stdClass Object ( [id] => 1314263 [title] => Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama [alias] => mucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Policijska ophodnja je u četvrtak 20. svibnja 1999. godine, u 1.30, na pločniku Odeske ulice u Splitu u besvjesnom stanju pronašla Nevena Jankova (52), inženjera iz Splita. Budući da je nesretni čovjek na glavi imao teške ozljede, vozilom Hitne pomoći prebačen je u splitsku bolnicu, ali je putem preminuo.

– Na glavi pokojnika bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede po licu – kazali su liječnici.

Budući da se odmah posumnjalo da se radi o kaznenom djelu, istražni sudac naložio je obdukciju.

– Bio je kod kuće do kraja utakmice, skuhao je ženi večeru, a nakon utakmice je izišao van, valjda na piće. Žena mu je kasnije došla kući, a njega još nije bilo. Nekoliko sati poslije, kada sam ja već zaspala, ona me je nazvala iz policije.

Rekla mi je da su policajci došli po nju jer se Nevenu nešto dogodilo. U bolnici je doznala da je on već mrtav. To nas je sve užasno šokiralo. Neven je bio dobar čovjek, veseljak, poznajem ga 18 godina.

Do mirovine je radio kao inženjer u “Dalmastroju” i ne znam da je ikad s bilo kim bio u većoj svađi. Svi smo užasnuti, stvarno ne znam što se moglo dogoditi – kazala je jedna susjeda.

---

image

Stanari Odeske ulice zgrozila je smrt njihovog susjeda
 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Prema prvim informacijama, nakon utakmice je Neven Jankov večer proveo u obližnjem kafiću “Orion”. Zadržao se neko vrijeme u kafiću, popio je piće, ali je pri kraju večeri došlo do svađe između njega i jednog od gostiju.

Kako je prepričalo nekoliko osoba koje su te večeri bile u kafiću, muškarac s kojim se posvadio ima 40-ak godina i rijetko zalazi u kafić, nije iz kvarta. Nakon zatvaranja se svađa prenijela na ulicu, ali nitko ih nije vidio da se i fizički obračunavaju.

Pronađen je s teškim ozljedama i bez svijesti na stubama udaljenima 50-ak metara.

– Ni s kim nije bio u svađi, nitko mu nije prijetio, stvarno ne znam što se dogodilo. Policija nam nije mnogo toga rekla, samo da rade na tome. Valjda će otkriti što se stvarno dogodilo – izjavio je sin pokojnog Nevena Jankova.

Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita, a iz PU splitsko-dalmatinske su pripremili priopćenje za javnost.

– Nakon kraće prepirke s Nevenom Jankovom u kafiću, na ulici kraj kućnog broja 3 više puta ga je udario šakom u glavu nanijevši mu teške tjelesne ozljede – objavili su.

Provedenom obdukcijom kod Nevena Jankova utvrđeni su prijelomi čeone kosti, kostiju lica, nosnih kostiju i donje desne čeljusti te nagnječenje mozga.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

– Zbog tih ozljeda došlo je do krvarenja pa je smrt nastupila gušenjem krvlju – naveo je stalni sudski vještak patolog.

Protiv Stipe Buzova podnesena je kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom te je priveden istražnom sucu, koji je nad njim otvorio istragu i odredio pritvor. U svojem je dosjeu imao presudu za ubojstvo iz 1992. godine u kafiću “Feliks” na splitskom predjelu Mertojak.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Kako je navedeno u pravomoćnoj presudi, tamo je sreo Zlatka Mičića (24) s kojim se posvađao, a imali su razmirice i prije tog susreta. Nakon svađe je Buzov otišao kući te se vratio nakon pola sata preodjeven u diverzantski kombinezon koji je dobio od HV-a i s automatskom puškom u rukama.

Uzviknuo je: “Tko je ovdje Srbin?”, a Mičić je odgovorio: “Ja”, na što je Buzov u njega ispalio hice koji su ga pogodili u trbuh i prsni koš. Stipe Buzov je pobjegao, a uhićen je nakon sat vremena kraj osnovne škole u istom kvartu.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Ranjeni mladić nakon nekoliko je dana podlegao ozljedama u splitskoj bolnici. Tijekom suđenja sudsko vijeće nije prihvatilo obranu da je Stipe Buzov pucao u samoobrani jer su takvu verziju događaja porekli nepristrani svjedoci.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Smatrali su da je Stipe Buzov reagirao na takav način jer je imao ozbiljan problem uklapanja u gradsku sredinu. Naime, na samome početku rata otišao je na prvu liniju drniške fronte te se nalazio na najopasnijim borbenim zadacima.

Kada se nakon nekoliko mjeseci vratio u Split, provociralo ga je ponašanje gradske mladeži te mu u takvom psihičkom stanju, pod utjecajem posttraumatskog sindroma, nije bilo teško posegnuti za oružjem.

