stdClass Object ( [id] => 1304686 [title] => Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol [alias] => taksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijelo Jure Šolića (38), taksista iz Splita, nađeno je u srijedu 14. kolovoza 1991. godine u blizini ceste Proložac - Studenci u imotskom kraju. Na stravično otkriće naišle su žene koje su čuvale krave na tom području.

Da nije bilo njih, tko zna koliko dugo bi ostala neotkrivena tragična sudbina 38-godišnjaka. Proveden je očevid, a tijelo je prevezeno na Odjel patologije KB Split.

- Nije moguće utvrditi vrijeme smrti. Također se ne može s preciznošću utvrditi je li smrt nastupila davljenjem ili udarcem u glavu.

Pokojnik je imao ozljede od udaraca tupo-tvrdim predmetom po glavi. Međutim, vjerojatno je da je riječ o smrti davljenjem nekom vrpcom ili rukama - utvrdio je sudski vještak patolog.

Policija je pretpostavila da je Šolić u svom Mercedesu zaustavljen na predjelu Torine te je izvučen iz vozila i okrutno zatučen. Leš je ostavljen u obližnjem grmlju, pokriven granjem, gdje je i pronađen.

---

image

Policija uzima tragove

Goran Sebelić/Cropix/Ilustracija
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Tri dana nakon pronalaska pokojnika, na splitskom predjelu Bačvice pronađen je njegov osobni automobil. U opsežnu operativnu obradu uključeni su bili inspektori PU splitsko-dalmatinske te službenici Policijske postaje Imotski.

Godinu dana nedostupan

Za desetak dana prikupili su dovoljno dokaza da izvijeste tadašnje Okružno javno tužiteljstvo da imaju osumnjičenoga za smrt taksista. Prema rezultatima njihove istrage, ubio ga je Marijan Bilić Kovačević (23) iz Studenaca kraj Imotskog.

Njegovu stranu priče i eventualni alibi nisu dobili jer ga nisu našli na kućnoj adresi. Bio je nedostupan organima gonjenja više od godine dana. Potragu su proširili i izvan granica Hrvatske te je taj dio bio u nadležnosti Interpola.

---

image

Jure Šolić

Arhiv SD
---

Petnaest mjeseci nakon ubojstva, početkom prosinca 1992. godine, uhićen je u Darmstadtu u Njemačkoj. Smješten je u pritvor u njemačkoj pravosudnoj kaznenoj ustanovi Eberstadt.

CRNI NOTES (30): Narkobiznis je na silu pokušao ući u splitsku diskoteku: ‘Počelo je razbijanje po šanku, a onda je on izvukao pištolj‘

Osim za ubojstvo Jure Šolića, sumnjičilo ga se za više kaznenih djela počinjenih u Njemačkoj i Hrvatskoj. Istražni sudac s tadašnjeg Okružnog suda, koji je bio zadužen za ekstradicijski postupak, pojasnio je kakva procedura predstoji prije samog izručenja.

- Kovačević je lišen slobode na zahtjev Interpola, čija je članica odnedavno i Hrvatska. Njemački pravosudni organi javili su se hrvatskoj Vladi, odnosno Ministarstvu pravosuđa, da bi utvrdili je li hrvatsko sudstvo zainteresirano za vođenje postupka.

CRNI NOTES (29): Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć

Ministarstvo je uputilo obavijest splitskom sudu, koji je odgovorio pozitivno i sve podatke uputio u Zagreb. Kako sada stvari stoje, za izručenje ne bi trebalo biti nikakvih zapreka i dovođenje Kovačevića, kojeg se, osim za ubojstvo, tereti i za nekoliko prijevara, samo je pitanje vremena - izjavio je našoj novinarki.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Njemačke vlasti su nakon provjere dokumentacije priložene zahtjevu za izručenjem utvrdile da postoji pravni temelj. Također je bilo neophodno da kazneno djelo zbog kojeg su hrvatske vlasti tražile Marijana Bilića Kovačevića postoji i u zakonodavstvu Njemačke.

Budući da se radilo o ubojstvu, taj dio nije bio sporan. Krajem svibnja 1993. godine okončan je postupak izručenja.

Uhićenik je predan hrvatskim policajcima u zračnoj luci Frankfurt te su otputovali u Hrvatsku. Sletjeli su u zračnu luku Resnik te je odvezen u tadašnji Okružni zatvor u Splitu.

Osim postupka zbog ubojstva, Marijana Bilića Kovačevića je čekao postupak zbog tri prijevare. Nekoliko dana prije zločina nad splitskim taksistom, boravio je u hotelu “Lav” u Podstrani, gdje nije platio račun.

Isto je napravio i u hotelu “Imota” u Imotskome, a od dubrovačkog rent-a-cara uzeo je vozilo za čije korištenje nikada nije platio račun. Pretpostavlja se da je njime i pobjegao u Njemačku.

Početak suđenja

Dan nakon dolaska u Hrvatsku ispitao ga je istražni sudac. Dok je trajala istraga, tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, upravitelj je protiv Bilića Kovačevića pokrenuo stegovni postupak jer je u ćeliji tukao drugog pritvorenika.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nakon okončanja istrage protiv njega podignuta je optužnica. Teretila ga je da je od 31. srpnja 1991. godine boravio u hotelu “Lav”, u kojem nije platio ni jedan račun.

