sebe ima strane valute. U prvim minutama utorka Slavko Vukašinec napušta stan, uzima sa sobom maskirnu odoru i rukav crne majice na kojem je napravio prorez za oči.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U blizini SC Gripe preko civilne odjeće navlači maskirnu odoru, ulazi u zgradu u Kvaternikovoj ulici na broju 1, navlači masku na lice, repetira pištolj i čeka svoju žrtvu. Nesretni poduzetnik stiže oko 1.30 sati i iz mraka ga zaustavlja nepoznati glas koji od njega traži torbicu.

Duško Tijardović odbija predati torbicu, u kojoj je bilo više tisuća njemačkih maraka, a Slavko Vukašinec ispaljuje u njega hitac koji ga pogađa. Ranjeni Tijardović pokušava pobjeći uz stubište i doziva pomoć, a maskirani ide za njim vičući da mu preda torbicu te ispaljuje još jedan hitac u žrtvu.

Unatoč ranama, Tijardović uspijeva doći do potkrovlja, gdje ga napadač sustiže. Pokušava mu se oduprijeti, a ovaj ispaljuje u njega još tri hica. Ubojica uzima torbicu i bježi prema sportskoj dvorani, gdje skida maskirnu odoru, pretresa torbicu, uzima novac iz nje te je baca zajedno s odjećom i maskom u grmlje.

’Nisam ja!’

Odlazi u unajmljeni stan u kojem ostaje do 7.30 sati, kada ide na autobusni kolodvor s kojeg je otputovao u Zagreb, gdje je uhićen nakon mjesec i pol dana. Iz splitske policije je smješten u Zatvor u Splitu pod pojačanim nadzorom zbog prijašnjeg bijega.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U veljači 1996. godine optužen je za ubojstvo iz koristoljublja jer je nakon pucanja u Duška Tijardovića odnio iz njegove torbice 3500 njemačkih maraka. U optužnom aktu je navedeno da je do sada osuđivan deset puta, od toga sedam puta na zatvorske kazne.

Osim one od deset godina i devet mjeseci, tijekom koje je pobjegao iz zatvora u Šibenika, jedna od viših je bila presuda na tri i pol godine zatvora, koju je odslužio. Suđenje je počelo u studenom 1997. godine na Županijskom sudu u Splitu pod pojačanim mjerama osiguranja.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Iako je optuženog Vukašineca čuvao veći broj pravosudnih policajaca negoli je uobičajeno, u sudnici mu nisu skinute lisičine iako je to tražio. U svojoj obrani negirao je počinjenje kaznenog djela.

- Iz šibenskog zatvora sam otišao u obiteljsku kuću u Turopolje, gdje sam uzeo 7000 maraka, što je bila ostavština mojih roditelja, te pištolj. Nakon toga sam otišao u Zagreb pa u Garešnicu, gdje me s jednim prijateljem na raskrižju presrela policija.

CRNI NOTES (31): Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol

Pobjegli smo od njih, ali je jedan policajac bio uporan u našem hvatanju pa sam zapucao u zrak kako bih ga preplašio. Uzeo sam mu pištolj, a njega pustio i pobjegao kroz šumu, gdje sam bacio njegovo oružje.

---

image

Stanari zgrade zgroženo su slušali zbivanja na stubištu

Duje Klarić/Cropix
---

Nakon toga sam otišao u Split, gdje sam par puta bio u “Bingu”, ali Duška Tijardovića nisam poznavao niti mi je itko rekao za njega. Prvi put sam ga vidio i za njega čuo iz “Arene”, u kojoj sam pročitao da je ubijen - izjavio je.

Svjedočio je i policajac koji je potvrdio da je tijekom očevida nakon zločina nađen otisak prsta koji pripada optuženome. Tijekom suđenja je u siječnju 1998. godine provedena rekonstrukcija zločina.