Bitno smanjena uračunljivost uzela se kao olakotna okolnost prilikom odluke o presudi u travnju 1993. godine te je osuđen na deset godina zatvora. U veljači 1994. godine Vrhovni je sud smanjio kaznu na osam godina, a nakon još tri molbe za pomilovanjem, zatvorska kazna smanjena je za još dvije godine.

Stipe Buzov tako je izišao iz zatvora nedugo prije događanja na Mertojaku. Protiv njega je podignuta optužnica, koja ga je teretila da je više puta šakom udario Nevena Jankova u glavu, pri čemu mu je nanio više prijeloma na glavi, a poslije je nastupila i smrt od posljedica krvarenja na usta i gušenja.

---

image

Policijski očevid

Nikola Vilić/Cropix
---

Glavna rasprava održana je na Općinskom sudu u Splitu. Krajem listopada 1999. godine saslušani su svjedoci koji su te večeri bili u kafiću “Orion”.

– Buzov je u mom kafiću sjedio s policajcem, a onda je došao Jankov s molbom da mu ostavim led koji će mu sutradan biti potreban na piru njegove kćeri koja se udavala. Igrao sam pikado, a onda sam čuo da se nešto događa.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

Buzov je htio Jankova izbaciti iz lokala, ali rekao sam mu da sam ja gazda i da to u svojoj kući rješavam ja, a ne on. Poslije toga sam rekao Jankovu da izađe iz lokala, prethodno ga upozorivši da je Buzov već počinio jedno ubojstvo.

Buzova je iziritirala Jankovljeva prijetnja nakon svađe: “Vidjet ćemo se mi na pazariću” – kazao je vlasnik kafića.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Iskaz je dao i policajac koji je u kafiću bio gost i razgovarao je sa Stipom Buzovom.

– Jankov je Buzova pitao cigaretu, a potom je stalno dolazio ispred ogledala, iza mene i Buzova, s namjerom da se počešlja. To je učinio više puta i svi su to shvatili kao provokaciju.

Ja sam morao ustati kako bih razdvojio Buzova i Jankova da se ne potuku. Nakon toga je Jankov na upozorenje vlasnika kafića izašao. Ja sam nakon zatvaranja kafića izašao s drugom osobom, a ne s Buzovom, tako da nisam upoznat s tim što se događalo poslije – izjavio je.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Na suđenju su svjedočili i sudski vještaci.

– Optuženi Stipe Buzov imao je značajne smetnje izazvane PTSP-om. Nakon izlaska iz zatvora, u kojem je bio zbog prijašnjeg djela ubojstva, napustila ga je žena, a nakon godinu dana i nova partnerica s kojom je živio.

Zbog svega toga slabo se družio s ljudima, zbog smetnje prilagodljivosti. Kritičnog dana Buzov je bio smanjeno ubrojiv i blago alkoholiziran.

Kako o samom događaju optuženi govori fragmentirano, izdvojio bih njegovu najbitniju rečenicu: “Netko mi je došao sleđa te sam reagirao instinktivno” – kazao je sudski vještak neuropsihijatar.

Sud i zastupnika optužbe zanimale su eventualne činjenice koje bi dovele do zaključka da je optuženi Stipe Buzov imao u ruci neki metalni predmet, ali patolog je takvu mogućnost odbacio.

Vrlo jaki udarci

– To su bili vrlo jaki udarci, a zbog lomova na glavi Nevena Jankova dopuštam mogućnost uporabe i metalnog predmeta. No metalni bi predmet ostavio neke tragove, koje ja nisam našao – kazao je.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Početkom prosinca naloženo je novo patološko vještačenje jer u prethodno provedenom nije sa sigurnošću određeno jesu li ozljede nanesene šakom ili metalnim predmetom. U srpnju 2000. godine stigla je nadopuna vještačenja s medicinskog vještačenja u Zagrebu, koja je pokazala da su ozljede nastale upotrebom tupog predmeta dok je glava bila naslonjena na tvrdu podlogu.

To je značilo da je Stipe Buzov tukao Nevena Jankova dok je potonji bio na tlu. Stoga je kazneno djelo za koje ga se teretilo prekvalificirano u ubojstvo i spis je prebačen u nadležnost Županijskog suda u Splitu. Na ročištu u studenom iste godine Stipe Buzov udaljen je iz sudnice zbog urlanja na jednog od svjedoka.

U nastavku postupka svjedočila je i žena koja živi u neposrednoj blizini platoa na kojem se odigrao kobni sukob.

– Čula sam kao netko viče:” P**ka ti materina, nećeš ti mene više provocirati!” Zatim sam čula tri udarca, kao da netko udara nekog letvom. Tada je nastala tišina.

---

image

Splitski kvart Mertojak

Cropix
---

Pogledala sam na trg i ugledala nekog muškarca kako leži na leđima. Tada je stigao jedan mlađi muškarac, opipao mu je bilo i okrenuo ga na bok, a zatim je otišao – izjavila je.