U noći između 13. i 14. kolovoza otišao je u društvu s Jurom Šolićem u njegovom Mercedesu prema Imotskome. Kod zaseoka Studenci su se zaustavili te je na livadi Marijan Bilić Kovačević počeo gušiti Juru Šolića da bi ga potom snažno izudarao kamenom.

Nanio mu je smrtonosne ozljede po glavi, a potom tijelo odvukao u grmlje. Sutradan ujutro zamolio je jednog znanca da na svoje ime uzme automobil od dubrovačke rent-a-car agencije u Splitu, kojim je krenuo prema Njemačkoj.

---

image

Nakon izručenja policija je s Marijanom Bilićem Kovačevićem došla u Hrvatsku

Bruno Konjević/Cropix/Ilustracija
---

Nadalje, prema optužnici, istog jutra je zatražio smještaj u hotelu “Imota” u Imotskom, u kojem također nije platio račun. Vlasnici hotela nisu znali kada ga je točno napustio, ali vodili su ga u evidenciji do 19. kolovoza. Automobil je pronađen mjesec dana kasnije na slovensko-austrijskoj granici.

CRNI NOTES (28): Stravični prizor pred noćnim klubom u Splitu: zapovjednik ‘specijalaca‘ metkom u zatiljak presudio je 19-godišnjaku

U optužnici je navedeno da je Bilić Kovačević otprije pravomoćno osuđen za nasilničko ponašanje. Krajem studenoga iste godine, dvije godine i tri mjeseca nakon ubojstva, počelo je suđenje.

- Nikoga nisam ubio, branit ću se šutnjom i neću odgovarati na pitanja. Zato sam i doveo odvjetnika - kazao je na početku glavne rasprave optuženi Bilić Kovačević.

CRNI NOTES (27): Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘

U sudnici su se nizali svjedoci, od kojih je sudsko vijeće pokušalo saznati koji motiv je imao optuženi za počinjenje krvnog delikta. Kroz iskaze su saznali da su se Bilić Kovačević i Šolić družili u kockarskim krugovima, a u posljednje vrijeme su ih vrlo često viđali zajedno.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Prema iskazima osoba koje su poznavale Juru Šolića, bio je sklon kockanju, ali do određene granice, i nije nikada upadao u velike dugove.

- Bio je izrazito mirna i zatvorena osoba, čovjek koji nikada u životu nije pio alkohol. Svaki put kada bi u kocki izgubio, puno više je radio da može vratiti novac - kazao je jedan dobar poznanik ubijenog taksista.

Za vrijeme iskazivanja svjedoka, Marijan Bilić Kovačević bi povremeno nešto dobacio s optuženičke klupe. Drugi dan suđenja je svjedočio sudski vještak neuropsihijatar.

- Optuženi je duševno zdrava i generalno potpuno uračunljiva osoba. U razgovoru sa mnom je želio pokazati kako je dobar i normalan i svoj je život opisivao kao život potpuno sređene osobe - kazao je vještak.

Na ročištu u veljači svjedočila je mještanka Studenaca.

- Jedne noći u kolovozu 1991. godine oko jedan sat iza ponoći čula sam snažnu škripu kočnica i zaustavljanje vozila nedaleko od svoje kuće kraj Studenaca. Dva dana nakon toga saznala sam da je otprilike na tom mjestu nađen ubijen muškarac - izjavila je.

Suđenje se oteglo zbog nedolaska nekoliko svjedoka koji se uporno nisu odazivali sudskim pozivima. Polovicom ožujka sudsko vijeće odlučilo je da ih potraži preko MUP-a, tj. da im pošalje policiju na vrata.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Osim svjedoka se čekao i njemački ekstradicijski spis iz Ministarstva pravosuđa, jer su za okončanje postupka bili potrebni dokumenti o postupku izručenja. Početkom ožujka stigao je spis, ali je suđenje ponovno odgođeno jer ga je trebalo prevesti s njemačkog na hrvatski te je proslijeđen sudskom tumaču.

Traume iz djetinjstva

U lipnju je suđenje ponovno odgođeno zbog manjeg operativnog zahvata kojem je bio podvrgnut optuženi. U travnju 1995. godine nije došao svjedok za kojeg je sudsko vijeće imalo informaciju da je na stranom brodu pa je opet došlo do odgode.

U međuvremenu je nekoliko svjedoka iskazalo da su večer prije ubojstva vidjeli Marijana Bilića Kovačevića u društvu Jure Šolića. Polovicom svibnja te godine suđenje je završeno.

---

image

Policija je ispitala i mještane Studenaca

Damir Krajač/Cropix/Ilustracija
---

Tužiteljica je ustrajala na tome da se radilo o ubojstvu iz koristoljublja. Obrana je tvrdila da Bilić Kovačević nije počinio kazneno djelo, a ako ga je i počinio, to je bilo u samoobrani. Marijan Bilić Kovačević osuđen je na 12 i pol godina zatvora za ubojstvo Jure Šolića i dvije prijevare.