Sudsko vijeće je obišlo mjesto zločina u Kvaternikovoj ulici, nakon čega su otišli do male dvorane na Gripama, gdje su nađene ubojičine stvari. Polovinom veljače iste godine Slavko Vukašinec je za ubojstvo Dušana Tijardovića osuđen na 20 godina zatvora.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slavka Vukašineca iz Siska, bjegunca iz šibenskog zatvora, netko je, dok se raspitivao koga bi u Splitu mogao opljačkati, uputio na Dušana Tijardovića, vlasnika tvrtke i nekoliko kafića. Nakon što ga je ubio na stubištu zgrade u kojoj je Tijardović živio, u torbici ubijenog našao je 3500 njemačkih maraka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Slavka Vukašineca iz Siska, bjegunca iz šibenskog zatvora, netko je, dok se raspitivao koga bi u Splitu mogao opljačkati, uputio na Dušana Tijardovića, vlasnika tvrtke i nekoliko kafića. Nakon što ga je ubio na stubištu zgrade u kojoj je Tijardović živio, u torbici ubijenog našao je 3500 njemačkih maraka Crni notes (35) 2 0 9657 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-01 13:49:30 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-05 09:22:23 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-05 09:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Slavka Vukašineca iz Siska, bjegunca iz šibenskog zatvora, netko je, dok se raspitivao koga bi u Splitu mogao opljačkati, uputio na Dušana Tijardovića, vlasnika tvrtke i nekoliko kafića. Nakon što ga je ubio na stubištu zgrade u kojoj je Tijardović ž [metadata] => robots= author= title=Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s devizama [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo poduzetnika, bjegunac iz zatvora , Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25378164.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25373038.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372915.png","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372910.png","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25373037.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25373036.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372916.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372911.png","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25373035.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25373039.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372912.png","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372913.png","\/images\/slike\/2023\/08\/01\/25372914.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Mario Todori\u0107\/Cropix","SD","SD","Vladimir Dugand\u017ei\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","SD","SD","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","SD","SD","SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

O\u010devid nakon zlo\u010dina; Faksimil naslova<\/p>","

Splitski poduzetnik ubijen je na stubi\u0161tu zgrade<\/p>","

Faksimil naslova<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Stvari koje su pripadale ubojici na\u0111ene su u blizini mjesta ubojstva<\/p>","

Glavna<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policijski o\u010devid<\/p>","