Stipe Buzov osuđen je u studenom 2001. godine na deset godina zatvora.

– Optuženi je udario Nevena Jankova premda je bio svjestan, na temelju svoga boksačkog iskustva i snage svojih šaka, da takvim udarcem može usmrtiti čovjeka – navedeno je u obrazloženju presude.

Vrhovni sud presudu je ukinuo, naložio je novo suđenje i spis premjestio na Županijski sud u Šibeniku. Drugo suđenje počelo je u ožujku 2008. godine, a optuženi Buzov u svojoj je obrani ponovio kako se ne smatra krivim.

Krajem svibnja 2009. godine smrtno je stradao u pomorskoj nesreći u šibenskom akvatoriju, gdje je ronio na dah s podvodnom puškom 150 metara od obale. Na njega je u poslijepodnevnim satima, dok je izranjao, naletio gliser i nanio mu teške ozljede glave, od kojih je preminuo na licu mjesta.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj Nevena Jankova Na glavi pokojnika pronađenog u besvjesnom stanju na pločniku Odeske ulice bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede na licu. U bolnici je preminuo. Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (36) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Slučaj Nevena Jankova Na glavi pokojnika pronađenog u besvjesnom stanju na pločniku Odeske ulice bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede na licu. U bolnici je preminuo. Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita... CRNI NOTES (36) 2 0 9626 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-08 17:59:34 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-12 07:02:42 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-12 07:02:42 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Slučaj Nevena Jankova Na glavi pokojnika pronađenog u besvjesnom stanju na pločniku Odeske ulice bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede na licu. U bolnici je preminuo. Dan poslije uhićen je S [metadata] => robots= author= title=Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo split, Mertojak, bivši boksač [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408730.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/21049488.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408680.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408681.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/8156046.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408682.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408683.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/502753.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408684.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408685.png","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25408686.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Nikola Vili\u0107\/Cropix","SD","SD","Nikola Vili\u0107\/Cropix","SD","SD","Cropix","SD","SD","SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spli\u0107anin je podlegao ozljedama zadobivenim na stepenicama predjela Mertojak; Faksimil naslova<\/p>","

Stanari Odeske\u00a0ulice zgrozila je smrt njihovog susjeda
\n\u00a0<\/p>","

Faksimil naslovnice<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policijski o\u010devid<\/p>","