- Premda je za ovo teško kazneno djelo zapriječena kazna do 15 godina zatvora, sud je smatrao da je u vrijeme kobnog događaja optuženi bio znatno smanjene uračunljivosti.

Svoju agresivnost, koja je posljedica trauma u djetinjstvu, pokazao je i tijekom sudskog procesa - kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Optuženi je oslobođen krivnje za jednu prijevaru, vezanu za boravak u hotelu “Imota”. Nije doveden u raspravnu dvoranu na proglašenje presude jer je tako zatražio “zbog sigurnosnih razloga i straha od svojih reakcija”.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilić Kovačević osuđen je za ubojstvo splitskog taksista Jure Šolića u kolovozu 1991., nakon čega je pobjegao iz zemlje i tek krajem svibnja 1993. izručen je hrvatskim vlastima. S ubijenim ga je vezala strast prema kockanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (31) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Bilić Kovačević osuđen je za ubojstvo splitskog taksista Jure Šolića u kolovozu 1991., nakon čega je pobjegao iz zemlje i tek krajem svibnja 1993. izručen je hrvatskim vlastima. S ubijenim ga je vezala strast prema kockanju Crni notes (31) 2 0 9129 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-04 15:58:28 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-08 05:10:12 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-08 05:10:12 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Bilić Kovačević osuđen je za ubojstvo splitskog taksista Jure Šolića u kolovozu 1991., nakon čega je pobjegao iz zemlje i tek krajem svibnja 1993. izručen je hrvatskim vlastima. S ubijenim ga je vezala strast prema kockanju [metadata] => robots= author= title=Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol [metakey] => CRNI NOTES, ubojstvo, Studenci, izručenje, Njemačka [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210311.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/10927732.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210158.png","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210159.png","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210223.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25129756.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210160.png","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210161.png","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/24284762.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/1526524.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/04\/25210172.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiv SD; Cropix\/Ilustracija","Damir Kraja\u010d\/Cropix\/Ilustracija","SD","SD","Arhiv SD","Goran Sebeli\u0107\/Cropix\/Ilustracija","SD","SD","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix\/Ilustracija","Jure Mi\u0161kovi\u0107\/Cropix\/Ilustracija","Cropix\/Ilustracija"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jure \u0160oli\u0107; Tijelo taksiste bilo je skriveno u \u017ebunju<\/p>","

Policija je ispitala i mje\u0161tane Studenaca<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Jure \u0160oli\u0107<\/p>","

Policija uzima tragove<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Nakon izru\u010denja policija je s Marijanom\u00a0Bili\u0107em\u00a0Kova\u010devi\u0107em do\u0161la u Hrvatsku<\/p>","

Policija provodi o\u010devid te su\u00a0ostaci\u00a0odnjeti\u00a0na patologiju<\/p>","