Stanari zgrade zgro\u017eeno su slu\u0161ali zbivanja na stubi\u0161tu<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1414","hd_25378164_1920.jpg":"1920x1080","k_25378164_1280.jpg":"1280x1280","k_25378164_1024.jpg":"1024x1024","k_25378164_640.jpg":"640x640","k_25378164_480.jpg":"480x480","k_25378164_340.jpg":"340x340","k_25378164_220.jpg":"220x220","o_25378164_1280.jpg":"1280x942","o_25378164_1024.jpg":"1024x754","o_25378164_640.jpg":"640x471","o_25378164_480.jpg":"480x353","o_25378164_340.jpg":"340x250","o_25378164_220.jpg":"220x162","h_25378164_1280.jpg":"1280x854","h_25378164_1024.jpg":"1024x683","h_25378164_640.jpg":"640x427","h_25378164_480.jpg":"480x320","h_25378164_340.jpg":"340x227","h_25378164_220.jpg":"220x147","pp_25378164_1280.jpg":"1280x1628","pp_25378164_1024.jpg":"1024x1303","pp_25378164_640.jpg":"640x814","pp_25378164_480.jpg":"480x611","pp_25378164_340.jpg":"340x432","pp_25378164_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1376","hd_25373038_1920.jpg":"1920x1080","k_25373038_1280.jpg":"1280x1280","k_25373038_1024.jpg":"1024x1024","k_25373038_640.jpg":"640x640","k_25373038_480.jpg":"480x480","k_25373038_340.jpg":"340x340","k_25373038_220.jpg":"220x220","o_25373038_1280.jpg":"1280x917","o_25373038_1024.jpg":"1024x733","o_25373038_640.jpg":"640x458","o_25373038_480.jpg":"480x344","o_25373038_340.jpg":"340x243","o_25373038_220.jpg":"220x157","h_25373038_1280.jpg":"1280x854","h_25373038_1024.jpg":"1024x683","h_25373038_640.jpg":"640x427","h_25373038_480.jpg":"480x320","h_25373038_340.jpg":"340x227","h_25373038_220.jpg":"220x147","pp_25373038_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373038_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373038_640.jpg":"640x814","pp_25373038_480.jpg":"480x611","pp_25373038_340.jpg":"340x432","pp_25373038_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1557x2211","hd_25372915_1920.png":"1920x1080","k_25372915_1280.png":"1280x1280","k_25372915_1024.png":"1024x1024","k_25372915_640.png":"640x640","k_25372915_480.png":"480x480","k_25372915_340.png":"340x340","k_25372915_220.png":"220x220","o_25372915_1280.png":"1280x1817","o_25372915_1024.png":"1024x1454","o_25372915_640.png":"640x908","o_25372915_480.png":"480x681","o_25372915_340.png":"340x482","o_25372915_220.png":"220x312","h_25372915_1280.png":"1280x854","h_25372915_1024.png":"1024x683","h_25372915_640.png":"640x427","h_25372915_480.png":"480x320","h_25372915_340.png":"340x227","h_25372915_220.png":"220x147","pp_25372915_1280.png":"1280x1628","pp_25372915_1024.png":"1024x1303","pp_25372915_640.png":"640x814","pp_25372915_480.png":"480x611","pp_25372915_340.png":"340x432","pp_25372915_220.png":"220x280"},{"size0":"1539x2201","hd_25372910_1920.png":"1920x1080","k_25372910_1280.png":"1280x1280","k_25372910_1024.png":"1024x1024","k_25372910_640.png":"640x640","k_25372910_480.png":"480x480","k_25372910_340.png":"340x340","k_25372910_220.png":"220x220","o_25372910_1280.png":"1280x1830","o_25372910_1024.png":"1024x1464","o_25372910_640.png":"640x915","o_25372910_480.png":"480x686","o_25372910_340.png":"340x486","o_25372910_220.png":"220x314","h_25372910_1280.png":"1280x854","h_25372910_1024.png":"1024x683","h_25372910_640.png":"640x427","h_25372910_480.png":"480x320","h_25372910_340.png":"340x227","h_25372910_220.png":"220x147","pp_25372910_1280.png":"1280x1628","pp_25372910_1024.png":"1024x1303","pp_25372910_640.png":"640x814","pp_25372910_480.png":"480x611","pp_25372910_340.png":"340x432","pp_25372910_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25373037_1920.jpg":"1920x1080","k_25373037_1280.jpg":"1280x1280","k_25373037_1024.jpg":"1024x1024","k_25373037_640.jpg":"640x640","k_25373037_480.jpg":"480x480","k_25373037_340.jpg":"340x340","k_25373037_220.jpg":"220x220","o_25373037_1280.jpg":"1280x853","o_25373037_1024.jpg":"1024x682","o_25373037_640.jpg":"640x426","o_25373037_480.jpg":"480x320","o_25373037_340.jpg":"340x226","o_25373037_220.jpg":"220x146","h_25373037_1280.jpg":"1280x854","h_25373037_1024.jpg":"1024x683","h_25373037_640.jpg":"640x427","h_25373037_480.jpg":"480x320","h_25373037_340.jpg":"340x227","h_25373037_220.jpg":"220x147","pp_25373037_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373037_