Faksimil naslovnice<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Splitski kvart Mertojak<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1202x916","hd_25408730_1920.jpg":"1920x1080","k_25408730_1280.jpg":"1280x1280","k_25408730_1024.jpg":"1024x1024","k_25408730_640.jpg":"640x640","k_25408730_480.jpg":"480x480","k_25408730_340.jpg":"340x340","k_25408730_220.jpg":"220x220","o_25408730_1280.jpg":"1280x975","o_25408730_1024.jpg":"1024x780","o_25408730_640.jpg":"640x487","o_25408730_480.jpg":"480x365","o_25408730_340.jpg":"340x259","o_25408730_220.jpg":"220x167","h_25408730_1280.jpg":"1280x854","h_25408730_1024.jpg":"1024x683","h_25408730_640.jpg":"640x427","h_25408730_480.jpg":"480x320","h_25408730_340.jpg":"340x227","h_25408730_220.jpg":"220x147","pp_25408730_1280.jpg":"1280x1628","pp_25408730_1024.jpg":"1024x1303","pp_25408730_640.jpg":"640x814","pp_25408730_480.jpg":"480x611","pp_25408730_340.jpg":"340x432","pp_25408730_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_21049488_1920.jpg":"1920x1080","k_21049488_1280.jpg":"1280x1280","k_21049488_1024.jpg":"1024x1024","k_21049488_640.jpg":"640x640","k_21049488_480.jpg":"480x480","k_21049488_340.jpg":"340x340","k_21049488_220.jpg":"220x220","o_21049488_1280.jpg":"1280x851","o_21049488_1024.jpg":"1024x681","o_21049488_640.jpg":"640x425","o_21049488_480.jpg":"480x319","o_21049488_340.jpg":"340x226","o_21049488_220.jpg":"220x146","h_21049488_1280.jpg":"1280x854","h_21049488_1024.jpg":"1024x683","h_21049488_640.jpg":"640x427","h_21049488_480.jpg":"480x320","h_21049488_340.jpg":"340x227","h_21049488_220.jpg":"220x147","pp_21049488_1280.jpg":"1280x1628","pp_21049488_1024.jpg":"1024x1303","pp_21049488_640.jpg":"640x814","pp_21049488_480.jpg":"480x611","pp_21049488_340.jpg":"340x432","pp_21049488_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1567x2231","hd_25408680_1920.png":"1920x1080","k_25408680_1280.png":"1280x1280","k_25408680_1024.png":"1024x1024","k_25408680_640.png":"640x640","k_25408680_480.png":"480x480","k_25408680_340.png":"340x340","k_25408680_220.png":"220x220","o_25408680_1280.png":"1280x1822","o_25408680_1024.png":"1024x1457","o_25408680_640.png":"640x911","o_25408680_480.png":"480x683","o_25408680_340.png":"340x484","o_25408680_220.png":"220x313","h_25408680_1280.png":"1280x854","h_25408680_1024.png":"1024x683","h_25408680_640.png":"640x427","h_25408680_480.png":"480x320","h_25408680_340.png":"340x227","h_25408680_220.png":"220x147","pp_25408680_1280.png":"1280x1628","pp_25408680_1024.png":"1024x1303","pp_25408680_640.png":"640x814","pp_25408680_480.png":"480x611","pp_25408680_340.png":"340x432","pp_25408680_220.png":"220x280"},{"size0":"1553x2236","hd_25408681_1920.png":"1920x1080","k_25408681_1280.png":"1280x1280","k_25408681_1024.png":"1024x1024","k_25408681_640.png":"640x640","k_25408681_480.png":"480x480","k_25408681_340.png":"340x340","k_25408681_220.png":"220x220","o_25408681_1280.png":"1280x1842","o_25408681_1024.png":"1024x1474","o_25408681_640.png":"640x921","o_25408681_480.png":"480x691","o_25408681_340.png":"340x489","o_25408681_220.png":"220x316","h_25408681_1280.png":"1280x854","h_25408681_1024.png":"1024x683","h_25408681_640.png":"640x427","h_25408681_480.png":"480x320","h_25408681_340.png":"340x227","h_25408681_220.png":"220x147","pp_25408681_1280.png":"1280x1628","pp_25408681_1024.png":"1024x1303","pp_25408681_640.png":"640x814","pp_25408681_480.png":"480x611","pp_25408681_340.png":"340x432","pp_25408681_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_8156046_1920.jpg":"1920x1080","k_8156046_1280.jpg":"1280x1280","k_8156046_1024.jpg":"1024x1024","k_8156046_640.jpg":"640x640","k_8156046_480.jpg":"480x480","k_8156046_340.jpg":"340x340","k_8156046_220.jpg":"220x220","o_8156046_1280.jpg":"1280x851","o_8156046_1024.jpg":"1024x681","o_8156046_640.jpg":"640x425","o_8156046_480.jpg":"480x319","o_8156046_340.jpg":"340x226","o_8156046_220.jpg":"220x146","h_8156046_1280.jpg":"1280x854","h_8156046_1024.jpg":"1024x683","h_8156046_640.jpg":"640x427","h_8156046_480.jpg":"480x320","h_8156046_340.jpg":"340x227","h_8156046_220.jpg":"220x147","pp_8156046_1280.jpg":"1280x1628","pp_8156046_1024.jpg":"1024x1303","pp_8156046_640.jpg":"640x814","pp_8156046_480.jpg":"480x611","pp_8156046_340.jpg":"340x432","pp_8156046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1561x2224","hd_25408682_1920.png":"1920x1080","k_25408682_1280.png":"1280x1280","k_25408682_1024.png":"1024x1024","k_25408682_640.png":"640x640","k_25408682_480.png":"480x480","k_25408682_340.png":"340x340","k_25408682_220.png":"220x220","o_25408682_1280.png":"1280x1823","o_25408682_1024.png":"1024x1458","o_25408682_640.png":"640x911","o_25408682_480.png":"480x683","o_25408682_340.png":"340x484","o_25408682_220.png":"220x313","h_25408682_1280.png":"1280x854","h_25408682_1024.png":"1024x683","h_25408682_640.png":"640x427","h_25408682_480.png":"480x320","h_25408682_340.png":"340x227","h_25408682_220.png":"220x147","pp_25408682_1280.png":"1280x1628","pp_25408682_1024.png":"1024x1303","pp_25408682_640.png":"640x814","pp_25408682_480.png":"480x611","pp_25408682_340.png":"340x432","pp_25408682_220.png":"220x280"},{"size0":"1585x2231","hd_25408683_1920.png":"1920x1080","k_25408683_1280.png":"1280x1280","k_25408683_1024.png":"1024x1024","k_25408683_640.png":"640x640","k_25408683_480.png":"480x480","k_25408683_340.png":"340x340","k_25408683_220.png":"220x220","o_25408683_1280.png":"1280x1801","