Policijski o\u010devid<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1264","hd_25210311_1920.jpg":"1920x1080","k_25210311_1280.jpg":"1280x1280","k_25210311_1024.jpg":"1024x1024","k_25210311_640.jpg":"640x640","k_25210311_480.jpg":"480x480","k_25210311_340.jpg":"340x340","k_25210311_220.jpg":"220x220","o_25210311_1280.jpg":"1280x842","o_25210311_1024.jpg":"1024x674","o_25210311_640.jpg":"640x421","o_25210311_480.jpg":"480x316","o_25210311_340.jpg":"340x223","o_25210311_220.jpg":"220x144","h_25210311_1280.jpg":"1280x854","h_25210311_1024.jpg":"1024x683","h_25210311_640.jpg":"640x427","h_25210311_480.jpg":"480x320","h_25210311_340.jpg":"340x227","h_25210311_220.jpg":"220x147","pp_25210311_1280.jpg":"1280x1628","pp_25210311_1024.jpg":"1024x1303","pp_25210311_640.jpg":"640x814","pp_25210311_480.jpg":"480x611","pp_25210311_340.jpg":"340x432","pp_25210311_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1374","hd_10927732_1920.jpg":"1920x1080","k_10927732_1280.jpg":"1280x1280","k_10927732_1024.jpg":"1024x1024","k_10927732_640.jpg":"640x640","k_10927732_480.jpg":"480x480","k_10927732_340.jpg":"340x340","k_10927732_220.jpg":"220x220","o_10927732_1280.jpg":"1280x916","o_10927732_1024.jpg":"1024x732","o_10927732_640.jpg":"640x458","o_10927732_480.jpg":"480x343","o_10927732_340.jpg":"340x243","o_10927732_220.jpg":"220x157","h_10927732_1280.jpg":"1280x854","h_10927732_1024.jpg":"1024x683","h_10927732_640.jpg":"640x427","h_10927732_480.jpg":"480x320","h_10927732_340.jpg":"340x227","h_10927732_220.jpg":"220x147","pp_10927732_1280.jpg":"1280x1628","pp_10927732_1024.jpg":"1024x1303","pp_10927732_640.jpg":"640x814","pp_10927732_480.jpg":"480x611","pp_10927732_340.jpg":"340x432","pp_10927732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1525x2203","hd_25210158_1920.png":"1920x1080","k_25210158_1280.png":"1280x1280","k_25210158_1024.png":"1024x1024","k_25210158_640.png":"640x640","k_25210158_480.png":"480x480","k_25210158_340.png":"340x340","k_25210158_220.png":"220x220","o_25210158_1280.png":"1280x1849","o_25210158_1024.png":"1024x1479","o_25210158_640.png":"640x924","o_25210158_480.png":"480x693","o_25210158_340.png":"340x491","o_25210158_220.png":"220x317","h_25210158_1280.png":"1280x854","h_25210158_1024.png":"1024x683","h_25210158_640.png":"640x427","h_25210158_480.png":"480x320","h_25210158_340.png":"340x227","h_25210158_220.png":"220x147","pp_25210158_1280.png":"1280x1628","pp_25210158_1024.png":"1024x1303","pp_25210158_640.png":"640x814","pp_25210158_480.png":"480x611","pp_25210158_340.png":"340x432","pp_25210158_220.png":"220x280"},{"size0":"1542x2200","hd_25210159_1920.png":"1920x1080","k_25210159_1280.png":"1280x1280","k_25210159_1024.png":"1024x1024","k_25210159_640.png":"640x640","k_25210159_480.png":"480x480","k_25210159_340.png":"340x340","k_25210159_220.png":"220x220","o_25210159_1280.png":"1280x1826","o_25210159_1024.png":"1024x1460","o_25210159_640.png":"640x913","o_25210159_480.png":"480x684","o_25210159_340.png":"340x485","o_25210159_220.png":"220x313","h_25210159_1280.png":"1280x854","h_25210159_1024.png":"1024x683","h_25210159_640.png":"640x427","h_25210159_480.png":"480x320","h_25210159_340.png":"340x227","h_25210159_220.png":"220x147","pp_25210159_1280.png":"1280x1628","pp_25210159_1024.png":"1024x1303","pp_25210159_640.png":"640x814","pp_25210159_480.png":"480x611","pp_25210159_340.png":"340x432","pp_25210159_220.png":"220x280"},{"size0":"1030x678","hd_25210223_1920.jpg":"1920x1080","k_25210223_1280.jpg":"1280x1280","k_25210223_1024.jpg":"1024x1024","k_25210223_640.jpg":"640x640","k_25210223_480.jpg":"480x480","k_25210223_340.jpg":"340x340","k_25210223_220.jpg":"220x220","o_25210223_1280.jpg":"1280x842","o_25210223_1024.jpg":"1024x674","o_25210223_640.jpg":"640x421","o_25210223_480.jpg":"480x315","o_25210223_340.jpg":"340x223","o_25210223_220.jpg":"220x144","h_25210223_1280.jpg":"1280x854","h_25210223_1024.jpg":"1024x683","h_25210223_640.jpg":"640x427","h_25210223_480.jpg":"480x320","h_25210223_340.jpg":"340x227","h_25210223_220.jpg":"220x147","pp_25210223_1280.jpg":"1280x1628","pp_25210223_1024.jpg":"1024x1303","pp_25210223_640.jpg":"640x814","pp_25210223_480.jpg":"480x611","pp_25210223_340.jpg":"340x432","pp_25210223_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25129756_1920.jpg":"1920x1080","k_25129756_1280.jpg":"1280x1280","k_25129756_1024.jpg":"1024x1024","k_25129756_640.jpg":"640x640","k_25129756_480.jpg":"480x480","k_25129756_340.jpg":"340x340","k_25129756_220.jpg":"220x220","o_25129756_1280.jpg":"1280x853","o_25129756_1024.jpg":"1024x682","o_25129756_640.jpg":"640x426","o_25129756_480.jpg":"480x320","o_25129756_340.jpg":"340x226","o_25129756_220.jpg":"220x146","h_25129756_1280.jpg":"1280x854","h_25129756_1024.jpg":"1024x683","h_25129756_640.jpg":"640x427","h_25129756_480.jpg":"480x320","h_25129756_340.jpg":"340x227","h_25129756_220.jpg":"220x147","pp_25129756_1280.jpg":"1280x1628","pp_25129756_1024.jpg":"1024x1303","pp_25129756_640.jpg":"640x814","pp_25129756_480.jpg":"480x611","pp_25129756_340.jpg":"340x432","pp_25129756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1546x2196","hd_25210160_1920.png":"1920x1080","k_25210160_1280.png":"1280x1280","k_25210160_1024.png":"1024x1024","k_25210160_640.png":"640x640","k_25210160_480.png":"480x480","k_25210160_340.png":"340x340