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373037_640.jpg":"640x814","pp_25373037_480.jpg":"480x611","pp_25373037_340.jpg":"340x432","pp_25373037_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2351","hd_25373036_1920.jpg":"1920x1080","k_25373036_1280.jpg":"1280x1280","k_25373036_1024.jpg":"1024x1024","k_25373036_640.jpg":"640x640","k_25373036_480.jpg":"480x480","k_25373036_340.jpg":"340x340","k_25373036_220.jpg":"220x220","o_25373036_1280.jpg":"1280x1567","o_25373036_1024.jpg":"1024x1253","o_25373036_640.jpg":"640x783","o_25373036_480.jpg":"480x587","o_25373036_340.jpg":"340x416","o_25373036_220.jpg":"220x269","h_25373036_1280.jpg":"1280x854","h_25373036_1024.jpg":"1024x683","h_25373036_640.jpg":"640x427","h_25373036_480.jpg":"480x320","h_25373036_340.jpg":"340x227","h_25373036_220.jpg":"220x147","pp_25373036_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373036_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373036_640.jpg":"640x814","pp_25373036_480.jpg":"480x611","pp_25373036_340.jpg":"340x432","pp_25373036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25372916_1920.jpg":"1920x1080","k_25372916_1280.jpg":"1280x1280","k_25372916_1024.jpg":"1024x1024","k_25372916_640.jpg":"640x640","k_25372916_480.jpg":"480x480","k_25372916_340.jpg":"340x340","k_25372916_220.jpg":"220x220","o_25372916_1280.jpg":"1280x853","o_25372916_1024.jpg":"1024x682","o_25372916_640.jpg":"640x426","o_25372916_480.jpg":"480x320","o_25372916_340.jpg":"340x226","o_25372916_220.jpg":"220x146","h_25372916_1280.jpg":"1280x854","h_25372916_1024.jpg":"1024x683","h_25372916_640.jpg":"640x427","h_25372916_480.jpg":"480x320","h_25372916_340.jpg":"340x227","h_25372916_220.jpg":"220x147","pp_25372916_1280.jpg":"1280x1628","pp_25372916_1024.jpg":"1024x1303","pp_25372916_640.jpg":"640x814","pp_25372916_480.jpg":"480x611","pp_25372916_340.jpg":"340x432","pp_25372916_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1543x2214","hd_25372911_1920.png":"1920x1080","k_25372911_1280.png":"1280x1280","k_25372911_1024.png":"1024x1024","k_25372911_640.png":"640x640","k_25372911_480.png":"480x480","k_25372911_340.png":"340x340","k_25372911_220.png":"220x220","o_25372911_1280.png":"1280x1836","o_25372911_1024.png":"1024x1469","o_25372911_640.png":"640x918","o_25372911_480.png":"480x688","o_25372911_340.png":"340x487","o_25372911_220.png":"220x315","h_25372911_1280.png":"1280x854","h_25372911_1024.png":"1024x683","h_25372911_640.png":"640x427","h_25372911_480.png":"480x320","h_25372911_340.png":"340x227","h_25372911_220.png":"220x147","pp_25372911_1280.png":"1280x1628","pp_25372911_1024.png":"1024x1303","pp_25372911_640.png":"640x814","pp_25372911_480.png":"480x611","pp_25372911_340.png":"340x432","pp_25372911_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1414","hd_25373035_1920.jpg":"1920x1080","k_25373035_1280.jpg":"1280x1280","k_25373035_1024.jpg":"1024x1024","k_25373035_640.jpg":"640x640","k_25373035_480.jpg":"480x480","k_25373035_340.jpg":"340x340","k_25373035_220.jpg":"220x220","o_25373035_1280.jpg":"1280x942","o_25373035_1024.jpg":"1024x754","o_25373035_640.jpg":"640x471","o_25373035_480.jpg":"480x353","o_25373035_340.jpg":"340x250","o_25373035_220.jpg":"220x162","h_25373035_1280.jpg":"1280x854","h_25373035_1024.jpg":"1024x683","h_25373035_640.jpg":"640x427","h_25373035_480.jpg":"480x320","h_25373035_340.jpg":"340x227","h_25373035_220.jpg":"220x147","pp_25373035_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373035_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373035_640.jpg":"640x814","pp_25373035_480.jpg":"480x611","pp_25373035_340.jpg":"340x432","pp_25373035_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1770x1264","hd_25373039_1920.jpg":"1920x1080","k_25373039_1280.jpg":"1280x1280","k_25373039_1024.jpg":"1024x1024","k_25373039_640.jpg":"640x640","k_25373039_480.jpg":"480x480","k_25373039_340.jpg":"340x340","k_25373039_220.jpg":"220x220","o_25373039_1280.jpg":"1280x914","o_25373039_1024.jpg":"1024x731","o_25373039_640.jpg":"640x457","o_25373039_480.jpg":"480x342","o_25373039_340.jpg":"340x242","o_25373039_220.jpg":"220x157","h_25373039_1280.jpg":"1280x854","h_25373039_1024.jpg":"1024x683","h_25373039_640.jpg":"640x427","h_25373039_480.jpg":"480x320","h_25373039_340.jpg":"340