o_25408683_1024.png":"1024x1441","o_25408683_640.png":"640x900","o_25408683_480.png":"480x675","o_25408683_340.png":"340x478","o_25408683_220.png":"220x309","h_25408683_1280.png":"1280x854","h_25408683_1024.png":"1024x683","h_25408683_640.png":"640x427","h_25408683_480.png":"480x320","h_25408683_340.png":"340x227","h_25408683_220.png":"220x147","pp_25408683_1280.png":"1280x1628","pp_25408683_1024.png":"1024x1303","pp_25408683_640.png":"640x814","pp_25408683_480.png":"480x611","pp_25408683_340.png":"340x432","pp_25408683_220.png":"220x280"},{"size0":"1202x916","hd_502753_1920.jpg":"1920x1080","k_502753_1280.jpg":"1280x1280","k_502753_1024.jpg":"1024x1024","k_502753_640.jpg":"640x640","k_502753_480.jpg":"480x480","k_502753_340.jpg":"340x340","k_502753_220.jpg":"220x220","o_502753_1280.jpg":"1280x975","o_502753_1024.jpg":"1024x780","o_502753_640.jpg":"640x487","o_502753_480.jpg":"480x365","o_502753_340.jpg":"340x259","o_502753_220.jpg":"220x167","h_502753_1280.jpg":"1280x854","h_502753_1024.jpg":"1024x683","h_502753_640.jpg":"640x427","h_502753_480.jpg":"480x320","h_502753_340.jpg":"340x227","h_502753_220.jpg":"220x147","pp_502753_1280.jpg":"1280x1628","pp_502753_1024.jpg":"1024x1303","pp_502753_640.jpg":"640x814","pp_502753_480.jpg":"480x611","pp_502753_340.jpg":"340x432","pp_502753_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1540x2200","hd_25408684_1920.png":"1920x1080","k_25408684_1280.png":"1280x1280","k_25408684_1024.png":"1024x1024","k_25408684_640.png":"640x640","k_25408684_480.png":"480x480","k_25408684_340.png":"340x340","k_25408684_220.png":"220x220","o_25408684_1280.png":"1280x1828","o_25408684_1024.png":"1024x1462","o_25408684_640.png":"640x914","o_25408684_480.png":"480x685","o_25408684_340.png":"340x485","o_25408684_220.png":"220x314","h_25408684_1280.png":"1280x854","h_25408684_1024.png":"1024x683","h_25408684_640.png":"640x427","h_25408684_480.png":"480x320","h_25408684_340.png":"340x227","h_25408684_220.png":"220x147","pp_25408684_1280.png":"1280x1628","pp_25408684_1024.png":"1024x1303","pp_25408684_640.png":"640x814","pp_25408684_480.png":"480x611","pp_25408684_340.png":"340x432","pp_25408684_220.png":"220x280"},{"size0":"1549x2200","hd_25408685_1920.png":"1920x1080","k_25408685_1280.png":"1280x1280","k_25408685_1024.png":"1024x1024","k_25408685_640.png":"640x640","k_25408685_480.png":"480x480","k_25408685_340.png":"340x340","k_25408685_220.png":"220x220","o_25408685_1280.png":"1280x1817","o_25408685_1024.png":"1024x1454","o_25408685_640.png":"640x908","o_25408685_480.png":"480x681","o_25408685_340.png":"340x482","o_25408685_220.png":"220x312","h_25408685_1280.png":"1280x854","h_25408685_1024.png":"1024x683","h_25408685_640.png":"640x427","h_25408685_480.png":"480x320","h_25408685_340.png":"340x227","h_25408685_220.png":"220x147","pp_25408685_1280.png":"1280x1628","pp_25408685_1024.png":"1024x1303","pp_25408685_640.png":"640x814","pp_25408685_480.png":"480x611","pp_25408685_340.png":"340x432","pp_25408685_220.png":"220x280"},{"size0":"1126x1654","hd_25408686_1920.png":"1920x1080","k_25408686_1280.png":"1280x1280","k_25408686_1024.png":"1024x1024","k_25408686_640.png":"640x640","k_25408686_480.png":"480x480","k_25408686_340.png":"340x340","k_25408686_220.png":"220x220","o_25408686_1280.png":"1280x1880","o_25408686_1024.png":"1024x1504","o_25408686_640.png":"640x940","o_25408686_480.png":"480x705","o_25408686_340.png":"340x499","o_25408686_220.png":"220x323","h_25408686_1280.png":"1280x854","h_25408686_1024.png":"1024x683","h_25408686_640.png":"640x427","h_25408686_480.png":"480x320","h_25408686_340.png":"340x227","h_25408686_220.png":"220x147","pp_25408686_1280.png":"1280x1628","pp_25408686_1024.png":"1024x1303","pp_25408686_640.png":"640x814","pp_25408686_480.png":"480x611","pp_25408686_340.png":"340x432","pp_25408686_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38339593 Threads: 4 Questions: 7093752183 Slow queries: 3299379 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608243129 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/mucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama-1314263 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/mucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama-1314263?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 712038 [name] => ubojstvo split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-08 10:00:19 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo-split [link] => /tag/ubojstvo-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 226825 [name] => mertojak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mertojak [link] => /tag/mertojak ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726235 [name] => bivši boksač [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 18:12:49 [main_article_id] => 0 [alias] => bivsi-boksac [link] => /tag/bivsi-boksac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj Nevena Jankova Na glavi pokojnika pronađenog u besvjesnom stanju na pločniku Odeske ulice bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede na licu. U bolnici je preminuo. Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (36) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408730.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Splićanin je podlegao ozljedama zadobivenim na stepenicama predjela Mertojak; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408730.jpg [title] => Cropix; SD