","k_25210160_220.png":"220x220","o_25210160_1280.png":"1280x1818","o_25210160_1024.png":"1024x1454","o_25210160_640.png":"640x909","o_25210160_480.png":"480x681","o_25210160_340.png":"340x482","o_25210160_220.png":"220x312","h_25210160_1280.png":"1280x854","h_25210160_1024.png":"1024x683","h_25210160_640.png":"640x427","h_25210160_480.png":"480x320","h_25210160_340.png":"340x227","h_25210160_220.png":"220x147","pp_25210160_1280.png":"1280x1628","pp_25210160_1024.png":"1024x1303","pp_25210160_640.png":"640x814","pp_25210160_480.png":"480x611","pp_25210160_340.png":"340x432","pp_25210160_220.png":"220x280"},{"size0":"1551x2199","hd_25210161_1920.png":"1920x1080","k_25210161_1280.png":"1280x1280","k_25210161_1024.png":"1024x1024","k_25210161_640.png":"640x640","k_25210161_480.png":"480x480","k_25210161_340.png":"340x340","k_25210161_220.png":"220x220","o_25210161_1280.png":"1280x1814","o_25210161_1024.png":"1024x1451","o_25210161_640.png":"640x907","o_25210161_480.png":"480x680","o_25210161_340.png":"340x482","o_25210161_220.png":"220x311","h_25210161_1280.png":"1280x854","h_25210161_1024.png":"1024x683","h_25210161_640.png":"640x427","h_25210161_480.png":"480x320","h_25210161_340.png":"340x227","h_25210161_220.png":"220x147","pp_25210161_1280.png":"1280x1628","pp_25210161_1024.png":"1024x1303","pp_25210161_640.png":"640x814","pp_25210161_480.png":"480x611","pp_25210161_340.png":"340x432","pp_25210161_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1203","hd_24284762_1920.jpg":"1920x1080","k_24284762_1280.jpg":"1280x1280","k_24284762_1024.jpg":"1024x1024","k_24284762_640.jpg":"640x640","k_24284762_480.jpg":"480x480","k_24284762_340.jpg":"340x340","k_24284762_220.jpg":"220x220","o_24284762_1280.jpg":"1280x802","o_24284762_1024.jpg":"1024x641","o_24284762_640.jpg":"640x401","o_24284762_480.jpg":"480x300","o_24284762_340.jpg":"340x213","o_24284762_220.jpg":"220x137","h_24284762_1280.jpg":"1280x854","h_24284762_1024.jpg":"1024x683","h_24284762_640.jpg":"640x427","h_24284762_480.jpg":"480x320","h_24284762_340.jpg":"340x227","h_24284762_220.jpg":"220x147","pp_24284762_1280.jpg":"1280x1628","pp_24284762_1024.jpg":"1024x1303","pp_24284762_640.jpg":"640x814","pp_24284762_480.jpg":"480x611","pp_24284762_340.jpg":"340x432","pp_24284762_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1264","hd_1526524_1920.jpg":"1920x1080","k_1526524_1280.jpg":"1280x1280","k_1526524_1024.jpg":"1024x1024","k_1526524_640.jpg":"640x640","k_1526524_480.jpg":"480x480","k_1526524_340.jpg":"340x340","k_1526524_220.jpg":"220x220","o_1526524_1280.jpg":"1280x842","o_1526524_1024.jpg":"1024x674","o_1526524_640.jpg":"640x421","o_1526524_480.jpg":"480x316","o_1526524_340.jpg":"340x223","o_1526524_220.jpg":"220x144","h_1526524_1280.jpg":"1280x854","h_1526524_1024.jpg":"1024x683","h_1526524_640.jpg":"640x427","h_1526524_480.jpg":"480x320","h_1526524_340.jpg":"340x227","h_1526524_220.jpg":"220x147","pp_1526524_1280.jpg":"1280x1628","pp_1526524_1024.jpg":"1024x1303","pp_1526524_640.jpg":"640x814","pp_1526524_480.jpg":"480x611","pp_1526524_340.jpg":"340x432","pp_1526524_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1216x811","hd_25210172_1920.jpg":"1920x1080","k_25210172_1280.jpg":"1280x1280","k_25210172_1024.jpg":"1024x1024","k_25210172_640.jpg":"640x640","k_25210172_480.jpg":"480x480","k_25210172_340.jpg":"340x340","k_25210172_220.jpg":"220x220","o_25210172_1280.jpg":"1280x853","o_25210172_1024.jpg":"1024x682","o_25210172_640.jpg":"640x426","o_25210172_480.jpg":"480x320","o_25210172_340.jpg":"340x226","o_25210172_220.jpg":"220x146","h_25210172_1280.jpg":"1280x854","h_25210172_1024.jpg":"1024x683","h_25210172_640.jpg":"640x427","h_25210172_480.jpg":"480x320","h_25210172_340.jpg":"340x227","h_25210172_220.jpg":"220x147","pp_25210172_1280.jpg":"1280x1628","pp_25210172_1024.jpg":"1024x1303","pp_25210172_640.jpg":"640x814","pp_25210172_480.jpg":"480x611","pp_25210172_340.jpg":"340x432","pp_25210172_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15077370 Threads: 4 Questions: 3158401984 Slow queries: 7061822 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235117492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/taksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol-1304686 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/taksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol-1304686?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 160546 [name] => studenci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => studenci [link] => /tag/studenci ) [3] => stdClass Object ( [id] => 481264 [name] => izručenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izrucenje [link] => /tag/izrucenje ) [4] => stdClass Object ( [id] => 309125 [name] => njemačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => njemacka [link] => /tag/njemacka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilić Kovačević osuđen je za ubojstvo splitskog taksista Jure Šolića u kolovozu 1991., nakon čega je pobjegao iz zemlje i tek krajem svibnja 1993. izručen je hrvatskim vlastima. S ubijenim ga je vezala strast prema kockanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (31) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210311.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiv SD; Cropix/Ilustracija [mainImageDesc] =>

