StoryEditorOCM
Crna kronikaužas kod karlovca

Tko je ovdje lud? Policija potražila nasilnika koji je tukao konja, veterinar konstatirao da životinja u dobrom stanju?!

Piše vijesti sd
13. rujna 2023. - 23:17

Nakon što javnost saznala za live na Facebooku, kojeg je emitirao muškarac uvjeren da je njegovo premlaćivanje konja zabavno, tisuće ljudi diljem zemlje bili su zgroženi nasilničkim ponašanjem, a mnogi su bili sigurni da se radi o kaznenom djelu. Zakonodavac je, naime, zlostavljanje životinje proglasio ilegalnim. Zbog toga je, sasvim očekivano, karlovačka policija muškarcu pokucala na vrata.

Zlostavljanje konja prenosio izravno na Facebooku: čulo se ‘Dobro je, nemoj ga više‘, ali nastavio ga je mlatiti batinom

Kako javlja portal Danas.hr, riječ je o vlasniku konja s područja Orlovca kraj Karlovca. Policija je u srijedu trakom ogradila kuću vlasnika konja te su provodili pretragu prostora. Muškarac je potom uhićen. Na teren je stigao i veterinar koji je pregledao konja te kaže da je životinja u "odličnom stanju".

- Policijski službenici Policijske postaje Karlovac s ispostavom Vojnić su temeljem zaprimljenih dojava i objava u medijima snimke muškaraca koji zlostavljaju i muče životinju, započeli kriminalističko istraživanje kaznenog djela Ubijanje ili mučenje životinja u cilju otkrivanja mjesta događaja i počinitelja kaznenog djela. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavijestit će se Državni inspektorat i Veterinarska inspekcija zbog uključivanja i poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti - objavili su iz Policijske uprave Karlovačke.

Mišljenje veterinara šokiralo je mnoge ljubitelje životinja, kojima nije jasno kako je moguće da je životinja u dobrom stanju, a evidentno je zlostavljana. Iz udruge Prijatelji životinja u srijedu su slučaj prijavili Državnom inspektoratu. U detaljnoj prijavi, potkrijepljenoj saznanjima o identitetu počinitelja i dokazima i o njegovom ranijem zlostavljanju konja, čime se muškarac hvalio na društvenim mrežama, navodi se nužnost žurnog inspekcijskog nadzora.

image

Prebijanje konja

/screenshot/ Kaportal/Slobodna Dalmacija

Podsjetimo, u javnost je dospjela snimka na kojoj se vidi kako se muškarac iživljava na konju mlateći ga dugačkom letvom. U jednom trenutku na snimci se čuje glas koji moli: "Dobro je, dobro je, nemoj ga više...". Više puta isti glas moli napadača da stane, ali ovaj je uporan. Video je objavljen na Facebooku i prenosio se uživo pa su neki u komentarima objavljivali emotikone smijanja, kao da ih to zabavlja.

U jednom trenutku kamera kruži prostorom te se vidi da je riječ o trošnoj štali od cigle, na trenutak se vidi i tele s markicama na ušima. Premda ga na ovoj snimci ne dira, Prijatelji životinja.smatraju da je snimka dovoljno uznemirujuća i pokazuje da muškarac ovakvo kršenje zakona vidi prilično normalnim, zbog čega smatraju da mu treba oduzeti sve konje i krave te mu zabraniti držanje i nabavljanje novih životinja.

- Znanstvena istraživanja u psihologiji i kriminologiji potvrdila da je nasilno ponašanje prema životinjama indikator opasne psihopatologije i prvi znak patološkog nasilja koje dovodi do ljudskih žrtava - poručili su iz Prijatelja životinja, prenosi Jutarnji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 23:13