Splićanin je podlegao ozljedama zadobivenim na stepenicama predjela Mertojak; Faksimil naslova

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/21049488.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Stanari Odeske ulice zgrozila je smrt njihovog susjeda
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408680.png [title] => SD

Faksimil naslovnice

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408681.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/8156046.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

Policijski očevid

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408682.png [title] => SD

Faksimil naslovnice

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408683.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/502753.jpg [title] => Cropix

Splitski kvart Mertojak

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408684.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408685.png [title] => SD

Faksimil teksta

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25408686.png [title] => SD

Faksimil teksta

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Policijska ophodnja je u četvrtak 20. svibnja 1999. godine, u 1.30, na pločniku Odeske ulice u Splitu u besvjesnom stanju pronašla Nevena Jankova (52), inženjera iz Splita. Budući da je nesretni čovjek na glavi imao teške ozljede, vozilom Hitne pomoći prebačen je u splitsku bolnicu, ali je putem preminuo.

– Na glavi pokojnika bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede po licu – kazali su liječnici.

Budući da se odmah posumnjalo da se radi o kaznenom djelu, istražni sudac naložio je obdukciju.

– Bio je kod kuće do kraja utakmice, skuhao je ženi večeru, a nakon utakmice je izišao van, valjda na piće. Žena mu je kasnije došla kući, a njega još nije bilo. Nekoliko sati poslije, kada sam ja već zaspala, ona me je nazvala iz policije.

Rekla mi je da su policajci došli po nju jer se Nevenu nešto dogodilo. U bolnici je doznala da je on već mrtav. To nas je sve užasno šokiralo. Neven je bio dobar čovjek, veseljak, poznajem ga 18 godina.

Do mirovine je radio kao inženjer u “Dalmastroju” i ne znam da je ikad s bilo kim bio u većoj svađi. Svi smo užasnuti, stvarno ne znam što se moglo dogoditi – kazala je jedna susjeda.

---

image

Stanari Odeske ulice zgrozila je smrt njihovog susjeda
 

Nikola Vilić/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Prema prvim informacijama, nakon utakmice je Neven Jankov večer proveo u obližnjem kafiću “Orion”. Zadržao se neko vrijeme u kafiću, popio je piće, ali je pri kraju večeri došlo do svađe između njega i jednog od gostiju.

Kako je prepričalo nekoliko osoba koje su te večeri bile u kafiću, muškarac s kojim se posvadio ima 40-ak godina i rijetko zalazi u kafić, nije iz kvarta. Nakon zatvaranja se svađa prenijela na ulicu, ali nitko ih nije vidio da se i fizički obračunavaju.

Pronađen je s teškim ozljedama i bez svijesti na stubama udaljenima 50-ak metara.

– Ni s kim nije bio u svađi, nitko mu nije prijetio, stvarno ne znam što se dogodilo. Policija nam nije mnogo toga rekla, samo da rade na tome. Valjda će otkriti što se stvarno dogodilo – izjavio je sin pokojnog Nevena Jankova.

Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita, a iz PU splitsko-dalmatinske su pripremili priopćenje za javnost.

– Nakon kraće prepirke s Nevenom Jankovom u kafiću, na ulici kraj kućnog broja 3 više puta ga je udario šakom u glavu nanijevši mu teške tjelesne ozljede – objavili su.

Provedenom obdukcijom kod Nevena Jankova utvrđeni su prijelomi čeone kosti, kostiju lica, nosnih kostiju i donje desne čeljusti te nagnječenje mozga.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

– Zbog tih ozljeda došlo je do krvarenja pa je smrt nastupila gušenjem krvlju – naveo je stalni sudski vještak patolog.

Protiv Stipe Buzova podnesena je kaznena prijava zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom te je priveden istražnom sucu, koji je nad njim otvorio istragu i odredio pritvor. U svojem je dosjeu imao presudu za ubojstvo iz 1992. godine u kafiću “Feliks” na splitskom predjelu Mertojak.

CRNI NOTES (35): Zasjeda na stubištu zgrade u Splitu: bjegunac iz zatvora policijskim pištoljem ubio poduzetnika i odnio torbu s novcem

Kako je navedeno u pravomoćnoj presudi, tamo je sreo Zlatka Mičića (24) s kojim se posvađao, a imali su razmirice i prije tog susreta. Nakon svađe je Buzov otišao kući te se vratio nakon pola sata preodjeven u diverzantski kombinezon koji je dobio od HV-a i s automatskom puškom u rukama.