Jure Šolić; Tijelo taksiste bilo je skriveno u žbunju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210311.jpg [title] =>

Jure Šolić; Tijelo taksiste bilo je skriveno u žbunju

Arhiv SD; Cropix/Ilustracija ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/10927732.jpg [title] =>

Policija je ispitala i mještane Studenaca

Damir Krajač/Cropix/Ilustracija ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210158.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210159.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210223.jpg [title] =>

Jure Šolić

Arhiv SD ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25129756.jpg [title] =>

Policija uzima tragove

Goran Sebelić/Cropix/Ilustracija ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210160.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210161.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/24284762.jpg [title] =>

Nakon izručenja policija je s Marijanom Bilićem Kovačevićem došla u Hrvatsku

Bruno Konjević/Cropix/Ilustracija ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/1526524.jpg [title] =>

Policija provodi očevid te su ostaci odnjeti na patologiju

Jure Mišković/Cropix/Ilustracija ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/04/25210172.jpg [title] =>

Policijski očevid

Cropix/Ilustracija ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijelo Jure Šolića (38), taksista iz Splita, nađeno je u srijedu 14. kolovoza 1991. godine u blizini ceste Proložac - Studenci u imotskom kraju. Na stravično otkriće naišle su žene koje su čuvale krave na tom području.

Da nije bilo njih, tko zna koliko dugo bi ostala neotkrivena tragična sudbina 38-godišnjaka. Proveden je očevid, a tijelo je prevezeno na Odjel patologije KB Split.

- Nije moguće utvrditi vrijeme smrti. Također se ne može s preciznošću utvrditi je li smrt nastupila davljenjem ili udarcem u glavu.

Pokojnik je imao ozljede od udaraca tupo-tvrdim predmetom po glavi. Međutim, vjerojatno je da je riječ o smrti davljenjem nekom vrpcom ili rukama - utvrdio je sudski vještak patolog.

Policija je pretpostavila da je Šolić u svom Mercedesu zaustavljen na predjelu Torine te je izvučen iz vozila i okrutno zatučen. Leš je ostavljen u obližnjem grmlju, pokriven granjem, gdje je i pronađen.

---

image

Policija uzima tragove

Goran Sebelić/Cropix/Ilustracija
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Tri dana nakon pronalaska pokojnika, na splitskom predjelu Bačvice pronađen je njegov osobni automobil. U opsežnu operativnu obradu uključeni su bili inspektori PU splitsko-dalmatinske te službenici Policijske postaje Imotski.

Godinu dana nedostupan

Za desetak dana prikupili su dovoljno dokaza da izvijeste tadašnje Okružno javno tužiteljstvo da imaju osumnjičenoga za smrt taksista. Prema rezultatima njihove istrage, ubio ga je Marijan Bilić Kovačević (23) iz Studenaca kraj Imotskog.

Njegovu stranu priče i eventualni alibi nisu dobili jer ga nisu našli na kućnoj adresi. Bio je nedostupan organima gonjenja više od godine dana. Potragu su proširili i izvan granica Hrvatske te je taj dio bio u nadležnosti Interpola.

---

image

Jure Šolić

Arhiv SD
---

Petnaest mjeseci nakon ubojstva, početkom prosinca 1992. godine, uhićen je u Darmstadtu u Njemačkoj. Smješten je u pritvor u njemačkoj pravosudnoj kaznenoj ustanovi Eberstadt.

CRNI NOTES (30): Narkobiznis je na silu pokušao ući u splitsku diskoteku: ‘Počelo je razbijanje po šanku, a onda je on izvukao pištolj‘

Osim za ubojstvo Jure Šolića, sumnjičilo ga se za više kaznenih djela počinjenih u Njemačkoj i Hrvatskoj. Istražni sudac s tadašnjeg Okružnog suda, koji je bio zadužen za ekstradicijski postupak, pojasnio je kakva procedura predstoji prije samog izručenja.

- Kovačević je lišen slobode na zahtjev Interpola, čija je članica odnedavno i Hrvatska. Njemački pravosudni organi javili su se hrvatskoj Vladi, odnosno Ministarstvu pravosuđa, da bi utvrdili je li hrvatsko sudstvo zainteresirano za vođenje postupka.