x227","h_25373039_220.jpg":"220x147","pp_25373039_1280.jpg":"1280x1628","pp_25373039_1024.jpg":"1024x1303","pp_25373039_640.jpg":"640x814","pp_25373039_480.jpg":"480x611","pp_25373039_340.jpg":"340x432","pp_25373039_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1528x2204","hd_25372912_1920.png":"1920x1080","k_25372912_1280.png":"1280x1280","k_25372912_1024.png":"1024x1024","k_25372912_640.png":"640x640","k_25372912_480.png":"480x480","k_25372912_340.png":"340x340","k_25372912_220.png":"220x220","o_25372912_1280.png":"1280x1846","o_25372912_1024.png":"1024x1477","o_25372912_640.png":"640x923","o_25372912_480.png":"480x692","o_25372912_340.png":"340x490","o_25372912_220.png":"220x317","h_25372912_1280.png":"1280x854","h_25372912_1024.png":"1024x683","h_25372912_640.png":"640x427","h_25372912_480.png":"480x320","h_25372912_340.png":"340x227","h_25372912_220.png":"220x147","pp_25372912_1280.png":"1280x1628","pp_25372912_1024.png":"1024x1303","pp_25372912_640.png":"640x814","pp_25372912_480.png":"480x611","pp_25372912_340.png":"340x432","pp_25372912_220.png":"220x280"},{"size0":"1524x2199","hd_25372913_1920.png":"1920x1080","k_25372913_1280.png":"1280x1280","k_25372913_1024.png":"1024x1024","k_25372913_640.png":"640x640","k_25372913_480.png":"480x480","k_25372913_340.png":"340x340","k_25372913_220.png":"220x220","o_25372913_1280.png":"1280x1846","o_25372913_1024.png":"1024x1477","o_25372913_640.png":"640x923","o_25372913_480.png":"480x692","o_25372913_340.png":"340x490","o_25372913_220.png":"220x317","h_25372913_1280.png":"1280x854","h_25372913_1024.png":"1024x683","h_25372913_640.png":"640x427","h_25372913_480.png":"480x320","h_25372913_340.png":"340x227","h_25372913_220.png":"220x147","pp_25372913_1280.png":"1280x1628","pp_25372913_1024.png":"1024x1303","pp_25372913_640.png":"640x814","pp_25372913_480.png":"480x611","pp_25372913_340.png":"340x432","pp_25372913_220.png":"220x280"},{"size0":"1546x2258","hd_25372914_1920.png":"1920x1080","k_25372914_1280.png":"1280x1280","k_25372914_1024.png":"1024x1024","k_25372914_640.png":"640x640","k_25372914_480.png":"480x480","k_25372914_340.png":"340x340","k_25372914_220.png":"220x220","o_25372914_1280.png":"1280x1869","o_25372914_1024.png":"1024x1495","o_25372914_640.png":"640x934","o_25372914_480.png":"480x701","o_25372914_340.png":"340x496","o_25372914_220.png":"220x321","h_25372914_1280.png":"1280x854","h_25372914_1024.png":"1024x683","h_25372914_640.png":"640x427","h_25372914_480.png":"480x320","h_25372914_340.png":"340x227","h_25372914_220.png":"220x147","pp_25372914_1280.png":"1280x1628","pp_25372914_1024.png":"1024x1303","pp_25372914_640.png":"640x814","pp_25372914_480.png":"480x611","pp_25372914_340.png":"340x432","pp_25372914_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38368632 Threads: 4 Questions: 7096029476 Slow queries: 3299915 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608296186 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/zasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem-1312489 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/zasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem-1312489?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 725572 [name] => ubojstvo poduzetnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-04 19:42:35 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-poduzetnika-0 [link] => /tag/ubojstvo-poduzetnika-0 ) [2] => stdClass Object ( [id] => 649611 [name] => bjegunac iz zatvora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-17 10:41:09 [main_article_id] => 0 [alias] => bjegunac-iz-zatvora [link] => /tag/bjegunac-iz-zatvora ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slavka Vukašineca iz Siska, bjegunca iz šibenskog zatvora, netko je, dok se raspitivao koga bi u Splitu mogao opljačkati, uputio na Dušana Tijardovića, vlasnika tvrtke i nekoliko kafića. Nakon što ga je ubio na stubištu zgrade u kojoj je Tijardović živio, u torbici ubijenog našao je 3500 njemačkih maraka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25378164.jpg [galleryCount] => 13 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Očevid nakon zločina; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25378164.jpg [title] => Cropix; SD