Uzviknuo je: “Tko je ovdje Srbin?”, a Mičić je odgovorio: “Ja”, na što je Buzov u njega ispalio hice koji su ga pogodili u trbuh i prsni koš. Stipe Buzov je pobjegao, a uhićen je nakon sat vremena kraj osnovne škole u istom kvartu.

CRNI NOTES (34): Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

Ranjeni mladić nakon nekoliko je dana podlegao ozljedama u splitskoj bolnici. Tijekom suđenja sudsko vijeće nije prihvatilo obranu da je Stipe Buzov pucao u samoobrani jer su takvu verziju događaja porekli nepristrani svjedoci.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Smatrali su da je Stipe Buzov reagirao na takav način jer je imao ozbiljan problem uklapanja u gradsku sredinu. Naime, na samome početku rata otišao je na prvu liniju drniške fronte te se nalazio na najopasnijim borbenim zadacima.

Kada se nakon nekoliko mjeseci vratio u Split, provociralo ga je ponašanje gradske mladeži te mu u takvom psihičkom stanju, pod utjecajem posttraumatskog sindroma, nije bilo teško posegnuti za oružjem.

Bitno smanjena uračunljivost uzela se kao olakotna okolnost prilikom odluke o presudi u travnju 1993. godine te je osuđen na deset godina zatvora. U veljači 1994. godine Vrhovni je sud smanjio kaznu na osam godina, a nakon još tri molbe za pomilovanjem, zatvorska kazna smanjena je za još dvije godine.

Stipe Buzov tako je izišao iz zatvora nedugo prije događanja na Mertojaku. Protiv njega je podignuta optužnica, koja ga je teretila da je više puta šakom udario Nevena Jankova u glavu, pri čemu mu je nanio više prijeloma na glavi, a poslije je nastupila i smrt od posljedica krvarenja na usta i gušenja.

---

image

Policijski očevid

Nikola Vilić/Cropix
---

Glavna rasprava održana je na Općinskom sudu u Splitu. Krajem listopada 1999. godine saslušani su svjedoci koji su te večeri bili u kafiću “Orion”.

– Buzov je u mom kafiću sjedio s policajcem, a onda je došao Jankov s molbom da mu ostavim led koji će mu sutradan biti potreban na piru njegove kćeri koja se udavala. Igrao sam pikado, a onda sam čuo da se nešto događa.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

Buzov je htio Jankova izbaciti iz lokala, ali rekao sam mu da sam ja gazda i da to u svojoj kući rješavam ja, a ne on. Poslije toga sam rekao Jankovu da izađe iz lokala, prethodno ga upozorivši da je Buzov već počinio jedno ubojstvo.

Buzova je iziritirala Jankovljeva prijetnja nakon svađe: “Vidjet ćemo se mi na pazariću” – kazao je vlasnik kafića.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Iskaz je dao i policajac koji je u kafiću bio gost i razgovarao je sa Stipom Buzovom.

– Jankov je Buzova pitao cigaretu, a potom je stalno dolazio ispred ogledala, iza mene i Buzova, s namjerom da se počešlja. To je učinio više puta i svi su to shvatili kao provokaciju.

Ja sam morao ustati kako bih razdvojio Buzova i Jankova da se ne potuku. Nakon toga je Jankov na upozorenje vlasnika kafića izašao. Ja sam nakon zatvaranja kafića izašao s drugom osobom, a ne s Buzovom, tako da nisam upoznat s tim što se događalo poslije – izjavio je.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Na suđenju su svjedočili i sudski vještaci.

– Optuženi Stipe Buzov imao je značajne smetnje izazvane PTSP-om. Nakon izlaska iz zatvora, u kojem je bio zbog prijašnjeg djela ubojstva, napustila ga je žena, a nakon godinu dana i nova partnerica s kojom je živio.

Zbog svega toga slabo se družio s ljudima, zbog smetnje prilagodljivosti. Kritičnog dana Buzov je bio smanjeno ubrojiv i blago alkoholiziran.

Kako o samom događaju optuženi govori fragmentirano, izdvojio bih njegovu najbitniju rečenicu: “Netko mi je došao sleđa te sam reagirao instinktivno” – kazao je sudski vještak neuropsihijatar.

Sud i zastupnika optužbe zanimale su eventualne činjenice koje bi dovele do zaključka da je optuženi Stipe Buzov imao u ruci neki metalni predmet, ali patolog je takvu mogućnost odbacio.

Vrlo jaki udarci

– To su bili vrlo jaki udarci, a zbog lomova na glavi Nevena Jankova dopuštam mogućnost uporabe i metalnog predmeta. No metalni bi predmet ostavio neke tragove, koje ja nisam našao – kazao je.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Početkom prosinca naloženo je novo patološko vještačenje jer u prethodno provedenom nije sa sigurnošću određeno jesu li ozljede nanesene šakom ili metalnim predmetom. U srpnju 2000. godine stigla je nadopuna vještačenja s medicinskog vještačenja u Zagrebu, koja je pokazala da su ozljede nastale upotrebom tupog predmeta dok je glava bila naslonjena na tvrdu podlogu.