CRNI NOTES (29): Tko štiti ubojice nastavnice i poduzetnika iz Žrnovnice? Dok su im dvojica sinova spavala u sobi, odvedeni su u noć

Ministarstvo je uputilo obavijest splitskom sudu, koji je odgovorio pozitivno i sve podatke uputio u Zagreb. Kako sada stvari stoje, za izručenje ne bi trebalo biti nikakvih zapreka i dovođenje Kovačevića, kojeg se, osim za ubojstvo, tereti i za nekoliko prijevara, samo je pitanje vremena - izjavio je našoj novinarki.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Njemačke vlasti su nakon provjere dokumentacije priložene zahtjevu za izručenjem utvrdile da postoji pravni temelj. Također je bilo neophodno da kazneno djelo zbog kojeg su hrvatske vlasti tražile Marijana Bilića Kovačevića postoji i u zakonodavstvu Njemačke.

Budući da se radilo o ubojstvu, taj dio nije bio sporan. Krajem svibnja 1993. godine okončan je postupak izručenja.

Uhićenik je predan hrvatskim policajcima u zračnoj luci Frankfurt te su otputovali u Hrvatsku. Sletjeli su u zračnu luku Resnik te je odvezen u tadašnji Okružni zatvor u Splitu.

Osim postupka zbog ubojstva, Marijana Bilića Kovačevića je čekao postupak zbog tri prijevare. Nekoliko dana prije zločina nad splitskim taksistom, boravio je u hotelu “Lav” u Podstrani, gdje nije platio račun.

Isto je napravio i u hotelu “Imota” u Imotskome, a od dubrovačkog rent-a-cara uzeo je vozilo za čije korištenje nikada nije platio račun. Pretpostavlja se da je njime i pobjegao u Njemačku.

Početak suđenja

Dan nakon dolaska u Hrvatsku ispitao ga je istražni sudac. Dok je trajala istraga, tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama, upravitelj je protiv Bilića Kovačevića pokrenuo stegovni postupak jer je u ćeliji tukao drugog pritvorenika.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Nakon okončanja istrage protiv njega podignuta je optužnica. Teretila ga je da je od 31. srpnja 1991. godine boravio u hotelu “Lav”, u kojem nije platio ni jedan račun.

U noći između 13. i 14. kolovoza otišao je u društvu s Jurom Šolićem u njegovom Mercedesu prema Imotskome. Kod zaseoka Studenci su se zaustavili te je na livadi Marijan Bilić Kovačević počeo gušiti Juru Šolića da bi ga potom snažno izudarao kamenom.

Nanio mu je smrtonosne ozljede po glavi, a potom tijelo odvukao u grmlje. Sutradan ujutro zamolio je jednog znanca da na svoje ime uzme automobil od dubrovačke rent-a-car agencije u Splitu, kojim je krenuo prema Njemačkoj.

---

image

Nakon izručenja policija je s Marijanom Bilićem Kovačevićem došla u Hrvatsku

Bruno Konjević/Cropix/Ilustracija
---

Nadalje, prema optužnici, istog jutra je zatražio smještaj u hotelu “Imota” u Imotskom, u kojem također nije platio račun. Vlasnici hotela nisu znali kada ga je točno napustio, ali vodili su ga u evidenciji do 19. kolovoza. Automobil je pronađen mjesec dana kasnije na slovensko-austrijskoj granici.

CRNI NOTES (28): Stravični prizor pred noćnim klubom u Splitu: zapovjednik ‘specijalaca‘ metkom u zatiljak presudio je 19-godišnjaku

U optužnici je navedeno da je Bilić Kovačević otprije pravomoćno osuđen za nasilničko ponašanje. Krajem studenoga iste godine, dvije godine i tri mjeseca nakon ubojstva, počelo je suđenje.

- Nikoga nisam ubio, branit ću se šutnjom i neću odgovarati na pitanja. Zato sam i doveo odvjetnika - kazao je na početku glavne rasprave optuženi Bilić Kovačević.

CRNI NOTES (27): Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘

U sudnici su se nizali svjedoci, od kojih je sudsko vijeće pokušalo saznati koji motiv je imao optuženi za počinjenje krvnog delikta. Kroz iskaze su saznali da su se Bilić Kovačević i Šolić družili u kockarskim krugovima, a u posljednje vrijeme su ih vrlo često viđali zajedno.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Prema iskazima osoba koje su poznavale Juru Šolića, bio je sklon kockanju, ali do određene granice, i nije nikada upadao u velike dugove.

- Bio je izrazito mirna i zatvorena osoba, čovjek koji nikada u životu nije pio alkohol. Svaki put kada bi u kocki izgubio, puno više je radio da može vratiti novac - kazao je jedan dobar poznanik ubijenog taksista.

Za vrijeme iskazivanja svjedoka, Marijan Bilić Kovačević bi povremeno nešto dobacio s optuženičke klupe. Drugi dan suđenja je svjedočio sudski vještak neuropsihijatar.

- Optuženi je duševno zdrava i generalno potpuno uračunljiva osoba. U razgovoru sa mnom je želio pokazati kako je dobar i normalan i svoj je život opisivao kao život potpuno sređene osobe - kazao je vještak.

Na ročištu u veljači svjedočila je mještanka Studenaca.

- Jedne noći u kolovozu 1991. godine oko jedan sat iza ponoći čula sam snažnu škripu kočnica i zaustavljanje vozila nedaleko od svoje kuće kraj Studenaca. Dva dana nakon toga saznala sam da je otprilike na tom mjestu nađen ubijen muškarac - izjavila je.