Očevid nakon zločina; Faksimil naslova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25373038.jpg [title] => Mario Todorić/Cropix

Splitski poduzetnik ubijen je na stubištu zgrade

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372915.png [title] => SD

Faksimil naslova

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372910.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25373037.jpg [title] => Vladimir Dugandžić/Cropix

Stvari koje su pripadale ubojici nađene su u blizini mjesta ubojstva

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25373036.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Glavna

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372916.jpg [title] => SD

Faksimil teksta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372911.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25373035.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Policijski očevid

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25373039.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Stanari zgrade zgroženo su slušali zbivanja na stubištu

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372912.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372913.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/01/25372914.png [title] => SD

Faksimil teksta

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Na stubištu trećeg kata zgrade na adresi Kvaternikova 1, u utorak 20. rujna 1994. godine u dva sata ujutro nađeno je tijelo Dušana Tijardovića (41), zvanog Duško, poduzetnika iz Splita. Pokojnik je ležao u lokvi krvi, a okrutnom ubojstvu prethodila je potjera po stubama, nakon koje su stanari zgrade čuli nekoliko pucnjeva.

- Usred noći probudila me strahovita galama. Čula sam izobličeni muški glas koji je dozivao u pomoć i molio nekog da ga poštedi, da ga pusti.

A onda je odjeknuo hitac, za koji sam mislila da je petarda. Čula se strka, penjanje uz stube i zatim opet hici za koje sam znala da su pravi. Zatim štropot, pad tijela i to je potrajalo nekoliko trenutaka, dok sve konačno nije utihnulo - ispričala je susjeda ubijenog.

Stanari zgrade su sutradan tijekom jutra čistili ulaz jer je krvi bilo posvuda. Kako su priznali, te noći s ponedjeljka na utorak su drhteći iza vrata svojih stanova osluškivali što se događa i čekali dolazak policije.

---

image

Splitski poduzetnik ubijen je na stubištu zgrade

Mario Todorić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Jedan od metaka prošao je kroz vrata stana na posljednjem katu. Stanari su mislili da se netko s ulice došao obračunati u njihov ulaz. Ubojica je dočekao Tijardovića pri povratku kući nakon zatvaranja kockarnice “Bingo” u Vukovarskoj ulici u sklopu koje je poslovao kafić čiji vlasnik je bio.

Rukav kao maska

Tijardović je imao i kafić “Duje” na Peristilu te vlasništvo nad poduzećem “ITD” u kojem je poslovao diskont, pa se motiv okrutnog umorstva, povezivao s poslovnim uspjesima žrtve. Tjedan dana nakon ubojstva u grmlju kraj Sportskog centra Gripe prolaznici su pronašli okrvavljenu maskirnu odoru, rukav crne majice s napravljenim prorezima za oči, očito posluživši kao maska, te torbicu pokojnog Tijardovića iz koje su uokolo bili razbacani dokumenti.

---

image

Faksimil naslova

SD
---

Par dana nakon toga, s Odjela za opći kriminal PU splitsko-dalmatinske su odlučili izaći u javnost pojedinostima.

- Do sada je kriminalističkom obradom obuhvaćeno više desetaka osoba. Prema našim dosadašnjim saznanjima i utvrđenom opisu ubojice, radi se o muškarcu mlađe dobi, od 20 do 30 godina, visine između 176 i 180 cm, srednje građe, u tamnijoj odjeći - naveli su.

Počinitelj zločina je pokojniku oduzeo torbicu smeđe boje s ručkom i remenom za rame, s dva pretinca i preklopom na kojem se nalazila bravica za zaključavanje. Prilikom bijega od smrtonosnih hitaca, Tijardoviću je torba ispala iz ruke te se pretpostavlja da ju je ubojica uzeo kad je odlazio s mjesta zločina.

Policija je navela da je moguće da je ubojica kasnije odbacio torbicu, no odlučili su prešutjeti da je nađena. Željeli su navesti počinitelja da se vrati po nju. Stoga su istaknuli kako su se u torbici nalazili razni dokumenti i zabilješke, te da postoji mogućnost kako bi iz tih papira bili vidljivi podaci o ubojici.

Nestanak u šumi

Naime, nesretni Duško Tijardović je u svim prilikama pisao bilješke o osobama koje su mu prijetile, maltretirale ga, dugovale mu novac ili s njim poslovale. Stoga su iz policije zamolili sve građane koji pronađu torbicu navedenog opisa da je ne diraju i da im se jave.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Istovremeno s mamcem objavljenim u medijima o papirima koji bi mogli dovesti do ubojice, policija je u tajnosti obrađivala dva jako bitna materijalna dokaza: čahure ispaljenih metaka i vlasi kose nađene na rukavu koji je ubojica koristio kao masku.

Poslali su ih na vještačenje i uskoro se u MUP-ovoj bazi podataka našlo preklapanje s oba dokaza. Dobili su potvrdu da je Duško Tijardović ubijen iz pištolja marke Crvena zastava, model M-57, kalibar 7,62 mm.

Navedeni pištolj je nakon pokušaja ubojstva u Čazmi, kraj Bjelovara, ukraden od policajca u kojeg je pucano. Također se DNK iz vlasi kose poklapao s osobom već uvedenom u sustav kao počinitelj kaznenih djela. Radilo se o Slavku Vukašinecu (31) zvanom Vuka, rođenim u Zagrebu s prebivalištem u Sisku, poznatom razbojniku i pljačkašu banaka, koji je u prvom tjednu listopada službeno postao osumnjičeni za ubojstvo u Splitu.