To je značilo da je Stipe Buzov tukao Nevena Jankova dok je potonji bio na tlu. Stoga je kazneno djelo za koje ga se teretilo prekvalificirano u ubojstvo i spis je prebačen u nadležnost Županijskog suda u Splitu. Na ročištu u studenom iste godine Stipe Buzov udaljen je iz sudnice zbog urlanja na jednog od svjedoka.

U nastavku postupka svjedočila je i žena koja živi u neposrednoj blizini platoa na kojem se odigrao kobni sukob.

– Čula sam kao netko viče:” P**ka ti materina, nećeš ti mene više provocirati!” Zatim sam čula tri udarca, kao da netko udara nekog letvom. Tada je nastala tišina.

---

image

Splitski kvart Mertojak

Cropix
---

Pogledala sam na trg i ugledala nekog muškarca kako leži na leđima. Tada je stigao jedan mlađi muškarac, opipao mu je bilo i okrenuo ga na bok, a zatim je otišao – izjavila je.

Stipe Buzov osuđen je u studenom 2001. godine na deset godina zatvora.

– Optuženi je udario Nevena Jankova premda je bio svjestan, na temelju svoga boksačkog iskustva i snage svojih šaka, da takvim udarcem može usmrtiti čovjeka – navedeno je u obrazloženju presude.

Vrhovni sud presudu je ukinuo, naložio je novo suđenje i spis premjestio na Županijski sud u Šibeniku. Drugo suđenje počelo je u ožujku 2008. godine, a optuženi Buzov u svojoj je obrani ponovio kako se ne smatra krivim.

Krajem svibnja 2009. godine smrtno je stradao u pomorskoj nesreći u šibenskom akvatoriju, gdje je ronio na dah s podvodnom puškom 150 metara od obale. Na njega je u poslijepodnevnim satima, dok je izranjao, naletio gliser i nanio mu teške ozljede glave, od kojih je preminuo na licu mjesta.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Nikola Vilić/Cropix SD SD Nikola Vilić/Cropix SD SD Cropix SD SD SD
Cropix; SD

Splićanin je podlegao ozljedama zadobivenim na stepenicama predjela Mertojak; Faksimil naslova

Nikola Vilić/Cropix

Stanari Odeske ulice zgrozila je smrt njihovog susjeda
 

SD

Faksimil naslovnice

SD

Faksimil teksta

Nikola Vilić/Cropix

Policijski očevid

SD

Faksimil naslovnice

SD

Faksimil teksta

Cropix

Splitski kvart Mertojak

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/mucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama-1314263 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3bd76c8c556004d0476aad63fcd0cad3edcebf21 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mu%C4%8Dka+smrt+in%C5%BEenjera+iz+Splita%3A+nakon+sva%C4%91e+u+kafi%C4%87u+na+Mertojaku+biv%C5%A1i+boksa%C4%8D+ga+je+na+stepenicama+izudarao+%C5%A1akama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama-1314263 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fmucka-smrt-inzenjera-iz-splita-nakon-svade-u-kaficu-na-mertojaku-bivsi-boksac-ga-je-na-stepenicama-izudarao-sakama-1314263 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Slučaj Nevena Jankova Na glavi pokojnika pronađenog u besvjesnom stanju na pločniku Odeske ulice bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede na licu. U bolnici je preminuo. Dan poslije uhićen je Stipe Buzov (41), bivši boksač iz Splita... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => CRNI NOTES (36) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCRNI NOTES (36)

Mučka smrt inženjera iz Splita: nakon svađe u kafiću na Mertojaku bivši boksač ga je na stepenicama izudarao šakama

12. kolovoza 2023. - 09:02

Policijska ophodnja je u četvrtak 20. svibnja 1999. godine, u 1.30, na pločniku Odeske ulice u Splitu u besvjesnom stanju pronašla Nevena Jankova (52), inženjera iz Splita. Budući da je nesretni čovjek na glavi imao teške ozljede, vozilom Hitne pomoći prebačen je u splitsku bolnicu, ali je putem preminuo.

– Na glavi pokojnika bila je vidljiva velika posjeklina, a otkriveno je i napuknuće lubanje. Imao je i brojne ozljede po licu – kazali su liječnici.

Budući da se odmah posumnjalo da se radi o kaznenom djelu, istražni sudac naložio je obdukciju.

– Bio je kod kuće do kraja utakmice, skuhao je ženi večeru, a nakon utakmice je izišao van, valjda na piće. Žena mu je kasnije došla kući, a njega još nije bilo. Nekoliko sati poslije, kada sam ja već zaspala, ona me...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:25