Suđenje se oteglo zbog nedolaska nekoliko svjedoka koji se uporno nisu odazivali sudskim pozivima. Polovicom ožujka sudsko vijeće odlučilo je da ih potraži preko MUP-a, tj. da im pošalje policiju na vrata.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Osim svjedoka se čekao i njemački ekstradicijski spis iz Ministarstva pravosuđa, jer su za okončanje postupka bili potrebni dokumenti o postupku izručenja. Početkom ožujka stigao je spis, ali je suđenje ponovno odgođeno jer ga je trebalo prevesti s njemačkog na hrvatski te je proslijeđen sudskom tumaču.

Traume iz djetinjstva

U lipnju je suđenje ponovno odgođeno zbog manjeg operativnog zahvata kojem je bio podvrgnut optuženi. U travnju 1995. godine nije došao svjedok za kojeg je sudsko vijeće imalo informaciju da je na stranom brodu pa je opet došlo do odgode.

U međuvremenu je nekoliko svjedoka iskazalo da su večer prije ubojstva vidjeli Marijana Bilića Kovačevića u društvu Jure Šolića. Polovicom svibnja te godine suđenje je završeno.

---

image

Policija je ispitala i mještane Studenaca

Damir Krajač/Cropix/Ilustracija
---

Tužiteljica je ustrajala na tome da se radilo o ubojstvu iz koristoljublja. Obrana je tvrdila da Bilić Kovačević nije počinio kazneno djelo, a ako ga je i počinio, to je bilo u samoobrani. Marijan Bilić Kovačević osuđen je na 12 i pol godina zatvora za ubojstvo Jure Šolića i dvije prijevare.

- Premda je za ovo teško kazneno djelo zapriječena kazna do 15 godina zatvora, sud je smatrao da je u vrijeme kobnog događaja optuženi bio znatno smanjene uračunljivosti.

Svoju agresivnost, koja je posljedica trauma u djetinjstvu, pokazao je i tijekom sudskog procesa - kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

Optuženi je oslobođen krivnje za jednu prijevaru, vezanu za boravak u hotelu “Imota”. Nije doveden u raspravnu dvoranu na proglašenje presude jer je tako zatražio “zbog sigurnosnih razloga i straha od svojih reakcija”.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiv SD; Cropix/Ilustracija Damir Krajač/Cropix/Ilustracija SD SD Arhiv SD Goran Sebelić/Cropix/Ilustracija SD SD Bruno Konjević/Cropix/Ilustracija Jure Mišković/Cropix/Ilustracija Cropix/Ilustracija
Arhiv SD; Cropix/Ilustracija

Jure Šolić; Tijelo taksiste bilo je skriveno u žbunju

Damir Krajač/Cropix/Ilustracija

Policija je ispitala i mještane Studenaca

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Arhiv SD

Jure Šolić

Goran Sebelić/Cropix/Ilustracija

Policija uzima tragove

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Bruno Konjević/Cropix/Ilustracija

Nakon izručenja policija je s Marijanom Bilićem Kovačevićem došla u Hrvatsku

Jure Mišković/Cropix/Ilustracija

Policija provodi očevid te su ostaci odnjeti na patologiju

Cropix/Ilustracija

Policijski očevid

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/taksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol-1304686 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=730d23c5d5a2d8a3212a30c19cd31855fd5e5573 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Taksistu+iz+Splita+ubojica+je+davio+i+udarao+kamenom+po+glavi%3A+kada+je+pobjegao+preko+granice%2C+uklju%C4%8Dio+se+Interpol&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftaksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol-1304686 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Ftaksistu-iz-splita-ubojica-je-davio-i-udarao-kamenom-po-glavi-kada-je-pobjegao-preko-granice-ukljucio-se-interpol-1304686 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Bilić Kovačević osuđen je za ubojstvo splitskog taksista Jure Šolića u kolovozu 1991., nakon čega je pobjegao iz zemlje i tek krajem svibnja 1993. izručen je hrvatskim vlastima. S ubijenim ga je vezala strast prema kockanju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (31) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (31)

Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol

8. srpnja 2023. - 07:10

Tijelo Jure Šolića (38), taksista iz Splita, nađeno je u srijedu 14. kolovoza 1991. godine u blizini ceste Proložac - Studenci u imotskom kraju. Na stravično otkriće naišle su žene koje su čuvale krave na tom području.

Da nije bilo njih, tko zna koliko dugo bi ostala neotkrivena tragična sudbina 38-godišnjaka. Proveden je očevid, a tijelo je prevezeno na Odjel patologije KB Split.

- Nije moguće utvrditi vrijeme smrti. Također se ne može s preciznošću utvrditi je li smrt nastupila davljenjem ili udarcem u glavu.

Pokojnik je imao ozljede od udaraca tupo-tvrdim predmetom po glavi. Međutim, vjerojatno je da je riječ o smrti davljenjem nekom vrpcom ili rukama - utvrdio je sudski vještak patolog.

Policija je pretpostavila da je Šolić u svom Mercedesu zaustavljen na predjelu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:20