---

image

Stvari koje su pripadale ubojici nađene su u blizini mjesta ubojstva

Vladimir Dugandžić/Cropix
---

Za njim je raspisana tjeralica, koja je poslana svim policijskim upravama u Hrvatskoj te Interpolu. Uhićen je u Zagrebu, mjesec dana nakon što je splitska policija otkrila njegov identitet, oko 12.30 sati. Doveden je u Split i nad njim je provedena policijska obrada.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Utvrđeno je da je pobjegao iz Okružnog zatvora u Šibeniku 10. travnja 1994. godine, gdje je bio na izdržavanju kazne od deset godina i devet mjeseci zbog oružane pljačke banke u Poreču i razbojništva u Umagu u prosincu 1990. godine. Osuđen je 1991., a kaznu je počeo izdržavati u Lepoglavi pa je premješten u Šibenik, odakle je pobjegao s još jednim zatvorenikom prerezavši rešetke.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

Bjegunci su 27. svibnja stigli u Čazmu, ali su ih na kontrolnom punktu zaustavili policajci. Kako su odbjegli zatvorenici bili svjesni da će ih policajci provjerom brzo otkriti, Slavko Vukašinec je automobilom krenuo na njih.

---

image

Glavna

Vojko Bašić/Cropix
---

Policajci su se dali u potjeru za njima, a nakon kraće vožnje bjegunci zaustavljaju automobil i pokušavaju ulaskom u šumu izbjeći predstavnike zakona. Jedan policajac je nastavio trčati za njima te Slavko Vukašinec ispaljuje hice prema njemu, prijeti mu da će ga ubiti i aktivirati bombu, te mu uzima službeni pištolj CZ.

Oba bjegunca tada nestaju u nepoznatom pravcu da bi ubrzo jedan bio uhićen. Slavko Vukašinec nastavio se skrivati. Policija je rekonstruirala da je tijekom kolovoza stigao u Split gdje je pronašao poznanike iz zatvorskih dana koji su mu pomogli da iznajmi stan.

U njemu se krio dok se raspitivao oko potencijalne žrtvu za još jednu pljačku. Planirana meta je bio netko od splitskih ugostitelja, koji ima običaj nositi dosta novca.

Nepoznata osoba uputila ga je na Duška Tijardovića, za kojeg se znalo da uvijek kod sebe ima strane valute. U prvim minutama utorka Slavko Vukašinec napušta stan, uzima sa sobom maskirnu odoru i rukav crne majice na kojem je napravio prorez za oči.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U blizini SC Gripe preko civilne odjeće navlači maskirnu odoru, ulazi u zgradu u Kvaternikovoj ulici na broju 1, navlači masku na lice, repetira pištolj i čeka svoju žrtvu. Nesretni poduzetnik stiže oko 1.30 sati i iz mraka ga zaustavlja nepoznati glas koji od njega traži torbicu.

Duško Tijardović odbija predati torbicu, u kojoj je bilo više tisuća njemačkih maraka, a Slavko Vukašinec ispaljuje u njega hitac koji ga pogađa. Ranjeni Tijardović pokušava pobjeći uz stubište i doziva pomoć, a maskirani ide za njim vičući da mu preda torbicu te ispaljuje još jedan hitac u žrtvu.

Unatoč ranama, Tijardović uspijeva doći do potkrovlja, gdje ga napadač sustiže. Pokušava mu se oduprijeti, a ovaj ispaljuje u njega još tri hica. Ubojica uzima torbicu i bježi prema sportskoj dvorani, gdje skida maskirnu odoru, pretresa torbicu, uzima novac iz nje te je baca zajedno s odjećom i maskom u grmlje.

’Nisam ja!’

Odlazi u unajmljeni stan u kojem ostaje do 7.30 sati, kada ide na autobusni kolodvor s kojeg je otputovao u Zagreb, gdje je uhićen nakon mjesec i pol dana. Iz splitske policije je smješten u Zatvor u Splitu pod pojačanim nadzorom zbog prijašnjeg bijega.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U veljači 1996. godine optužen je za ubojstvo iz koristoljublja jer je nakon pucanja u Duška Tijardovića odnio iz njegove torbice 3500 njemačkih maraka. U optužnom aktu je navedeno da je do sada osuđivan deset puta, od toga sedam puta na zatvorske kazne.

Osim one od deset godina i devet mjeseci, tijekom koje je pobjegao iz zatvora u Šibenika, jedna od viših je bila presuda na tri i pol godine zatvora, koju je odslužio. Suđenje je počelo u studenom 1997. godine na Županijskom sudu u Splitu pod pojačanim mjerama osiguranja.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Iako je optuženog Vukašineca čuvao veći broj pravosudnih policajaca negoli je uobičajeno, u sudnici mu nisu skinute lisičine iako je to tražio. U svojoj obrani negirao je počinjenje kaznenog djela.

- Iz šibenskog zatvora sam otišao u obiteljsku kuću u Turopolje, gdje sam uzeo 7000 maraka, što je bila ostavština mojih roditelja, te pištolj. Nakon toga sam otišao u Zagreb pa u Garešnicu, gdje me s jednim prijateljem na raskrižju presrela policija.

CRNI NOTES (31): Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol

Pobjegli smo od njih, ali je jedan policajac bio uporan u našem hvatanju pa sam zapucao u zrak kako bih ga preplašio. Uzeo sam mu pištolj, a njega pustio i pobjegao kroz šumu, gdje sam bacio njegovo oružje.

---

image

Stanari zgrade zgroženo su slušali zbivanja na stubištu

Duje Klarić/Cropix
---

Nakon toga sam otišao u Split, gdje sam par puta bio u “Bingu”, ali Duška Tijardovića nisam poznavao niti mi je itko rekao za njega. Prvi put sam ga vidio i za njega čuo iz “Arene”, u kojoj sam pročitao da je ubijen - izjavio je.

Svjedočio je i policajac koji je potvrdio da je tijekom očevida nakon zločina nađen otisak prsta koji pripada optuženome. Tijekom suđenja je u siječnju 1998. godine provedena rekonstrukcija zločina.

Sudsko vijeće je obišlo mjesto zločina u Kvaternikovoj ulici, nakon čega su otišli do male dvorane na Gripama, gdje su nađene ubojičine stvari. Polovinom veljače iste godine Slavko Vukašinec je za ubojstvo Dušana Tijardovića osuđen na 20 godina zatvora.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Mario Todorić/Cropix SD SD Vladimir Dugandžić/Cropix Vojko Bašić/Cropix SD SD Vojko Bašić/Cropix Duje Klarić/Cropix SD SD SD
Cropix; SD

Očevid nakon zločina; Faksimil naslova

Mario Todorić/Cropix

Splitski poduzetnik ubijen je na stubištu zgrade

SD

Faksimil naslova

SD

Faksimil teksta

Vladimir Dugandžić/Cropix

Stvari koje su pripadale ubojici nađene su u blizini mjesta ubojstva

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Vojko Bašić/Cropix

Policijski očevid

Duje Klarić/Cropix

Stanari zgrade zgroženo su slušali zbivanja na stubištu

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/zasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem-1312489 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8d927ad417b74b2b70e860531cddb45abf18dc2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zasjeda+na+stubi%C5%A1tu+zgrade+u+Splitu%3A+bjegunac+iz+zatvora+policijskim+pi%C5%A1toljem+ubio+poduzetnika+i+odnio+torbu+s+novcem&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem-1312489 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fzasjeda-na-stubistu-zgrade-u-splitu-bjegunac-iz-zatvora-policijskim-pistoljem-ubio-poduzetnika-i-odnio-torbu-s-novcem-1312489 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slavka Vukašineca iz Siska, bjegunca iz šibenskog zatvora, netko je, dok se raspitivao koga bi u Splitu mogao opljačkati, uputio na Dušana Tijardovića, vlasnika tvrtke i nekoliko kafića. Nakon što ga je ubio na stubištu zgrade u kojoj je Tijardović živio, u torbici ubijenog našao je 3500 njemačkih maraka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (35) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (35)

Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

5. kolovoza 2023. - 11:22

Na stubištu trećeg kata zgrade na adresi Kvaternikova 1, u utorak 20. rujna 1994. godine u dva sata ujutro nađeno je tijelo Dušana Tijardovića (41), zvanog Duško, poduzetnika iz Splita. Pokojnik je ležao u lokvi krvi, a okrutnom ubojstvu prethodila je potjera po stubama, nakon koje su stanari zgrade čuli nekoliko pucnjeva.

- Usred noći probudila me strahovita galama. Čula sam izobličeni muški glas koji je dozivao u pomoć i molio nekog da ga poštedi, da ga pusti.

A onda je odjeknuo hitac, za koji sam mislila da je petarda. Čula se strka, penjanje uz stube i zatim opet hici za koje sam znala da su pravi. Zatim štropot, pad tijela i to je potrajalo nekoliko trenutaka, dok sve konačno nije utihnulo - ispričala je susjeda ubijenog.

Stanari zgrade su sutradan tijekom jutra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 15:29